Veshje tipike të Perusë

Grua e përulur në Peru

Një vend identifikohet nga peizazhet, muzika, kërcimet, ngjyra, njerëzit dhe, pa dyshim, veshja. Rrobat nuk janë vetëm pjesë e një brezi ose një kohë, ajo është gjithashtu pjesë e një pjese të një vendi ose një rajoni. El kapelë peruane është një shembull i qartë i tij.

Peru është një vend me disa rajone, me festa të panumërta, është një vend në të cilin njerëzit e saj janë të shijshëm përzierje e përbërësve dhe racave, secili qytet ka identitetin e tij, por pa humbur atë përzierje ngjyrash dhe aromash. E gjithë kjo tregohet jo vetëm në ushqimin e tyre, por edhe në veshjet që i përkasin secilit qytet dhe festivalet e tij. Le të njihemi pak më shumë me kapelën peruane dhe veshjet peruane.

Rrobat e Perusë

Kostumet e maleve karakterizohen nga ngjyra e fundeve dhe ponçove të tyre, veçanërisht në departamentet e Arequipa, Cusco, Cajamarca, Ayacucho, Puno dhe ndër qytete të tjera në male, edhe pse stilet e veshjeve janë të ndryshme ka diçka që karakterizon ato në mënyrë të barabartë, ato janë bërë prej leshi vicuña ose disa prej auquénids të bukura që kanë malet tona, për të mbrojtur banorët e kësaj zone të Perusë nga i ftohti ata veshin chullo, i cili është si një kapak leshi që mbulon veshët. Valltarët me gërshërë zbukurojnë kostumet e tyre me pasqyra dhe qëndisin perëndinë e tyre në anën e pasme.

Ne bregdet, ponçot dhe fundet e saj janë prej pambuku, megjithëse për të kërcyer marinera, pambuku u zëvendësua me mëndafsh për gratë. Kostumet e burrave zakonisht mbajnë një kapelë të bërë me kashtë për t'i mbrojtur ata nga dielli.

Veshje për gra në Peru

Në xhungël, burra dhe gra të disa grupeve etnike veshin një tunikë të qepur anash dhe të zbukuruar me figura gjeometrike dhe ngjyra nga rajoni, ajo mantel quhet cushma.

Kjo ka qenë një hyrje e shkurtër në lidhje me veshjet peruane, por tani unë dua të thellohem pak më thellë në temë, në mënyrë që ju të dini mirë për çfarë bëhet fjalë.

Peruanët janë artizanë të shkëlqyeshëm

Festa në Peru me veshje tipike

Peruanët janë artizanë të shkëlqyeshëm, rrobat e tyre janë shtëpie edhe tani në shekullin tonë XNUMX dhe mund të vlerësohen ashtu si të ishin veshje tradicionale të përdorura shekuj më parë. Në Peru, njerëzit e saj mbajnë ponço, fustane, batanije, triko, funde me shtresa, tunika, kapele, chullos dhe veshje të tjera vendase.. Kostumi tradicional i Perusë është shumë i gjallë dhe i ndritshëm, është i bukur dhe shumë origjinal edhe pse rrobat janë mjaft të trasha. Turistët admirojnë bukurinë e veshjeve të bëra me dorë dhe ata gjithmonë marrin një veshje suvenire nga tregjet peruan, dhe nuk është çudi!

Pak histori rreth Perusë

Peruan me një dhi

Peruja ka një histori të gjatë dhe me të vërtetë është diçka magjepsëse. Ky vend u pushtua nga Perandoria Spanjolle në shekullin e XNUMX-të. Pushtuesit spanjollë ndikuan në kulturën peruan, por njerëzit e saj arritën të ruajnë kulturën e tyre me traditat, zakonet dhe besimet e tyre.

Një nga karakteristikat kryesore të këtij kombi është se peruanët janë artizanë të shkëlqyeshëm. Produktet e saj tekstile vlerësohen në vendet e tjera. Çdo turist admiron bukurinë e veshjeve lokale të punuar me dorë dhe dëshiron të blejë diçka në tregjet shumëngjyrëshe peruane.

Veshja nga Peruja ka karakteristika interesante si p.sh. që është mjaft e ngrohtë (sepse në Ande është ftohtë dhe kanë një mot shumë të ndryshueshëm gjatë gjithë vitit) dhe është shtëpiak. Materiali kryesor për të bërë rrobat është leshi i alpakës. Përveç kësaj, veshjet kanë modele gjeometrike dhe ngjyra të gjalla që i bëjnë ato unike dhe të papërsëritshme.

