Adat istiadat Guatemala

Amérika mangrupikeun buana anu beunghar ku budaya sareng sajarah sareng bagian tengahna ngagaduhan warisan Maya anu hébat anu henteu diwatesan ku Méksiko, sabab panginten sababaraha jalma anu teu aya. Di dieu di Amérika Tengah nyaéta Guatemala sareng dinten ieu urang bakal nyarioskeun adatna.

Upami anjeun ningali peta anjeun bakal ningali yén nagara éta leutik, tapi nyatana géografi anu ketat na bakal ngahijikeun seueur iklim sareng bentang anu bénten-bénten. Sapertos aya leuweung hujan ogé aya bakau sareng sapertos aya warisan Hispanik kuat el warisan mayan éta ogé nyebutkeun ayeuna.

Guatemala

Di jaman penjajahan, daérah Guatemala Éta mangrupikeun bagian tina Viceroyalty of New Spain tapi sateuacan éta dipimilik ku Mayans sareng Olmecs. Kamerdekaan sumping dina 1821, nalika janten Karajaan Guatemala sareng teras janten bagian ti Kekaisaran Méksiko Kahiji sareng Républik Federal Amérika Tengah, dugi ka tungtungna dina 1874 républik ayeuna lahir.

Kahirupan politik bagéan Amérika ieu parantos dicirian ku henteu stabilitas, diktator sareng perang sipil. Di dieu sagala rupa anu réngsé dina taun 1996 sareng ti saprak éta kaayaan langkung tenang, sanaos sanés hartosna yén kamiskinan sareng kateusaruaan parantos ditingali.

Sakumaha urang nyarios di luhur ngagaduhan géografi anu rupa-rupa. Éta ngagaduhan seueur gunung, pantai di Pasipik sareng bakau janten nikmat pisan Keragaman biologis anu saluyu sareng éndah karagaman budaya. Aya seueur bahasa langkung ti 20 kelompok basa nyatana, dina total jumlah penduduk sakitar 15 rébu urang.

Aya bule, aya kulit hideung, saeutik pisan urang Asia, masarakat adat sareng seueur mestiza, dua ieu ampir sami babandingan.

Adat istiadat Guatemala

Kumargi seueur pisan kelompok basa masing-masing ngagaduhan kostum khas masing-masing ku lambang, gaya sareng warna masing-masing sanaos sacara umum konéng, pink, beureum sareng biru aya. Baju leres-leres caang di dieu sareng protagonisna.

Salaku conto, di pagunungan Altos Cuchumatanes, awéwé ti kota Nebaj nganggo baju rok beureum ku tali konéng, sareng sash sareng blus alun tradisional anu disebut huipil. Lalaki éta nganggo jaket kabuka nganggo topi korma sareng calana.

Aya daérah anu sanés, contona di kota Santiago anu asalna Maya, dimana huipil awéwé wungu, ku pita sareng sulaman kembang sareng sato. Bener na beuki anjeun ngarambat ngalangkungan Guatemala, beuki seueur rupa-rupa anu anjeun tiasa mendakan dina baju tradisional. Éta sadayana bakal geulis pikeun anjeun.

Tapi kumaha urang Guatemala? Nya éta cenah aranjeunna pisan tradisional sareng yén sanaos nagara modéren tradisi pra-Hispanik sareng Hispanik masih kénéh aya. Salaku conto, liburan kaagamaan mangrupikeun conto anu saé. Éta mangrupikeun hal pangélingan tina dinten para wali sareng Jiwa Suci antara 1 sareng 2 Nopémber, festival sareng asal-usul Hispanik anu tanggal aslina henteu émut.

Guatemalans parantos ngahargaan anu maot, jauh sateuacan kristenisasi, sareng nyatana penjajah anu nyandak perayaan ieu sareng ngajantenkeun aranjeunna pikeun narik masarakat adat ka jajaran na. Pikeun tanggal-tanggal éta kulawarga ngadeukeutan kuburan sareng ngantepkeun tuangeun sareng inuman dina adat disebut siraha.

