Çfarë duhet të shihni në Kordobë brenda një dite

Sheshi Corredera

Nuk është e lehtë për tu zgjedhur çfarë të shihni në Kordobë në një ditë. Për t'ju dhënë një ide, do t'ju themi se është qyteti i botës me më shumë tituj të Trashëgimisë Botërore. Domethënë ai me më shumë monumente që e kanë marrë atë dallim.

Megjithatë, një vizitë njëzet e katër orë në këtë qytet të Andaluzi do t'ju lejojë të zbuloni mrekullitë e tij kryesore, të cilat përfshijnë nga koha romake e deri më sot. Megjithatë, më të shquarit i përkasin atij madhështi kalifale gjatë periudhës myslimane. Që të mund të organizoheni, ne do të propozojmë planin tonë se çfarë të shihni në Kordobë brenda një dite.

Xhamia e Kordobës

Xhamia e Kordobës

Pamje ajrore e xhamisë, thelbësore midis asaj që duhet parë në Kordobë brenda një dite

Ndoshta është xhamia simbol i madh nga qyteti andaluzian. Është ndërtuar në fund të shekullit të XNUMX-të, me sa duket mbi mbetjet e Kisha vizigotike e San Vicente Mártir, edhe pse në masë të madhe rrit përmasat e saj. Vini re se këto janë ende mbresëlënëse, por arritën në masë pothuajse njëzet e katër mijë metra katrorë.

Pas pushtimit të krishterë të qytetit, ai filloi të punojë si Katedrale. Dhe, tashmë në shekullin e XNUMX-të, a bazílica Karakteristikat platereske. Megjithatë, xhamia konsiderohet shembulli më i mirë i Arti umajad hispano-musliman pranë Alhambra e Granadës. Jo më kot, është pikërisht një sit i Trashëgimisë Botërore dhe një nga monumentet më të vizituara në España. Prandaj, duhet të përfshihet gjithmonë në planin tuaj se çfarë të shihni në Kordobë brenda një dite.

Do të ishte e pamundur të përshkruash në detaje këtë ndërtim të mrekullueshëm. Megjithatë, nga jashtë ka elementë të tillë si kambanoren e rilindjes, i cili është ndërtuar duke përfituar nga minarja e vjetër, dhe fasadat e ndryshme, të gjitha me dyer të shumta. Por, mbi të gjitha, ju duhet të shihni Oborri i pemëve të Portokallisë, me shatërvanët e Santa Marías dhe kanellës.

Nga ana e saj, për sa i përket interierit, më i famshmi është i ashtuquajturi dhomë hipostyle, që zë pjesën më të madhe të hapësirës dhe shquhet për harqet dhe kolonat e shumta. Por duhet t'i kushtoni vëmendje edhe kapela kryesore, në stilin e Rilindjes, megjithëse altari i saj, i projektuar nga Alonso Matias, i përgjigjet manierizmit të mëvonshëm. Jo më pak spektakolare janë Refreni, me karriget e saj prej druri sofër, dhe retrochoir, të linjave klasiciste. Sa i përket kapelave, xhamia ka disa po aq të bukura sa atë të Villaviciosa, që ndërthur elemente mozarabike dhe gotike; e verteta, në stilin Mudejar, i cili shquhet për suvatimin e hollë dhe dekorimin e muqarnasit; Shën Ambrozit, me altarin e tij të çmuar të artë barok, ose atë të Zojës së Konceptimit, me kupolën e saj të bukur.

Lagjja e vjetër hebreje

Shtëpia e Sepharadit

Dhoma e sinagogës në Casa de Sefarad

Shume afer xhamise e ke te vjetren lagja hebreje Nga Kordoba. Përbëhet nga rrugë të parregullta si p.sh Ai me shami ose ai me lule. Në të ju ende mund të vizitoni sinagogë. Është i vetmi i kohës që ruhet në Andaluzi dhe një nga tre që ekzistojnë ende në grupin e España (dy të tjerët janë brenda Toledo). Ai i përgjigjet stilit Mudejar dhe është ndërtuar në shekullin e XNUMX-të.

