Типична облека на Перу

Скромна жена во Перу

Една земја се идентификува според нејзините пејзажи, нејзината музика, нејзините танци, нејзината боја, нејзините луѓе и, без сомнение, облеката. Облеката не е само дел од една генерација или време, тоа е исто така дел од дел од земја или регион. El перуанска капа е јасен пример за тоа.

Перу е земја со неколку региони, со безброј свечености, тоа е земја во која нејзиниот народ е вкусен мешавина од состојки и раси, секој град има свој идентитет, но без да ја изгуби таа мешавина од бои и вкусови. Сето ова е прикажано не само во нивната храна, туку и во облеката што припаѓа на секој град и неговите фестивали. Ајде да запознаеме малку повеќе за перуанската капа и перуанската облека.

Облека од Перу

Костумите на планините се карактеризираат со бојата на нивните здолништа и пончо, особено во одделите Арекипа, Куско, Кајамарка, Ајакучо, Пуно и меѓу другите градови во планините, иако стиловите на облека се различни, има нешто што го карактеризира подеднакво, тие се изработени од викунска волна или некои од прекрасните авкуениди што ги имаат нашите планини, да ги заштити жителите на оваа област на Перу од студот носат чило, што е како волнено капаче што ги покрива ушите. Танчерите со ножици ги украсуваат своите носии со огледала и го везат својот бог на грбот.

На брегот, нејзините пончо и здолништа се направени од памук, иако за да танцуваше маринера, памукот беше заменет со свила за жени. Машките одела обично носат капа направена од слама за да ги заштити од сонцето.

Women'sенска облека во Перу

Во џунглата, мажи и жени од некои етнички групи носат туника зашиена на страните и украсена со геометриски фигури и бои од регионот, таа наметка се нарекува кушма.

Ова беше краток вовед за облеката во Перу, но сега сакам да навлезам малку подлабоко во темата за да можете да знаете добро за што станува збор.

Перуанците се големи занаетчии

Забава во Перу со типична облека

Перуанците се одлични занаетчии, нивната облека е домашна дури и во нашиот XNUMX век и може да се цени исто како да се работи за традиционална облека користена пред многу векови. Во Перу неговите луѓе носат пончо, фустани, ќебиња, џемпери, слоевити здолништа, туники, капи, хилови и други природни парчиња облека.. Традиционалниот костум на Перу е многу шарен и светла, тој е убав и многу оригинален, иако облеката е прилично густа. Туристите се восхитуваат на убавината на рачно изработената облека и тие секогаш земаат облека за сувенири од перуанските пазари, и не е ни чудо!

Малку историја за Перу

Перуанец со коза

Перу има долга историја и навистина е нешто фасцинантно. Оваа земја била освоена од Шпанската империја во XNUMX век. Шпанските освојувачи влијаеле на перуанската култура, но нејзините луѓе успеале да ја зачуваат сопствената култура со своите традиции, обичаи и верувања.

Една од главните карактеристики на оваа нација е дека Перуанците се одлични занаетчии. Неговите текстилни производи се ценети во други земји. Секој турист се восхитува на убавината на локалната рачно изработена облека и посакува да купи нешто на разнобојните перуански пазари.

Облеката од Перу има интересни карактеристики како што е прилично топла (бидејќи на Андите е ладно и имаат многу променливо време во текот на целата година) и е домашна. Главниот материјал за изработка на облеката е волна од алпака. Покрај тоа, облеката има геометриски обрасци и живописни бои што ги прави уникатни и неповторливи.

Машка облека во Перу

Типична детска облека во Перу

Мажите обично носат парчиња облека во форма на дијаманти, што е пончо кое има светли бои и е многу топло. Тоа е големо парче со отвор во средината за да се стави главата. Постојат многу различни видови (зависи од регионот) и тие се користат во зависност од нивната намена. Иако има мажи кои го користат секојдневно, вообичаено е да се користи за специјални настани.

Исто така, треба да се земе предвид дека мажите во Перу носат капи со специјални ленти наречени „центило“. Тие се шарени и многу празнични, иако најпопуларна капа е „чило“. Чуло е рачно изработен предмет, плетен, со клапчиња за уши и ресни, направен е од алпака, лама, викуша или овчо волна.

Панталоните се едноставни, а џемперите од алпака, лама или овча волна. Sемперите се жешки и често имаат геометриски орнаменти и дизајни на животински отпечатоци.

Перуанска женска облека

Перуанка со коза

Главните делови на типичната облека на жените во оваа земја се: пончо, фустани, ќебиња, здолништа, туники и капи. Секој костум или парче облека во голема мера се разликува од еден до друг регион, бидејќи на овој начин тие можат да ги покажат особеностите на секој град или град. На пример, луѓето можат да кажат дали жената е од град или град гледајќи ја нејзината капа или дали потекнува од богато или сиромашно семејство.

Womenените често носат крпа на рамото, кои се правоаголни парчиња ткаени рачно ткаенини. Тоа е традиционален дел и оваа манда се става на рамената и се имобилизира со тоа што ќе се помине преку челото и ќе се закопчи во предниот дел од градите. Womenените имаа и рачно изработени шноли наречени „тупу“ или тупо и порано беа украсени со скапоцени камења. Денес тие често користат завртки за смолкнување. Ткаенините на рамената што ги користат жените се нарекуваат: лилила, кпеперина, аферу и уникуна и се разликуваат според следново:

 • Ликла Тоа е многу честа машка ткаенина што се користи во селата.
 • К'перина Тоа е голема крпа што често се користи за носење бебиња и стока за нивно пренесување од едно до друго место.
 • Авеју Слична е на лиликла, но е поголема и јазлеста и се користи за носење бебиња и стоки.
 • Ункуна Тоа е исто така крпа што носи, но е помала и се користи за носење храна.

