Типични танци на карипскиот регион

Типичните танци на карипскиот регион влечат корени во минатото. Ние ова го нарекуваме огромна територија што вклучува неколку нации искапен од самите себе Карипско Море и исто така островите кои се опкружени со овој дел на Атлантскиот океан. Меѓу првите се Мексико, Колумбија, Никарагва o Панама, додека во однос на второто, можеме да ги спомнеме нациите како Куба (ако сакате да дознаете повеќе за обичаите на оваа земја, кликнете овде), Доминиканска Република o Јамајка.

Затоа, типични танци на карипскиот регион се оние што се практикуваат на таа огромна територија. Во моментов, тие се резултат на синтеза на три влијанија: мајчин, шпански и африканец, вториот го донесоа таму оние што имаа ропство како своја дестинација. Всушност, многу од овие танци беа изведени на крајот од напорните работни денови и на робовите и на слободните работници. Но, без понатамошно разочарување, ќе ви кажеме за овие ритми.

Типични танци на карипскиот регион: огромна разновидност

Првото нешто што се издвојува за овие танци е големиот број од нив што постојат. На пример, т.н. тие се во црно, по потекло од островот Санта Луција; на пуја Колумбија, секстет или тие се паленкеро или мал тапан, роден во Панама. Но, со оглед на неможноста да застанеме на сите овие танци, ќе ви кажеме за најпопуларните.

Салса, карипски танц со совршеност

салса

Салса, типичен танц на карипскиот регион par excellence

Интересно, најтипичниот карипски танц стана популарен во NY од шеесеттите години на минатиот век. Тогаш беа порториканските музичари предводени од Доминикан Они пачеко го направи славен.

Сепак, неговото потекло се враќа во карипските земји и многу конкретно до Куба. Всушност, и неговиот ритам и мелодијата се базираат на традиционалната музика од таа земја. Поточно, потекнува неговиот ритмички модел тие се кубански и е земена мелодиската тие се монтуно.

Исто така кубански се многу негови инструменти. На пример, бонго, паила, гуиро или кравица кои се надополнети со други како што се пијано, труби и контрабас. Конечно, нејзината хармонија доаѓа од европската музика.

Меренге, доминикански придонес

Меренге

Доминиканска меринка

Меренгу е најпопуларниот танц во Доминиканска Република. Исто така, дојде до САД  минатиот век, но неговото потекло датира од деветнаесеттиот и е нејасно. Толку многу што има неколку легенди за тоа.

Еден од најпознатите вели дека голем мајчин херој бил ранет во ногата борејќи се против Шпанците. По враќањето во неговото село, неговите соседи решија да му организираат забава. И бидејќи видоа дека тој куца, тие избраа да го имитираат кога танцуваат. Резултатот беше дека тие ги влечеа нозете и ги движеа колковите, две типични карактеристики на кореографијата за меринги.

Без разлика дали е вистина, тоа е убава приказна. Но, факт е дека овој танц стана еден од најпопуларните во светот, до тој степен што е прогласен Нематеријално културно наследство на човештвото од УНЕСКО.

Можеби пореална е традицијата што своето потекло го припишува на селаните од регионот на Цибао дека тие ќе ги продаваат своите производи во градовите. Тие останаа во конаци и еден од нив се викаше Перико Рипао. Тогаш се забавуваа изведувајќи го овој танц. Оттука, точно во тоа време и област била наречена Перико Рипао.

Што се однесува до неговата музика, таа се базира на три инструменти: хармоника, гуира и тамбора. Конечно, alsoубопитно е и тоа што главниот човек задолжен за подобрување и развој на мерингата беше диктаторот Рафаел Леонидас Трухило, сите aубители на ова се тие што создадоа училишта и оркестри за да го промовираат.

Мамбо и неговото африканско потекло

Мамбо

Мамбо изведувачи

Меѓу типичните танци на карипскиот регион, ова беше развиено во Куба. Сепак, неговото потекло се припишува на африканските робови кои пристигнале на островот. Во секој случај, модерната верзија на овој танц се должи на Оркестар Аркањо во триесеттите години од минатиот век.

Преземање на Кубански данзон, го забрза и воведе синкопација на удирањата додека додаваше елементи од жанрот монтуно. Сепак, тоа би бил мексиканецот Дамазо Перез Прадо кој би ја популаризирал мамбо-та ширум светот. Ова го стори со проширување на бројот на свирачи во оркестарот и додавање на типични џез елементи во Северна Америка, како што се труби, саксофони и контрабас.

Карактеристично, исто така, го направи чуден контрапункт што го натера телото да се придвижи во ритамот. Веќе во педесеттите години на дваесеттиот век, неколку музичари го пренесоа мамбото во NY што го прави вистински меѓународен феномен.

Ча-ча

Ча Ча Ча

Танчери од ча-ча

Исто така роден во КубаНеговото потекло е точно да се најде во ефект на мамбо. Имаше танчери на кои не им одговараше френетичниот ритам на танцот што го емитуваше Перез Прадо. Така, тие бараа нешто помирно и така се роди во ча-ча со своето помирно темпо и привлечни мелодии.

Поточно, неговото создавање му се припишува на познатиот виолинист и композитор Енрике orrорин, што исто така ја промовираше важноста на текстовите изведени од целиот оркестар или од соло вокалист.

