Gastronomi Filipina

Salad Filipina

Gastronomi Pilipina mangrupikeun saperangkat adat kuliner anu aya hubunganana sareng penduduk Filipina, asakan ieu dipangaruhan pisan ku masakan Asia Tenggara sareng sababaraha anu Éropa sapertos asakan Spanyol. Salaku aturan umum, urang Filipina sacara tradisional ngagaduhan tilu tuang sadinten: almusal (sarapan), tanghalian (tuang siang) sareng hapunan (tuangeun). katambah jajanan siang disebat camilan. Sanaos aranjeunna ogé tiasa tuang 6 kali sapoé.

Ku naon ieu kuring hartosna yén di Filipina dahareun sareng sadaya gastronomi na pakait henteu ngan ukur kana tuangeun sareng hartosna, tapi ogé bagian ti na, budaya sareng sagala adat na.

Pangaruh Pra-Hispanik

Piring dahareun Filipina

Pangaruh munggaran di Filipina, dina jaman pra-Hispanik, diperhatoskeun dina nyiapkeun kadaharan anu tangtu ku cara masak dina cai, ngukus, atanapi ninggang. Cara ieu dilarapkeun kana rupa-rupa tuangeun mimitian ti carabao (kebo cai), sapi, hayam sareng daging babi, dugi ka kerang, lauk, moluska, jst. Urang melak pare di Asia ti taun 3200 SM. C. Rute padagangan dina jaman pra-Hispanik didamel sareng Cina sareng India ngenalkeun kagunaan toyo (kécap) sareng patis (saos lauk) kana diet Filipina, ogé cara ngagoréng sareng nyiapkeun sup ala Asia.

Kadatangan urang Spanyol

Kadatangan urang Spanyol nyababkeun sababaraha adat kuliner dirobih, ngenalkeun cabé, saos tomat, jagong sareng cara tumis sareng bawang bodas anu disebat rebus, anu ayeuna tiasa dipendakan ditetepkeun ku kecap ieu dina asakan Filipina.. Pelestarian sababaraha tuangeun sareng cuka sareng rempah dianggo ayeuna sareng mangrupikeun cara anu diwanohkeun ku Spanyol dina asakan lokal..

Aya adaptasi kana masakan Spanyol dina asakan Filipina sareng éta populér pisan, sapertos paella, anu dina versi Pilipina mangrupikeun salah sawah Valencian, versi lokal chorizo, escabeche sareng adobo.

Pangaruh Cina

Dahareun Filipino

Salami abad ka-XNUMX, asakan Tionghoa mimiti pangaruhna dina bentuk toko roti atanapi mie anu mimiti didamel di sapanjang daérah. Supados kadang-kadang nami-nami dicampur ku cara kieu anu ngagaduhan arroz caldo (sangu sareng hayam dina kaldu) sareng morisqueta tostada (istilah lami kanggo sinangag atanapi nasi goreng).

Munculna budaya-budaya séjén

Saprak awal abad ka-XNUMX, munculna budaya-budaya séjén mawa gaya anu sanés sabab éta, ayeuna, pangaruh masakan Amérika, Perancis, Arab, Italia sareng Jepang katingali, ogé ngenalkeun prosés kuliner anyar.

Hidangan di Filipina

Sate Filipino

Sakumaha anjeun tiasa tebak, urang Filipina resep tuang sababna aranjeunna tiasa tuang 3 dugi ka 6 kali sapoé, damel sahenteuna 3 tuangeun lengkep sareng 2 camilan. Hidangan anu lengkep biasana mangrupikeun gabungan nasi (dikukus atanapi digoréng) sareng sahanteuna hiji tuang. Sangu goreng biasana disajikeun nalika sarapan.

Cara masak anu paling umum di Pilipina nyaéta adobo (asak kécap, bawang bodas, sareng cuka), sinigang (digodog ku dasar asam jeruk), nilaga (digodog ku bawang), ginataan (asak sareng santen), sareng pinaksiw (asak dina jahé sareng cuka), sadayana nganggo salah sahiji katuangan ieu: daging babi, hayam, daging, lauk sareng kadang sayuran.

Béda propinsi di Pilipina gaduh kakhususan sareng pasugatan masing-masing anu masing-masing penduduk na resep sareng pamer ka wisatawan anu sumping. Nikmat régional ieu biasana disiapkeun nalika festival (festival utama pikeun ngahargaan santo) sareng sabagian janten sumber penghasilan utama pikeun lokalitas anu bahkan diékspor ka nagara sanés.

Dahareun jalan

Upami anjeun angkat ka Filipina anjeun bakal ningali seueur PKL anu ngajual mais (jagung amis), daging babi bakar, hayam sareng pisang, chicharrón (kulit babi atanapi ceuli, kulit hayam atanapi daging organ), bola cumi, lauk, cumi, endog, kacang , Balut anu kawéntar (cikal bebek asak anu dianggap ngeunah), endog pindang, roti lapis ... sareng seueur deui.

Dahareun di kios jalan langkung mirah tibatan upami anjeun ka réstoran, tapi kabersihan tuangeun tiasa seueur anu dipikahoyong, Janten upami anjeun ngahargaan kasihatan anjeun, anjeun bakal langkung resep angkat ka tempat anu langkung sepi pikeun nyobian piring anu anyar sareng anu sanés ieu.

Naha anjeun terang naon ari Pulutan téh?

Piring tuangeun Filipina

Pulutan nyaéta tuangeun anu didahar kalayan inuman alkohol. Ampir naon waé anu anjeun tiasa mendakan dina menu réstoran anjeun tiasa ngagaleuh tuang nalika nginum alkohol. Pulutan anu kawéntar nyaéta kentang goreng sareng sambel tomat, sosis, baboy tokwa't (kécap sareng tahu goreng), kikiam, lauk, cumi atanapi bola hayam, hayam goreng, cumi goreng anu tos dibungkus (cincin cumi-cumi) sareng seueur deui tuangeun anu sanés.

Perhatikeun

Upami anjeun angkat ka Filipina anjeun kedah terang yén gastronomi bénten sareng naon anu anjeun biasa di nagara anjeun, tapi éta ku pikiran anu kabuka anjeun tiasa nampi sareng ngulang deui. Salaku tambahan, anjeun ogé tiasa mendakan sajeroning masakan gastronomi anu dipikaresep ku wisatawan, kadaharan ti laut, kadaharan vegetarian, seueur buah sareng tuang anu anjeun tiasa mendakan di supermarket juru.

Anu penting pisan nalika anjeun angkat ka Filipina nyaéta anjeun terang dimana anjeun kedah tuang, émut yén kabersihan di lapak jalanan henteu saé sareng anjeun tiasa menderita panyakit gastrointestinal. Éta langkung pantes mayar sakedik deui sareng tuang tuangeun anu saé kualitasna. Upami anjeun cicing di hotél, kuring mamatahan anjeun sateuacan angkat tuang atanapi tuang siang di kota, taroskeun ka manajer hotél pikeun naséhat ngeunaan tempat-tempat populér pikeun tuangeun atanapi tuang sareng yén turis anu sateuacanna parantos wareg. Entong indit nyalira tanpa terang tempatna sabab sapertos di sadaya tempat, upami anjeun hoyong tuang kanggo harga anu kualitas, anjeun kedah terang tujuanna badé angkat.

 

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)