Veshje për burra në Peru

Veshje tipike për fëmijë në Peru

Burrat zakonisht veshin rroba në formë diamanti, i cili është ponço që ka ngjyra të ndritshme dhe është shumë i ngrohtë. Shtë një pjesë e madhe me një hapje në mes për të futur kokën. Ka shumë lloje të ndryshme (varet nga rajoni) dhe ato përdoren në varësi të qëllimit të tyre. Edhe pse ka burra që e përdorin atë çdo ditë, e zakonshme është ta përdorni për ngjarje të veçanta.

Gjithashtu mbani në mend se burrat në Peru mbajnë kapele me banda speciale të quajtura "centillo". Ato janë shumëngjyrëshe dhe shumë festive, megjithëse kapelja më e popullarizuar është chullo. Chullo është një artikull i punuar me dorë, i thurur, me rripa veshësh dhe xhufkë, është bërë nga alpaca, llama, vicuña ose lesh deleje.

Pantallonat janë të thjeshta dhe xhupat e bërë nga alpaka, llama ose lesh deleje. Xhupat janë të nxehtë dhe shpesh shfaqin zbukurime gjeometrike dhe dizajne të shtypura kafshësh.

Veshje peruane të grave

Grua peruane me dhi

Pjesët kryesore të veshjeve tipike të grave të këtij vendi janë: ponço, fustane, batanije, funde, tunika dhe kapele. Çdo kostum apo pjesë e rrobave ndryshon shumë nga një rajon në tjetrin, sepse në këtë mënyrë ato mund të tregojnë veçoritë e secilit qytet ose qytet. Për shembull, njerëzit mund të tregojnë nëse një grua është nga një qytet apo qytet duke parë kapelën e saj ose nëse ajo vjen nga një familje e pasur ose e varfër.

Gratë shpesh mbajnë rroba shpatullash, të cilat janë copa drejtkëndëshe të rrobave të endura me dorë. Isshtë një pjesë tradicionale dhe kjo manda vendoset në shpatulla dhe imobilizohet duke e kaluar atë mbi ballë dhe duke e nyjë në pjesën e përparme të gjoksit. Gratë gjithashtu kishin barrete të bëra me dorë të quajtura "tupu" ose tupo "dhe ato ishin zbukuruar me gurë të çmuar. Sot ata shpesh përdorin bulona prerëse. Pëlhurat e shpatullave të përdorura nga gratë quhen: lliclla, k'eperina, awayu dhe unkuna dhe diferencohen nga sa vijon:

 • llicla Shtë një pëlhurë shumë e zakonshme për burra që përdoret në fshatra.
 • K'eperina Shtë një leckë e madhe që shpesh përdoret për të transportuar foshnje dhe mallra për t'i transportuar ato nga një vend në tjetrin.
 • Larg Shtë e ngjashme me lliclla por është më e madhe dhe e lidhur me nyje dhe përdoret gjithashtu për të transportuar foshnje dhe mallra.
 • unkuna Alsoshtë gjithashtu një leckë që mbart por më e vogël dhe përdoret për të mbajtur ushqim.

Grupi i grave peruane

Xhupat dhe xhaketat vishen nën leckën e shpatullave. Xhupat janë zakonisht sintetikë dhe me shumë ngjyra. Xhaketa janë bërë prej pëlhure leshi dhe quhen "juyuna" dhe ato zakonisht zbukurojnë trupin e gruas.

Fundet e grave peruane quhen "polleras" ose "melkkhay""Dhe ato priten në një brez me ngjyrë të quajtur" puyto ". Ato janë të endura me dorë dhe të bëra me rroba leshi. Ata normalisht janë të shtresuar dhe të veshur, duke qenë të shtresuar mund të duken të fryrë, dhe sigurisht që janë shumëngjyrësh dhe të ndritshëm.

Të dy burrat dhe gratë përdorin ajotas (këpucë të bëra nga goma kamioni të ricikluara) që bëhen në shtëpi dhe janë shumë të lira.

Kapelë peruan

Kapelë peruanShtë një zakon që ka tërhequr fort vëmendjen e atyre që vizitojnë vendin, pasi ato ruajnë karakteristika shumë unike që tërheqin me vëmendje vëmendjen e atyre që i admirojnë ato. Zakonisht, tipar kapelë që përdoret, ngjyra ose mënyra në të cilën është bërë shoqërohet me mundësi ekonomike, siç është e qartë, këto zakone ndryshojnë në rajone, përveç kësaj kapelet bëjnë të njëjtën mënyrë, pasi ato përshtaten në varësi të nevojave të njerëzit e rajonit.

