Çfarë të vizitoni në Montanejos

malësorët

flas me ju për çfarë të vizitoni në Montanejos kërkon që ne të fillojmë duke iu referuar atij ujërat termale. Në fakt, ky qytet i bukur i vendosur në Rajoni Alto Mijaresprovinca e Castellon, ka qenë i famshëm për ta prej shekujsh.

Për më tepër, ne do t'ju tregojmë se shumë nga atraksionet natyrore që përbëjnë rrethinën e saj janë të lidhura me Ujë. Në këtë rast, me peizazhe të veçanta që janë krijuar rreth tij. Për shembull, thirrja Rezervuari Arenoso ose Campos. Megjithatë, ky qytet ka edhe interesante monumentos. Ne do t'i diskutojmë të gjitha këto në këtë artikull se çfarë të vizitoni në Montanejos.

Monumentet për t'u vizituar në Montanejos

Plaza de España në Montanejos

Plaza e Spanjës në Montanejos

Ne do të fillojmë turneun tonë se çfarë duhet të shohim në këtë qytet të bukur levantin duke folur për monumentet e tij kryesore. Por së pari duam t'ju tregojmë legjendë që shpjegon emrin e tij. Aty thuhet se dy turistë nga Valencia, të cilët kishin humbur në zonë, pyetën një fermer se si mund të arrinin atje ku është qyteti sot.

Fshatari nuk foli shumë mirë dhe, pasi i pyeti nëse e dinin se ku ishte MontanAi u tha atyre se duhet të shkonin më shumë "nejos", duke dashur të shqiptojë "larg". Situata u përsërit shumë herë derisa, më në fund, qyteti mori emrin e monta-nejos. Por më e rëndësishme është që ne t'ju tregojmë kryesoren e saj pikat e interesit.

Kalaja e Fermës

shtëpi në fermë

Pamje e përgjithshme e La Alqueria

Duke lënë mënjanë kuriozitetet, ky qytet lindi në kohën arabe me ndërtimin e kështjella e La Alqueria. Rreth tij një e tërë komuniteti rural që shkaktoi lindjen e asaj që tani është termi komunal i Montanejos. Në fakt, siç e dini, shtëpi në fermë Ky ishte emri i dhënë në territorin arab për këtë lloj ansambli. Ishin qytete të vogla kushtuar bujqësisë që ishin ndërtuar rreth një fortifikate madhështore. Ato ishin shumë të bollshme në zonën Levantine.

Sot mund të vizitoni akoma shtëpi në fermë. Në fakt, disa nga shtëpitë e saj janë rinovuar dhe janë ende të banuara, duke formuar një lagje të Montanejos. Megjithatë, kalaja, e cila është Pasuri me interes kulturor, është në rrënoja. Kanë mbetur vetëm dy kulla, disa pjesë të murit dhe një cisternë. Si i pari ashtu edhe ky i fundit kanë planimetri drejtkëndëshe dhe janë ndërtuar me llaç dhe muraturë.

Plaza de España dhe Torre de Montanejos

Kulla Montanejos

Torre de Montanejos dhe shtëpia e familjes Valterra

Ky shesh është qendra nervore e Montanejos, pasi strehon ndërtesën e Ayuntamiento, i cili renditet si me interes arkitektonik. Gjithashtu në qendër të qytetit është shtëpia ose pallati i kontëve të Valterrës, e cila është e bukur, por ofron interes më të madh sepse fasada e saj përfshin Kulla Montanejos.

Është një kullë me origjinë arabe Ajo është ndërtuar, besohet, në të njëjtën kohë me kalanë e lartpërmendur. Bima e saj është rrethore dhe korrespondon me një lartësi cilindrike. Është ndërtuar me gurë të nxjerrë nga lumi Mijares dhe të bashkuar me llaç, por sot i kanë mbetur vetëm muret e jashtme. Megjithatë, ajo është pjesë e trashëgimisë arkitekturore të Komunitetit Valencias si Pasuri me interes kulturor.

