Site e Trashëgimisë Botërore në Evropë

Butrint

Këtu ju lëmë një numër të mirë sugjerimesh me interes turistik Evropë në të cilën ne luajmë të sigurt.

Arsyeja është e thjeshtë: ne nuk i kemi zgjedhur ato por, në një farë mënyre, ato UNESCO, pasi ato janë të gjitha ato hapësira natyrore ose kulturore të konsideruara Trashëgimia Botërore në kontinentin e vjetër nga organizata ndërkombëtare e thënë.

SHQIPERI
BUTRINTO 1992, 1999

GJERMANI
LORSCH ABBEY AND ALTENMÜSCHER 1991
SALLA E QYTETIT DHE statuja e Rolandos në sheshet e tregut të Bremenit 2004
BLLOKET E BANESAVE MODERNISTE BERLIN 2008
KALAT E AUGUSTUSBURGUT DHE FALKENLUST NÜ BRÜHL 1984
Katedralja AQUISGRÁN 1978
Katedralja e Këlnit 1996
KATEDRALA E SANTA MARÍA DHE KISHA E SAN MIGUEL DE HILDESHEIM 1985
Katedralja e SPIRAS 1981
QENDRA HISTORIKE E RATISBONS DHE STADTAMHOF 2006
QENDRAT HISTORIKE T ST STRALSUND DHE WISMAR 2002
QYTETI BAMBERG 1993
QYTETI HANSEATIK I LÜBECK 1987
KOLEGJI, KALA DHE QYTETI I QUEDLINBURG 1994
Kompleksi industrial i minierave të qymyrit ZOLLVEREIN N E ESSEN 2001
MBRETRIA E Kopshteve të Dessau-WÖRLITZ 2000
FABRIKEN E Çelikut VÖLKLINGEN 1994
FORTESS WARTBURG 1999
KISHA E SHENJTSISIES WERE 1983
Ishulli MONASTIK I REICHENAU 2000
LA BAUHAUS DHE VENDET E SAJ N WE WEIMAR DHE DESSAU 1996
MINIERA RAMMELSBERG DHE QYTETI HISTORIK I GOSLARIT 1992
MONASTERIA MAULBRONN 1993
MONUMENTET P COMMRKUJTUESE TU LUTHER N AT EISLEBEN DHE WITTENBERG 1996
MUSEUMSINSEL (Ishulli i muzeve), BERLIN 1999
PALACET DHE PARKET E POTSDAM DHE BERLIN 1990, 1992, 1999
PARKU MUSKAU / PARKU MUZAKOWSKI 2004
Rezidenca e WURZBURG-ut, KOPSHTET E GJYKATAVE DHE SIKUARI I QIDNDRIMIT 1981
FOSSIL MESSEL SITE 1995
TRÉVERIS - MONUMENTET ROMIKE, KATEDRALI I SAN PEDRO DHE KISHA E NUESTRA SEESTORA 1986
Lugina e kursit të mesëm ALTO RIN 2002
Lugina e ELBA-s N DR DRESDE 2004
WEIMAR KLASIK 1998

Andorra
VALLE DEL MADRIU-PERAFITA-CLAROR 2004

Armeni
Katedralja dhe kishave ECHMIATSIN DHE SITA ARKEOLOGJIKE ZVARNOTZ 2000
MONASTERIA GEGHARD DHE LUGINA E LART E AZAT 2000
Manastiret HAGHPAT DHE SANAHIN 1996, 2000

AUSTRIA
QENDRA HISTORIKE E QYTETIT T G GRAZIT 1999
QENDRA HISTORIKE E SALZBURG 1996
QENDRA HISTORIKE E VJENS 2001
LINJA E HEKURUDHAVE SEMERING 1998
Peisazhi Kulturor i FERTÖ / NEUSIEDLERSEE 2001
Peisazhi kulturor i HALLSTATT-DACHSTEIN / SALZKAMMERGUT 1997
PANESA KULTURORE E LA WACHAU 2000
PALACE DHE Kopshtet SCHÖNBRUNN 1996

