Типичен костум на Јукатан

Типичната носија на Јукатан влече корени во историјата на познатиот мексикански полуостров, бидејќи се совпаѓа со традиционалната облека на местиците во оваа област. Но, тоа вклучува и предмети што ги носат Шпанците, како што е холандска и шантилска чипка и верски накит.

Во секој случај, станува збор за лесен и свеж костум, како може поинаку да се има предвид топлото време на Јукатан, чија просечна годишна температура е околу 28 степени Целзиусови. Но, тоа е исто така облека што ја рефлектира богатата традиција на државата Јукатакан. Затоа, ако сакате да дознаете повеќе за типичниот костим на Јукатан, ќе започнеме со малку да разговараме со вас неговата приказна.

Типична носија на Јукатан како одраз на историјата на областа

Јукатан типична носија за жени

Womenените облечени во нивните типични носии на Јукатан

Освен, прецизно, од неговата сончева клима, ако полуостровот Јукатан се карактеризира со нешто, тоа е за неговата богата историја. Веројатно населена уште од плеистоценот, како што покажаа остатоците пронајдени во Пештери Лолтин, беа сепак Маите кој обилно го населил Јукатан.

Всушност, нејзината територија е полна со археолошки места кои биле антички градови на таа предколумбовска цивилизација. Меѓу нив, оние на Чунчуцимил, Чичен Ица, Оксинток o Ацанче, со својата позната Пирамида на елени што умираат. Во секој случај, ако сакате да дознаете повеќе за градот, не заборавајте да дознаете за многуте чуда што можете да видите во Јукатан.

Со доаѓањето на Шпанците и нивните обичаи, католичката религија и новите европски дворски фустани, исто така, пристигнаа во областа, сето тоа влијаеше на типичната носија на Јукатан, како што ви кажавме претходно.

Оваа облека би се носела на големите имоти во областа, од кои многу може да се видат и денес. Меѓу овие, оние на Сан Антонио Содизил, Xtepen, Уајалце или уште поспектакуларен од Темозон.

Веќе во модерното време, типичната носија на Јукатан, како што се случи на многу други места, стана елемент на регионален фолклор што се користи во свечености и комеморации. Но, ќе биде поинтересно да се знае каков е костумот јукатакан.

Кој е типичен костум на Јукатан

Хуипил

Хуипил

За да ги објасниме карактеристиките на традиционалната облека на Јукатан, ние мора да правиме разлика помеѓу машката и женската облека. Но, прво, мора да разговараме со вас за основната облека во овие носии на Јукатекан, па дури и во оние од другите мексикански држави, како на пр. Пуебла o Керетаро. Ние се однесуваме хуипил.

Хуипил или хипил

Како што ви кажавме претходно, овој вид блуза или фустан украсен со светли бои е одраз на историјата на областа. По пристигнувањето на Шпанецот, жените од Маите носеа голо торзо. Бидејќи оние мислеа дека тоа е спротивно на моралот, тие се обидоа да ги покријат со облека што веќе се користеше во другите делови на Мексико и беше позната по зборот нахуати Хуипили, од што се случи гипил или хипил.

Се стекнуваше со толку многу популарност низ вековите што, во моментов, типичната носија на Јукатан се нарекува хипил, иако не само што ја вклучува оваа, туку и друга облека. Тоа е, тој го зема овој традиционален фустан како основа и додава други парчиња на него.

Хипилот, според тоа, е бел фустан која ја има истата димензија над и под. Зашиена е странично и остава два отвора за рацете, додека главата е правоаголна и има граници околу себе. На бела ткаенина, имаат и деколтето, ракавите и дното везови со одлична боја. Но, како што ви рековме, типичната женска носија од оваа област на Мексико носи повеќе облека.

Јукатан типична носија за жени

Јукатанска носија за жени

Јукатан типична носија за жени

Врз основа на хипилот, жената која носи традиционална облека Јукатек може да носи парична казна дублет квадрат со ракави што ги оставаат рацете голи. Ова е исто така украсено, на вратот, со извонредни граници со везови вкрстен бод, свила во англиски стил, па дури и со нафтени минијатури.

Од друга страна, под хипилот, жената Јукатекан носи фустан или подножје тоа се издвојува и кое е украсено со истите граници како и тој. Како надополнување на ансамблот, на оваа облека се ставаат различни украси за кои заслужува да се коментира.

Главно, тие се долги и луксузни бројаници кои комбинираат златни филиграни и корални монистра и се издлабени од главните златари на Јукатан. Исто така, различни прилози висат од нив. На пример, златници кои се нарекуваат штитови, исто како и старите од Шпанија. И, исто така, скапоцено филигрански крстови исто така направени од уметници на Јукатекан.

