Zakonet italiane

L doganat e Italisë Ato janë ato të një vendi me rrënjë greko-latine, të njëjtat që kanë formuar traditat spanjolle gjatë shekujve. Prandaj, ato nuk janë shumë të ndryshme nga tonat, të paktën në lidhje me më të rëndësishmet dhe stërgjyshërit.

Sidoqoftë, përkundër asaj që sapo ju thamë, zakonet e Italisë paraqesin veçori që i dallojnë ato nga ato të zakonshme në kombet e tjera, kultura e të cilëve gjithashtu ka Substrati latinMe Ata nuk kanë asgjë për të bërë, për shembull, traditat gastronomike franceze (këtu po ju lëmë një artikull rreth tyre) ose Portugeze me ato të vendit transalpine. Prandaj, ne do t'ju tregojmë për disa nga zakonet më të veçanta italiane.

Nga ekspresiviteti në traditën fetare

Gjëja e parë që duhet t'ju tregojmë për zakonet e Italisë është se ne do t'ju tregojmë për një vend që, si të gjithë të tjerët, është në shumës. Në të njëjtën mënyrë që traditat andaluziane ndryshojnë nga ato galike, ato siciliane bëjnë të njëjtën gjë nga ato piemonteze. Sidoqoftë, ashtu si në të gjitha kombet, substrati i përbashkët kulturor krijon zakonet e përbashkëta nga të gjithë italianëtMe Le t'i shohim ato.

Shprehje, vërtet italiane

Shprehshmëria

Shprehshmëria, një zakon në Itali

Një nga gjërat që do t'ju befasojë më shumë kur udhëtoni në Itali është mënyra e komunikimit të banorëve të saj. Nga më verioret tek ata që jetojnë në jugun ekstrem, ata janë jashtëzakonisht ekspresivë, deri në atë pikë sa, ndonjëherë, duket se po debatojnë.

Edhe pse tingëllon klishe, është e vërtetë, nuk është vetëm një film klasik. Italianët shprehen me të gjitha pjesët e trupit tuajMe Ata bëjnë gjeste me duart e tyre tepër, flasin me një ton të lartë dhe ndonjëherë madje i shoqërojnë gjestet e tyre me lëvizje të tjera. Me pak fjalë, për transalpinët komunikimi jo verbal është i barabartë ose më i rëndësishëm se fjalët.

Ushqimi, një ritual mes zakoneve të Italisë

Tabela me ushqim

Një tryezë gati për të ngrënë

Ka shumë zakone italiane që lidhen me botën e ushqimit. Ato kanë të bëjnë si me pjatat që gëzojnë banorët e tij, ashtu edhe me traditat stërgjyshore që mund t'ju japin një mospëlqim nëse nuk i njihni. Ne do t'ju tregojmë për to.

Duhet ta dini që nëse vizitoni një italian në shtëpinë e tij, ushqimi është i domosdoshëmMe Ai gjithmonë do t'ju ofrojë diçka për të ngrënë dhe pirë. Ai madje do t'ju kërkojë të qëndroni për drekë ose darkë me të. Ne mund t'ju themi se ushqimi është një ritual i tërë për italianët. Më shumë sesa të ushqyerit, për ta është një akt shoqëror.

Për të marrë pjesë në një vakt në vend, duhet të dini disa gjëra. Normalisht, gjëja e parë që do të shihni në tryezë është antipastëMe Me këtë emër quhen të gjitha llojet e starterëve të cilat, siç sugjeron emri i tyre, nuk përbëhen kurrë nga makarona. Ato mund të jenë salcice ose ushqim deti. Por ato janë më tipike, për shembull, kaponata, një zierje tipike siciliane; the fritatta, një lloj omëletë e mbushur; the friko, një djathë krokantik tipik për Friulin, ose furnizim Roman, i cili është një kroketë orizi.