Kisha e famullisë dhe tempuj të tjerë

Vetmia e Virgen de los Desamparados

Vetmia e Virgen de los Desamparados

Në Montanejos keni një të bukur kisha e famullisë i shenjtëruar në Apostulli Jakob, shenjt mbrojtës i qytetit. Është ndërtuar në fund të shekullit të XNUMX-të mbi mbetjet e një të mëparshmi dhe paraqet tipare neoklasike. Nga pamja e jashtme, dallohet për të kube e madhe mbështetur nga varëse në të cilat riprodhohen katër ungjilltarët. Po kështu, brenda tij strehohen piktura afreske akademike të bëra nga Luis Antonio Planes.

Më e vjetër është vetmia e Virgen de los Desamparados, pasi daton nga shekulli i XNUMX-të, megjithëse u reformua njëqind vjet më vonë. Është një tempull me një nef të vetëm me kapela anësore të ngjitura në muret e tij. Në altar mund të shihni një imazh të saj Virgjëresha e të Pafuqishmit të rrethuar nga të tjerët San José dhe Konceptim i papërlyer. Por është më e shquar Kulla e ziles, zbukuruar me pllaka ose pllaka të vogla që përfaqësojnë një rozetë, një palme, gjethe të palosura dhe fruta të ndryshme. Është gjithashtu shumë e bukur portik.

Ura e San Jose dhe mulliri i miellit

Ura e San Jose

Ura e San José, një nga simbolet për t'u vizituar në Montanejos

Megjithatë, ndoshta monumenti më i mrekullueshëm për t'u vizituar në Montanejos është ai Ura e San Jose. Ajo u ndërtua në gur në fillim të shekullit të XNUMX-të në lumin Montán. Ka tre harqe gjysmërrethore dhe për kuriozitet duhet ta dini këtë ishte një urë ujësjellësi. Përveçse shërbente si vendkalim për banorët e qytetit, ai kishte një hendek të vogël që çonte ujin në La Alquería. Po kështu, në pjesën qendrore të objektit ka dy kamare asaj shtëpie, përkatësisht, imazhet e San José, e cila i jep emrin urës, dhe sa më sipër Virgjëresha e të Pafuqishmit.

Shiko, ai mulli mielli de Montanejos ndodhet në periferi të qytetit, në brigjet e lumit Mijares. Ai daton nga shekulli i XNUMX-të dhe nuk ishte një ndërtim unik. Ai ishte i lidhur me një të tërë rrjeti i tubacionit Ata e shpërndanë ujin në mënyrë korrekte. Me sa duket, funksionoi përmes sistemit të maquila, e cila përbëhej nga pronari i saj që bluante miellin për fqinjët e tjerë dhe mbante një përqindje të asaj që merrej. Aktualisht është i rrënuar, por është duke u restauruar.

Pasi ju kemi treguar monumentet kryesore për t'u vizituar në Montanejos, ka ardhur koha që ne të fokusohemi në të mjedis spektakolar. Është një mjedis natyror i privilegjuar që, siç ju thamë, është shumë e lidhur me ujin. Le ta takojmë.

shpella e zezë

shpella e zezë

Qasja në Shpellën e Zezë

Fillojmë duke folur për një nga simbolet e qytetit Castellón. Bëhet fjalë për shpella e zezë, një zgavër e madhe me një sipërfaqe prej 2300 metra katrorë dhe një vëllim prej 40 metra kub. Gjithashtu mbresëlënëse është hyrja e saj në hyrje, a hapje e madhe në shkëmb 26 me 10 metra.

Prandaj, nuk do ta keni të vështirë ta njihni atë. Por ne do t'ju themi se ndodhet rreth tetëqind metra larg qytetit, në rrugën që e lidh atë Qyteti Arenoso. Ju duhet të merrni për të Shtegu La Bojera dhe udhëtoni afërsisht shtatëqind metra lart. Pasi të jeni në të, mund të bëni një turne prej njëqind e pesëdhjetë metrash dhe tridhjetë të thellë.

Kështu, do të shihni pse e ka këtë emër. Është për shkak të ngjyra e çatisë suaj, e cila është e zezë për shkak të blozës nga zjarret që janë bërë në të që në kohërat parahistorike. Megjithatë, nëse do të dëgjojmë legjendën, Shpella e Zezë arrin deri në Përroi i Maimona, ku ka një dalje, konkretisht, në të ashtuquajturat Dritarja e kalit. Megjithatë, speleologët nuk kanë qenë në gjendje të demonstrojnë këtë komunikim.

