Kultura amerikane

Amerika është një kontinent i madh, i larmishëm i popujve vendas dhe emigrantëve, si në veri dhe në qendër, ashtu edhe në jug. Por fakti që Shtetet e Bashkuara të jetë një nga fuqitë botërore, e ka bërë "kulturën amerikane" sinonim të kulturës së këtij vendi dhe jo të kontinentit.

Diskutimi mënjanë, sot do të përqendrohemi në Kultura amerikane dhe gjithçka që një turist ose emigrant duhet të dijë para se të shkojë.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Është një Republika Federative Kushtetuese e cila është e përbërë nga 50 shtete dhe një rreth federalAjo ka një vijë bregdetare në Atlantik dhe në Paqësor dhe kufizohet me Kanadanë në veri dhe Meksikën në jug. Përveç kësaj, ka ishujt e bukur të Havait dhe si në Paqësor ashtu edhe në Detin e Karaibeve ka disa territore të papërfshira.

Shtetet e Bashkuara kanë pak më shumë se 9.80 milion kilometra katrorë dhe popullsia është 331 milion njerëz. Popullsia e saj është e larmishme, një produkt i kazanit të shkrirjes në të cilin emigracioni çoi që nga koha kur ishte një koloni evropiane. Fati i popujve vendas ishte i njëjtë si në pjesën tjetër të Amerikës, pushtimi, heqja e tokave të tyre dhe vdekja nga sëmundjet e sjella nga Evropa.

Udhëtarët dhe emigrantët

Të jetosh jashtë vendit tënd është padyshim një sfidë dhe në të njëjtën kohë një përvojë e madhe mësimore. Gjëja më e mirë është të njohësh kulturën paraprakisht, të lexosh, të brendësosh, të hapësh kokën për të pranuar dallimet.

Kur flasim për Kultura amerikane Ne mund të flasim për disa çështje: vetë-mjaftueshmëria, pavarësia, barazia, informaliteti, përpikëria, të qenit i drejtpërdrejtë, privatësia dhe hapësira personale dhe më pas disa zakone që kanë të bëjnë me sjelljen në publik, takimin me njerëzit, daljen në bare, në darkë ose për të bërë miq me amerikanët.

Në lidhje me vetë-mjaftueshmëria Mund të themi se është një vlerë që media e përforcon gjithmonë: njeri i bërë vetë. Me sa duket, është e vërtetë, sepse askush nuk e bën vetëm përveç në një kontekst, por për një kohë të gjatë kjo është ideja që është përforcuar. Një gjë tjetër është se koha vlerësohet shumë, mos humb koheose pa qëllim, kështu që për të mos përmendur vonesën në një takim. Domethënë, të jesh vonë është shumë e vrenjtur.

Ndërsa në pjesët e tjera të botës të rinjtë ende jetojnë me prindërit e tyre ndërsa studiojnë në universitet, kjo nuk është normë këtu. Me kokë poshtë, pas shkollës së mesme të rinjtë largohen nga shtëpia e prindërve, qoftë për studime apo punë. Dikush duhet të jetë i pavarur dhe kjo konsiderohet pozitive. Një ide tjetër pozitive ka të bëjë me barazia, diversitetin kulturor që ka krijuar vendi ideja se është një komb me mundësi të njëjta për të gjithë.

Po, po, një gjë tjetër që është e diskutueshme, por përsëri është ideja e instaluar nga arsimi dhe media. Ideja se Shtetet e Bashkuara janë një vend me mundësi të barabarta për të gjithë nuk ka të ndalur të përsëritet në kinema, në TV dhe në komike. Edhe pse në teori është shumë e bukur, të gjithë duhet të kemi të njëjtat mundësi pavarësisht nga raca, feja, gjinia ose pozicioni socio -ekonomik, e vërteta është një tjetër.

Nga ana tjetër, ndërsa ka kultura shumë hierarkike, unë imagjinoj shoqërinë japoneze ose koreane, për shembull, Kultura amerikane është mjaft joformale. Njerëzit flasin rastësisht, vishen rastësisht, thërrasin shefat e tyre me emrat e parë, nuk ka nderime ... Në përgjithësi njerëzit janë mjaft të hapur dhe të sinqertëAi thotë atë që mendon pa qenë shumë i kujdesshëm. Speakingshtë e folur drejtpërdrejt dhe që mund të shqetësojë kulturat e tjera ose në to të konsiderohet disi e vrazhdë. Përkundrazi, kur i huaji shkon vërdallë për të thënë ose kërkuar diçka, amerikanët ngatërrohen me të.

