Тајните и деталите за Трајановата колона

Колона Трајан

La Трајанова колона или Трајановска колона, наречена Колона Трајана на италијански јазик, се наоѓа во градот Рим и е еден од спомениците кои се од суштинско значење при посетата на градот. Оваа колона привлекува големо внимание заради високите 30 метри и бидејќи сето тоа е врежано со сцени кои имаат врска со римската историја.

Неговата добра конзервација е изненадувачка со оглед на тоа што датира од 113. година. Бидејќи е една од најпознатите најпосетувани споменици во градот Рим, ќе ги видиме сите детали што можете да ни ги дадете. Тоа е несомнено дел од историјата и мора длабоко да ги знаете сите нејзини тајни за да го цените во неговиот раскош.

Историја на колоната

Колона Трајан

Оваа колона беше мандат на царот Трајан, па оттука и неговото име. Сместено е во северниот дел на Римскиот форум и има висина од 30 метри плус осум метри на подножјето на кое седи. Составен е од ценет мермер Карара, со блокови до четири метри. Фризот како целина има должина од 200 метри и ја врти колоната вкупно 23 пати. Внатре има спирално скалило што води кон врвот, во кое има гледна точка. На врвот имало статуа на императорот Трајан која подоцна била заменета со слика на Свети Петар.

Оваа колона е создадена за повеќе намени. Една од нив беше укажуваат на висината на планината кои биле уништени и раселени за да се создаде Римскиот форум. Другото беше да се сместат пепелта на императорот и последното беше да се одбележи освојувањето на Дакија од Трајан, со тој фриз врежан во мермер.

Написот на колоната

Колона Трајан

Во колоната можете да видите a натпис што е од интерес за да биде пример за пишување римска квадратна. Овој тип на пишување користи геометриски форми како квадрат или триаголник. На латинскиот натпис стои вакво нешто: 'Сенатот и римскиот народ, на императорот Цезар Нерва Трајан Август Германик Дачико, син на божествената Нерва, максимален понтиф, трибина по седумнаесетти пат, император по шести пат, конзул по шести пат, татко на земјата, покажете ја височината што ја достигнаа планината и местото сега уништено за вакви дела. ' Така е позната оваа намера да се покаже височината на планината каде што се наоѓа колоната и кого таа го одбележува.

Барелјефите на колоната

Колона Трајан

Најинтересниот дел од Трајановата колона се несомнено нејзините барелјефи. Зад оваа приказна што е раскажана во камен стои делото на Царот Трајан да ја освои Дакија, какви би биле денес Романија и Молдавија. Царот спроведувал битки од 101 до 106 година за да ја освои оваа област, регрутирајќи илјадници војници за оваа намена. Освојувањето на Дачија со себе донесе голем плен во злато, за кој беа извршени големи дела, како што е оваа колона или голем форум. Колоната доминира на тој форум и во него може да се види целата приказна раскажана од Римјаните за освојувањето на Дакија. Во 55 различни сцени е можно детално да се видат Дакијци и Римјани како се борат, преговараат или умираат во битка. Историчарите ги изучувале овие барелјефи за подобро разбирање на деталите за облеката на Римјаните, за нивното оружје и за борбената тактика. Многу од овие барелјефи се носат и тешко е да се разликуваат деталите, но треба да се земат предвид 1.900 години колку што стои колоната, па затоа нејзината зачувување и цврстина се восхитуваат.

Добрата вест е што оваа колумна ги привлече погледите и iosубопитноста на оние кои сакаа да дознаат повеќе за Римската империја. Многу уметници се спуштија во корпи од врвот за да ги видат релјефите одблизу и да ги проучат. Добрата вест е дека во Во XNUMX век имало многу кои решиле да направат копии со малтер на фризови и детали, така што денес се зачувани парчиња што подлегнале на изминатите години и на контаминација на животната средина.

Трајановски релјефи

Мора да се земе предвид дека во тоа време уметниците не дејствувале слободно во своите дела, туку добивале добро дефинирани провизии за пофалби за одредени клиенти, како што бил самиот император Трајан. Затоа треба да се земе предвид овој историски поглед на колоната, како што е направено од гледна точка на римскиот император. Поточно, тој се појавува како протагонист во 58 сцени, во кои беа прикажани различни аспекти, од побожен суверен до културен човек во консултација со неговите советници. Тој не само што бараше слика за Трајан во битка, туку и императорот сакаше да остане запаметен како нешто друго, па оттука и сите тие сцени во колоната. Сепак, толкувањата за делото се многу разновидни, бидејќи некои историчари тврдат дека таа е создадена од работници во летање, поради разлики во стилот. Како и да е, ние сè уште сме фасцинирани од толку старо дело во кое има толку многу детали.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*