Pas antipastos, do t'ju shërbehet kursi i parë dhe më pas një i dytë. Njëra nga këto mund të jetë spageti dhe mos e pritni kurrë ose mos e hani me lugë. Për italianët është një sakrilegj. Më në fund, vakti do të përfundojë me il dolceMe Sidoqoftë, përfundimi i vërtetë do të jetë kafe, e pashmangshme në Itali dhe për të cilën duhet të dini edhe disa gjëra.

Diçka që nuk duhet të bëni, veçanërisht në zona si Toskana, është thjesht të porosisni një kafe. Ata do t'ju shikojnë si një alien. Kërkoni një machiatto ekspres ose prerë, një Ristretto ose e shkurtër e kafesë ose një dyshe ose dysheMe Megjithatë, më tipike është kapuçino, e cila ka pjesë të barabarta kafe, qumësht të nxehtë dhe shkumë qumështi.

Së fundi, në këtë pjesë të gjatë kushtuar ushqimit në Itali, ne do t'ju them se, për një transalpine, nëna dhe gjyshja e tij janë kuzhinierët më të mirë në botë. Për ta, sisë dhe gjyshja ata gatuajnë më mirë se kushdo tjetër dhe nuk e vënë kurrë në dyshim. Jo për asgjë, për një italian familja e tij është e shenjtë.

Feja, e natyrshme për italianët

Ngjarje katolike

Një ngjarje katolike

Një tipar tjetër karakteristik i transalpinos është religjioziteti i tyre i thellë. Përkundër faktit se, sipas statistikave, vetëm 30% e italianëve pranojnë se janë praktikues katolikë, tradita fetare është shumë e rëndësishme për ta dhe është thelbësore që ju ta respektoni atë. Në fakt, është domethënëse që, në vend të kësaj, pothuajse 90% e popullsisë e deklaron veten besimtar.

Nuk është rastësi që në Itali Vatikan (këtu po ju lëmë një artikull për këtë vend), selia e fesë katolike. Prandaj, në vendin transalpin ka dasma dhe pagëzime të shumta fetare, si dhe ceremoni të tjera, siç janë festimet dhe procesionet në nder të shenjtorëve. Gjithashtu, si gjithçka bëjnë ata, italianët ata e jetojnë zjarrin e tyre fetar me pasion.

Drejtimi i makinës, një çështje në pritje

Trafiku në Romë

Makina që lëvizin nëpër Romë

Ajo që do t'ju tregojmë mund të tingëllojë si një klishe dhe, për më tepër, një përgjithësim. Sidoqoftë, të besosh se mund të të shpëtojë jetën. Sepse në përgjithësi, italianët janë shoferë të tmerrshëm. Ose, për ta thënë më mirë, shumë pak duke respektuar rregullat e trafikut.

Në qytetet e mëdha të vendit, makinat anashkalojnë dritat e kuqe, kapërcejnë padrejtësisht dhe secila qarkullon ku të dojë. Rrugët duken si qarqe të vërteta garash. Por mbi të gjitha, mos kaloni një vendkalim duke besuar se automjetet do të ndalen. Ata kurrë nuk e bëjnë.

Rrobat, përsëri në modë

Shfaqja e modës

Një shfaqje mode

Identifikimi i Italisë me modën është bërë popullor. Shtë e vërtetë që disa nga stilistët e mëdhenj kanë qenë transalpinë, por nuk është aq e rëndësishme për italianët e zakonshëm të vishen sipas tendencave të fundit.

Megjithatë, është e vërtetë që, në përgjithësi, ata janë shumë të shqetësuar për pamjen e tyreMe Ju nuk do t'i shihni të pakapshëm as në një supermarket apo në palestër. Ata janë shumë të kujdesshëm me të prani e bukur (pamje e mirë) dhe kjo përfshin, jo vetëm rrobat, por edhe stilin e flokëve dhe aksesorët.