AZERBAIJANI
QYTETI I MIRALSUAR I BAKU-S, PALASI I SAHSVE T SH SHIRVANIT DHE KULLA E VIRGJRES 2000
PAMJES KULTURORE TT ARTIT ROCK T G GOBUSTÁN 2007

BELARUSI
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
BELOVEZHSKAYA PUSHCHA PYLL / BIA? OWIEŽA 1979, 1992
KOMPLEKSI ARKITEKTONIK, BANOR DHE KULTUROR I FAMILJES RADZIWILL NESVIZH 2005
RRETHI I KASTSHTLL OFS S M MIR 2000

BELGJIKE
FLAMENCO BÉGUINAGES 1998
Këmbanat Komunale të Belgjikës dhe Francës 1999, 2005
SHTOPIA PLANTIN-MORETUS, DYQANI DHE MUZE 2005
Shtëpitë kryesore të arkitektit VCTOR HORTA (BRUKSEL) 2000
Katedralja e zonjës sonë të TOURNAI 2000
QENDRA HISTORIKE E BRUJAS 2000
KATURR ashensorët e kanalit të qendrës dhe rrethinat e tyre, LA LOUVIͨRE AND LE ROEULX (HAINAULT) 1998
MINIERAT E SILEKSIT NEOLITIK TI SHPENZS (MONA) 2000
SIKUI KRYESOR I BRUKSELIT 1998
BOSNIA DHE HERZEGOVINA
Fqinjësia PUENTE VIEJO N THE QENDR HN HISTORIKE T M MOSTARIT 2005
MEHMED PACHA SOKOLOVIÄ ‡ URA N V VISEGRADO 2007
BULGARIA
QYTETI I VJETR I NESSEBAR 1983
KNIGHT OF MADARA 1979
KISHA E BOJANS 1979
KISHA RUPESTRIANE T IV IVANOVOS 1979
MONASTERI RILA 1983
PARKU KOMBTAR PIRIN 1983
REZERVA NATYRORE SREBARNA 1983
Varri i Thrakias në KAZANLAK 1979
Varri i Thrakias në Svestari 1985

 

QIPRO
KOIROKOITIA 1998
KISHA E PIKTURUAR T REG RAJONIT TROODOS 1985, 2001
PAFOS 1980

KROATIA
Katedralja e SANTIAGO DE ŠIBENIK 2000
QYTETI HISTORIK I TROGIRIT 1997
QYTETI I VJETR I DUBROVNIKUT 1979, 1994
GARANCA EPISKOPALE E BAZILIC EUS EUFRASIANE N QENDRN HISTORIKE T P PORS? 1997
PLANI I STARI GRAD 2008
Bërthama historike e copëtimit me pallatin e diokletikut 1979
PARKU KOMBTAR I PLITVICE 1979, 2000

Danimarka
KALA KRONBORG 2000
KATEDRALI ROSKILDE 1995
ILULISSAT ICE FJORD 2004
TUMULET, GURICT RUNIKE DHE KISHA JELLING 1994
MBRETOMRIA E Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlandës Veriore
CALZADA DHE COSTA DEL GIGANTE 1986
Kështjellat dhe rrethimet e fortifikuara të mbretit EDUARDO I 1986
Katedralja dhe kalaja e Durhamit 1986
KATEDRALI, ABBEI I SHENJT A GUSHTINS DHE KISHA E SHINN MARTINIT N C KANTERBURI
Qyteti i banjës 1987
QYTETI HISTORIK I SHEN GJERGJIT DHE FORTIFIKIMET E ANEKSIT (BERMUDA) 2000
QYTETI I VJETR DHE QYTETI I RI I EDINBURGH 1995
FABRIKAT E LAGUNS DERWENT 2001
IRONBRIDGE FROAT 1986
GREENWICH MARITIME 1997
Ishulli HENDERSON 1988
Ishuj të mëdhenj dhe të paarritshëm 1995, 2004
BORNIKU DHE BREGJETIT JUGLINDOR T DEVON 2001
LIVERPOOL - PORTI DETAR MERCANTILE 2004
LANARK I RI 2001
Bërthama neolitike e orkadave 1999
PJESA INDUSTRIALE E BLAENAVON 2000
KORNUALET DHE peisazhi i minierave DEVON PER WESTNDIMOR 2006
BLENHEIM PALACE 1987
PALACE DHE ABBEI I WESTMINSTER DHE KISHA E SANTA MARGARITA 1987
STUDLEY PARKU ROYAL DHE Rrënojat e gurëve ABBEY 1986
Kopshtet botanike mbretërore të KEW 2003
SALTAIRE 2001
SAN KILDA 1986, 2004, 2005
STONEHENGE, AVEBURY DHE VENDET ANEKSUAR 1986
KULLA E LONDONIT 1988

