Acropolis, naon eta

Acropolis di Athena

Urang sadaya geus ngadéngé Acropolis tina Atenas. Urang malah geus maca ngeunaan eta sarta dilongok eta. Tapi, anjeun geus wondered naha eta eksis jeung naon fungsi na. Dina artikel ieu, urang bade ngajelaskeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan a acropolis, naon eta Jeung naon peran eta dimaénkeun di jaman baheula? Lajeng, urang bakal ngabejaan Anjeun tentang sababaraha nu kawentar.

Akropolis Hartina "kota di luhur" dina basa Yunani. Sareng, memang, éta mangrupikeun daérah anu paling luhur di kota Hellenic. Pangeusi primitif na netep di eta bagian luhur tur lungkawing pikeun ngajaga diri leuwih hadé tina serangan musuh. Kana waktu, kota ngalegaan ka wewengkon handap. Tapi populasina ngajaga acropolis pikeun ngungsi dina waktos perang ngalawan anu sanés pulisi tatangga Sabalikna, kusabab kaayaan anu istimewa sareng umurna, aranjeunna cicing wangunan paling emblematic tur éta tempat rapat penting. Sakali sadayana ngeunaan acropolis parantos dijelaskeun, naon éta sareng naon anu dianggo, kami bakal nunjukkeun anjeun sababaraha anu paling penting.

Acropolis di Athena

The Acropolis of Athena

Acropolis di Athena

Tanpa ragu, éta nu kawentar di dunya. Unggal taun éta dilongok ku jutaan wisatawan anu balik fascinated ku kaagungan na. Dina hal éta, éta di hiji pasir anu jangkungna saratus lima puluh méter. Salaku panasaran a, kami bakal ngabejaan Anjeun yen eta kawanoh ogé salaku Crecopy, keur ngahargaan ka raja Athena munggaran: legendaris oray-lalaki Crecope.

Kusabab asal-usul Acropolis Athena kuno. Malah, kanyahoan, tina titinggalna kapanggih, aya hiji purbakala mycenaean dina milénium kadua saméméh Kristus jeung kolot sejen, kira-kira, dina abad kagenep saméméh jaman urang. Nanging, anu urang terang ayeuna kalebet kana panggung klasik tina peradaban Hellenic. Dumasar kana anu sateuacana, éta direkonstruksi ku Perikel (495-429 SM), anu masrahkeun pangwangunanana ka seniman penting sapertos anu hébat Phidias, Pencipta patung Parthenon kawentar. Sarta ieu ngabalukarkeun urang ngobrol ngeunaan constructions paling emblematic na.

The Parthenon

parthenon

Parthenon kawentar di Acropolis Athena

Urang ngan dimimitian ku karya hébat ieu. Arsiték na éta Callicrates e Ictinus, nu jigana dipaké yayasan hiji candi heubeul disebutna Hecatompedon. Nempatan wewengkon kira tujuh puluh ku tilu puluh méter sarta dikurilingan ku kolom leuwih ti sapuluh luhurna. Ogé, éta dina plinth anu diakses ku tilu léngkah.

Di jero, éta dibagi jadi dua kamar mandiri. The wétan leuwih badag sarta kolom Doric solid misahkeun tilu naves na. Sajaba ti éta, éta hiji nu housed nu patung kawentar athena di damel ku Phidias dina emas jeung gading. Pikeun bagian na, nu barat boga kolom ionik sarta ditakdirkeun pikeun nyimpen harta karun Déwi. Sanajan kitu, kuil téh lolobana Doric, sanajan aya hiji unsur aslina beredar.

Urang ngobrol jeung anjeun ngeunaan frieze hébat anu aya dina témbok kapal. Nepi ka harita, teu aya gedong Doric anu ngagunakeun tempat éta pikeun nempatkeun éta. Dina sagala hal, frieze mangrupa salah sahiji masterpieces hébat Phidias. Sapanjang saratus genep puluh méter panjangna, anjeunna sculpted jumlahna aya 378 inohong manusa jeung 245 sato dina marmer.