Група жени од Перу

Под крпа за рамо се носат џемпери и јакни. Sемперите се обично синтетички и имаат многу боја. Јакните се изработени од волнена ткаенина и се нарекуваат „јујуна“ и обично го украсуваат телото на жената.

Здолништата на перуанските жени се нарекуваат „полера“ или „мелкхај“”И тие се сечат во обоена лента наречена“ пујто ”. Ткаени се рачно и изработени од волнена ткаенина. Тие се нормално слоевити и истрошени, бидејќи се слоевити, може да изгледаат подуени, и секако дека се шарени и светли.

И мажите и жените користат ајота (чевли направени од рециклирани гуми за камиони) кои се направени дома и се многу ефтини.

Перуанската капа

Перуанската капаТоа е обичај што силно го привлекуваше вниманието на оние што ја посетуваат земјата, бидејќи тие задржуваат многу уникатни карактеристики кои моќно го привлекуваат вниманието на оние кои им се восхитуваат. Обично, карактеристика на капа што се користи, бојата или начинот на кој се прави е поврзана со економски можности, како што е јасно, овие обичаи се разликуваат во регионите, покрај тоа што капите го прават истото, бидејќи се прилагодуваат во зависност од потребите луѓето од регионот.

Сега ќе разговараме за најтипичните капи што можат да се најдат во прекрасниот Перу.

Пируа

Овие капи се прават од лисја на палма кои се подложени на силното сонце подолг временски период, така што тие применуваат бела боја, а потоа продолжуваат да му даваат облик на наведената Перуанската капа е обично украсена со црни панделки.

Неговото име потекнува од Пируа, каде најчесто се користи поради прекрасните северни брегови.

Ајакучо

Ајакучо капа

Е Перуанска капа за традиционална употреба, што жените обично го користат за празнични сезони, е мал и има мала кома. Тие обично го украсуваат со цвеќиња или други шарени елементи што влијаат на окото. Направена е од овча волна.

Во Квиспилата, младите мажи обично го користат без украси или во ладни сезони.

Huancavelica

Капа на Хуанкавелица

На ова место, типичните капи се поделени помеѓу мажи и жени.

Мажите, обично ќе се види како носат капи изработени од овча волна, кои се користат во недела; за празници, овие се модифицираат каде ќе се подигне крилото на челото, покрај тоа што се украсени со цвет

Ените од друга страна тие носат кафеави, сиви или црни капи, што ќе се изработува со крпа од волна од овца. Младите девојки кои се сами обично ги украсуваат овие капи со прекрасни шарени цвеќиња и во некои случаи користат вистински цвеќиња.

Junín

Капа од перуанскиот unунин

Еве, преовладуваат капи оние што имаат ниска чаша, што ќе се изработува со крпа од волна од овца. Кои задржуваат сива, црна, светло окер и црна боја. Кој ќе биде украсен со лента што ги преминува вертикално.

Ancash

Капа од перуанка Анкаш

Womenените обично носат капи направени од волна и слама, кои се украсени со панделки и овие ќе се готват формирајќи розети (панделки).

Мажите, за разлика од жените, ќе имаат капи што можат да се направат со различни материјали, едниот од нив е волна и слама, другиот е волна од овца, која може да биде обоена во сива боја. Овие ќе бидат украсени со повеќебојни волнени жици.

Ја ослободува

Перуанска шапка La liberta

Во оваа област се карактеризира со големи земјоделци. Капите што ќе преовладуваат во ова ќе бидат оние што се прават со растителни влакна: Дланката, брзањето и шалот.

Тука може да се разликува хиерархијата, бидејќи оној што има моќ над работниците обично ќе оди на коњ, покрај тоа што ќе носи елегантна капа со многу широк раб, што ќе се прави со дланка.

La Либертад

Перуанска капа капа Мокегуа

Во Областа Мокегва, облеката се карактеризира Бидејќи е една од најоригиналните и највпечатливите, во оваа област може да се користат капи и од жени и од мажи, во кои се издвојуваат капи украсени со цвеќиња и sequined sequins, кои ќе се користат на прослави.

Перу е место богато со култура и со текот на времето неговиот фолклор се намалува, што предизвика производство на облека да се намали, но благодарение на обичаите што сè уште се длабоко вкоренети во неговиот народ, тие се споделуваат и упатуваат на новите генерации. Без сомнение, перуанските капи се оние што се издвојуваат по својата оригиналност и убавина.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1.   Берн dijo

  Би сакал да имам повеќе информации за имињата на секој фустан, итн

 2.   Кармен dijo

  Типичните носии на Перуанците не се едноставни ткаенини, тие се култура што ја придружува музиката, танците, семејните собири итн. во рамките на секое семејство и социјална група во овие земји. Зад секоја боја стои цела приказна. ВО ИВО!

 3.   Leonor dijo

  Извинете, треба да знам каква е блузата од морнарскиот фустан Ајакучан, особено вратот што поради мантијата не ми дава да видам дали е со врат или квадрат. Ви благодарам многу, ја чекам вашата помош и ја барам набрзина.