Adat ieu kuno sareng elaborasi ngeunaan hidangan anu disebat kaku anu langkung Spanyol.

Urang Spanyol nyandak sapi sareng sato tegalan sareng masarakat pribumi nyaluyukeun sagala rupa. Daging tiis anu kawéntar ngahontal 50 bahan sareng katingalina langkung sapertos salad tiis. Urang Spanyol ogé nganut adat nyandak kembang ka kuburan sareng anu langkung anyar, sapertos budaya hirup, mariachis parantos mecenghul di kuburan sareng dina bulan Oktober nyaéta Lebaran anu henteu tiasa dikerjakeun.

Upami mangabad-abad sateuacan dominasi politik mawa adat-istiadatna, ayeuna dominasi budaya sareng ékonomi mawa sorangan.

Liburan Katolik anu sohor pisan nyaéta minggu suci. Éta dirayakeun khususna sareng pisan nekenkeun di Antigua dimana aya prosesi panjang sareng karpét anu saé, disebat karpét gedong, warna-warni sareng buah sareng desain kembang, éta lalaki ti arak, dibaju ungu, tapak. Sateuacan kadatangan Natal aya festival tradisional anu ngagaduhan gambar ritual pemurnian: jalma-jalma ngumpulkeun sadaya sampah lami sareng ngaduruk di payuneun imahna dina 7 Désémber.

Pihak ieu disebut setan ngaduruk.

Terus enya, éta Navidad kalayan langkung seueur prosesi, kembang api sareng adegan babaran di garéja. 24 Désémber nyaéta perayaan tina panginepan anu dina wengi 24 kaping ayeuna aya prosesi kalayan gambar Virgin Mary sareng Anak Yesus sareng murangkalih dibaju salaku tukang angon rebana, kastanét sareng lilin atanapi lantera. Nalika aranjeunna leumpang aranjeunna nyanyi lagu Natal sareng gandeng sareng iringan sababaraha roti amis atanapi tamale aranjeunna dugi ka tengah wengi.

Una Festival anu ngagabungkeun urang Kristen sareng pra-Hispanik mangrupikeun festival tina Black Christ of Esquipulas. Éta mangrupikeun tradisi anu dibagi ku El Salvador, Honduras sareng Guatemala sareng anu aya hubunganana sareng déwa hideung Ék Chua atanapi Ek Balam Chua. Éta leres-leres kajantenan di Chiquimula, dina wates triple, dina Januari.

Adat istiadat anu sanés, henteu aya hubunganana deui sareng agama Kristen, nyaéta Balapan pita atanapi Game of Roosters, anu idin dipénta ti para wali sareng Ibu Bumi sareng para pengendara nganggo kostum warna-warni, syal, bulu sareng pita.

Akhirna, upami urang nyingkirkeun liburan agama urang tiasa kalibet sareng perayaan sosial langkung. Urang sadayana ngarayakeun urang milangkala sareng didieu di Guatemala masarakat biasana ngaduruk rokét jam 5 énjing sareng tuang tamale sareng coklat sareng roti Perancis kanggo sarapan. Pikeun murangkalih, pésta henteu tiasa dituju. Sareng nalika ngeunaan perkawinan, hal anu biasa, sahenteuna di kulawarga anu paling tradisional, nyaéta panganten lalaki anu naros ka mertua pikeun leungeun kabogohna sareng aya pésta bujang anu misah, hiji kanggo anjeunna sareng hiji kanggo anjeunna.

Kaleresanna nyaéta nagara-nagara Amérika anu parantos langkung seueur ayana Spanyol, kusabab kabeungharanana sareng pikeun ngawangun seni viceroyalties penting anu ngeusi peti makuta, dinten ayeuna ngalestarikeun seueur adat agama sareng sosial anu di nagara-nagara sanés parantos tetep di hilap atanapi langkung santai.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)