Што да се види во Сиера де Гредос

Поглед на Сиера де Гредос

Ако се прашувате што да се види во Сиера де Гредос, ќе ви кажеме дека е едно од најатрактивните места во центарот на Шпанија. Дистрибуиран е меѓу провинциите на Толедо, Мадрид, Авила, Саламанка y Касерес и зафаќа површина од околу осумдесет и шест илјади хектари западно од Централен систем.

Прогласен е за регионален парк во 1999 година, а на неговиот западен крај има и природен резерват Пеколи грло, простор отсечен од реката Јерте што го сочинува пристапот до Екстремадура од провинцијата Авила. Формира импресивен пејзаж од потоци, водопади и водопади, како и природни базени. Но, без дополнително одложување, ќе објасниме што да видиме во Сиера де Гредос.

Врвот Алманзор

Врвот Алманзор

Врв Алманзор

Со висина од 2592 метри, оваа планина е највисока во Сиера де Гредос. Затоа, од неговиот врв имате прекрасен поглед на природниот парк. На пешачка патека што води до врвот е првата препорака што ја даваме во врска со тоа што да се види во Сиера де Гредос.

Според легендата, ова име го добива затоа што Алманзор, водачот на Калифатот во Кордоба, прв стигнал до врвот во XNUMX век. Оставајќи ги настрана куриозитетите, ќе ви кажеме дека искачувањето трае околу седум часа и дека во последниот дел ќе треба да се искачите , но секогаш можете да останете малку пониско.

Севкупно, рутата има 19 километри кои вклучуваат извонредни пејзажи како што е циркот Гредос, за кој ќе зборуваме понатаму. Но, ако не се чувствувате способни да го завршите во текот на денот, можете и да ја поминете ноќта во Засолништето на ЕлолаТокму на средината на циркусот.

За да ја започнете турнејата, треба да стигнете до повикот платформа, која е почетна точка на неколку правци во Гредос. Се пристапува по патот од кој доаѓа Глог дупка и тоа е голем паркинг.

На искачувањето кон врвот Алманзор ќе видите природни чуда, но уште поголеми ве очекуваат доколку го достигнете врвот. Од него, имате импресивни погледи на Сиера де Бејар и Барко, како и резервоар розарито y Ќе ја види.

Циркусот на Гредос

Циркус на Гредос

Циркусот на Гредос

Како што ви кажавме, до него ќе стигнете следејќи ја рутата на Врвот Алманзор, иако, логично, можете да останете во циркусот. Според тоа, ова е во центарот на северната падина на Сиера де Гредос и е најголемиот вид глечер во целиот централен систем, со околу триесет и три хектари површина.

Како што знаете, глацијалниот цирк е огромна депресија која репродуцира а амфитеатар а тоа е генерирано од ерозијата на лизгањето на мразот на ѕидовите на планината. Гредос е живеалиште на планинска коза, од кои примероци изобилуваат. Што се однесува до флората, доминира во пиорно, вид грмушка.

Големата лагуна

Големата лагуна

Големата лагуна Гредос

Но, можеби најголемата атракција на оваа област е Лагуната Гредос, кој се наоѓа во долниот дел на циркусот, на височина од повеќе од илјада и деветстотини метри. Исто така, има глацијално потекло и околу него се создадени прекрасни легенди. Најљубопитно е Серана де ла Вера. Се вели дека исчезната жена во регионот на Вера де Пласенсија талкала низ планините додека не стигнала до лагуната за да се потопи и засекогаш да живее во неа.

петте лагуни

пет лагуни

Петте лагуни на Гредос

Како што може да претпоставите, Лагуна Гранде не е единствената што можете да ја видите во Сиера де Гредос. Друга убава пешачка патека е онаа од петте лагуни, која бара малку повеќе труд, но ве води да откриете оние на Цимера, Галана, Медијана, Бахера и Бринкалобитос, сите на над две илјади метри надморска височина. Патем, во лето најхрабрите се охрабруваат да се капат во некој од овие величествени природни базени.

Оваа рута е долга околу дваесет и два километри и трае околу дванаесет часа за да се заврши. Но имаш и засолништа за преноќување ако сакаш да ја поделиш на два дена. Во прилог на оној што го споменавме претходно, постои онаа од Баранка.

Лагуната Галин Гомез

Нава лагуна

Лагуната Нава

За да ги завршиме нашите пешачки патеки низ Сиера де Гредос, ќе ви кажеме за онаа што води до лагуната Барко или Галин Гомез. Има и многу други, но тие што ви ги објаснивме се најпознати.

Оваа рута има продолжување од речиси дваесет и пет километри и заминува од Пристаништето Умбриас, висок речиси четиристотини метри. Додека одите низ него, можете да го видите тркалезна борова шума и други големи планини на Гредос како орел гребен и Асегај. Слично на тоа, другите лагуни формираат триаголник со онаа на Ел Барко. Дали оние на Витезите и Нава. Сепак, можеби најдоброто шоу го нуди глечерски циркус околу првиот.