Opera, një zakon i mirëfilltë italian

Një opera

Një përfaqësim i 'Aída' nga Verdi

Në përgjithësi, italianët janë dashamirës të mëdhenj të muzikësMe Dhe, ndër të gjitha zhanret muzikore, opera i magjeps ato. Nuk është rastësi, pasi kjo lloj përbërje ka lindur në vendin transalpin.

Krijimi i parë që mund të konsiderohet një opera ishte Daphne, Jacopo Peri, i cili e shkroi atë në 1537. Megjithatë, do të ishte në shekullin XIX kur zhanri arriti lartësi të mëdha të popullaritetit me autorë të tillë si Gioachino rossini, Francesco Bellini mbi të gjitha, Xhuzepe Verdi.

Ky i fundit është përgjegjës për popullarizimin e operës. Italianët i shndërruan veprat e tyre në simbol i bashkimit të vendit dhe me të, ata u bënë jashtëzakonisht të popullarizuar. Që atëherë, ka qenë një pasion për italianët vetëm i krahasueshëm me atë që ata ndjejnë për futboll, një tjetër nga zakonet e mëdha të Italisë, edhe pse kjo është e zakonshme për shumë vende të tjera.

Protestues, i natyrshëm për karakterin italian

Protestë

Një protestë në rrugë

Një gjë tjetër që do t’ju ​​habisë nëse udhëtoni në Itali është se banorët e saj e kalojnë kohën duke protestuar për gjithçka. Diçka që, përveç kësaj, theksohet nga temperamenti i tij pasionant. Nuk ka rëndësi nëse është sepse transporti publik që ata prisnin ka mbërritur vonë, sepse Qeveria i vjedh ata ose, pikërisht, sepse skuadra e tyre e futbollit është e keqe, transalpinos gjithmonë kanë një ankesë.

Megjithatë ata janë po aq të dashur për të protestuar sa xheloz për tokën e tyreMe Kjo do të thotë që ju nuk duhet të ankoheni për Italinë. Nëse e bëni këtë, ata do të bëhen më nacionalistët në botë dhe do ta bëjnë sjelljen tuaj të shëmtuar. Vetëm ata mund të kritikojnë vendin e tyre.

Shprehje dhe fraza

aperitivo

Vakt i shpejte

Ne e përfundojmë këtë turne në zakonet e Italisë duke folur me ju për disa shprehje të zakonshme për të gjithë vendin që janë ekuivalente me frazat tona të përcaktuara. Edhe pse i përkasin gjuhës së folur, nëse i përdorni, do të dukeni si një italian i vërtetë.

P.sh. te quattr'occhi do të thotë katër sy, por përdoret për të thënë se një çështje duhet të zgjidhet nga dy persona, pa ndërhyrë askush tjetër. Për të dërguar dikë që të heshtë, thonë ata aqua në BoccaMe Nga ana e saj, shprehja ligarsila tek dito përkthehet si ta lidhësh atë me gisht, por do të thotë që një person kujton dëmin që i është bërë atij për të marrë hak më vonë. Nëse thuhet cadere della padella alla brace do të thotë të biesh nga tigani në skarë, por do të thotë që ke kaluar nga një situatë e keqe në një më të keqe. Do të ishte sikur të shkonim nga Guatemala në "guatepeor". Së fundi, nëse thonë se një person është brutta eja i sette peccati kapitali Ata po tregojnë se është e shëmtuar si shtatë mëkatet vdekjeprurëse, se do të ishte ekuivalente me hundën tonë të shëmtuar.

Si përfundim, ne ju kemi treguar disa nga më të rëndësishmet doganat e ItalisëMe Logjikisht, nuk mund të harroni se është një vend i tërë me tradita të ndryshme rajonale, por të gjitha ato që kemi përmendur mund t'i gjeni nga veriu në jug dhe nga lindja në perëndim. Dhe ne kemi lënë akoma zakone të tjera siç është zakoni i prezantoni një person me diplomën universitare që ata mbajnë (për shembull, avokati Buscetti) ose dashuria e tij për aperitivo.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*