Според експертите, оваа музика ги комбинира корените на Кубански данзон и неговите мамбо, но ја менува неговата мелодична и ритмичка концепција. Покрај тоа, тој воведува елементи на шкотши од Мадрид. Што се однесува до самиот танц, се вели дека тој е создаден од групата што го кореографирала во клубот „Сребрена Starвезда“ во Хавана. Неговите стапки испуштија звук на земјата што се чинеше како три последователни удари. И користејќи ономатопеја, тие го крстија жанрот како „Ча Ча Ча“.

Кумбија, африканско наследство

Танцувајќи кумбија

Cumbia

За разлика од претходната, кумбијата се смета за наследник на африкански танци кои ги однеле во Америка оние кои биле пренесени како робови. Сепак, има и природни и шпански елементи.

Иако денес се танцува низ целиот свет и се зборува за аргентинска, чилеанска, мексиканска, па дури и костариканска кумбија, потеклото на овој танц мора да се бара на териториите на Колумбија и Панама.

Како резултат на синтезата за која зборувавме, тапаните доаѓаат од нивниот африкански супстрат, додека други инструменти, како на пр марака, питос и гваш Тие се автохтони за Америка. Наместо тоа, облеката што ја носеле танчерите потекнува од античкиот шпански тип на гардероба.

Но, она што најмногу нè интересира во овој напис, што е танц како таков, има вистински африкански корени. Претставува сензуалност и типична кореографија на танците што сè уште можат да се најдат денес во срцето на Африка.

Бачатата

Танцува бачата

Бачата

Тоа е исто така и вистински танц Доминиканка но се прошири на целиот свет. Потекнува во шеесеттите години на дваесеттиот век од ритмичко болеро, иако претставува и влијанија од меренге и тие се кубански.

Покрај тоа, за бачатата беа заменети некои типични инструменти од тие ритми. На пример, мараките на болеро беа заменети со гира, исто така припаѓаат на семејството на удирања и беа воведени гитари.

Како што се случи со толку многу други танци, бачатата се сметаше во нејзините почетоци како танц на најскромните класи. Тогаш се знаеше како „Горчлива музика“, што се осврна на меланхолијата што се рефлектираше во нивните теми. Веќе беше во осумдесеттите години на дваесеттиот век, кога жанрот се шири на меѓународно ниво, сè додека не беше класифициран од УНЕСКО како Нематеријално наследство на човештвото.

Од друга страна, низ целата своја историја, бачатата била поделена на два поджана. На техноамарга беше еден од нив. Ги комбинираше карактеристиките на овој танц со музика создадена од електронски инструменти притоа спојувајќи се со други жанрови како на пр џез или рок. Негов најдобар изведувач беше Соња Силвестре.

Вториот поджанр е т.н. розова бачата, која се здоби со многу поголема популарност низ целиот свет. Доволно е да ви кажеме дека се неговите одлични фигури Виктор Виктор и пред сè, Хуан Луис Герара за да го сфатите. Во овој случај, тој е комбиниран со романтична балада.

Што се однесува до жанрот во моментов, неговиот најголем експонент е американскиот пејач со доминиканско потекло Ромео Сантос, прво со својата група, Авентура, и сега соло.

Други типични танци на помалку популарниот карипски регион

Мапале

Толкувачи на Мапале

Танците што досега ви ги кажавме се типични за Карибите, но тие ја надминаа нејзината територија за да станат познати низ целиот свет. Сепак, постојат и други танци кои не биле толку успешни во странство, но се енормно популарни во областа на Карибите.

Тоа е случај на заеднички, чие потекло лежи на територијата на Колумбија пред доаѓањето на Шпанците. Комбинира влијанија од природни пиперки со африкански ритми и има јасна заводлива компонента. Во моментов тоа е танц во сала за вежбање кој има ритам на подигање и празник. За да го танцуваат, тие обично земаат типични колумбиски носии. Исто така припаѓаат на овој вид танц е и фанданго, што нема никаква врска со неговиот шпански имењак. По потекло од боливискиот град шеќер, брзо се прошири на Колумбиска Ураба. Тоа е среќен коридо во кој, curубопитно, жените носат свеќи за да го отфрлат флертувањето на мажите.

Појасни африкански корени имаат мапале. Во овој танц, тапаните и повикувачот се тие што го поставуваат ритамот. Неговото потекло се однесуваше на работата, но денес има непобитен празничен тон. Тоа е енергичен и живописен танц, полн со егзотика.

Конечно, ние ќе ви кажам за булеранги. Како и другите типични танци на карипскиот регион, тоа вклучува танц, песна и мелодично толкување. Вториот се изведува само со тапани и со дланките на рацете. Од своја страна, песната секогаш ја изведуваат жени, а танцот може да го изведат и парови и групи.

Како заклучок, ви кажавме за некои од најпопуларните танци на Карибите. Првите што ви ги споменавме постигнаа меѓународна слава и популарност. Од своја страна, вторите се подеднакво добро познати на територијата каде што се изведуваат, но помалку во остатокот од светот. Во секој случај, има многу други типични танци на карипскиот регион. Меѓу нив, ќе споменеме при полагање на фарота, На драсканица, донесена во Америка од Шпанците или Beе бидам знам-знам.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*