Durro

Durro

fshati i vogël i Durro Është një thesar i fshehur mes mureve malore të Lleida Pyrenees. I përket komunës së Lugina e Bohiti famshëm për mbresëlënjen e tij Trashëgimi romane, dhe përfshihet në rajonin e Ribagorza e Epërme.

Rrugët e saj të ngushta me kalldrëm me planimetri mesjetare janë të përshtatur nga shtëpitë tradicionale që përkojnë në fasadat e tyre të ekspozuara prej guri dhe çatitë e tyre tipike prej rrasa të zonës. Nëse kësaj i shtohen edhe disa monumente të rëndësishme, e gjithë kjo e bën Durrësin një nga fshatrat më të bukur të Pirenejve. Katalonjës. Që ta njihni më mirë, ne do t'ju tregojmë se çfarë duhet të shihni dhe çfarë mund të bëni në këtë qytet të Lleidës.

Kisha e Lindjes së Nënës së Zotit

Kisha e Lindjes së Krishtit

Kisha e Lindjes së Durros

Siç thamë, gjithçka në Durrës kontribuon për t'i dhënë atij ajrin tipik që disa qytete kanë arritur të ruajnë. Shtyllat e dritave në rrugët e tij dhe madje edhe stolat prej druri ku mund të ulesh herë pas here, ndihmojnë për t'i dhënë bukuri ansamblit arkitektonik të qytetit katalanas.

Por, sigurisht, duhet t'ju tregojmë për monumentet kryesore të saj. Më e rëndësishmja është Kisha e Lindjes së Nënës së Zotit, e ndërtuar në shekullin e XNUMX-të dhe e shpallur një pasuri me interes kulturor. Gjithashtu, si pjesëtar i grupit të kishave romane në Luginën e Bohit, për të cilat do të flasim më vonë, është kataloguar Trashëgimia Botërore.

Përgjigjet Stili romanik lombard, e cila u zhvillua nga shekulli i XNUMX-të në këtë rajon italian për t'u përhapur më vonë në një pjesë të mirë të jugut Evropë. Nga jashtë, tempulli shquhet për portikun e tij mesjetar, i cili i jep hyrje hyrjes, i përbërë nga një hark gjysmërrethor me dy arkivolt. Në çelësin e kësaj mund të shihni një chrismon, i cili, siç e dini, është një nga anagramet e Krishtit (XP).

Por, mbi të gjitha, është mbresëlënëse kambanore, pesë kate. Ata ulen në një bazament pa dekor dhe ndahen me shtylla. Bima e saj është drejtkëndëshe dhe hapjet e dritareve duhet të jenë dyfishuar. Përveç kësaj, çuditërisht, ai i përgjigjet proporcionit të minareve arabe.

Për sa i përket brendshme, tempulli i Lindjes së Nënës së Zotit përbëhet nga një nef i vetëm me katër seksione me një qemer fuçi të mbështetur nga harqe tërthore. Qysh në shekullin e XNUMX-të, shtuan ata dy kapela anësore në stilin gotik. Pikërisht në to mund të shihni dy altara barok: njëra i kushtohet Rruzares dhe tjetra Krishtit të Shenjtë. Nga ana tjetër, altari kryesor është i shekullit të XNUMX-të dhe i kushtohet Nënës së Zotit, Shën Jozefit dhe Shën Joaquin.

Vetmia e San Quirce

Vetmia e San Quirce

Vetmia e bukur e San Quirce de Durro

Trashëgimia fetare e Durrësit plotësohet nga kjo vetmia, e shpallur edhe pasuri me interes kulturor. Do ta gjeni në periferi të qytetit, afër atij të mëparshmit, por duhet të ndiqni një udhë pylli për të arritur atë. Në fakt, ai është pothuajse XNUMX metra i lartë, pra rreth XNUMX metra më i lartë se qyteti.

Ai gjithashtu i përgjigjet Kanone romane dhe është i ndërtuar me gurë të ekspozuar. Kisha përbëhet nga një nef i vetëm i mbuluar me një qemer fuçi dhe përfundon në një absidë me një qemer daulle në qendër të së cilës ka një dritare të vogël. Përsa i përket hyrjes, përbëhet nga një hark gjysmërrethor me voussoar dhe nga jashtë bie në sy edhe kambanorja e saj e hollë me dy kambana.