SLLOVAKIA

PYJET PRIMARE T BEHEVE CARPATIAN 2007
QYTETI HISTORIK I BANSKÁ IATIAVNICA DHE MONUMENTET TEKNIKE N S RRETHIN E SAJ 1993
Mirënjohjet e KARST-it të AGGTELEK-ut dhe KARST-it të Sllovenisë 1995, 2000
KISHA E DRURIT T OF PJESS Sllovake të Karpateve 2008
REZERVA E KONSERVIMIT T CITY QYTETIT T B BARDEJOV 2000
SPIŠSKÝ HRAD DHE MONUMENTE SHTOJCA KULTURORE 1993
VLKOLÍNEC 1993

SLOVENIA
SHPALLOCT ŠKOCJAN 1986

SPANJË
ALHAMBRA, GENERALIFE AND ALBAICÍN DE GRANADA 1984, 1994
ARKITEKTURA MUDEJAR E ARAGÓN 1986, 2001
ARTI ROCK I ARKIT MEDITERRANEAN OF THE PENINSULA IBERIAN 1998
CAMINO DE SANTIAGO DE COMPOSTELA 1993
KATEDRALI BURGOS 1984
CATEDRAL, ALCÁZAR DHE ARCHIVO DE INDIAS DE SEVILLA 1987
QENDRA HISTORIKE E CÓRDOBA 1984, 1994
QYTETI HISTORIK I TOLEDO-s 1986
QYTETI HISTORIK I FORTIFIKUAR I CUENCA 1996
KISHA E QYTETIT TLD VJETR TÁ ÁVILA DHE EXTRAMUROS 1985
CÁCERES QYTETI I VJETR 1986
SALAMANCA QYTETI I VJETR 1988
QYTETI I VJETR I SANTIAGO DE COMPOSTELA 1985
QYTETI I VJETR DHE AKUEDUKTI I SEGOVIS 1985
GRUPI ARKEOLOGJIK I MÉRIDA 1993
KOMPLEKSI ARKEOLOGJIK I TARRAGONAS 2000
RREGULLIMET MONUMENTALE të Rilindjes së ÚBEDA DHE BAEZA 2003
IBIZA, BIODIVERSITY DHE KULTURA 1999
KISHA E ROMANESKUES KATALANE T V VALL DEL BOÍ 2000
MEDULET 1997
Tregu i mëndafshit të VALENCIA 1996
MONASTERI POBLET 1991
MONASTERI DHE SITA E EL ESCORIAL N M MADRID 1984
Manastiret e SAN MILLÁN DE YUSO DHE SUSO 1997
MONUMENTET E OVIEDO DHE MBRETRIA E ASTURIAS 1985, 1998
MURI ROMIK I LUGO 2000
PUNT E ANTONI GAUDÍ 1984, 2005
PAMJES KULTURORE TAN ARANJUEZ 2001
PALAU DE LA MÚSICA CATALANA DHE SPITALI DE SANT PAU N B BARCELONA 1997
PALMERAL DE ELCHE 2000
DOÑANA PARKU KOMBTAR 1994, 2005
PARKU KOMBTAR GARAJONAY 1986
TEIDE PARKU KOMBTAR 2007
Pyrenees - MONTE PERDIDO 1997, 1999
URA VIZCAYA 2006
Manastiri mbretëror i SANTA MARÍA DE GUADALUPE 1993
SAN CRISTÓBAL DE LA LAGUNA 1999
SITA ARKEOLOGJIKE E ATAPUERCA 2000
UNIVERSITETI DHE FQIQIA HISTORIKE E ALCALÁ DE HENARES 1998

