Llojet e migrimeve

Llojet e migrimeve

E ndryshme llojet e migrimeve ndiqni në vazhdën e origjinës së njerëzimit nga dëshira perandorake për të vazhdo. Thisshtë kjo dëshirë që na ka bërë specie që ka arritur të kolonizojë të gjitha anët e botës, deri në pikën që ka njerëz që jetojnë edhe në rajone pranë poleve dhe atyre të shkretëtirave.

Kështu, që nga fillimi i ekzistencës sonë, ne kemi zëvendësuar shtëpinë tonë në një territor me një tjetër; domethënë ne kemi migruar. Aktualisht është diçka që ne e bëjmë nëse shkojmë në një udhëtim në një vend dhe, sepse na pëlqen shumë, vendosim të qëndrojmë dhe të jetojmë. Por, A e dini se cilat lloje të migrimeve njerëzore ekzistojnë?

Migrimet njerëzore mund të klasifikohen në tre lloje: sipas kohës, sipas karakterit dhe sipas destinacionit të tyre. Le të shohim secilin nga llojet e migrimeve veçmas për t'i kuptuar më mirë:

Llojet e migrimeve sipas kohës

Migrimet njerëzore në dimër

Ky lloj migrimi është ai që ndodh gjatë një periudhe të kufizuar kohore, që konsiderohet se është i i përkohshëm, si dhe ajo që kryhet përgjithmonë, konsiderohet si i përhershëm. Vlen të përmendet se migrimet e përkohshme njerëzore janë ato në të cilat migranti do të kthehet në vendin e tij të origjinës pas një kohe të caktuar.

Llojet e migrimeve sipas karakterit

Në varësi të asaj që na shtyn të largohemi nga vendi ynë i origjinës, migrimi i detyruar, i cili siç tregon emri i tij, është ai në të cilin personi është i detyruar të lërë tokën e tij për të mbijetuar; ose migrimi vullnetar e cila është kur migranti largohet nga vendbanimi i tij me vullnetin e tij të lirë.

Llojet e migrimeve sipas destinacionit

Në këtë lloj migrimi ne dallojmë migrimi i brendshëm, e cila është kur destinacioni është në të njëjtin vend; ose ndërkombëtare kur je në një vend tjetër.

Pse emigrojmë?

Ura nga një qytet

Njerëz ata gjithmonë kërkojnë një vend të mirë për të jetuar, pa marrë parasysh origjinën dhe situatën e tyre ekonomike. Vitet e fundit imigracioni është bërë një temë për të cilën flitet çdo ditë: njerëz nga vendet në zhvillim që kalojnë pellgun për të kërkuar ushqim, punë dhe siguri. Shumë prej tyre rrezikojnë të humbin jetën e tyre, pasi të gjithë e dinë që jo gjithmonë arrijnë me mjetet më të përshtatshme të transportit. Por ka shumë që ata mund të fitojnë; në fund të fundit, çdo vend është më i mirë se një zonë e shkatërruar nga lufta.

Nga ana tjetër, dhe siç e përmendëm më parë, nëse dikush nga ne shkon në një udhëtim në, të themi për shembull, në Nju Jork dhe rezulton se atyre u pëlqen moti, njerëzit, vendi dhe se ata gjithashtu kanë mundësinë për të gjetur një punë, Likelyshtë e mundshme që ju do të konsideroni të jetoni atje përkohësisht ose, kush e di, ndoshta përgjithmonë. Ne do të bëhemi emigrantë në New Yorkers dhe emigrantë në vendin tonë, por sigurisht së shpejti ne mund ta bëjmë jetën tonë atje pa probleme.

Një arsye tjetër pse duhet të emigrojmë është për fatkeqësitë natyrore, qofshin tërmete, përmbytje, thatësira, etj. Nëse jetoni në një zonë ku katastrofat janë të zakonshme, mund të prisni të ndërtohen ndërtesa që janë rezistente ndaj tyre, por kjo mund të jetë shumë e rrezikshme, kështu që shpesh vendosni të kërkoni një vendbanim më të sigurt në një zonë tjetër të botës vendi apo një tjetër.

Pasojat pozitive dhe negative të llojeve të migrimit

Pasojat e emigrimit me aeroplan

Si të gjithë zhvendosjet, kjo mund të ketë pasoja si për vendin e origjinës ashtu edhe për vendin e destinacionit.

Pasoja pozitive

Midis të gjitha pasojave pozitive, duhet të theksohet se në vendin e origjinës presioni demografik mbi burimet zvogëlohet dhe papunësia zvogëlohet, përveçse supozon një lehtësim për mbipopullimin; në rastin e vendit të destinacionit, ekziston një përtëritje e popullsisë, ka më shumë larmi kulturash dhe rritet produktiviteti.

Pasojat negative

Për vendin e origjinës, më të dukshmet janë mbi të gjitha plakja e popullsisë dhe rënia e të ardhurave publike. Të rinjtë në moshë pune janë të parët që vendosin të largohen dhe kjo përbën një problem për vendin e origjinës.

Nga ana tjetër, vendi i destinacionit do të përballet me një ulje e pagave në disa sektorë për shfrytëzimin e punës së emigrantëve, të cilët pranojnë të bëjnë punë të vështirë për një pagë të ulët.

Kuriozitete rreth migrimit

Fotografi e një prej anijeve të shumta plot migrantë që mbërrijnë nga Evropa

Përveç asaj që është ekspozuar deri më tani, është interesante të dihet se ekzistojnë edhe ekuilibra migrues ose ekuilibrat migratorë, i cili është ndryshimi midis emigracionit (njerëzit që largohen) dhe imigracionit (atyre që vijnë për të qëndruar). Kur imigracioni është më i madh se emigracioni, bilanci migrues konsiderohet pozitiv, dhe negativ ndryshe.

Socialisti Robert Owen (1771-1858), me origjinë Uellsiane, planifikoi një qytet të quajtur Harmonia e Re, i cili duhej të ndërtohej në Indiana (Shtetet e Bashkuara). Ideja ishte të sigurohej strehim dhe punë për emigrantët, edhe pse në fund të fundit nuk u realizua. Pavarësisht gjithçkaje, ajo dha shkas për projekte të shumta që panë dritën e diellit, kryesisht për shkak të mbështetjes së vetë emigrantëve. Ndër të gjitha ne nxjerrim në pah qytetet satelitore (si në Maipú në Kili, Quezón në Filipine ose në Qytetin e Ri të Belen në Peru), planifikimi i qyteteve të Amerikës Latine, ose vendosja e zonave kufitare me Haitin nga Republika Dominikane.

Shpresojmë të kemi zgjidhur dyshimet tuaja në lidhje me migrimet njerëzore që ekzistojnë.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*