Në altarin e saj kishte një dekorim pikture në një panel kushtuar martirizimeve të Santa Julita dhe djali i saj San Quirce. Megjithatë, për ruajtjen më të mirë të tij, ai u transferua në Muzeu Kombëtar i Artit të Katalonjës.

Kisha të tjera romane në Luginën Bohí

Shën Klementi i Tahulit

Kisha e San Clemente de Tahull

Pikërisht, ne duhet të largohemi për një moment nga qyteti i Durros për të folur me ju për pjesën tjetër të tempujve që mund të shihni në lugina e bohit dhe që përbëjnë një ansambël romanik të pakrahasueshëm. Jo më kot, siç ju kemi thënë tashmë, është deklaruar Trashëgimia Botërore.

Konkretisht, ka tetë kisha dhe një vetmi që janë të shpërndara në të gjithë qytetet e zonës. Nuk mund të ndalemi në të gjitha, por do t'ju tregojmë për më të vlerësuarat. Kështu, në Tahull ju keni madhështore tempulli i San Clemente, e cila u ndërtua në 1123 dhe konsiderohet "Katedralja romane e luginës". Një element i spikatur i kësaj mrekullie arkitekturore është kumba e saj gjashtëkatëshe e lirë. Por ju gjithashtu mund të shihni kisha e Santa Maria, i cili u ndërtua në të njëjtën kohë me atë të mëparshmin dhe që shquhet për absidat rrethore dhe, po kështu, për kullën e madhe.

Nga ana tjetër, në Barruera keni atë të San Feliksit, ndoshta edhe nga shekulli i XNUMX-të, edhe pse më vonë i reformuar. Nga pamja e jashtme bie në sy hajati i hyrjes dhe pjesa e brendshme është rregulluar në një nef të vetëm me tre seksione. Ashtu si në tempujt e tjerë në këtë zonë, ai paraqiste dekorim piktural afresk romanik. Por ajo u zhvendos në vende të tjera për konservim më të mirë.

Në Bohí, kryeqyteti i komunës, ju mund të vizitoni kisha e san juanit, më i madh se të mëparshmit dhe më i vjetri i grupit, pasi shfaqet tashmë i dokumentuar në vitin 1079. Ka tre nefe dhe planimetri bazilika. Kulla e saj ishte gjithashtu mbresëlënëse, por një zjarr e zvogëloi atë në tre kate. Megjithatë, ajo është ende shumë e bukur. Sa për qytetin e Coll, ju keni kisha e Santa María de la Asunción, i cili i përkiste një manastiri benediktin të ndërtuar në shekullin e XNUMX-të.

Më në fund, në Erill la Vall mund të shihni tempulli i Santa Eulalia, me kambanoren e saj pesëkatëshe dhe rrënojat e Vetmia e San Kristofolit, dhe në Cardet, the kisha e Santa Maria, e cila ka një kambanore të vetme me tre vrima. Por tani duhet të kthehemi në Durro për t'ju treguar gjëra të tjera që mund të shihni dhe bëni në të.

Shtëpitë tipike të Durrësit

Shtëpia Llavasa

Casa Llavasa, një nga ndërtesat më të bukura në Durrës

Siç ju thamë më parë, të gjitha fshatrat e këtij qyteti të Lleidës i përgjigjen kësaj stili tradicional i zonës. Janë konstruksione guri të errëta me pamje rustike që përcjellin një ndjenjë fortese dhe mbulohen nga çati po aq të errëta, por në këtë rast prej rrasa.

Të gjitha janë shumë të bukura dhe kontribuojnë për t'i dhënë qytetit një pamje uniforme dhe tradicionale. Megjithatë, disa dallohen mbi të tjerët. Për shembull, shtëpi Llavasë, aktualisht i konvertuar në një bujtinë, ose Ayuntamiento, por edhe të Shtëpitë Garbot dhe Xoquin, pasuri të deklaruara me interes kulturor.