ESTONIA
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
QENDRA HISTORIKE (QYTETI I VJETR) TALLINN 1997
FEDERATA RUSE
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
PYJET E VIRGJRES S OF KOMI 1995
KAUKASI PER WESTNDIMOR 1999
QENDRA HISTORIKE E QYTETIT YAROSLAVL 2005
QENDRA HISTORIKE E SHINN PETERSBURGUT DHE ANEKSET E PLERGJITHSHME MONUMENTALE 1990
CIUDADELA, QYTETI I VJETR DHE FORTESSSIA E QENZUAR 2003
SEKTI ARKITEKTONIK I LAURA DE LA TRINIDAD DHE SAN SERGIO N SER SERGIEV POSAD 1993
Set konvencional NOVODEVICHY 2004
KUVENDI I MONASTERIS FERAPONTOV 2000
KOMPLEKSI HISTORIK DHE ARKITEKTONIK I KREMLINIT T K KAZANIT 2000
GRUPI HISTORIK, KULTUROR DHE NATYROR I Ishujve SOLOVETSKY 1992
BAZIN UBS NUUR 2003
KREMLIN DHE SQUETI I KUQ I MOSKWS 1990
KISHA E KOLOMENSKOYE T THE ASCENSIONIT 1994
ISTMUSI I KURLANDS 2000
KIZHI POGOST 1990
LIQENI BAIKAL 1996
Bjeshkët e arta të ALTAI 1998
MONUMENTET VLADIMIR DHE SUZDAL 1992
MONUMENTET HISTORIKE T N NOVGORODIT DHE RRETHIN E SAJ 1992
SIKHOTE-ALIN QENDRORE 2001
WRANGEL ISLAND RESERVE NATYRAL SISTEMI 2004
VOLCANO KAMCHATKA 1996, 2001

FINLANDA
RAUMA E VJETR 1991
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
COSTA ALTA / ARCHIPIÉLAGO KVARKEN 2000, 2006
FABRIKEN E TRAJTIMIT TOOD DRUVE DHE T KARTONAVE
FUQIA SUOMENLINNA 1991
KISHA E VJETR E PETÄJÄVESI 1994
SAMMALLAHDENMÄKI BRONZE AGE SITE FUNERARY SITE 1999

FRANC
ABBEI CISTERCIAN I FONTENAY 1981
BAZILIKA DHE Kodra e Vuzelit 1979
RRUGT E SANTIAGO DE COMPOSTELA N FR FRANC 1998
Këmbanat Komunale të Belgjikës dhe Francës 1999, 2005
KANAL MIDI 1996
KATEDRALI I AMIENEVE 1981
KATEDRALI I BURGES 1992
Katedralja e kishave 1979
KATEDRALI NOTRE-DAME, ABBEY I SHENJT AB REMI TC PARC DHE Pallati i TAU N RE REIMS 1991
QENDRA HISTORIKE E AVIÑÓN: PALACIO DE LOS PAPAS, KOMPLEKSI EPISKOPAL DHE URA AVIÑÓN 1995
QENDRA HISTORIKE E BORDES - PUERTO DE LA LUNA 2007
QYTETI I FORTIFIKUAR HISTORIK I CARCASONA 1997
MOUNT SHENT MICHEL DHE GJITHA E SAJ 1979
STRASBURG - Ishulli i Madh 1988
FORTIFIKIMET E VAUBAN 2008
KISHA ABACIALE E SHENT-SAVIN-SUR-GARTEMPE 1983
JURIDIKSIONI I SHENJT--EMILIONIT 1999
LAGUANET E RE TALE KALEDONIS: DIVERSITETI I REEFIT DHE EKOSISTEMET E LIDHURA 2008
LE HAVRE - RINDRTIMI I QYTETIT NGA GUSHT PERRET 2005
MONUMENTET ROME DHE ROMANESQE T AR ARLES 1981
Pallati dhe parku FONTAINEBLEAU 1981
Pallati dhe parku i versioneve 1979
PARIS (BREZAT E SEINS) 1991
Pyrenees - MONTE PERDIDO 1997, 1999
PLAZA STANISLAS, PLAZA DE LA CARRIÈRE DHE PLAZA DE LA ALLANCA NANCY 1983
Provincat, qyteti i panairit mesjetar 2001
URA GARDHE 1985
SALINA REAL DE ARC-ET-SENANS 1982
SITA HISTORIKE LYON 1998
SITE DHE SHPALLA PARHISTORIKE ME PIKTURA TLEY LUGS VÉZÈRE 1979
TEATRI ROMIK DHE RRETHIN DHE RRETHANAT E SAJ “ARCO DE TRIUMFO” 1981
LUGINA LOIRE NDWRMJET SURLY-SUR-LOIRE DHE KALONAVE 2000

