Çfarë duhet të shihni në liqenet e Covadonga

Liqenet e Covadonga

shpjegoj çfarë të shihni në liqenet e Covadonga Do të thotë të flasim për natyrën e egër dhe të bukur dhe peizazhet e pabesueshme të Parku Kombëtar Picos de Europa. Por edhe të spiritualitetit të thellë të grupit fetar të Covadonga.

Dhe, pak më larg, do të thotë të takosh kryeqytetin e parë të Mbretëria e Asturias, e cila më pas përkoi me España i krishterë: fshati i Cangas de Onis. Nëse dëshironi të zbuloni se çfarë të shihni në liqenet e Covadonga, ne do t'ju tregojmë më poshtë dhe do të flasim gjithashtu për ato vende të tjera që kontribuojnë për t'i dhënë peizazhit të tij një prekje historike dhe legjendare në të njëjtën kohë.

Sa dhe sa janë liqenet e Covadonga

Liqeni i Ercines

Ercina, një nga liqenet e Covadonga

Liqenet Covadonga janë një mrekulli e natyrës që ndodhen në masivin perëndimor të Picos de Europa. Ata i përkasin këshillit të Cangas de Onis dhe ata janë rreth katërmbëdhjetë kilometra nga Sanctuary Covadonga, nga ku vetëm rrugë që i arrin.

Janë dy liqene me origjinë akullnajore, të cilëve u shtohet një tjetër në kohë shkrirjeje. Të parët janë Enol dhe Ercina, ndërsa e treta është Briciali. E para nga ato të përmendura është më e afërta me Covadonga dhe gjithashtu më e madhja. Gjatësia e saj është rreth shtatëqind e pesëdhjetë metra, ndërsa gjerësia rreth katërqind. Po kështu, thellësia maksimale e tij është njëzet e pesë metra, ndërsa është më shumë se një mijë e lartë. Si kuriozitet, do të jeni të interesuar të dini se ekziston një imazh i Virgjëresha e Covadonga zhytur në ujërat e tij. Dhe që nxirret çdo XNUMX shtator, ditën e festës së tij, për ta marrë në procesion.

Shiko, ai liqeni i ercinës Është i dyti që do ta gjeni në drejtim të ngjitjes, pasi ndodhet në lartësinë rreth XNUMX metra. Ai është gjithashtu më i vogël, megjithëse shtrirja e tij është afër tetë hektarësh. Po kështu, ai është më pak i thellë, pasi tërheqja maksimale e saj është rreth tre metra.

Të dy liqenet ndahen nga të ashtuquajturat Enol Pillory dhe midis tyre ka rreth gjashtëqind metra. Kjo na shtyn të flasim për pikëpamjet që do të takoni në ngjitjen tuaj në liqene. Pikërisht, ju keni një të tillë. Arrihet duke ndjekur një shteg guri dhe ofron pamje të mrekullueshme të masivi perëndimor i Picos de Europa.

Liqenet e Covadonga

Një tjetër imazh i bukur i liqeneve të Covadonga

Por ai është më i famshëm Vëzhgimi i Mbretëreshës. Ndodhet rreth tetë kilometra nga Bazilika e Covadonga dhe ka parkim. Nga ajo ju keni pamje të mrekullueshme të pjesës më veriore të Picos de Europa, me vegas del rio Güeña. Edhe në ditë të kthjellta, do të shihni bregdetin Kantabrian.

Një tjetër këndvështrim i mrekullueshëm është atë të Kanoneve, e cila është më afër shenjtërores, konkretisht vetëm dy kilometra. E gjeni në anën e majtë të rrugës që ngjitet në liqene dhe, meqë është më e ulët, ofron pamje më modeste se ajo e Mbretëreshës, edhe pse po aq e bukur.