Градови што треба да се видат во Сиера де Гредос

Но, не е се во природата во оваа привилегирана област. Треба да ги видите и неговите села во Сиера де Гредос, кои формираат совршена синтеза со нејзините пејзажи. Навистина, сите овие локации имаат што да прават. Но, бидејќи би било невозможно да ги посетиме сите, ќе ви покажеме некои од најубавите.

Канделеда

Куќа на цвеќиња

Каза де лас Флорес, седиште на музејот за лимени играчки Канделеда

Почнуваме со најјужната општина Сиера де Гредос. Всушност, иако припаѓа на провинцијата Авила, се граничи со Екстремадура. Тоа е исто така еден од најстарите градови, како што е потврдено од тврдината Ел Расо, со потекло од Ветон.

До ова, во Канделеда ви препорачуваме да ја посетите Светилиштето Чила, изградена во XNUMX век, иако во неа се наоѓа резба од XNUMX, а на црква на Пресвета Богородица, готско чудо од почетокот на XNUMX век.

Исто така интересни се неговиот еврејски кварт и градското собрание, пример за мадридскиот нео-мудехарски стил. Но, пољубопитни ќе бидат Музеј на лимени играчки, кој се наоѓа во Casa de las Flores и кој има повеќе од две илјади парчиња.

Ел Барко де Авила

Ел Барко де Авила

Ел Барко де Авила, еден од градовите што треба да се видат во Сиера де Гредос

Овој град не престанува да има љубопитно име кое може да се најде во Сиера де Гредос. Сепак, се вели дека доаѓа од иберискиот термин бар, што значи „самит“. Има привилегирана локација на бреговите на реката тормес и како пристап до долината Јерте.

Има важно средновековно минато што е сведок на неговото бедеми. Во овие, особено се издвојува на џелатска врата, римска градба со полукружен лак и две кули која била обновена во XNUMX век.

Тоа не е единствениот примерок од средниот век во Ел Барко. Исто така, ве советуваме да ја посетите романескен мост и замокот Валдекорнеја, и двете од XNUMX век. Исто така, задолжително гледајте го Главниот плоштад со Саат куќата и зградата на стариот затвор, сегашно седиште на Општинската библиотека.

Што се однесува до религиозното наследство на Ел Барко, вие го имате Црква Успение на Богородица, главно во готски стил и чија изградба започнала во XNUMX век, како и испосниците на Сан Педро дел Барко и Сантисимо Кристо дел Кањо.

Аренас де Сан Педро, едно од најубавите села за гледање во Сиера де Гредос

Аренас де Сан Педро

Средновековен мост на Хасекабос, во Аренас де Сан Педро

Тој е главен град на најголемата општина во Сиера де Гредос, со 6344 жители. Неговото потекло е исто така многу античко, како што е потврдено од страна на Пештерски наоѓалишта Кастањарехо, неолит и Берокалот, Ветон.

Ви препорачуваме да го видите во градот Авила Замокот на Констабл Давалос или Дон Алваро де Луна, изграден помеѓу четиринаесеттиот и петнаесеттиот век во готски стил. Но и на Палатата на комарците, изградена во XNUMX век за доенчето Дон Луис де Борбон, брат на кралот Карлос III, следејќи ги неокласичните канони.

Подеднакво готика е и црква на Пресвета Богородица, изградена во петнаесеттиот век и во која се сместени неколку резби со огромна вредност. Меѓу нив, еден од Вирген дел Пилар од XNUMX век. Од своја страна, на Светилиштето на Сан Педро де Алкантара, кој е национален споменик, има кралска капела каде што бил погребан овој светител и во него се сместени Францискански музеј на света уметност.

Треба да го видите и средновековен мост на Аквалкабос, XNUMX век; старите арапски и еврејски квартови, со нивните куќи од популарна архитектура, и црквите Пресвета Богородица на убавата љубов и Сан Педро Адвинкула. Но, враќајќи се за момент во природата на Сиера де Гредос, на околу девет километри од Аренас, имате орелска пештера, со својата спектакуларна просторија од десет илјади квадратни метри полна со сталагмити, сталактити и камени завеси.

Како заклучок, тоа е многу Што да се види во Сиера де Гредос. Нејзините природни чуда ќе ве остават фасцинирани, а неговите градови ќе ве изненадат со големиот број споменици во кои се сместени. Но, во однос на второто, не сакаме да заборавиме ниту динстање, со своите примероци на популарна архитектура, на Долинските пештери, со својата прекрасна готска црква на Рождеството на Пресвета Богородица, или на Момбелтран, со својот импозантен замок на војводите од Албуркерки и неговите украсени куќи. Зарем не мислите дека Сиера де Гредос ја заслужува вашата посета?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

бул (точно)