Gjeorgji
ALTO SVANETI 1996
Katedralja BAGRATI DHE MONASTERIA GHELATI 1994
MONUMENTET HISTORIKE T M MTSKETETS 1994

GREQI
AKROPOLI I ATHINS 1987
QENDRA HISTORIKE (CHORÁ) ME MANASTIRIN E SAN JUAN "EL TEÓLOGO" DHE GRUATUN E APOCALYPSE N THE ISHULLIN PATMOS 1999
QYTETI Mesjetar i Rodosit 1988
QYTETI I VJETR I Korfuzit 2007
DELOS 1990
METEORT 1988
Manastiret e DAFNI, OSIOS LUKAS DHE NEA MONI DE QUÍOS 1990
MONTE ATOS 1988
MONUMENTET PALE-KRISHTARE DHE BIZANTINE T OF SESALONIKISI 1988
PITAGOREIONI DHE HEREO I SAMOS 1992
SANTKUARI I Skulpturës në EPIDAURO 1988
SITA ARKEOLOGJIKE E AIGAI 1996
SITA ARKEOLOGJIKE E DELFOS 1987
SITA ARKEOLOGJIKE E MISTRAS 1989
SITA ARKEOLOGJIKE E OLIMPIS 1989
SITET ARKEOLOGJIKE TY MYCENEVE DHE TIRINTO 1999
TEMPLE E EPIKURICS SOL APOLLONS NASS BASSAE 1986

HUNGARI
SHQIPTARIA BENEDICTINE MILLENNIAL OF PANNONHALMA DHE MJEDISI I SAJ NATYROR 1996
FSHATI I VJETR I HOLLÓKÖ DHE RRETHIN E SAJ 1987
BUDAPESTI ME SHQIPTAR OFT E DANUBIT, LAGJIA E KALLES SUD BUDAS DHE AVENUE ANDRÁSSY 1987, 2002
Mirënjohjet e KARST-it të AGGTELEK-ut dhe KARST-it të Sllovenisë 1995, 2000
NECROPOLIS PALEOCRISTIANA DE PÉCS (SOPIANAE) 2000
Peisazhi Kulturor i FERTÖ / NEUSIEDLERSEE 2001
Peisazhi Kulturor Historik i Rajonit të Verërave TOKAY 2002
PARKU KOMBTAR HORTOBÁGY - LA PUSZTA 1999

IRELAND
KOMPLEKSI ARKEOLOGJIK VALLE DEL BOYNE 1993
SKELLIG MICHAEL 1996

IKELANDA
PARKU KOMBTAR VINGVELLIR 2004
SURTSY 2008

IZRAEL
QYTETI I BARDH I TEL-AVIV - LOVVIZJE MODERNE 2003
QYTETI I VJETR I ACRE 2001
VENDET E SHENJT BAHAI N HA HAIFA DHE GALILEIN PER WESTNDIMORE 2008
MASADA 2001
RRUGA E INCENZS - QYTETET E SHENJTORIT T THE NEGUEV 2005
TREGIME BIBLIKE - MEGIDO, RREZIQE DHE BIRE SHEBA 2005

