Çfarë duhet të shihni në Pragë në katër ditë

Praga

Për të planifikuar çfarë të shihni në Pragë në katër ditë nuk është e lehtë. Qyteti çek është shtëpia e një numri të tillë monumente dhe vende të bukura se do t'ju duhej më shumë kohë për ta njohur mirë atë. Megjithatë, nëse organizoheni, është një periudhë që do t'ju lejojë të shijoni më të rëndësishmet.

Për bukurinë e saj, ajo gjendet ndër njëzet qytetet që presin më shumë turistë në botë. Jo më kot qendra e saj historike renditet si Trashëgimia Botërore dhe është një nga qendrat më të rëndësishme kulturore të Evropa Qendrore. Nuk është rastësi që poeti i Pragës Rainer Maria Rilke e përshkroi qytetin e tij si "një poemë epike të arkitekturës". Për të gjitha këto, ne do t'ju tregojmë se çfarë të shihni në Pragë në katër ditë.

Dita e pare ne Prage

Kalaja e Pragës

Kalaja e Pragës dhe Katedralja e Shën Vitusit

Ju sugjerojmë që të filloni vizitën tuaj në qytetin çek në mrekullinë e tij kala, një nga simbolet e saj. Është një kështjellë e shekullit të 570-të që konsiderohet më e madhja në botë në llojin e saj. Ka përmasa 130 metra në gjatësi me XNUMX në gjerësi mesatare. Do ta gjeni në rrethin e hradcany, e cila është më e vjetra në qytet. Por përveç vlerës së saj të brendshme monumentale, kalaja është e rëndësishme sepse strehon monumente të tjera. Pra e vjetra Pallati Mbretëror, bazilika e Shën Gjergjit ose Rrugica e Arit, me shtëpitë e veta të vogla të zbukuruara me ngjyra të ndezura.

Megjithatë, ndoshta çudia më spektakolare që do të gjeni në kështjellë është ajo Katedralja Shën Vitus, një xhevahir i Arkitektura gotike. Ndërtimi i saj filloi në mesin e shekullit të XNUMX-të, megjithëse nuk ishte përfunduar plotësisht deri në shekullin e XNUMX-të.

Nga pamja e jashtme bie në sy fasada e saj jugore, ku mund të dallohen të famshmet Dera e Artë, emri i të cilit është për shkak të mozaikëve të atij toni që zotëron dhe që i detyrohen venecianit Niccoletto Semitecolo. Duhet t'i kushtoni vëmendje edhe kullës së madhe, gati njëqind metra e lartë, e cila kurorëzohet nga një kube e Rilindjes. Po kështu spikat edhe fasada perëndimore, neogotike dhe e cila ka katërmbëdhjetë statuja.

Pallati Cernin

Pallati Cernín

Sa i përket brendësisë, ju rekomandojmë të shikoni Panteoni Mbretëror, altari kryesor dhe Kapela e Shën Wenceslaus. Por, mbi të gjitha, ajo strehon bizhuteritë e kurorës çeke dhe një bibliotekë spektakolare. As nuk mund të humbisni mbresëlënëse xhami me njolla polikromi.

Nga ana tjetër, përfitoni nga dita e parë e vizitës suaj në Pragë për të parë monumente të tjera në rrethin e kështjellës. Ne kemi përmendur tashmë disa prej tyre, por tani duam t'ju këshillojmë të tjerët. Kështu, pallatet si Cernín, Sternberg ose Salm; shenjtërores si të Loretos apo kisha si atë të Shën Gjon Nepomucenit.

Më në fund, për të pushuar nga vizitat tuaja, mund të shkoni në parku petrin, ku arrihet me teleferik dhe që ka një kullë vrojtimi, shumë të ngjashme me pariziani i Eiffel, edhe pse më i vogël.

Çfarë duhet të shihni në Pragë në katër ditë: dita e dytë

Ura e Carlos

Ura e Karlit, një nga gjërat thelbësore për të parë në Pragë në katër ditë

Kështu kemi ardhur në ditën e dytë të qëndrimit tuaj në qytetin çek. Për këtë ditë ju sugjerojmë të vizitoni lagjen e Mala Strana, jo më pak i njohur se ai i mëparshmi, të cilit i është bashkangjitur. Është një nga më të bukurat në Pragë, me pallatet, kishat dhe sheshet e saj. Një nga monumentet e tij më të shquar është Ura e Karlos, e ndërtuar në shekullin e katërmbëdhjetë. Hidhini një sy tre kullave të bukura gotike dhe statujave të shumta baroke që e zbukurojnë atë.

