adat Sénégal

Sénégal Éta mangrupikeun nagara di Afrika Kulon sareng katelah "gerbang ka buana Afrika." Ieu mangrupakeun nagara geulis, kalawan rupa-rupa landscapes sahingga fauna euyeub tur flora. Urang Éropa mimiti sumping, tapi éta Perancis anu ahirna nyandak alih dina abad ka-XNUMX.

Nepi ka '60an éta koloni Perancis jadi kiwari teh budaya, tradisi jeung adat istiadat Sénégal aranjeunna kombinasi dimana warisan jauh ieu superimposed on dominasi sistem kolonial.

Sénégal

Naon anu dipikawanoh kiwari salaku Sénégal éta sakali bagian tina karajaan kuno Ghana sarta Djolof sarta puseur penting dina rute kafilah nu meuntas Sahara. Engké urang Éropa, Inggris, Portugis, Perancis jeung Walanda bakal anjog, tapi sakumaha ceuk kami di luhur maranéhanana éta Perancis anu ditinggalkeun ku kontrol mutlak dina abad ka-XNUMX.

Sanggeus Perang Dunya Kadua, prosés tina dekolonisasi, boh di Asia jeung di Afrika, sarta sanajan Perancis teu utamana condong pikeun ngantep buka tina reins dina cara damai tur diatur, dina jangka panjang eta teu boga pilihan séjén sahingga, di 1960, dina kapamimpinan Leopold Senghor, negarawan sareng panulis, Sénégal meunang kamerdékaan.

Mimitina éta bagian tina federasi sareng Mali tapi engké janten nagara daulat anu misah. Sanajan sacara tradisional ékonomina geus gumantung kana budidaya jeung dagang kacang, geus aya usaha pikeun diversify. Kawas loba nagara buana ékonomi na teu stabil, rapuh, kalawan tingkat pangangguran tinggi ...

adat Sénégal

Seueur masarakat Sénégal mangrupikeun bagian tina a sistem sosial stratified, pisan tradisional, nu ngawengku hiji bangsawan turunan jeung ayana kelas tangtu musisi jeung storytellers disebut griots. Teras, tangtosna, aya budaya Senegal anu langkung kontemporer anu asalna ti kelompok sosial sanés, tapi seuseueurna, nyaéta wolof, beurat pisan lamun datang ka urusan Nagara jeung dagang. Naha aya tegangan étnis? Sumuhun, sabab minoritas tarung pikeun ngahontal parity gede.

Dakar nyaéta ibukota jeung kota panggedéna jeung paling pikaresepeun na. Éta di Cape Verde, samenanjung di basisir Atlantik. Dakar ogé mangrupikeun salah sahiji palabuhan Afrika anu paling penting sareng paling sibuk di Afrika Kulon. Budaya Sénégal éta budaya hideung bangga, aya gerakan dina '30s,' 40s jeung '50s, nu revalued hideung nekenkeun nilai sareng warisan Afrika.

Urang ngobrol sateuacan ngeunaan grup étnis béda sareng aranjeunna kedah diperhatoskeun nalika nyarioskeun budaya sareng adat Sénégal. Disisi lain aya seuseueurna Wolof anu basana paling sering dianggo di sakumna nagara. Numutkeun divisi sosial maranéhanana aya jalma dibébaskeun (bangsawan, agama jeung tani), kasta artisan, panday jeung griots jeung aya ogé budak. Aya ogé nu etnis Serer, loba kawas nu Wolof, éta Tuculor jeung Fulani. The Tukulor ampir teu bisa dibédakeun ti Wolof jeung Fulani sabab condong nikah silih.

Sanggeus enya aya grup sejen nu kurang loba kawas Soninke, urut pangawasa Ghana, Mauri jeung Lebu, contona. A) Sumuhun, aya sababaraha basas, kaasup Perancis salaku basa resmi. Ngeunaan agama anu dianut seuseueurna urang Senegal anu ngagem agama Islam sarta aranjeunna diatur kana brotherhoods nu boga pamingpin spiritual. Jeung saluareun Muslim teuing taat kana animisme anu tangtu, nyaéta kapercayaan kana brahala atawa kakuatan alam nu mibanda kakuatan magis.