Shtigjet e ecjes duke filluar nga Durro

Liqeni i Shën Mauritius

Liqeni San Mauricio, në parkun Aigüestortes

Arkitektura romane dhe tradicionale lombarde nuk janë mrekullitë e vetme që ju ofron ky qytet Lleida. Siç ju thamë, është pothuajse XNUMX metra e lartë, kështu që ju mund të merrni shtigje të bukura ecjeje përgjatë Vargmali Corruco, në këmbët e të cilit ndodhet.

Por mbi të gjitha, ju mund t'i bëni ato për të. Aigüestortes dhe Parku Kombëtar i Liqenit San Mauricio, e cila është afër Durrësit. Në fakt, rruga pirenease GR-11 e kalon atë nga njëra anë në tjetrën. Megjithatë, ju keni edhe rrugë të tjera interesante. Për shembull, ai që del nga vetja liqeni i Shën Mauritius dhe ngjituni në pikën e favorshme që është mbi të; ai që shkon nga parkingu Peülla në liqeni gerber ose pjesa e liqeni gento dhe shkon në ai nga Saburo.

Megjithatë, nëse e konsideroni veten të përgatitur, mund të merrni rrugë më të guximshme. I shquar ndër këto është i ashtuquajturi Makina zjarri, i cili udhëton nëpër strehimoret në zonë dhe mund të zgjasë disa ditë. Së fundi, kalimet e tjera janë ato të Arties në Espot dhe nga ky qytet i fundit në Bohí.

Aktivitete të tjera në rrethinat e Durrësit

skiator

Pranë Durros është vendpushimi i skive i Bohí-Tahull

Hiking nuk është i vetmi aktivitet sportiv që mund të bëni në afërsi të qytetit të Lleida. Në Parkun Kombëtar Aigüestortes mund të praktikoni gjithashtu ngjitje dhe turne me ski. Pikërisht, në lidhje me këtë sport të fundit, ju keni Stacioni Bohí-Tahull, me borë të mirë dhe jo shumë të mbushur me njerëz.

Ajo ka nivelet më të larta në të gjithë Pirenejtë, me një maksimum prej 2751 metrash dhe 42 shpate të cilat, së bashku me një tjetër për sajë dhe katër itinerare alpinistike për ski, përbëjnë gjithsej 45 kilometra për skijim. Madje ka një Snowpark i përshtatshëm për të gjithë audiencën.

Nga ana tjetër, nëse preferoni diçka më të qetë, mund ta shijoni Spa Caldes de Bohí, i cili ju ofron ujëra termale dhe trajtime të ndryshme me baltë dhe avull në shpella natyrore. Dhe e gjithë kjo në mjedisin e mrekullueshëm të kësaj lugine pireneane.

Durro Fallas, Trashëgimia Jomateriale e Njerëzimit

Pjesa e pasme e San Quirce

Një pamje tjetër e vetmisë së San Quirce. Në këtë rast, absida e saj

Ndër festimet që zhvillohen në këtë qytet të vogël të Lleidës, bien në sy të ashtuquajturat fala, të cilat nuk kanë lidhje me ato të Valencia. Me këtë rast, banorët e lokalitetit shkojnë deri në vetmia e San Quirce, ku ndezin pishtarë me dru pishe për t'u kthyer me ta në qytet. Ata drejtohen nga thirrja fadrí major dhe, sapo të mbërrijnë, i hedhin në tokë për të krijuar një zjarr të madh.

Më në fund, tradita përfundon me një vakt dhe një valle. E para zakonisht përfshin të shijshmen mishrat vendas me patate, por edhe kërpudha të rrethinës janë shumë të njohura. Për sa i përket ceremonisë, ajo ka origjinë shumë të lashtë dhe qëllimi i saj ishte të falënderonte për të korrat. Në çdo rast është një spektakël plot ngjyra që është shpallur Trashëgimi e paprekshme e njerëzimit.

Si përfundim, ne ju kemi treguar se çfarë të shihni dhe çfarë të bëni Durro, qyteti i bukur pireneas i Lleida. Ne vetëm mund t'ju këshillojmë që duke qenë se jeni në atë zonë malore, përfitoni nga rasti për të takuar të tjerë vende të bukura në Pirenejtë Katalanas. Guxoni të shijoni të gjitha këto.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*