Mantos Paracas: Trashëgimia tekstile e kulturës Paracas

Mantelet e Parakas

Mantelet e Parakas

La Kultura e paracas u zhvillua në territorin e ICAPeru, midis 300 para Krishtit dhe 200 Pas Krishtit. Trashëgimia e tyre më e rëndësishme janë tekstilet që ata përdorën për të mbështjellë të vdekurit e tyre, të njohur si mantelë paracas.

Gjetjet e petka parakash Ne ua kemi borxh Julio C. Tello i cili midis viteve 1925 dhe 1927 zbuloi 460 mumiet në nekropolin e Cero Colorado, Wary Kayan dhe Cabeza Larga. Para se të varroseshin, kufomat iu nënshtruan një trajtimi të veçantë për të siguruar ruajtjen e tyre, organet e brendshme u nxorrën dhe muskujt u shqyen përmes prerjeve në ekstremitete. Pastaj trupi u la pranë zjarrit dhe më në fund ata u mbështollën në disa shtresa manteli.

Tekstilet më të hollësishme dhe të kushtueshme Paracas janë ato që ishin mësuar mbështillni mumiet të personaliteteve të mëdha të kohës. Në këto, deri në 190 hije të ndryshme ishin të kombinuara dhe ato ishin të endura në lesh deveje ose fibra pambuku. Veshjet paraqisnin dizajne të qëndisura të kafshëve, qenieve mitologjike, qenieve antropomorfe dhe vizatimeve gjeometrike. Disa madje ishin zbukuruar me sequins prej pendë, ari dhe argjendi.

Për të vlerësuar mantelin e Paracas ne mund të shkojmë në një seri të museos si Muzeu i Kombit në Lima; Muzeu i Arkeologjisë, Antropologjisë dhe Historisë në Lima; dhe Muzeun Rajonal të Ikës; dhe muzeu i vogël i Rezervës Kombëtare Paracas.

Më shumë informacion: Paracas një Spa e bukur


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*