Љубопитни факти за аквадуктот Сеговија

Аквадукт на Сеговија

Дискутирај љубопитни факти за аквадуктот Сеговија Тоа значи покривање на две илјади години историја. Бидејќи ова величествено инженерско дело е изградено во вториот век по Исус Христос, поточно, под мандат на императорот Трајан или почеток на Адријано.

Затоа, има многу куриозитети, анегдоти и легенди генерирани од оваа прекрасна градба која надополнува спектакуларниот монументален комплекс Сеговски. Ќе зборуваме и за овој, но сега ќе се фокусираме на љубопитните факти за аквадуктот Сеговија, кој, од друга страна, не е единствениот што можете да го видите во Шпанија. На пример, во не помалку импресивниот град Мерида, имаш Оние на Чудата и Свети Лазар.

Малку историја

Сеговскиот аквадукт

Импресивниот аквадукт Сеговија

Претходникот на сегашната Сеговија е а келтибериски град дека за време на војните меѓу Римјаните и Лузитанците им останал верен на првите. Можеби како награда за тоа, со текот на времето стана важен град на чии илјадници жители им требаше вода. Тоа беше причината за изградбата на аквадуктот.

Подоцна го чувале Визиготите, но не и муслиманите. Во 1072 г. уништен е дел со навлегувањето на арапските трупи, иако веќе била обновена во XNUMX век. Сепак, аквадуктот е еден од спомениците кои најдобро го издржале текот на времето во светот.

Всушност, тој преживеал до денес во добра состојба на зачувување. И покрај сè, циркулирањето на возилата под неговите сводови, кое постоеше до 1992 година, и други околности го истрошија. И ова го натера да се потчини реставрација веќе на почетокот на XNUMX век.

Мерењата на аквадуктот Сеговија

страна на аквадуктот

Страничен поглед на аквадуктот

На прв поглед, може да помислите дека овој скапоцен камен на римското инженерство е ограничен на делот што го гледаме во Плоштадот Азогехо во Сеговија. Ова е најпознатиот, но аквадуктот мери 16 186 метри. Почнува далеку од градот, на местото викано Холи, каде се Фуенфрија водни извори кој беше оној што водел до градот.

Сепак, интересно, аквадуктот нема прекумерна нерамномерност. Првиот дел стигнува до цистерната на Казеронот. Потоа оди на повикот Куќата на водитекаде што беше отстранет песокот. И продолжува по должина од еден процент наклон додека не стигне до Сеговија. Веќе во овој минува низ места како Плоштадите Дијаз Санз и Азогехо, каде што можете да го видите неговиот најпопуларен дел. Севкупно, овој импресивен подвиг на инженерството претставува наклон од 5%.

Аквадуктот во бројки

аквадуктот ноќе

Ноќна слика на аквадуктот Сеговија

Ако зборуваме за љубопитни факти за аквадуктот Сеговија, треба да ви покажеме некои од неговите најзначајни бројки. Најпрво ќе ви кажеме дека има 167 сводови кои се потпираат на 120 столбови. Исто така, 44 од нив се со двоен лак а оние на врвот имаат распон поголем од пет метри, додека долните едвај достигнуваат четири и пол.

Од друга страна, како што е логично, аквадуктот има подебел пресек на дното. Поточно, 240 на 300 сантиметри. Што се однесува до оној во горниот дел, тој е 180 на 250 сантиметри. Но, поизненадувачка е следнава бројка: вкупно, Составен е од 20 камења или големи блокови од гранит. Интересно, овие не се залепени со малтер, туку наредени еден врз друг без печат. Изградбата е поддржана од комплексен и брилијантен баланс на силите.

Ќе ве интересира и други љубопитни факти за аквадуктот Сеговија: на пример, дека има максимална висина од 28,10 метри и дека неговиот канал може да транспортира помеѓу 20 и 30 литри вода во секунда. Помалку познато е дека на највисоките сводови имало римски постер клониран со бронзени букви каде што се појавувало името на градителот и годината.

Исто така, таму на врвот две ниши во еден од нив бил ликот на Херакле, основачот на градот според легендата. Веќе во време на Рејес Катиликос, статуи на Богородица од Кармен и Сан Себастијан. Меѓутоа, денес остана само првиот од овие два, кој други го идентификуваат како Богородица на Фуенцисла, светец-заштитник на Сеговија.

Патем, зборот аквадукт исто така доаѓа од латински. конкретно од именката аква и глаголот произведуваат, што значи, соодветно, „вода“ и „возење“. Затоа, буквалниот превод би бил „Каде што тече водата“.

Легенди и други љубопитни факти за аквадуктот Сеговија

Аквадуктот одозгора

Воздушен поглед на аквадуктот Сеговија

Дело со две илјади години историја мораше, со сила, да доведе до љубопитни легенди. Најпознатите од нив се однесува на неговата изградба и го вклучува Ѓаволот. Тој вели дека една девојка била задолжена за снабдување со вода на прекрасниот дом за кој работела и дека се наоѓал на плоштадот Азогехо. За да го направи тоа, таа мораше секој ден да се качува на планината и да слегува натоварена со стомни. Беше многу напорна работа поради големите падини што требаше да се надминат.