Përroi i Montanejos

Avioni i digës Arenoso

Chorro de Montanejos popullore

Ne kemi përmendur tashmë më parë Rezervuari Arenoso. Pikërisht, si derdhje për kënetën, i ashtuquajturi Montanejos jet. Konkretisht bëhet fjalë për një kullues porte me kapacitet për të lëshuar 43 metër kub në sekondë. Ne ju rekomandojmë që, për ta parë më mirë, të shkoni te urë aty pranë.

Kështu, ju do të shihni jo vetëm fuqinë e ujit, por edhe imponuesin mure vertikale gëlqerore nëpër të cilin qarkullon tubacioni. nëse ju pëlqen të praktikoni ngjitja, ky vend është i përsosur për ta bërë atë. Nga ana tjetër, nëse ujërat e rezervuarit janë të ulëta, do të mund të shihni edhe qytetet që u zhytën në ujë kur u krijua diga. Mes këtyre, fusha ranore dhe fshatra të tjerë të vegjël.

Ngushtica dhe shtigje të tjera ecjeje

Rruga e La Bojera

Shtegu La Bojera

Pikërisht, nëse flasim për ushtrime sportive, Montanejos ofron mrekulli shtigje shëtitjeje me shkallë të ndryshme vështirësie. Ne ju kemi thënë tashmë për Sendero de La Bojera. Por tani ne duam të rekomandojmë një tjetër turne edhe më të bukur. është thirrja Gjurma e Ngushticës.

Ajo komunikon qytetin, pikërisht, me rezervuarin Arenoso. Përshkon një grykë që ndjek shtegun e lumit Mijares dhe është mezi njëzet e pesë metra e gjerë. Si të mos mjaftonte kjo, ndodhet mes mureve vertikale që në disa pika i tejkalojnë njëqind metra lartësi. Në total janë tetë kilometra duke shkuar përpara dhe me radhë nëpër peizazhe mbresëlënëse. Fillimin e shtegut do ta gjeni në zbritjen drejt lumit që është në të djathtë të banjës. Gjithashtu, në këtë pjesë të ujërave mund të praktikoni sporte si p.sh el kajak ose transportim tungjesh.

Shatërvani i Banjave

Burimi i Banjove

Pishinë natyrore e krijuar nga shatërvani Los Baños

Ne e përfundojmë rishikimin tonë se çfarë të vizitojmë në Montanejos duke folur për Burimi i Banjove, një nga vendet me tërheqjen më të madhe turistike në këtë qytet në Castellón. Është një pompë që nxjerr rreth gjashtë mijë litra ujë në minutë. Përveç kësaj, orografia e vendit bën një të bukur pishinë natyrore.

Meqenëse temperatura e këtyre ujërave mbahet gjithmonë në afërsisht njëzet e pesë gradë Celsius, ju mund të laheni në to gjatë gjithë vitit. Sikur të mos mjaftonin të gjitha këto, ata kanë vetitë e dobishme shëndetësore. Në fakt janë deklaruar të shërbimeve publike me anë të një Urdhri Mbretëror të vitit 1863. Por nuk mund të rezistojmë t'ju tregojmë një legjendë tjetër. thotë mbreti mysliman Zeit-Ebu-Zeit Ai urdhëroi që në këtë vend të ndërtoheshin banja, në mënyrë që gratë e tij të ishin gjithmonë të reja.

Si përfundim, ne ju kemi treguar çfarë të vizitoni në Montanejos. Siç e keni parë, kjo vilë e provinca e Castellon Ajo ofron monumente dhe një mjedis natyror të mrekullueshëm dhe të shëndetshëm. Na mbetet vetëm të bëjmë një rekomandim tjetër. Për të përfunduar vizitën tuaj dhe pasi të keni bërë një nga shtigjet e ecjes, rimbushni bateritë tuaja duke shijuar gatimet tipike të qytetit. Mes këtyre, tenxherja, fridura apo zierja. Dhe, për ëmbëlsirë, kërkoni ëmbëlsirat si mantecados, panquemao ose rosigones. Ejani dhe shijoni Montanejos.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*