Kujang Méksiko

Nalika urang nyarioskeun legenda Méksiko, urang nyarioskeun tradisi sareng anékdot jalma kuno. Urang moal hilap yén, jauh sateuacan datangna urang Spanyol, budaya parantos aya di daérah éta olmec sareng engke teh Maya sareng anu diwakilan ku urang Azték.

Buah tina sintésis sadaya peradaban ieu mangrupikeun sajarah Mexico sareng, tangtosna ogé legénda na. Ku cara kieu, sababaraha jalma anu urang badé ngawartosan anjeun ngagaduhan akar budaya pra-Columbian, sedengkeun anu sanésna némbongan engké, nalika tradisi pra-Hispanik ngahiji sareng pendatang ti Buana Tua. Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan Kujang Méksiko, kami ngundang anjeun pikeun teras-teras maca tulisan ieu.

Legenda Méksiko, ti Olmecs dugi ka ayeuna

Tradisi legendaris Méksiko kalintang euyeub sareng rupa-rupa. Éta kalebet carita anu aya hubunganana sareng bintang-bintang, sareng kalahiran kota-kota ageung, kalayan kostum anu khas (di dieu anjeun gaduh hiji tulisan ngeunaan aranjeunna) komo kalayan kapercayaan jeung ritus pangeusi nagara. Tapi, tanpa aya waktos, urang badé nyarioskeun sababaraha carita ieu.

Legenda Popo sareng Itza

Popo sareng Itza

Snowy El Popo sareng Itza

ti Mexico City anjeun tiasa ningali dua gunung seuneuan paling luhur di nagara éta: di Popocatepetl jeung Itzaccihuatl, anu bakal kami nyauran, pikeun kesederhanaan, Popo sareng Itza. Duanana protagonis carita ieu, salah sahiji legenda Méksiko asal Aztec.

Nalika kota ieu sumping ka daérah éta, éta nyiptakeun kota anu hébat Tenochtitlan, tempat tempat Kota Méksiko ayeuna. Dina dirina putri lahir Mixtli, Anu putri Tozic, kaisar Aztecs. Kana ngahontal umur perkawinan, anjeunna diklaim, diantarana seueur, ku Axooxco, saurang lalaki kejem.

Acan anjeunna resep prajurit popoka. Anjeunna, janten pantes pikeun éta, kedah janten naklukkeun sareng kéngingkeun gelar Eagle Ksatria. Anjeunna angkat ka perang sareng henteu panjang. Tapi dina hiji wengi, Mixtli ngimpikeun yén kakasihna parantos maot dina gelut éta sareng nyandak nyawa nyalira.

Nalika Popoca balik sababaraha taun ka pengker, anjeunna mendakan yén kakasihna parantos maot. Pikeun hormat ka anjeunna, anjeunna dikubur di kubur ageung dimana anjeunna nempatkeun sapuluh bukit sareng janji bakal tetep sareng anjeunna salamina. Kana waktosna, salju nutupan kadua gundukan kuburan Mixtli sareng awak Popoca, nimbulkeun Itza sareng Popo.

Legenda nuluykeun yén prajurit éta masih kénéh bogoh ka putri sareng, nalika haténa ngageter, gunung seuneuan éta ngusir fumaroles.

La Llorona, legenda Méksiko anu kawéntar pisan

La Llorona

Rékréasi La Llorona

Kami ngarobih jaman, tapi sanés daérah pikeun nyaritakeun legenda La Llorona. Éta nyaritakeun yén, dina jaman kolonial, wanoja pribumi ngora ngagaduhan hubungan sareng saurang lalaki Spanyol anu lahirna tilu barudak.

Sanaos anjeunna badé nikah sareng kakasihna, anjeunna langkung resep ngalakukeun éta sareng awéwé Spanyol sareng mojang asli kaleungitan akalna. Kituna, anjeunna leumpang ka Situ Texcoco, dimana anjeunna ngalelepkeun tilu murangkalihna teras ngalungkeun dirina. Ti saprak éta, aya seueur anu ngaku parantos ningali di sakuliling laguna hiji awéwé dibaju bodas anu duka pikeun nasib sedih barudakna sareng tungtungna balik deui ka Texcoco pikeun neuleumkeun dirina dina cai na.

