Fakte kurioze rreth ujësjellësit të Segovia

Ujësjellësi i Segovisë

Diskutoj fakte interesante rreth ujësjellësit të Segovia Do të thotë të kalosh dy mijë vjet histori. Sepse kjo vepër madhështore inxhinierike u ndërtua në shekullin e dytë pas Jezu Krishtit, konkretisht nën mandatin e perandorit Trajan ose parimet e Adriano.

Prandaj, ka shumë kuriozitete, anekdota dhe legjenda të krijuara nga kjo ndërtesë e mrekullueshme që plotëson kompleksi monumental spektakolar Segovian. Do të flasim edhe për këtë, por tani do të përqendrohemi në fakte kurioze për ujësjellësin Segovia, i cili, nga ana tjetër, nuk është i vetmi që mund të shihni në Spanjë. Për shembull, në qytetin jo më pak mbresëlënës të Mérida, ju keni Ato të Mrekullive dhe Shën Llazarit.

Një histori pak

Ujësjellësi Segovian

Ujësjellësi mbresëlënës i Segovia

Paraardhësi i Segovisë aktuale është a qytet celtiberian të cilët, gjatë luftërave midis romakëve dhe luzitanëve, i qëndruan besnikë të parëve. Ndoshta si shpërblim për të, me kalimin e kohës u bë një qytet i rëndësishëm, mijëra banorë të të cilit kishin nevojë për ujë. Kjo ishte arsyeja e ndërtimit të ujësjellësit.

Më vonë, ajo u mbajt nga vizigotët, por jo nga muslimanët. Në vitin 1072, një pjesë u shkatërrua nga inkursioni i trupave arabe, megjithëse ishte rindërtuar tashmë në shekullin e pesëmbëdhjetë. Megjithatë, ujësjellësi ka qenë një nga monumentet që i ka rezistuar më së miri kalimit të kohës në botë.

Në fakt, ajo ka mbijetuar deri më sot në një gjendje të mirë konservimi. Pavarësisht gjithçkaje, qarkullimi i automjeteve nën harqet e tij, që ekzistonte deri në vitin 1992, dhe rrethana të tjera e rëndonin. Dhe kjo bëri që ai të nënshtrohej restaurim tashmë në fillim të shekullit të XNUMX-të.

Matjet e ujësjellësit të Segovia

anën e ujësjellësit

Pamje anësore e ujësjellësit

Në shikim të parë, ju mund të mendoni se ky xhevahir i inxhinierisë romake është i kufizuar në pjesën që shohim në sheshi i Azoguejo në Segovia. Ky është më i famshmi, por ujësjellësi masa 16 186 metra. Fillon larg qytetit, në vendin e quajtur Holly, ku janë Burimet e ujit Fuenfría e cila ishte ajo që të çonte në qytet.

Megjithatë, kuriozisht, ujësjellësi nuk ka pabarazi të tepruar. Seksioni i parë arrin në cisternën e rezidencën. Pastaj shkon te telefonata Shtëpia e Ujërave, ku u hoq rëra. Dhe vazhdon përgjatë një shtrirjeje prej një për qind pjerrësi derisa të arrijë në Segovia. Tashmë në këtë, ai kalon nëpër vende si Sheshi Diaz Sanz dhe Azoguejo, ku mund të shihni pjesën më të njohur të saj. Në përgjithësi, kjo arritje mbresëlënëse e karakteristikave inxhinierike një pjerrësi prej 5%.

Ujësjellësi në shifra

Ujësjellësi gjatë natës

Imazhi i natës i ujësjellësit Segovia

Nëse po flasim për fakte kurioze për ujësjellësin Segovia, duhet t'ju tregojmë disa nga figurat më domethënëse të tij. Para së gjithash, ne do t'ju themi se ka 167 harqe që mbështeten në 120 shtylla. Po kështu, 44 prej tyre janë arkadë të dyfishtë dhe ato në krye kanë një hapësirë ​​prej më shumë se pesë metra, ndërsa ato më të ulëtat mezi arrijnë katër e gjysmë.