Што се однесува до фризурата, т.н. тач. Се состои од собирање на косата назад во форма на чекан и држење од лак со лента. Некои жени додаваат помпадур со благодатни кадрици. Конечно, во ушите носат големи и долги арети изработени од златен филигран со обоени камења. Нормално, тие се совпаѓаат со бројаниците околу вратот.

Типична носија на Јукатан за мажи

Јукатан типични носии за жени и мажи

Јукатан типични носии за мажи и жени

Традиционалната облека за мажи во Јукатан е многу поедноставна. За да заштедите комбинација со женствено, исто така е бело, и панталоните и горниот дел. Првиот е направен од платно или тексас и завршува со широка уста од камбана. Исто така, станува скробен и пеглан.

Кошулата од своја страна е долга и изработена од ткаенина. Исто така, се пегла со грижа и има златни копчиња кои висат од ланец што им се спојува во внатрешноста на облеката. Сепак, во денешно време, овој модел често се менува во класичен гвајабера од кубанско потекло.

Што се однесува до обувките, тие се кожни еспадрили Тие се прицврстени на глуждот со лакиран и зашиен ремен и имаат кожен ѓон. Конечно, тие исто така носат и а Сламена капа од панама.

Сепак, класичниот работен костум е нешто поразличен. Се состои од јаки платнени панталони, памучна маица и сина или лента престилка за коли од дебело платно, исто така направени од платно.

Откако ги видовте елементите на типичната носија на Јукатан за двата пола, ќе ве интересира и да знаете кога се користи, односно на кои датуми можете да ги видите Јукатеците како гордо го носат

Кога се користи типичниот костим на Јукатан

Јакатеката јарана

Јукатека Јарана

Бидејќи, како што е логично и се случува во сите делови на светот, типичната облека се користи само во големи фолклорни настани или назначени свечености. Тогаш е кога жителите на државата ја искористуваат можноста да го повратат својот типичен костум и да го носат за домородците и посетителите. Исто така е време кога, облечени во нивната традиционална облека, танцуваат мажи и жени јараната, типичен танц на државата.

Некои од овие партии се оние на Света Агнес во itитас, на Ла Канделарија во Ваladадолид, на Свети Антониј Падовски во Тинум, на Светиот Христос на плускавците во Мерида или де Богородица на Изамал во хомонимниот локалитет.

Подеднакво многу важна е улогата на типичен костум за време на прославата на Дева на Гвадалупе, што, како што знаете, е заштитник на целото Мексико. На сите овие прослави, традиционалната облека на Јукатан има големо значење во некоја активност.

Млекарницата и јарата

Зборуваме за вакеријата, традиција на Јукатекан, која датира уште од времето на колонијалното население. Во тоа време, Шпанците кои имаа добиток за добиток ги собраа своите работници да ги извршуваат „Theелезото“, што не беше ништо друго освен обележување на добитокот.

Во придружба на ова дело се одржаа танци и други празнични настани. За второто, учесниците ја носеа својата најелегантна облека. Денес, овие настани се пресоздадени како обична рекреативна активност, а типичната носија на Јукатан е многу присутна, особено во танците.

Вторите, како што рековме, имаат и неоспорен протагонист: јараната. Тоа е типичен танц на областа и го добива тоа име затоа што, кога започнало, порано се зборувало «Јараната веќе започна». Во секој случај, тоа е во оние моменти кога традиционалната облека Јукатек станува актуелна.

Прослава на фарма за млечни производи

Прослава на фарма за млечни производи во Аканче

Се вели дека потеклото на овој танц е во Арагонска јота, чии ритми и режими ги одразува и денес. Но, тоа исто така вклучува елементи од Маите. Во оваа смисла, би можеле да ви кажеме дека станува збор за фузионски танц помеѓу родниот и колонијалниот.

За да го претстават тоа, танчерите, мажите и жените облечени на традиционален начин, ги држат своите стебла исправени додека ги движат нозете во ритамот на музиката. Оваа позиција ви овозможува да развиете една од најтипичните компоненти на јарана: танцувајте со предмет на главата. Всушност, најискусните танчери го изведуваат со полно шише, па дури и послужавник со чаши без да ги испуштат.

Од друга страна, се викаат музичарите, кои носат и типичен костум на Јукатан дувачки оркестар. Во основа е составен од две труби, тромбон, два кларинети, контрабас, саксофон, две темпани и гуиро. Вториот е ударен инструмент направен со суво тиква што се користи и во традиционалната кубанска музика и во други земји од Латинска Америка. Овие дувачки оркестри се скоро исто толку популарни во Мексико, како и маријачи, мексикански музички групи кои заслужуваат да бидат познати во длабочина и за кои веќе зборувавме на блогот.

Како заклучок, ние ви го покажавме Типичен костим на Јукатан а исто така и моментите е дека се користи. Без сомнение, тој е еден од најважните елементи на фолклорот Јукатек и задоволство е да се види со белите тонови и златните rhinestones.

 

 

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*