ITALI
ARTI ROCK OF VAL CAMÓNICA 1979
ASSISI, BAZILICA E SAN FRANCISCO DHE SITEVE TJERA FRANCISKANE 2000
CASTEL DEL MONTE 1996
KATEDRAL, KULL QYTETARE DHE GRAND PLAZA DE MÓDENA 1997
QENDRA HISTORIKE E FLORENCS 1982
QENDRA HISTORIKE E QYTETIT T P PIENZA 1996
QENDRA HISTORIKE E NAPLES 1995
QENDRA HISTORIKE E ROMS, PRONA E SHENJTS S B BENFICSUESVE T OF T R DREJTS P TOR EXTATERRITORIALITETINOC TOC SHKUARA N QYTET DHE SAN PABLO EXTRAMUROS 1980, 1990
QENDRA HISTORIKE E SAN GIMIGNANO 1990
QENDRA HISTORIKE E SIENAS 1995
QENDRA HISTORIKE E URBINO 1998
QYTETI I VERONAS 2000
QYTETI I VICENZA DHE VILLAS DE PALLADIO N V VENETO 1994, 1996
BAROQUE QYTETET E VONA T OF LUGLEYS NOTO (SIKILIA JUGLINDORE) 2002
BREGTETI AMALFITAN 1997
CRESPI D'ADDA 1995
FERRARA, QYTETI I RILINDJES, DHE DELTA DEL PO E SAJ 1995, 1999
HEKURUDHA RETIKE N THE PAMJEN E LUMENJVE TERS ALBULAS DHE BERNINA 2008
GENOA: STRADE NUOVE DHE SISTEMI 2006 PALAZZI DEI ROLLI
KISHA DOMINIKANE DHE PVRVESHJA E SANTA MARIA DELLE GRAZIE ME "DENNER" NGA LEONARDO DE VINCI 1980
ISOLE EOLIE (Ishujt EOLIC) 2000
Kopsht botanik (ORTO BOTANICO) I PADUA 1997
SASSI DHE GRUPI I KISHAVE TUP RUPESTRES T M MATERAS 1993
TRULLI I ALBEROBELLO 1996
MANTUA DHE SABBIONETTA 2008
MONUMENTET PALE-KRISHTIANE T RA RAVENA 1996
NECROPOLIS ETRUSCAN E CERVETERI DHE TARQUINIA 2004
Pallati mbretëror nga shekulli XVIII i CASERTA ME PARKU, AKUEDUKTI I VANVITELLI DHE SHOQATA E SAN LEUCIO 1997
PARKU KOMBTAR CILENTO DHE VALLO DIANO, ME VENDET ARKEOLOGJIKE T PA PESTUMIT DHE VELIS AND DHE KARTRIKUT TAD PADULA 1998
PIAZZA DEL DUOMO N P PISA 1987
PORTOVENERE, CINQUE TERRE DHE Ishujt (PALMARIA, TINO DHE TINETTO) 1997
BANIMET E SHTOPIS MBRETRORE T SA SAVOY 1997
SACRI MONTI DEL PIAMONTE DHE LOMBARDÍA 2003
SIRAKUZA DHE NECROPOLISA RUPESTRE E PANTALICA 2005
NURAXI JUAJ NGA BARUMINI 1997
VALLE DEL ORCIA 2004
VENICA DHE LAGONA E SAJ 1987
VILLA ADRIANA (TÍVOLI) 1999
VILLA D'ESTE (TIVOLI) 2001
VILLA ROMANE DE CASALE 1997
ZONA ARKEOLOGJIKE E AGRIGENTO 1997
ZONA ARKEOLOGJIKE DHE BAZILIKA Patriarkale e Akuileas 1998
ZONAT ARKEOLOGJIKE T P POMPEII, HERCULANO DHE KULLA ANNZEZUAR 1997
REPUBLIKA E PARM JUGOSLAVE E MAQEDONIS
TRASH HGIMIA NATYRORE DHE KULTURORE E RAJONIT T OH OHRIDIT 1979, 1980

LATVIA
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
QENDRA HISTORIKE E RIGA 1997

LITUANI
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
QENDRA HISTORIKE E VILNIUS 1994
ISTMUSI I KURLANDS 2000
SITA ARKEOLOGJIKE KERNAV? (REZERVA KULTURORE E KERNAV?) 2004