Megjithatë, ndoshta do të mbeteni edhe më të impresionuar nga rruga Nerudovë. Në këtë mund të shihni pallate spektakolare si ato të Morzin, Bretfeld apo Thun-Hohenstein. Gjithashtu, ju duhet të vizitoni kishat e Santa Maria de la Victoria (këtu strehon imazhin e famshëm të Jezusit të Mirë të Pragës) dhe të Zojës së Zinxhiritsi dhe pallati Wallenstein.

pallati Wallestein

pallati Wallestein

Por, mbi të gjitha, afrojuni jo më pak imponueses Manastiri i Strahovit. Kjo është ndërtuar në shekullin e XNUMX-të, megjithëse pësoi një zjarr që e detyroi të rindërtohej në shekullin e XNUMX-të, duke ndjekur kanunet e barokut. Ndër pikat kryesore të tij janë kishat e San Roque dhe Fjetja e Virgjëreshës Mari dhe Bibliotekat teologjike dhe filozofike, të cilat strehojnë libra me vlerë të madhe.

Lagjja Malá Strana njihet, pikërisht si "perla e barokut" për shtëpitë e shumta të feudali të këtij stili që e zbukurojnë atë. Midis tyre, Pallatet Buquoy, Lobkowicz ose Furstenberg. Në vend të kësaj, ata janë të vërtetë rokoko, edhe pse po aq i çmuar, ato të Kouniçit dhe Turbës.

Dita e tretë: Qyteti i Vjetër

Ora astronomike

Në të djathtë, ora astronomike e Pragës

Ne vazhdojmë propozimin tonë se çfarë të shohim në Pragë në katër ditë në të ashtuquajturin Qytetin e Vjetër ose ngul sytë mesto. Origjina e tij është mesjetare, kështu që përmban disa nga ndërtesat më të vjetra në kryeqytetin çek dhe lagjen hebraike. Pikërisht, vendi më emblematik i saj është sheshi i qytetit të vjetër. Në të, ju mund të shihni bashkia e vjetër, i përbërë nga disa ndërtesa.

Por nxjerr në pah të njohurat ora astronomike, i konsideruar si më i vjetri i llojit të tij në të gjitha Evropë, meqenëse daton nga viti 1410. Nuk mund të humbisni momentin kur godet koha, pasi ato shfaqen figurat e dymbëdhjetë apostujve dhe të tjera më të veçanta. Po flasim për një skelet që lëviz kokën dhe u kujton atyre që e shohin universalitetin e vdekjes.

Megjithatë, ndoshta ndërtesa më përfaqësuese në lagje është ajo Kisha e Zojës së Tanit. Është një tempull i ndërtuar midis shekujve XNUMX dhe XNUMX, stili mbizotërues i të cilit është Gotik. Dy kullat e saj prej më shumë se tetëdhjetë metrash që kulmojnë me hala janë imponuese. Gjithashtu, brenda duhet të shihni altarin kryesor barok, një vatër pagëzimi të shekullit të XNUMX-të dhe një kryqëzim të shekullit të XNUMX-të.

Kisha Tyn

Kisha e Zojës së Tyn, një tjetër monument bazë për t'u parë në Pragë në katër ditë

Si një anekdotë, do t'ju themi se ishte, për një kohë të gjatë, qendra e përhapjes së lëvizje hussite. Ky ishte pararendësi i Reformës Protestante dhe emrin ia ka borxh teologut Jan Hus, krijuesi i saj, i cili ka një monument në sheshin e qytetit të vjetër. I akuzuar për herezi, ai vdiq i djegur në shtyllë. Nga ana tjetër, në këtë lagje duhet të vizitoni edhe Sinagoga Vjetër-Re, i cili, pavarësisht nga emri i tij, është një nga më të vjetrat në të gjithë Evropën. Ajo u krijua në 1270 dhe ndërtesa e saj gotike është një nga më të vjetrat në Pragë.