Ndërsa kulturat e Amerikës Latine janë miqësore, të hapura, me dyer të hapura, Amerikanët preferojnë që hapësira e tyre personale të mos pushtohet shumë. Nëse në Amerikën Latine ka shumë përqafime dhe puthje midis miqve dhe madje edhe të huajve, jo këtu në Shtetet e Bashkuara. Ata nuk i pëlqejnë puthjet ose njerëzit që afrohen shumë kur flasin. Rrethi i hapësirës personale është më i gjerë se në kulturat e tjera.

Ata gjithashtu nuk u pëlqen të pyeten për moshën e tyre, sa para fitojnë ose sa peshojnë. Temat e bisedës me njerëz që nuk janë të lidhur ose të afërt nuk përfshijnë zakonisht çështje familjare, fetare ose politike. pastaj, Cilat gjeste duhet të kem parasysh nëse shkoj në Shtetet e Bashkuara? 

Në thelb: gjithmonë shikoni njëri -tjetrin në sy kur bisedoni ose shtrëngoni duart (nga burri në burrë, nga gruaja në grua dhe i përzier), nuk mban erë të shëmtuar Synshtë sinonim me faktin se ne nuk jemi të vëmendshëm ndaj higjenës sonë personale dhe mbajmë distancë, mos pushtoni hapësirën tuaj personale.

Gjithashtu konsiderohet e sjellshme të mbash derën hapur për dikë që të kalojë, të presësh me durim në radhë, të trajtosh ata që ofrojnë shërbim në mënyrë miqësore dhe të barabartë, lini këshilla praktikisht në të gjitha vendet (parukierë, parkingje, hotele, taksi ...).

Kur dalim për të ngrënë me një amerikan duhet të përgatitemi ha darkë herët. Në pjesën tjetër të Amerikës Latine darka është e qetë pas orës 8 ose 9 të natës, por jo këtu, është më herët. Kur hani nuk keni pse të nxitoni, duhet të përdorni një pecetë, nëse është mes miqsh gjëja e zakonshme është që secili paguan të vetin dhe nëse nuk është një vend i Ushqim i Shpejtë ju duhet të lini a Bakshish 15%.

Amerikanët janë mësuar të lëvizin nëpër vendin e tyre të madh. Për punë, për studime, ata lëvizin shumë më shpesh se secili prej nesh. Pra, është e zakonshme që njerëzit të jenë të mirë dhe të duan të bisedojnë me njerëz që nuk i njohin, të cilët janë kuriozë. Në të njëjtën kohë, shpesh thuhet se këto janë arsyet pse amerikanët zakonisht nuk kanë miq për jetën, për shkak të lëvizjes ose ndryshimit të shumë kurseve në shkollë.

Mbajtja në mendje e të gjitha këtyre çështjeve mund të na ndihmojë të përshtatemi më mirë me kohën që jemi në Shtetet e Bashkuara. Shumë më tepër nëse qëndrojmë një kohë të gjatë, duke studiuar ose punuar. Shpesh thuhet se në kontaktin kulturor ka disa raste: nje nga Muaji i mjaltit ku gjithçka është e lezetshme dhe emocionuese dhe kultura e re është e mrekullueshme; një rast tjetër i tronditje kulture ku problemet e para fillojnë me blerjet, shtëpinë, transportin, gjuhën ... të gjitha këto çojnë në lodhje mendore.

Një moment tjetër në këtë kontakt kulturor është ai i vendosja fillestare. Në këtë moment problemet e mëparshme fillojnë të zgjidhen dhe tashmë e dini se cilin autobus të merrni, si të paguani për këtë dhe atë. Ndoshta gjuha nuk është ende plotësisht e lehtë, por bazat kanë filluar të mbeten në hard diskun e trurit. Ajo pasohet nga një periudhë e vështirë izolimi mendor ku fillon të peshojë distanca me familjen dhe miqtë dhe jeta e përditshme e lindjes dhe pastaj peson vetmia.

Dhe së fundi, nëse vjen koha, më në fund ka një moment të pranimi dhe integrimi ku tashmë është miratuar një rutinë e plotë, janë pranuar zakonet dhe zakonet, ushqimi, etj. Fillojmë të ndihemi më rehat. Ky cikël është mjaft normal dhe të gjithë ata që kanë emigruar në një vend tjetër zakonisht e kalojnë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*