Pulo Bonéka

Pulo bonéka

Pulo Bonéka

Bonéka parantos teras-terasan ngagaduhan rupa anu ganda. Dina hiji sisi, aranjeunna ngaladénan pikeun barudak leutik pikeun maénkeun. Tapi, di sisi anu sanésna, dina kaayaan anu tangtu aranjeunna ngagaduhan hal anu misterius. Ieu pisan anu kajantenan di pulau Boneka.

Tempatna di daérah Xochimilco, ngan dua puluh kilométer ti Mexico City. Anjeun tiasa dugi ka dinya ngalangkungan terusan dina kapal tradisional anu panasaran disebut trajineras.

Kanyataanna nyaéta Pulo Bonéka mangrupikeun adegan legenda pikasieuneun. Di sisi anu sanésna, anu ngajelaskeun asal usulna ngan saukur sedih kusabab sadayana lahir ti mojang anu tilelep.

Don Julian Santana nyaéta anu ngagaduhan perkebunan (dina basa Nahuatl, chinampas) tempat mayit awéwé ngora. Anu gaduh bumi anu pikaresepeun ngayakinkeun dirina yén anjeunna némbongan ka anjeunna sareng, pikeun ngaheureuykeunana, mimiti nempatkeun bonéka di panjuru bumi na.

Panasaran, legenda nuluykeun nyarios yén ayeuna nyaéta Don Julián anu balik deui ti jaman ka jaman pikeun ngurus bonéka na. Kumaha waé ogé, upami anjeun wani nganjang ka Pulo Jawa, anjeun bakal ningali yén éta ngagaduhan hawa anu saleresna misterius sareng surem.

Jalan ciuman Guanajuato, legenda Méksiko pinuh ku lirik

Jalan ciuman

Ucup gang

Kami ayeuna ngumbara ka kota Guanajuato, ibukota nagara anu sami nami na ayana di tengah nagara, kanggo nyaritakeun ngeunaan legenda Méksiko romantis ieu. Hususna kami ngarujuk kana gang ciuman, jalan leutik ngan ukur 68 séntiméter lega anu balconies na, ku alatan éta, ampir lem.

Justru dina aranjeunna éta Carlos Sareng Ana, pasangan anu asih anu hubunganana dilarang ku kolotna. Nalika bapak mojang éta terang yén anjeunna henteu patuh ka anjeunna, anjeunna maéhan anjeunna ku nyéépkeun keris dina tonggongna.

Carlos, ningali mayit kakasihna, nyium leungeun na anu masih haneut. Legenda henteu liren di dinya. Anjeun kedah terang éta, upami anjeun nganjang ka Guanajuato sareng pasangan anjeun, anjeun kedah nyium dina léngkah katilu jalan. Upami anjeun ngalakukeun, numutkeun tradisi, anjeun bakal meunang tujuh taun kabagjaan.

The Mulata of Veracruz

Kastil San Juan de Ulúa

Bénténg San Juan de Ulúa

Urang ayeuna ngalih ka Veracruz (didieu anjeun gaduh hiji tulisan ngeunaan naon anu kedah ditingali di kota ieu) pikeun nyaritakeun anjeun carita séntiméntal anu sanés, sanaos dina hal ieu timburu sareng dendam gelap. Legenda Méksiko ieu nyarios yén awéwé mulatto sakumaha geulisna ti saprak asalna kanyahoan cicing di kota.
Kageulisanana sapertos anjeunna anu jarang kaluar ka jalan supados teu ngahudangkeun gosip. Nanging, mustahil pikeun nyingkahan aranjeunna. Sareng jalma mimiti nyarios yén aranjeunna gaduh kakuatan sihir. Ieu mimiti ngahudangkeun rasa hanjakalna sasama wargana.

Najan kitu, Martin de Ocaña, walikota kota, murag pisan ka manehna. Anjeunna malah nawiskeun anjeunna sagala rupa perhiasan pikeun anjeunna nikah sareng anjeunna. Tapi mulatto henteu nampi sareng éta karandapanana. Kuciwa, penguasa dituduh yén anjeunna masihan anjeunna ramuan magis murag kana jaringna.