LUKSEMBURG
LUKSEMBURG QYTETI: FQINJAT E VJETRA DHE FORTIFIKIMET 1994

Malta
QYTETI I LA VALETTE 1980
HIPOGEUMI I HAL SAFLIENI 1980
TEMPLET MEGALITIKE T M MALTA 1980, 1992

MOLDOVA
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005

MALI I ZI
RAJONI NATYROR, KULTUROR DHE HISTORIK I KOTORIT 1979
PARKU KOMBTAR DURMITOR 1980, 2005

NORVEGJI
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
ART I LART ROCK 1985
Fqinjësia BRYGGEN N B BERGEN 1979
QYTETI MINERAR I RØROS 1980
Fjordet e Norvegjisë Perëndimore - GEIRANGERFJORD DHE NÆRØYFJORD 2005
VEGAØYAN - VEGA ARCHIPELAGO 2004
"STAVKIRKE" NGA URNES 1979

HOLAND
DROOGMAKERIJ DE BEEMSTER (BEEMSTER POLLER) 1999
TE SHKOJNE. DF WOUDAGEMAAL (DF WOUDA STEAM POMPING STATION) 1998
LINJA E MBROJTJES AMSTERDAM 1996
RRJETI I MILLIT KINDERDIJK-ELSHOUT 1997
RIETVELD SCHRÖDERHUIS (CASA RIETVELD - SCHRÖDER) 2000
SCHOKLAND DHE RRETHIN 1995
ZONA HISTORIKE E WILLEMSTAD, QENDRA E QYTETIT DHE PORTI (ANTILLES N N HOLAND) 1997

POLANDA
AUSCHWITZ BIRKENAU GJERMANI NAZI Fusha e përqendrimit dhe shfarosjes (1940-1945) (1979
BELOVEZHSKAYA PUSHCHA PYLL / BIA? OWIEŽA 1979, 1992
KALA E RENDIT TEUTONIK N IN MALBORK 1997
QENDRA QENDRUESE WROCLAW 2006
QENDRA HISTORIKE E KRAKOW 1978
QENDRA HISTORIKE WARSAW 1980
QYTETI Mesjetar i Torus? 1997
QYTETI I VJETR I ZAMO-s ?? 1992
KISHA E PAQES N IN JAWOR DHE SWIDNICA 2001
KISHA E DRURVE T P POLANDIS S SIT VOGL TOU VITIT 2003
KALWARIA ZEBRZYDOWSKA: KOMPLEKSI ARKITEKTONIK I MANIERISTIT DHE SHQIPRIS AND DHE VENDI I SHENJES
MINIERAT E KRIPIT WIELICZKA 1978
PARKU MUSKAU / PARKU MUZAKOWSKI 2004

Portugali
PYLLI I DRURIT LAURISILVA 1999
QENDRA E ANGRA DO HEROISMO N L LAS AZORES 1983
QENDRA HISTORIKE E ORVORA 1986
QENDRA HISTORIKE E GUIMARAES 2001
QENDRA HISTORIKE E PORTO 1996
KONVENTA E KRISHTIT N T Tomar 1983
Manastiri i ALCOBAÇA 1989
MONASTERI BATALHA 1983
MONASTERIA JERÓNIMOS DHE KULLA E BELÉM (LISBON) 1983
Peisazhi Kulturor i Cintras 1995
Peisazhi VITORISHTURLAND I Ishullit Pico 2004
RAJONI I Vreshtave ALTO DUERO 2001
SITET E ARTIT PREHISTORIK ROCK T THE VALLE DEL CÔA 1998

REPUBLIKA ÇEKE
BARRIO JUDÍO DHE BASÍLICA DE SAN PROCOPIO DE T? EBÍ? 2003
QENDRA HISTORIKE E? ESKÝ KRUMLOV 1992
QENDRA HISTORIKE E PRAGUES 1992
QENDRA HISTORIKE E TEL? 1992
KOLONA E TRINITETIT TOL SHENJT N IN OLOMOUC 2000
KISHA E SAN JUAN NEPOMUCENO, VENDI I SHENJES N IN ZELENÁ KOHA 1994
Kopshtet dhe kështjella e KROM ?? ÍŽ 1998
KUTNÁ HORA: QENDRA HISTORIKE E QYTETIT, KISHA E SANTA BÁRBARA DHE Katedralja e NUESTRA SEÑORA DE SEDLEC 1995
Peisazhi Kulturor i LEDNICE-VALTICE 1996
PALACE LITOMYŠL 1999
REZERVA HISTORIKE HOLAŠOVICE FSHATI 1998
VILLA TUGENDHAT N BR BRNO 2001