Nga ana tjetër, në vega de enol ju keni Pikëpamja e Mbretit, me panele informative dhe pamje spektakolare ahu pome. Dhe pranë parkingut buferrera, për të cilën do të flasim sërish me ju, ju keni princ vëzhgues, e cila shikon nga vega de comeya. Më në fund, në maja e sohorninit, më shumë se një mijë metra e lartë, ju keni belveder i princeshës, me liqenin Enol në këmbët e tij. Megjithatë, nëse doni të shihni peizazhe të jashtëzakonshme, mund të bëni një nga shtigjet e ecjes që keni në zonë.

Çfarë duhet të shihni në liqenet e Covadonga: rrugët në këmbë

Minierat e Buferrerës

Rruga e minierave Buferrera

të dyja nga Sanctuary Covadonga pasi nga pikat më afër liqeneve, keni shtigje shëtitjeje që ju afrojnë me vende magjike dhe të mrekullueshme. Por ne duam të rekomandojmë dy rrugë që dallohen për bukurinë dhe thjeshtësinë e tyre.

E para nis nga parkingu i makinave Buferrera dhe është vetëm tre kilometra i gjatë. Ajo çon në këndvështrimin e përmendur tashmë të El Príncipe, dhe në minierat e braktisura të Buferrerës. Këto u hapën në shekullin e XNUMX-të dhe arritën në pesëqind punëtorë. Sot është krijuar një shëtitje e bukur nëpër ambientet e saj ku shenjë informuese për ata. Në vetëm tridhjetë minuta, ju do ta keni përfunduar këtë rrugë.

E dyta, nga ana tjetër, është më e gjatë. Bëhet fjalë për një turne rrethor në liqene. Po kështu, ai largohet nga parkimi i makinave Buferrera dhe kalon edhe këndvështrimin Principe. Por më pas vazhdoni drejt liqenit të Ercinës. Duke e kufizuar këtë në bregun e djathtë të saj, do të arrini në ahu palomberu dhe më pas te vega del enol. Pas kësaj, shfaqet liqeni homonim, të cilin do t'ju duhet ta mbyllni për t'u kthyer në pikën e fillimit.

Megjithatë, nëse e konsideroni veten një alpinist me përvojë, keni edhe rrugë të tjera të bukura në zonë. Kështu, ai që nis nga Buferrera për të udhëtuar në Maja Jultayo duke kaluar nëpër strehën Vega de Ario. Ose edhe ai që shkon nga vetë parkingu në kopeja e Belbinit.

Si të shkoni në liqenet e Covadonga

liqen bricial

El Bricial, të cilin do ta shihni vetëm në liqenet Covandonga kur të ketë shkrirje

La rruga CO-4 Është ai që të çon në liqene. Është marrë duke u kthyer majtas pak para hapsirës së Sanctuary Covadonga. Prej andej duhet të ndiqni një shteg gjarpërues, por me bukuri të madhe derisa të arrini në liqenin e parë. Megjithatë, kjo rrugë zakonisht është e kufizuar për makina private. Në këmbim, ju keni një linjë speciale autobusi që bën itinerarin nga disa pika.

Kështu, ju mund ta merrni këtë transport vetë Cangas de Onis. por edhe në parkimet e makinave të El Bosque, Muñigo dhe El Repelao, më afër shenjtërores së Covadonga. Nëse kanë ruajtur çmimet më të fundit, udhëtimi kushton nëntë euro për të rriturit dhe 3,5 për fëmijët nën 12 vjeç. Është gjithashtu falas për ata nën tre vjeç. Të transportati público Është opsioni që ju këshillojmë të ngjiteni në liqene sepse është më komod.

Çfarë duhet të shihni rreth liqeneve: Shenjtërorja e Covadonga dhe Cangas de Onís

Cangas de Onis

Ura romake e Cangas de Onís

Pasi të kemi shpjeguar se çfarë duhet të shohim në liqenet Covadonga dhe si të arrijmë në to, duam të flasim për dy vendet më emblematike të zonës. Është rreth Vendi Mbretëror i Covadonga dhe nga qyteti i Cangas de Onis. Të dyja janë të domosdoshme për të gjithë ata që vijnë në këtë pjesë të Asturias.