Nyanghareupan tuduhan kitu, awéwé éta dikonci dina Bénténg San Juan de Ulúa, dimana anjeunna diadili sareng dihukum mati diduruk sateuacan sadayana jalmi. Nalika ngantosan hukumanana, anjeunna ngayakinkeun penjaga pikeun masihan kapur atanapi kapur. Kalayan éta, anjeunna narik kapal sareng naros ka panjara naon anu leungit.

Ieu ngajawab yén napigasi. Teras, awéwé mulatto geulis nyarios "tingali kumaha anjeunna ngalakukeun éta" sareng, kalayan luncat, anjeunna naék kana parahu sareng, sateuacan panon anu héran ku penjaga, anjeunna angkat jauh di cakrawala.

Putri Donaji, legenda Méksiko tragis anu sanés

Piramida Zapotec

Piramida Zapotec

Legenda anu sanés ieu anu urang bawa ka anjeun milik folklore tina kaayaan Oaxaca sareng dimimitian ti jaman pra-Columbian. Donaji Anjeunna mangrupikeun putri Zapotec, putu Raja Cosijoeza. Dina waktos éta, kota ieu nuju perang sareng Mixtecs.

Kusabab kitu, aranjeunna nyandak putri anu disandera. Nanging, diancam ku lawanna, aranjeunna dipancung, sanaos aranjeunna henteu kantos nyarios dimana aranjeunna nguburkeun sirahna.

Mangtaun-taun saurna, pastor ti daérah dimana anjeunna ayeuna Saint Augustine of Juntas anjeunna sareng ingon-ingon na. Kapendak berharga lily sareng, henteu hoyong ngarugikeun éta, anjeunna milih ngagali éta ku akar. Reuwasna, nalika anjeunna ngorejat, sirah manusa dina kaayaan sampurna némbongan. Éta Putri Donaji. Kukituna, awak sareng sirah na dihijikeun sareng dibawa ka Candi Cuilapam.

Legenda Gallo Maldonado

Pamandangan San Luis de Potosí

San Luis de Potosi

Éta moal lirén janten héran sabaraha legenda Méksiko kudu ngalakukeun kalayan kuciwa cinta. Nya, ieu anu kami bawa anjeun pikeun ngeureunkeun wisata kami ogé dikaitkeun sareng haté anu hanjelu.

louis maldonado, langkung dikenal salaku Gallo Maldonado, nyaéta pujangga ngora anu cicing di San Luis de Potosi. Anjeunna kelas menengah tapi anjeunna bogoh Eugenia, Anu kagolong kana kulawarga anu beunghar. Aranjeunna ngagaduhan hubungan anu abadi, tapi hiji dinten awéwé ngora nyarios yén anjeunna ngeureunkeun roman sareng henteu milarian deui.

Hanjakal ku éta, jajaka anu bogoh ka buron, ngagentos inuman pikeun sajak, dugi ka gering sareng pupus. Nanging, héran dulurna, dina hiji dinten aya anu ngetrokan panto bumi sareng tétéla éta Maldonado. Anjeunna henteu ngajelaskeun naon anu kajantenan, anjeunna ngan ukur nyarios ka aranjeunna yén anjeunna tiis sareng diijinkeun.

Aranjeunna tumaros kitu, tapi pamuda anu musibah éta henteu lami deui nuluykeun kahirupan bohemian sareng na anu ngahinakeun. Ieu lumangsung bari, dugi, deui, Maldonado Gallo ngaleungit, waktos ieu salamina. Aranjeunna henteu kantos nguping deui ti anjeunna.

Tapi ayeuna datang carita anu pangsaéna. Sababaraha pasangan cinta anu milampah cinta maranéhanana ngalangkungan pusat bersejarah San Luis de Potosí dina bulan purnama parantos nyarios éta anu Gallo Maldonado parantos nembongan ka aranjeunna pikeun ngadugikeun sajak séntiméntal.

Kasimpulanana, kami parantos ngawartosan sababaraha seueur Kujang Méksiko anu nandaan folklore nagara Aztec. Tapi urang tiasa nyaritakeun ngeunaan seueur anu sanés. Sanajan ngan ukur dina ngaliwat, kami ogé bakal ngadugikeun anjeun anu ti manggih jagong dina bagian Aztecs, éta tina Hideung Charro, anu tina leungeun kana pager, anu tina jalan budak leungit atanapi éta tina oray bulu atanapi Quetzalcoatl.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*