Tani do të flasim për kapelet më tipike që mund të gjenden në Perunë e bukur.

pirua

Këto kapelet bëhen nga gjethet e palmës që i nënshtrohen diellit të fortë për një periudhë të zgjatur kohe, në mënyrë që ata të marrin një ngjyrosje të bardhë dhe pastaj të vazhdojnë t'i japin asaj formën e thënë Kapelja peruan zakonisht zbukurohet me shirita të zinj.

Emri i tij vjen nga Pirua, e cila është vendi ku përdoret më shpesh për shkak të brigjeve të bukura veriore.

Ayacucho

Kapelë Ayacucho

Është një Kapelë peruane për përdorim tradicional, të cilën gratë zakonisht e përdorin për stinët festive, është e vogël dhe ka një gjendje kome të vogël. Ata zakonisht e zbukurojnë atë me lule ose elementë të tjerë shumëngjyrësh që ndikojnë në sy. Isshtë bërë nga leshi i deleve.

Në Quispillata, të rinjtë zakonisht e përdorin atë pa zbukurime, ose në stinë të ftohta.

Huancavelica

Kapelë Huancavelica

Në këtë vend, kapelet tipike janë të ndara midis burrave dhe grave.

Burrat, ata zakonisht do të shihen të veshur kapele të bëra me leckë leshi deleje, të cilat përdoren të dielave; për pushime, këto modifikohen aty ku do të ngrihet krahu i ballit, përveçse zbukurohen me një lule

gratë nga ana tjetër ata mbajnë kapele kafe, gri ose të zeza, e cila do të bëhet me leckë leshi deleje. Vajzat e reja që janë beqare zakonisht i zbukurojnë këto kapele me lule të bukura shumëngjyrëshe dhe në disa raste përdorin lule të vërteta.

Junín

Kapelë peruan junín

Këtu, kapelet mbizotëruese janë ato që ata kanë një filxhan të ulët, e cila do të bëhet me leckë leshi deleje. Të cilat mbajnë një ngjyrë gri, të zezë, okër të lehtë dhe të zezë. E cila do të zbukurohet me një fjongo që i kalon ato vertikalisht.

Ancash

Kapelë Peruane Ancash

Gratë zakonisht veshin kapele të bëra prej leshi dhe kashte, të cilat zbukurohen me shirita dhe këto do të gatuhen duke formuar rozeta (shirita).

Burrat, ndryshe nga gratë, do të kenë kapele që mund të bëhen me materiale të ndryshme, njëra prej tyre është leshi dhe kashta, tjetra është leshi i deleve të prera, i cili mund të ngjyroset në gri. Këto do të zbukurohen me kordonë leshi shumëngjyrësh.

Liron atë

Kapelë peruane La liberta

Në këtë zonë karakterizohet nga fermerë të mëdhenj. Kapelet që do të mbizotërojnë në këtë do të jenë ato që bëhen me fibra bimore: Pëllëmbë, hov dhe shall.

Këtu mund të dallohet hierarkia, pasi ai që ka pushtet mbi punëtorët zakonisht do të shkojë me kalë, përveç veshjes së një kapele elegante me një buzë shumë të gjerë, e cila do të bëhet me pëllëmbë.

Moquegua

Kapelë peruan Moquegua

Zona e Moquegua, veshja karakterizohet Për të qenë një nga më origjinale dhe më të spikatura, në këtë zonë kapelet mund të përdoren si nga gratë, ashtu edhe nga burrat, në të cilat dallohen kapelet e zbukuruara me lule dhe sekuencat, të cilat do të përdoren në festime.

Peruja është një vend i pasur me kulturë dhe me kalimin e kohës folklori i saj është zvogëluar, gjë që ka bërë që prodhimi i veshjeve të saj të ulet, por falë zakoneve që janë ende të rrënjosura thellë tek njerëzit e saj, këto ato ndahen dhe udhëzohen te brezat e rinj. Pa dyshim, kapelet peruan janë ato që dallohen për origjinalitetin dhe bukurinë e tyre.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1.   Bernë dijo

  Unë do të doja atje më shumë informacion emrat e secilës veshje etj

 2.   Carmen dijo

  Kostumet tipike peruane nuk janë pëlhura të thjeshta, ato janë një kulturë që shoqëron muzikën, vallëzimet, tubimet familjare, etj. brenda secilit familje dhe grup shoqëror në këto vende. Ka një histori të tërë pas secilës ngjyrë. JETONI!

 3.   Eleanor dijo

  Më falni, duhet të di si është bluza e veshjes marinar Ayacuchan, sidomos qafa që për shkak të mantelit nuk më lë të shoh nëse është me qafë apo katror. Faleminderit shumë, po pres ndihmën tuaj dhe e kërkoj me nxitim.