Типични носии на Италија

Типични италијански носии

На типични носии на секоја земја Тие се избираат врз основа на традициите, историјата и периодите на раскош на секое место. Овие носии се дел од културата на секоја земја и иако не се користат денес, тие сепак се симбол за сите жители на земјата. Симбол што тие го изнесуваат во посебни прилики, како што се важни празници.

Италија е прекрасна земја и е навистина голема, па може да има различни толкувања за тоа што е типични носии на Италија. Традициите и костумите се менуваат од север кон југ, па затоа ќе се обидеме малку да го илустрираме овој комплет костуми што се чини дека се типични за Италија.

Употреба на типични носии

Италијански костуми

Типичните носии се инспирирани од античките спомени од времето кога земјите живееле период на раскош. Овие костуми можат имаат секакви влијанија а всушност италијанските костуми задржуваат некои сличности со Германците. Тоа се носии кои обично се инспирирани од средниот век или во времиња кога немало глобални влијанија врз модата, па сè било многу поавтентично. Што се однесува до употребата на овие носии, тие обично се носат на фестивали од регионален или национален интерес. Моменти во кои секој регион има прослави кои ги одбележуваат неговата култура и обичаи, па затоа костумот е толку важен како уште еден дел од фестивалот.

Типична носија на Италија

Костимот што може да се смета за најтипичен за Италија се состои од а здолниште со елегантен и престилка. Станува збор за вграден фустан кој има елек и бела кошула на врвот. Покрај тоа, главата и превезот над косата се многу чести во италијанските прослави, не смееме да ја заборавиме важноста на католицизмот во оваа земја. Денес можете да видите многу носии слични на овие, инспирирани од средновековните времиња, иако во однос на типичните носии има региони кои покажуваат многу различна и посебна облека.

Ренесансата во Италија

Едно од најпочитуваните времиња во Италија е ренесанса, кога имаше момент на раскош. Покрај тоа, фустаните и костумите од оваа ера имаат квалитет да бидат многу убави и сложени. Костумите кои се инспирирани од ова време обично се скапи, бидејќи станува збор за чипка и брокати за правење облека со слоеви и многу детали. Овие носии честопати се користат на фестивалите посветени на средниот век и повторно оживеани минати епохи. Тие исто така се користат за прослави на карневалот, особено во Венеција.

Римско минато

Секој го знае римското време и неговата убава костуми направени со бели ткаенини. Тие се носии кои денес се веќе дел од популарната култура и кои сите ги користеле како типичните римски носии, но не смееме да заборавиме дека тие исто така се дел од културата и историјата на Италија. Значи, тие можат да се сметаат за други типични носии инспирирани од Римската империја.

Носии од Сардинија

Костуми во Италија

На островот Сардинија тие имаат карактеристични културни детали и во костимите можеме да видиме една од нив. Овие костуми се направени со долги и широки ткаенини во кои има неколку слоеви. Хедриди и превези се користат на главата со густи ткаенини и чипка, во неколку слоеви. Вообичаено е да се види везени златни текстили и со нијанси како црвена или зелена. Што се однесува до нив, типична е белата кошула со ракави на која се носи елек.

Венецијански карневали

Типични носии на Италија

Особено важно во однос на типични носии се Венецијанските карневали, кои се познати низ целиот свет. Во овој случај, тие се инспирирани од елегантни ренесансни носии каде што не штедат кога станува збор за прикажување луксузни ткаенини и детали. Брокади, свила и сатен се дел од овие прекрасни костуми. Здолништата имаат многу волумен и петири. На горниот дел, елеците се прилагодуваат за да ја покажат половината. Костумите можат да бидат украсени со сите видови детали, од чипка до обоени пердуви. Кога станува збор за карневалот, не се придржува строго на ниедно правило за облекување, туку само ренесансната инспирација што преовладува сè. На врвот е можно да се видат превези или капи со широк обод. Но, ако има нешто што треба да ги придружува овие носии, тоа се венецијанските карневалски маски, кои веќе станаа познати низ целиот свет. Овие маски секогаш одговараат на костумот во однос на бојата и обично се украсени со брилијанти, боја во боја и други детали кои додаваат уште поголем раскош на целиот костум. Заедно со овие носии можете да видите и некои додатоци, како што се навивачи полни со монистра и пердуви или ракавици.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*