Sénégal dibagi kana lima daérah géografis anu dicicingan ku rupa-rupa étnis masing-masing sareng ku kituna, kalayan adat sareng tradisi sorangan. Naha anjeunNaon tempatna lalaki jeung awewe di nagara jenis ieu? Mimiti urang kudu nyebutkeun éta pembagian tanaga gawé téh dumasar génder. Awéwé lolobana ngalakukeun pagawéan rumah tangga saperti masak, beberesih jeung ngurus budak. Aya pamuda-pamuda pamuda ti desa-desa ka kota-kota pikeun milarian padamelan, teras sababaraha waktos ayeuna, awéwé-awéwé anu bakti ka pabrik sareng sajabana di kampung-kampung. Malahan, pamaréntah puseur geus ngadegkeun lembaga pangwangunan désa husus pikeun ngatur kaum wanoja di désa.

Sanajan agama Islam teu boga awéwé di tempat pangalusna, di kota kaayaan awéwé geus robah sarta geus aya sekretaris, saleswoman, babu jeung pagawe pabrik. Upami teu kitu, sacara umum Dina sadaya kelompok étnis, awéwé sékundér sareng gumantung kana anggota kulawarga lalaki. Henteu janten masalah pisan yén Konstitusi netepkeun persamaan anu tangtu, kanyataanna awéwé didiskriminasi, dipasrahkeun ka lingkungan domestik, kalawan euweuh kakuatan nyata leuwih nanaon.

Konon kurang leuwih satengah awéwé hirup dina hubungan poligami sarta ngan 20% gawé keur gaji a. Sacara hukum, lalaki téh "kapala kulawarga" jadi maranéhanana narima bayaran saluyu jeung pangropéa barudak jeung teu awéwé. Perkawinan, di padésan, diatur ku kolot sareng silih tukeur kado anu biasa. Lajeng aya nikah sipil jeung panganten awewe pindah ka imah kulawarga panganten lalaki urang mana, sajaba kulawarga, jalma séjén condong hirup sporadis.

Barudak kacida hargana jeung dulur ngurus manehna, kulawarga jeung lingkungan. Sabudeureun umur lima atawa genep, unggal anak narima atikan nu tangtu nurutkeun jenis kelamin maranéhanana. Nalika budak leutik sareng budak awéwé maén babarengan nalika aranjeunna dewasa budak awéwé tetep caket sareng indungna. Budak disunatan kana ngahontal kematangan jeung kabeneran, ayeuna manéhnamutilasi awéwé dilarang. Aya sakola dasar, sekundér jeung tersiér / universitas pikeun duanana sexes sarta loba di antarana boh swasta atawa Katolik. Para elit ngirimkeun budakna pikeun diajar di luar negeri.

Naon adat sosial anu aranjeunna gaduh di Sénégal? Salam anu khas diwangun ku a sasalaman. Awéwé ngora rada condong ka sepuhna. Anjeun teu nyarita goréng di publik jeung éta ngeunaan teu némbongkeun aggressiveness verbal. Anjeun naroskeun ngeunaan kasehatan jalma sanés sareng kulawargana sareng ieu sacara harfiah sabab éta bagian tina protokol paguneman naon waé. Upami ieu henteu diturutan, norma rusak.

Kana sasalaman nu ditambahkeun tilu ciuman dina pipi katuhu atawa duanana, tapi ngan babaturan deukeut. Ogé, sanajan maranehna Muslim, lalaki jeung awéwé touchJalma sering nelepon silih ku gelar akademik maranéhanana atawa posisi profésional, mindeng dina basa Perancis. Sedengkeun di loba nagara nu bursa kado Ieu téh super umum di dieu di Sénégal teu kasus, najan lamun diondang ka imah Senegalese pikeun kahiji kalina anjeun bisa meunangkeun hal leutik, muih, buah seger, éta jenis hal.

Hadiah, enya, dikirimkeun ku duanana leungeun jeung dibungkus (teu aya masalah jeung warna bungkusan), enya, ulah ngaharepkeun yén maranéhna salawasna dibuka dina ayana anjeun. Nalika ngabagi tuangeun ogé aya tatakrama: anjeun kedah ngantosan aranjeunna nyarios dimana anjeun linggih, anjeun kedah ngumbah leungeun anjeun dina mangkok sateuacan tuang, anjeun bakal ningali yén awéwé sareng lalaki calik di kamar anu sami sareng. Anjeun teu bisa ngamimitian dahar saméméh lalaki pangkolotna di grup.

Afrika éndah sareng Sénégal mangrupikeun nagara anu saé. Anjeun panginten henteu kantos ngarambat nyalira atanapi angkat damel, tapi safari, wisata, ngahadiran balap mobil anu kasohor ... Kuring henteu terang, aranjeunna tiasa ngahudangkeun cinta anjeun ka buana anu ageung sareng beunghar ieu.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)