The Erechtheion tina Acropolis

Erechtheum

éta erechtheion

Kalayan tribun anu kasohor (atanapi stoa) dicekel ku genep patung caryatids, nyaeta sejen tina wangunan pangalusna dipikawanoh dina Acropolis. Ieu mangrupakeun kuil dedicated ka dewa Poseidon y Pundah, tapi ogé ka raja mitis Athena erectus, ku sabab kitu namina.

wangunan ieu attributed ka arsiték Menesikel, Anu nuturkeun urutan ionik ngawangun eta dina marmer ti Gunung Pentelico. Ieu dimaksudkeun pikeun nahan sababaraha titilar paling berharga pikeun Athena. Di antarana, nu Paladium, patung kai Athena nu, nurutkeun legenda, geus fallen ti langit. Raja-raja ogé dikurebkeun di dinya Crecope sareng na sorangan erectus. Malahan putri anu terakhir, PandosusÉta ngagaduhan kapel.

Konstruksi séjén tina Acropolis Athena

Kuil Athena Nike

Kuil Athena Nike

Aya loba wangunan penting lianna di Acropolis, dimimitian ku Propylaea, nu, kalawan genep kolom Doric badag na, ngawangun lawang ka dipager. Anjeun oge kedah nganjang ka Kuil Athena Nike, padamelan tina Callicrates tur kalawan friezes na dedicated ka Perang Médis; éta sanctuary of Artemis Bauronia, kalawan galeri panjang tilu puluh dalapan méter na nu housed a baranahan parunggu tina Troy Kuda, jeung kolosal portico of eumenes, diwangun dina awal abad ka-XNUMX SM.

Tapi, luhureun sakabeh, eta highlights nu téater dionysus, dianggap pangkolotna di dunya. Éta ngagaduhan tujuh puluh dalapan tingkat anu dipisahkeun ku lorong sirkular sareng galeri pikeun otoritas. Di hareup aranjeunna aya orkestra sareng, salajengna, proscenium, platform panjang dimana para aktor leres-leres damel. Tungtungna, tukangeun éta adegan, nu amounted kami backstage. The dramawan Yunani hébat, ti bajing ka luhur Aristophanes, ngaliwat Sophocle y Euripida.

Acropolis of Corinth

Acropolis of Corinth

The Acropolis of Corinth

Sanajan teu saloba nu di Athena, éta ogé pohara penting dina jaman baheula. Ieu salah sahiji acropolises pangbadagna di Yunani. Asal-usulna balik deui ka ahir abad ka-XNUMX sateuacan Masehi sareng kapanggih ngadominasi kota tina gunung anu jangkungna ampir genep ratus meter. Nanging, seueur anu anjeun tingali di dinya sanés milik jaman Yunani atanapi Romawi, tapi ka Abad Pertengahan.

Sanajan kitu, yayasan tetep kuil aphrodite, wangunan pangpentingna di komplek. Di jerona aya arca Déwi sareng anu sanésna Eros y Helios, ieu pelindung panungtungan of Corinth. Gantina, anjeunna sagemblengna lasut dina Sisypheus, un tholos atawa tugu semicircular nu ieu meureun dedicated ka Zeus atawa Ares.

Tapi geus kapanggih cai mancur Pyrenees, éta leres yen handapeun kolong Romawi. Tétéla, gigireun dirina aya arca dewa Apollo jeung, nurutkeun legenda, éta dieu yén Bellerophon junun ngalilindeuk kuda Pegasus.

Aso Acropolis

Teater Aso urang

Teater Aso Acropolis

Nalika peneliti mimiti ngulik fungsi sajarah acropolis, naon éta sareng naon anu dianggo, aranjeunna enggal sadar yén éta penting pisan dina perencanaan kota. Yunani Klasik. Ieu ogé tiasa ditingali dina acropolis Aso, kota anu ayeuna milik kalkun, tapi éta, dina jaman baheula, éta Héléna.