Nga ana tjetër, siç është logjike, ujësjellësi ka një seksion më të trashë në fund. Konkretisht, 240 me 300 centimetra. Sa i përket atij në zonën e sipërme, ai është 180 me 250 centimetra. Por më befasuese është shifra e mëposhtme: në total, Përbëhet nga 20 gurë ose gërmadha të mëdha graniti.. Çuditërisht, këto nuk janë ngjitur me llaç, por të rregulluara njëra mbi tjetrën pa vulosje. Ndërtimi mbështetet nga një ekuilibër kompleks dhe brilant i forcave.

Ju gjithashtu do të jeni të interesuar të dini fakte të tjera kurioze rreth ujësjellësit Segovia: Për shembull, që ai ka një lartësi maksimale 28,10 metra dhe se kanali i tij mund të transportonte nga 20 deri në 30 litra ujë në sekondë. Më pak e njohur është se, në harqet më të larta, ishte një poster romak i klonuar me shkronja bronzi ku shfaqej emri i ndërtuesit dhe viti.

Gjithashtu, në krye dy kamare në njërën prej tyre ishte një shëmbëlltyrë e Herkulit, themeluesit të qytetit sipas legjendës. Tashmë në kohët e Mbretër katolikë, dy statuja të Virgjëresha e Carmen dhe San Sebastián. Megjithatë, sot ka mbetur vetëm i pari nga këto dy, të cilin të tjerët e identifikojnë si Virgjëresha e Fuencislës, shenjt mbrojtës i Segovias.

Meqë ra fjala, fjala ujësjellës vjen edhe nga latinishtja. Konkretisht nga emri aqua dhe folja e embel, që do të thotë, përkatësisht, "ujë" dhe "përzënë". Prandaj, përkthimi fjalë për fjalë do të ishte "ku rrjedh uji".

Legjenda dhe fakte të tjera kurioze rreth ujësjellësit Segovia

Ujësjellësi nga lart

Pamje ajrore e ujësjellësit Segovia

Një vepër me histori dymijë vjeçare duhej të nxirrte me forcë legjenda kurioze. Më të famshmit prej tyre i referohet ndërtimit të tij dhe përfshin Djallin. Ai thotë se një vajzë ishte përgjegjëse për furnizimin me ujë të shtëpisë madhështore për të cilën ajo punonte dhe se ajo ndodhej në Plaza del Azoguejo. Për ta bërë këtë, ajo duhej të ngjitej çdo ditë në mal dhe të zbriste e ngarkuar me shtamba. Ishte punë shumë e vështirë për shkak të shpateve të mëdha që duheshin kapërcyer.

Kështu që unë u lodha duke e bërë atë. Një ditë iu shfaq Djalli dhe i propozoi një marrëveshje. Ju do të ndërtonte një ujësjellës, por po ta mbaronte para se të këndonte gjeli, do ta mbante shpirtin. Vajza e pranoi paktin, megjithëse, ndërsa Djalli punonte, ajo filloi të pendohej. Më në fund, kur kishte mbetur vetëm një gur për të vendosur dhe Satani u premtoi atyre se do të ishin shumë të lumtur, kafsha këndoi duke lajmëruar mëngjesin dhe një rreze dielli shpoi ndërtimin e ri. Kështu, i ligu dështoi dhe vajza i shpëtoi shpirtin. Pikërisht, në vendin ku mungon guri është vendosur imazhi i Virgjëreshës Ne ju kemi përmendur tashmë.

Por kurioziteti i kësaj legjende nuk mbaron këtu. Tashmë në vitin 2019, ai u vendos në Rruga San Juan një statujë që ka shkaktuar shumë polemika. Eshte per shëmbëlltyra e një dreq afërsisht njëqind e shtatëdhjetë centimetra i gjatë, i cili po bën një selfie para vetë ujësjellësit. Puna i takon skulptorit Jose Antonio Albella dhe dëshiron t'i bëjë haraç legjendës së famshme. Por jo të gjithëve e pëlqyen.