Së fundi, ju mund të përfundoni ditën tuaj të tretë të vizitave në qytet në Klementinum dhe rudolfinum. E para aktualisht strehon Biblioteka Kombëtare e Republikës Çeke, ndërsa e dyta është një godinë e bukur e Neo-Rilindjes që funksionon si qendër ekspozite dhe sallë koncertesh.

Dita e katërt: Nové Mesto ose Qyteti i Ri

Shtëpia e vallëzimit

Shtëpia unike e kërcimit në Pragë, në Nové Mesto

Ne e përfundojmë propozimin tonë se çfarë të shihni në Pragë për katër ditë duke ju çuar në Qytet i ri. Pavarësisht nga emri i tij, ai ishte një zgjatim i të Vjetërs i bërë nga shekulli i XNUMX-të, megjithëse ka ndërtime shumë të mëvonshme. Ndër këto, njëjësi Shtëpia e vallëzimit. Quhet kështu sepse format e saj të lakuara duket se rikrijojnë imazhin e një çifti kërcimtarësh. Kjo është për shkak të arkitektëve Frank Gehry y vlado milunic dhe u ndërtua në fund të shekullit të XNUMX-të.

Edhe më spektakolare është sheshi venceslas, në qendër të të cilit keni statujën e këtij shenjtori, i cili është shenjtori mbrojtës i Bohemisë. Bëhet fjalë për të vërtetën centro comercial të qytetit, por, përveç kësaj, ka ndërtesa po aq përfaqësuese sa ajo muzeu kombëtar çek, stil neoklasik. Dhe, krahas saj, ndërtime të tjera moderniste si p.sh Palác Koruna, hotelet Europa dhe Julis ose ndërtesat Peterka dhe Melantrich. Sheshi ka gjithashtu një rëndësi të madhe historike. Në të filloi thirrja pranvera e Pragës në vitin 1968 dhe në vijim revolucion kadife e 1989.

Nga ana tjetër, në Nové Mesto keni uniken Kulla e pluhurit. Është një nga portat origjinale të hyrjes në qytet, kur ishte rrethuar me mure. Ai daton nga shekulli i XNUMX-të dhe është një nga simbolet e Pragës. Emri i saj është për faktin se, në shekullin e XNUMX-të, është përdorur pikërisht për të dyqan baruti. Tashmë në fund të shekullit të XNUMX-të ajo u restaurua plotësisht, kjo është arsyeja pse duket kaq mirë.

Kulla e pluhurit

Në sfond, Kulla e Barutit

Nga ana e saj rruga celetná, e cila është një nga më të vjetrat në kryeqytetin çek dhe e lidh atë me qytetin e vjetër. Shumë prej shtëpive të saj ruajnë ende elemente romane dhe gotike, megjithëse ato u rinovuan sipas stileve barok dhe neoklasik. Përveç kësaj, ai ishte pjesë e Camino Real, pra rruga që bënë monarkët për kurorëzimin e tyre.

Së fundi, ju mund të shihni në Nové Mesto, shumë afër Kullës së Barutit dhe në rrugën e lartpërmendur, Shtëpia Komunale e cila, pavarësisht nga emri i saj, nuk është Bashkia, por më tepër një auditor. Megjithatë, ajo është një xhevahir i modernizmi çek. Nëse mund të hyni për të parë spektakolarin dhoma smetana.

Si përfundim, ne kemi paraqitur propozimin tonë për çfarë të shihni në Pragë në katër ditë. Por, në mënyrë të pashmangshme, ne kemi mbetur pas vende interesante. Për shembull, museos si të Franz Kafkës, i cili ka lindur dhe ka jetuar në qytet, ose Galeria Kombëtare, kushtuar arteve grafike dhe instaluar në manastiri i Santa Inés, themeluar në shekullin XIII. Dhe gjithashtu monumente të tjera si ajo e çmuar pallati barok i Kryepeshkopit; jo më pak e bukur Kisha gotike e Shën Nikollës në Malá Strana ose e mrekullueshme Teatri kombëtar, një mrekulli neoklasike që është shtëpia e Opera Shtetërore. Me pak fjalë, shkoni përpara dhe zbuloni monumentin Praga dhe pjesa tjetër e Republika Çeke.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*