Tétéla, éta ogé diadegkeun dina abad katujuh saméméh Masehi, tapi, dina hal ieu, ku padumuk Aeolian ti Mitiléna. Sanajan kitu, eta teu digali nepi ka ahir abad ka-XNUMX ku arkeolog Amérika Kalér. Joseph Tacher y Francis H Bacon. Ieu nyandak loba potongan kapanggih dina Museum of Fine Arts, Boston. Najan kitu, anjeun tiasa ningali batur dina Louvre sareng dina Museum Arkéologis Istanbul.

Tapi, balik ka acropolis of Asos, aya anjeun masih bisa didatangan sésa-sésa nu kuil athena, kalayan gaya Doric na, tembok kuno, necropolis, gimnasium sareng téater Romawi. Anjeun oge bisa nganjang ka agora, anu kagungan a stoa atanapi Tribun kalawan kolom, jeung bouleuterion. Kiwari dimungkinkeun éta tempat dimana warga ngarah patepung mutuskeun isu publik penting. Ku alatan éta, éta bakal jadi hal sarupa congresses ayeuna ti deputies, sabab éta kota-nagara bagian.

Acropolis of Pergamon

Acropolis of Pergamon

The Acropolis of Pergamon

Ogé ieu kota Yunani kuna kiwari milik kalkun. Sareng, sami-sami, di jerona anjeun tiasa ningali acropolis anu penting, ku kituna éta Warisan Dunya. sumbu sentral nya éta Kuil Athena Nikephoros, diwangun nuturkeun canons tina Doric. Di gigireun anjeunna aya Biblioteca, nu, dina jangka waktu na, éta kadua panggedéna di dunya dipikawanoh sanggeus éta tina Aleksandria. Na, di bagian kalér, éta Royal karaton gigireun gudang senjata jeung barak.

Gantina, ka kidul éta altar zeus nu, tanpa ragu, éta monumen spektakuler. Panjangna 36 méter sareng rubak 34 sareng diaksés ku tangga ageung. Salaku tambahan, kolom padet ngadukung siling, dihias ku frieze anu ngagambarkeun tarung antara dewa sareng raksasa.

Kitu ogé, acropolis of Pergamon miboga badag bioskop Ieu housed sapuluh rébu urang. Dina tanjakan 38 méter éta ngagaduhan 68 jajar bangku. Sareng, dina bagian handapna, éta nyambung ka teras spektakuler anu dianggo pikeun leumpang.

Di sisi anu sanés, sanaos éta henteu deui milik acropolis, upami anjeun nganjang, kami ogé mamatahan anjeun angkat ka Asclepion, nu jarakna kira-kira opat kilométer ti kota. Sakumaha ngaranna nunjukkeun, ieu kuil dedicated ka dewa Kedokteran (Asclepius). Ku sabab kitu, sarjana disiplin ieu patepung di dinya, kaasup nu kawentar Galén. Sajaba ti éta, deukeut pisan aya candi leutik sejen dedicated ka Telesforo, kabersihan y Panacea, putra Asclepius jeung dewa minor Kedokteran.

Dina kacindekan, kami geus dipedar sagalana ngeunaan acropolis, naon eta jeung naon ieu dipaké pikeun. Tapi kami ogé parantos nunjukkeun ka anjeun sababaraha anu paling penting tina Antiquity upami anjeun hoyong nganjang ka aranjeunna. Najan kitu, urang kudu ngabejaan Anjeun yen, ku extension, sagala susunan wangunan kuna nu kapanggih di bagean luhur kota sok disebut éta. Contona, maranéhanana Bratislava, Edinburgh o Konstantinopel. Liwat waktos parantos nyababkeun acropolis, karya-karya urban, tapi aranjeunna tetep tempat magis. Wani ngarambat ka aranjeunna sareng anjeun bakal mendakan naha.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*