Ju gjithashtu duhet të shihni në lagjen hebreje Shtëpia e Sepharadit, një ndërtim hebre i së njëjtës periudhë si ai i mëparshmi i shndërruar në një muze kushtuar kultura sefardike. Ky komunitet hebre me origjinë nga vendi ynë ka ruajtur deri më sot zakonet dhe gjuhën e tij të prejardhur nga spanjishtja, e njohur si Judeo-Spanjoll ose Ladino. Ky muze ka dhoma të tilla si ato të Jetës së Brendshme, Muzikës Sefardike, Grave të Al-Andalusit ose Inkuizicionit.

Alkazari i Monarkëve të Krishterë

Alcazar i Monarkëve të krishterë

Alcázar de los Reyes Cristianos mbresëlënës

Nëse Kordoba myslimane ishte e rëndësishme, ajo e krishterë kishte jo më pak forcë pas pushtimit të qytetit në 1236. Për këtë arsye, ka disa monumente të kësaj epoke që duhet t'i përfshini ndër ato që duhet të shihni në Kordobë brenda një dite. Ne duam veçanërisht të rekomandojmë Alcazar i Monarkëve të krishterë, e cila u ndërtua midis shekujve XNUMX dhe XNUMX, duke përfituar nga e vjetra pallati i Umajadëve.

Nga pamja e jashtme, është një imponim ndërtesë me planimetri pothuajse katrore dhe e rrethuar me katër kulla. Janë ai i Tribute, me plan tetëkëndësh; ai i Luanëve, që është katror dhe më i vjetri; ai i Inkuizicionit, rrethor dhe i quajtur edhe Kopshtet, dhe ai i Pëllumbit, katror dhe që u rindërtua në shekullin e XNUMX-të.

Nga ana e saj, brenda, ju mund të shihni galeria qendrore, e cila është e stolisur me statuja të Seneca dhe Alfonso X i Urti. Por objekti i tij më i vlefshëm është Sarkofagu i Portave të Hades, e bërë në shekullin e tretë pas Krishtit në mermer Carrara. Gjithashtu nga koha romake është dekorimi i dhomë mozaiku, ndërsa Banja mbretërore e Doña Leonor Ato janë në stilin Mudejar.

Megjithatë, një tjetër nga mrekullitë e Alkazarit është e tij kopsht i madh, krijuar duke perfituar nga pemishtja e vjeter e kompleksit. Ka një sipërfaqe prej pesëdhjetë e pesë mijë metra katrorë dhe kombinon specie si palma, selvia apo portokalli me vendkalime, shatërvanë dhe pellgje. Ndër të parët, bie në sy ai i Mbretërve, i quajtur kështu sepse është zbukuruar me statuja të monarkëve të krishterë që morën pjesë në ndërtimin e ndërtesës. Midis tyre, Alfonso XI, Henry II o Henri III.

Kordoba romake

Ura romake e Kordobës

Ura madhështore romake e Kordobës dhe kulla Calahorra

Siç ju thamë, Kordoba kishte edhe një e kaluara latine. Si shembull i tij, ka pasur mbetje të tilla si tempulli romak, i cili ndodhet në rrugën Claudio Marcelo. Ishte rreth tridhjetë e dy metra e gjatë dhe gjashtëmbëdhjetë e gjerë dhe ishte në stilin korintik. Veç kësaj, ishte heksastile, domethënë kishte një portik me gjashtë kolona.

Po kështu, në bodrumet e Muzeu Arkeologjik dhe Etnologjik janë mbetjet e të vjetrës Teatri romak, e cila, në kohën e saj, ishte e dyta më e madhe në të gjithë Perandorinë. Në portën e Gallegos, mund të shihni edhe dy të vjetra mauzoleumet latine dhe mbetjet e forum kolonial dhe e një amfiteatri. Përveç kësaj, në vendin Cercadilla, gjurmët e Pallati i Perandorit Maximian Herculean.

Sidoqoftë, simboli i madh i Kordobës romake është i tij urë mbi Guadalquivir. Është një mrekulli e inxhinierisë latine që, megjithatë, është reformuar në disa raste. Prandaj gjendja e saj madhështore. Forma pusi me interes kulturor pranë porta e urës, një nga tre që kanë mbetur nga muri i vjetër (dy të tjerët janë ai i Almodóvar dhe ai i Seviljes), dhe në Kulla Calahorra. Nga ana tjetër, kjo e fundit është një fortesë me origjinë islame e ndërtuar pikërisht për të mbrojtur atë hyrje në qytet dhe e reformuar në shekullin e katërmbëdhjetë. Që nga viti 1987, ajo ka strehuar Muzeu i Gjallë i Al-Andalus.