RUMANIA
FSHATAT ME KISHA TT FORTIFIKUARA TAN TRANSILVANIS 1993, 1999
SIGHI? QENDRA HISTORIKE OARA 1999
DANUBE DELTA 1991
FORTESAT E DACIAVE T THE BALLAVE T OR ORASTIS 1999
KISHA E DRURIT T MAR MARAMURURS? 1999
KISHA E MOLDOVS 1993
MONASTERI HOREZU 1993

SAN MARINO
QENDRA HISTORIKE E SAN MARINO DHE MONTE TITANO 2008

SHENJT E SHENJT (Vatikan)
QENDRA HISTORIKE E ROMS, PRONA E SHENJTS S B BENFICSUESVE T OF T R DREJTS P TOR EXTATERRITORIALITETINOC TOC SHKUARA N QYTET DHE SAN PABLO EXTRAMUROS 1980, 1990
QYTETI VATIKAN 1984

SERBIA
GAMZIGRADO-ROMULIANA - GALERIA PALACE 2007
MONASTERI STUDENICA 1986
MONUMENTET MESJETARE T K KOSOVS 2004, 2006
STARI RAS DHE SOPO? ANI 1979

SUEDI
Fshati-Kisha e GAMMELSTAD (LULEÅ) 1996
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
BIRKA DHE HOVGÅRDEN 1993
QYTETI HANSEATIK I VISBY 1995
COSTA ALTA / ARCHIPIÉLAGO KVARKEN 2000, 2006
STAR RADIO VARBERG 2004
ENGELSBERG FALAS 1993
Gdhendjet RUPESTRALE TANUM 1994
Peisazhi BUJQSOR I ÖLANDÖS JUGORE 2000
PORTI NAVAL I KARLSKRONS 1998
SITA REAL E DROTTNINGHOLM 1991
RAJONI I LAPLANDS 1996
SKOGSKYRKOGÅRDEN 1994
FALUN 2001 ZONA E MINIERAVE “MALI I MADH I BELKUT”

SWITZERLAND
SWISS ALPS JUNGFRAU-ALETSCH 2001, 2007
BERNA QYTETI I VJETR 1983
KONVENTA E BENEDIKTINS S SA SHENT-JEAN-DES-SOEURS NÜ MÜSTAIR 1983
KONVENTA E SHENJTE GALL 1983
HEKURUDHA RETIKE N THE PAMJEN E LUMENJVE TERS ALBULAS DHE BERNINA 2008
MONTE SAN GIORGIO 2003
SARDONA SWISS SITECONIC 2008
TRE KESHTET, MURET DHE MBROJTJET E BURGO DE BELLINZONA 2000
VESHTARI N T TERRAZA DE LAVAUX 2007

TURQIA
QYTETI I SAFRANBOLU 1994
XHAMIA E MADHE DHE SPITALI I DIVRI? I 1985
HATUSA, KAPITALI I HITITA 1986
HIERAPOLIS - PAMUKKALE 1988
NEMRUT DA? 1987
GREME PARKU KOMBTAR DHE RAPORTET E SHQIPADRISAP 1985
SITA ARKEOLOGJIKE E TROJS 1998
XANTHOS - LETONI 1988
ZONAT HISTORIKE T IS STAMBOLLIT 1985

UKRAINE
HARKI GJEODEZIK I STRUVE 2005
PYJET PRIMARE T BEHEVE CARPATIAN 2007
KIEV: KATEDRALI I SHENJT SO SOFJES, GRUPI I NDURTESAVE MONASTIKE DHE LAURA E KIEVO-PETCHERSK 1990
LVOV - KUVENDI I QENDRS HISTORIKE 1998

Më shumë informacion - Çfarë është Trashëgimia Botërore?

Foto - Komentet M.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*