Така ми беше лошо да го правам тоа. Еден ден му се јави Ѓаволот и му предложи пакт. Вие Јас би изградил аквадуктНо, ако го завршеше пред да запее петел, ќе си ја чуваше душата. Девојчето го прифати пактот, иако, додека Ѓаволот работеше, таа почна да се кае. Конечно, кога остана само еден камен да се положи и сатаната им вети многу среќни, животното пееше најавувајќи го утрото и сончев зрак ја прободе новата градба. Така, Злобниот не успеа и девојката му ја спаси душата. Поточно, на местото каде што недостасува каменот е поставен ликот на Богородица Веќе ве спомнавме.

Но, љубопитното нешто за оваа легенда не завршува тука. Веќе во 2019 година беше инсталиран во улица Свети Јован статуа која предизвика многу контроверзии. Се работи за ликот на импер од околу сто и седумдесет сантиметри што прави селфи пред самиот аквадукт. Делото е заслужно на скулпторот Хозе Антонио Албела и сака да и оддаде почит на познатата легенда. Но не им се допадна на сите.

Сеговија, многу повеќе од аквадуктот

Алказар од Сеговија

Спектакуларниот Алказар од Сеговија

Како што ви кажавме на почетокот, не можеме да ја завршиме оваа статија без да зборуваме за други споменици што ги има Сеговија и дека немаат што да завидуваат на аквадуктот. Затоа што тие се спектакуларни и величествени како овој и доведоа до прогласување на кастилскиот град како Светско наследство.

Пред сè, мора да разговараме со вас за Алказар, конструкција од соништата која ќе ве пренесе во цртаните замоци од вашето детство. Всушност, се вели дека служел Волт Дизни како инспирација за замокот на Бланканиве. Неговата изградба започнала на почетокот на XNUMX век и е еден од најпосетуваните споменици во Шпанија. Низ неговите сали поминале XNUMX кралеви и многу други извонредни личности.

Како што се издига на рид кој доминира на долината на Ерезма, неговото растение е неправилно за да се прилагоди на обликот на теренот. Сепак, во него можете да разликувате два дела: првиот или надворешноста има херериски двор со ров и подвижен мост. Но, неговиот најважен елемент е драгоценото кула на почит или Хуан II, со неговите млечни прозорци и неговите пет кули. Од своја страна, втората или внатрешноста вклучува соби како што се Тронот, Ла Галера или Лас Пињаскако и капелата.

Не помала вредност како споменик има и катедрала на Санта Марија, која е последната зграда во готски стил изградена во Шпанија. Всушност, таа е веќе изградена во XNUMX век, во средината на Ренесанса. Јавете се „Дамата на катедралите“, во неговата изградба учествувале архитекти исто толку значајни како Хуан Гил де Хонтањон. Однадвор, се издвојува по својата трезвеност и прекрасните прозорци.

Што се однесува до внатрешноста, таа има трикорабна и амбуланта. Покрај тоа, ви препорачуваме да видите капели како оваа во Блажена тајна, со жртвеник поради Хозе де Чуригуера, бран на Сан Андрес, со прекрасен фламански триптих на Амбросиус Бенсон. Но, не помалку убава е главниот олтар дело на Сабатини О Капела на слегувањето, со Христовото дело на Грегори Фернандез. Има и интересна музеј во кој се сместени дела од беругет, Ван Орли y Санчез Коело.

Тореон де Лозоја

Кулата Лозоја

Катедралата не е единствената верска зграда што треба да ја посетите во Сеговија. Тие се исто така импресивни парални манастири, со своите готски, мудехарски и платерески манастири, и на Свети Антониј Кралски, елизабетански готски стил, иако нејзината главна капела е исто така Мудејар. Исто така, тие се убави Св. Стефани, со својата тенка кула, во која се наоѓа највисоката романескна камбанарија во Шпанија; на од Сан Милан y Сан Мартин со своите прекрасни портици, или на вистинскиот крст, романескна и им се припишува на темпларите.

Конечно, во однос на граѓанската архитектура на Сеговија, покрај Алказар, треба да го видите и Тореон де Лозоја, датиран на крајот на XNUMX век; на Палатите на маркизите од Квинтанар и маркизот од Арко, и двете од истиот период, и на куќите на Хуан Браво, Диего де Руеда или Лос Пикос, така наречена поради својата единствена фасада.

Како заклучок, ви го покажавме најдоброто љубопитни факти за аквадуктот Сеговија. Но, сакавме да разговараме со вас и за тоа други чуда Што ви нуди овој прекрасен град? Кастилја и Леон. Осмелете се да ја запознаете и сами да ги откриете овие споменици.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*