Kishat Fernandina, të pakuptueshme në një ditë në Kordobë

Kisha e Santa Marinës

Santa Marina de Aguas Santas, një nga kishat Fernandina të Kordobës

Ky emër i është dhënë një grupi tempujsh të krishterë që ai kishte ndërtuar Ferdinand III Shenjtori pas pushtimit të qytetit. Megjithatë, disa ishin thjesht reforma në xhami që, nga ana tjetër, kishin qenë kisha vizigotike. Funksioni i tij ishte i dyfishtë. Nga njëra anë, ata shërbenin si qendër shpirtërore. Por, nga ana tjetër, ata ishin selia e administrimin e çdo lagjeje o krahasimi të Kordobës së kohës.

Nuk do të mund t'i shihni të gjitha kishat Fernandina brenda një dite duke vizituar Kordobën, pasi janë jo më pak se dymbëdhjetë. Por ne ju këshillojmë të vizitoni një prej tyre. ju mund të zgjidhni Kisha e San Nicolás de la Villa, nga shekulli i XNUMX-të dhe stili gotik Mudejar. Megjithatë, mbulesa e saj është më moderne. Është për shkak të Hernan Ruiz Jr. dhe është në stilin rilindas. Po kështu, kambanorja e saj është ndërtuar mbi mbetjet e një minareje të vjetër.

Po kështu, është madhështore Kisha e Santa Marina de Aguas Santas, e cila kombinon stilet romane të vonë, gotike dhe mudejar. Fasada e saj kryesore është mbresëlënëse, me dy mbështetëse të fuqishme dhe një dritare trëndafili. Jo më pak e bukur është altari në kapelën kryesore, me piktura nga Antonio del Castillo dhe një foto të Virgjëresha e Dritës puna e gomez de sandoval.

Gjithashtu fasada e bazilika e Shën Pjetrit ka dy mbështetëse dhe një dritare trëndafili, ndërsa Kisha e San Miguelit Është kryesisht romane, me elemente të caktuara gotike. Së fundi, tempuj të tjerë si ato të San Juan dhe të Gjithë Shenjtorëve, San Agustín ose San Andrés Ato shquhen edhe ndër kishat Fernandina të Kordobës.

Monumente të tjera për t'u parë në Kordobë brenda një dite

Monument i Julio Romero de Torres

Monument përkujtimor i Julio Romero de Torres

Nëse gjatë një qëndrimi njëditor në Kordobë keni kohë për të parë të gjitha sa më sipër, mund të thoni se vizita juaj ia ka vlejtur. Megjithatë, nëse keni pak kohë të lirë, mund ta shfrytëzoni atë për të mësuar edhe për të Kisha e Kolegjit Mbretëror të San Hipólitoku janë varrosur mbretërit Ferdinandi IV y Alfonso XI. Ose, tashmë në periferi, Shenjtërorja e Zojës së Fuensantës, e ndërtuar në fund të shekullit të XNUMX-të në stilin gotik Mudejar, megjithëse fasada e saj, nga një reformë e mëvonshme, është barok.

Nga ana tjetër, në Kopshtet Bujqësore do të gjeni memorial për Julio Romero de Torres, piktori i famshëm kordovan, vepër e Juan Cristobal Gonzalez Quesada. Dhe, të shpërndara nëpër qytet, ju keni statuja për nder të Maimonidet, AverroësKalifi Alhaken II ose al kapiten i madh. Por më shumë famë kanë të ashtuquajturat San Rafael triumfon, një grup monumentesh që pasqyrojnë përkushtimin e Kordobës për këtë shenjtor, i cili është kujdestari i saj.

Si përfundim, ne ju kemi treguar çfarë të shihni në Kordobë në një ditë. Por rekomandimi ynë është që, nëse e keni këtë mundësi, të vizitoni këtë qytet të bukur Andaluzi më të qetë. Sepse është një nga më mbresëlënësit dhe më monumentalët në botë dhe kërkon meditim të kujdesshëm. Në fakt, ne e kemi lënë në errësirë ​​të saj pallate madhështore. Për shembull, ato të Vianës, Fernández Mesa ose Markezët e Karpios. Por, për të përfunduar qëndrimin tuaj në qytet, pini një pije në Sheshi Corredera, një nga qendrat nervore të jetës së tij shoqërore.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*