Gjithashtu, është shumë afër liqeneve. E kemi përmendur tashmë se i pari është vetëm katërmbëdhjetë kilometra larg dhe është një vend kalimi i detyrueshëm për të arritur në laguna. Për sa i përket Cangas de Onis, është mezi njëzet e një, që përkthehet në rreth tridhjetë e pesë minuta udhëtim.

Vendi Mbretëror i Covadonga

Bazilika e Kovadongës

Bazilika e Santa María la Real, në Covadonga

Prandaj, është më i afërti me liqenet. Thelbi i saj është Shpella e shenjtë, e cila, sipas traditës, ishte ku Virgjër Mari iu shfaq pelajo. Për këtë arsye, ajo strehon kapelën e shenjtë me Imazhi i Santina, siç e quajnë asturianët. Sipas kronikanit të Rilindjes Ambrose MoralesVetë Pelayo dhe gruaja e tij janë varrosur gjithashtu këtu. Megjithatë, shumë historianë e dyshojnë këtë.

Nga një këndvështrim estetik, vendi më i bukur në Covadonga është ai Bazilika e Santa Maria la Real, e ndërtuar në fund të shekullit të XNUMX-të nga arkitekti Federico Apparici, i cili e pajisi me një stil neo-romanesk. Si material, ai përdori një gur gëlqeror të bukur rozë. Sidoqoftë, kishte një tempull të mëparshëm në vend që u shkatërrua nga zjarri në 1777.

Ndërtesa të tjera plotësojnë grupin e Sitit Mbretëror të Covadonga. Midis tyre, ai i Escolania, e cila strehon një muze kushtuar shenjtërores, dhe Shtëpia Dioqezane e Ushtrimeve Shpirtërore. Por ndoshta është më e bukur Kisha Kolegjiale Mbretërore e San Fernando. Jo më kot, ai është monument kombëtar që nga viti 1884. Gjithashtu, statujat e Pelayos, dy luanë dhe madje një zile e madhe dhe një obelisk zbukurojnë vendin.

Cangas de Onis

Vila María

Villa Maria, në Cangas de Onis

Tani kemi ardhur në Cangas de Onís, një qytet i bukur që, siç ju kemi thënë tashmë, ishte kryeqyteti i parë i Mbretërisë së Asturias. Simboli i saj i madh është Urë romake, e cila është me të vërtetë mesjetare, pasi është ndërtuar gjatë mbretërimit të Alfonso XI nga Castile, në fillim të shekullit të katërmbëdhjetë. Nga ana e tij, ai Pallatin Cortes Është një ndërtesë e shekullit të XNUMX-të që ndjek kanunet klasiciste dhe oborrin e vjetër, sot AyuntamientoËshtë eklektik në stil.

Sa i përket kishave, ato bien në sy atë të Santa Maria de la Asunción, me kambanoren e saj unike me tre kate të shkallëzuara; ajo e Santa Eulalia de Abamia, origjina e të cilit është vizigotike dhe që do të kishte qenë varri i pelajo përpara se të transferohej në Covadonga, dhe atë të Santa Maria, format aktuale të së cilës janë neoklasike. Duke iu referuar kisha e kryqit të shenjtë, është një riprodhim i një primitive tjetër. Sipas legjendës, ata janë varrosur edhe atje. mbreti favila dhe gruaja e tij.

Ndërtime të tjera civile plotësojnë trashëgiminë monumentale të bukurisë Cangas de Onís. Ndër to dallohen Vila María dhe Rezidenca e Manastirit. Të dyja janë mostra e arkitekturë indiane. Kjo do të thotë, që përfaqësohet nga shtëpitë e ndërtuara nga emigrantët e kthyer nga Amerikë pasuruar.

Si përfundim, ne ju kemi treguar çfarë të shihni në liqenet e Covadonga. Dhe gjithashtu që ju mund të vizitoni në rrethinat e saj. E gjithë kjo formon një grup të mrekullueshëm peizazhesh dhe monumentesh spektakolare nga periudha të ndryshme. Ejani më afër Asturias dhe vizitoni këto vende.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*