Segovia, shumë më tepër se ujësjellësi

Alcazar i Segovisë

Alcazari spektakolar i Segovias

Siç ju thamë në fillim, nuk mund ta përfundojmë këtë artikull pa folur monumente të tjera që ka Segovia dhe se nuk kanë asgjë për të pasur zili në ujësjellës. Sepse janë po aq spektakolare dhe madhështore sa ky dhe kanë çuar në shpalljen e qytetit kastilian si Trashëgimia Botërore.

Para së gjithash, ne duhet t'ju tregojmë për Alcazar, një ndërtim ëndrrash që do t'ju transportojë në kështjellat e filmave vizatimorë të fëmijërisë suaj. Në fakt thuhet se ka shërbyer Walt Disney si frymëzim për kështjellën e Blancanieves. Ndërtimi i tij filloi në fillim të shekullit të XNUMX-të dhe është një nga monumentet më të vizituara në të España. Njëzet e dy mbretër dhe shumë personalitete të tjera të shquara kanë kaluar nëpër sallat e saj.

Ndërsa ngrihet në një kodër që dominon lugina e Eresmës, bima e saj është e parregullt për t'iu përshtatur formës së terrenit. Megjithatë, ju mund të dalloni dy pjesë në të: e para ose e jashtme ka një oborr spanjol herrerian me një hendek dhe urë lëvizëse. Por elementi më i rëndësishëm i tij është e çmuara kulla e homazhit ose Juan II, me dritaret e saj të zhveshura dhe pesë kullat e saj. Nga ana e saj, e dyta ose e brendshme përfshin dhoma të tilla si Froni, La Galera ose Las Piñassi dhe kapelën.

Jo më pak vlerë si monument ka dhe katedralja e santa maria, e cila është e fundit e ndërtuar në stilin gotik në Spanjë. Në fakt, ajo ishte ndërtuar tashmë në shekullin e XNUMX-të, në shek Rilindja. Thirrni "Zonja e Katedrales", në ndërtimin e saj morën pjesë arkitektë po aq të rëndësishëm sa Juan Gil de Hontanon. Nga pamja e jashtme, ajo shquhet për maturinë dhe dritaret e saj të bukura.

Për sa i përket interierit, ai ka tre nefet dhe një ambulator. Përveç kësaj, ju rekomandojmë që të shihni kapela si ajo në Sakrament i Bekuar, me një altar për shkak të Jose de Churriguera, vala e San Andres, me një triptik të bukur flamand të Ambrosius Benson. Por jo më pak e bukur është Altari kryesor i Sabatinit ose Kapela e Prejardhjes, me një vepër të Krishtit të Gregory Fernandez. Ajo gjithashtu ka një interesante muze e cila strehon punimet e beruguete, VanOrley y Sanchez Coello.

Torreon de Lozoya

Kulla e Lozoya

Katedralja nuk është e vetmja ndërtesë fetare që duhet të vizitoni në Segovia. Gjithashtu mbresëlënëse janë Manastiret parrale, me manastiret e tij gotike, Mudejar dhe Platereske, dhe të Shën Antonit Mbretëror, stili gotik elizabetian, megjithëse kapelja kryesore e saj është gjithashtu Mudejar. Gjithashtu, ato janë të bukura kishat e Shën Stefanit, me kullën e saj të hollë, e cila strehon kambanoren më të lartë romane në Spanjë; të të San Millanit y San Martín me portikat e saj madhështore, ose të kryqit të vërtetë, romane dhe i atribuohet templarëve.

Së fundi, në lidhje me arkitekturën civile të Segovia, përveç Alcázar, ju duhet të shihni Torreon de Lozoya, datuar në fund të shekullit të XNUMX-të; të Pallatet e Markezëve të Quintanar dhe Markezit të Arco, të dyja nga e njëjta periudhë, dhe shtëpitë e Juan Bravo, Diego de Rueda ose Los Picos, i quajtur kështu për shkak të fasadës unike.

Si përfundim, ne ju kemi treguar më të mirën fakte interesante rreth ujësjellësit të Segovia. Por ne gjithashtu donim të flisnim me ju për mrekulli të tjera Çfarë ju ofron ky qytet i bukur? Castilla y León. Guxoni ta takoni dhe zbuloni vetë këto monumente.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*