adat Swiss

Pegunungan Alpen Swiss

nu adat Swiss Aranjeunna ngabales, sabagéan ageung, kana tradisi Éropa Tengah atanapi pribumi anu mangaruhan seueur aspék kahirupan di nagara éta. Wewengkon ieu dibasajankeun angon ka festival ngaliwatan gastronomy, kabiasaan kabiasaan atanapi musik.

Sanajan ukuranana leutik, nagara Swiss boga angka nu gede ngarupakeun adat nu engraved dina cara mahluk pangeusina sarta eta, meureun, bakal kaget anjeun. Seueur anu umum di Éropa sanés sapertos ngagungkeun natalsedengkeun nu sejenna sabenerna pribumi jeung boga akar maranéhanana dina kaliwat bangsa urang. Tapi, tanpa basa-basi deui, kami bakal nunjukkeun anjeun sababaraha adat anu paling aneh di Swiss.

Adat istiadat Swiss: tina basa ka gastronomi

Urang bakal ngamimitian tur urang ngeunaan adat Swiss ku diomongkeun ka anjeun ngeunaan basa maranéhanana. Teras urang bakal neraskeun ningali aspék-aspék sanés sapertos musik atanapi pésta sareng, tungtungna, urang bakal fokus kana gastronomi nikmat nagara Swiss.

basa Swiss

basa Swiss

Wewengkon basa Swiss

Kusabab lokasi geografisna, Swiss mangrupikeun tempat panyilangan rupa-rupa budaya Éropa. Ku sabab kitu, éta ngagaduhan tilu basa resmi sareng anu sanésna sawaréh diakui anu ngaréspon kana asal-usul populasi anu nyusun éta.

Basa mayoritas disebutna Swiss Jerman, nu speaks ampir genep puluh opat persén pangeusina. Éta penting pisan di kanton kalér, wétan sareng tengah bangsa. Sajaba ti éta, lolobana jaringan radio jeung televisi ngagunakeun éta.

Dituturkeun ku jumlah panyatur ku Perancis, dipaké ku ampir tilu puluh salapan persén populasi jeung mayoritas di kulon nagara. Sajaba ti éta, di wewengkon Romandie dialek Franco-Provençal dilestarikan, sapertos vaudois atawa neuchatelois.

Basa katilu Swiss nyaéta Italiano, nu dipaké ku lima belas persén pangeusina jeung nu, logis, predominates di kiduleun nagara. Aya ogé dialék Lombard: éta tésis.

Sebutkeun khusus urang kedah ngajantenkeun anjeun unik romansh. Éta ogé mangrupikeun basa resmi, sanaos dokumén pamaréntah henteu diperyogikeun pikeun ngagunakeun éta. Hal ieu diucapkeun dina canton of Graubünden sareng jumlah total jalma anu ngagunakeun éta ngagambarkeun 0,6% tina populasi. Anjeun bakal kabetot uninga yén éta téh basa Romanesque patali Ladino na Friulan nu diucapkeun di Italia kalér, sanajan geus mekar leuwih fonologically ti ieu.

Musik aneh tina adat Swiss

tanduk alpine

Rupa-rupa musisi ngajalankeun kalawan tanduk alpine

Kami henteu kedah nyarios yén di Swiss anjeun ngadangu musik anu sami sareng di Spanyol, Perancis atanapi Amérika Serikat. Tapi, sapertos bangsa-bangsa ieu, éta ogé ngagaduhan musik tradisional sareng anjeun bakal mendakan éta panasaran pisan.

Instrumén par excellence nagara nyaéta panggero tanduk alpine. Dijieunna tina kai jeung panjangna antara 1,5 nepi ka 3.60 méter, lempeng jeung tungtung flared. Ieu emits sora harmonik sarupa sora tarompet, tapi asal-usulna pisan kuna.

Sahenteuna, éta balik deui ka abad ka-XNUMX, nalika dipaké pikeun nelepon sapi di wewengkon Alpine sarta ogé pikeun komunikasi antara patani sorangan. Tapi ogé dipaké pikeun nafsirkeun lagu alpine tradisional jeung, curiously, mibanda kamiripan jeung instrumen séjén ti Pyrenees, Carpathians komo rentang gunung Andes di Amérika Kidul.

Di sisi séjén, Swiss ogé boga lagu tradisional. Éta nu kawentar tyrolean. Hal ieu dicirikeun, sakumaha geus katempo sababaraha kali, ku parobahan dadakan dina nada, mimitian ti low ka luhur dina bentuk falsetto. Nanging, éta sanés unik pikeun Swiss. Éta ogé kagolong kana budaya Alpine sacara umum, naha éta diinterpretasi di Austria, Italia kalér bahkan Jerman. Tapi, panasaran, aya lagu-lagu anu sami dugi ka Skandinavia atanapi Afrika Tengah.

Festivities, penting dina adat istiadat Swiss

karnaval Basel

karnaval Basel

Nagara Swiss ngagungkeun na Liburan nasional 1291 Agustus. Éta miéling anu disebut Pakta Federal XNUMX, dimana tilu kanton anu aya sapuk pikeun nyiptakeun kaayaan anu dipikabutuh pikeun ngahijikeun salaku nagara. Sakuliah wewengkonna, acara festive diayakeun. Tapi rasa panasaran ngeunaan perayaan éta diidinan ngaluncurkeun kembang api pikeun jalma naon waé.

Perayaan anu penting pisan di Swiss aya hubunganana transhumance sapi. Sanajan, bener, urang kudu ngabejaan Anjeun tentang dua libur. Sabab lumangsung dina awal usum panas jeung gugur. Dina tanggal munggaran, angon nyandak sapi maranéhanana ka pagunungan Alpine pikeun ngarumput kalawan bébas, sedengkeun dina kadua, aranjeunna balik deui ka istal. Tapi, dina dua kasus, aranjeunna dihias ku kembang sareng cowbells sareng diarak dina prosesi.

Di sisi séjén, diantara adat Swiss aya ogé festivities séjén alam lokal, tapi nu penting pisan di sakuliah nagara. Salaku conto, éta kasus sirah soang di Sursse, nu urang moal ngobrol jeung anjeun hadé; tina karnaval Basel atanapi tina festival winegrowers 'di Vevey, nu geus kaasup kana Warisan Budaya Intangible Kamanusaan ku UNESCO.

karajinan Swiss

Jam tangan Swiss

arloji saku Swiss

Marengan péso saku anu kasohor, nagara Swiss ngagaduhan industri sulaman artisanal anu pikaresepeun. Éta kasohor yén tina St Gall, Nu balik deui ka abad seventeenth sarta nangtung kaluar utamana pikeun karya na di katun jeung linen. Sami tiasa nyarios ngeunaan Neuenburg bobbin renda jeung industri sutra di Zurich, bobogohan deui ka XIV.

Béda téh Patung kai tradisional Brienz, Hasilna nyaéta Museum Ukiran sareng Patung Swiss, ogé karajinan tani tina Bern, nu dimimitian dina abad ka-XNUMX sarta boga pangakuan internasional.

Tapi, lamun craftsmanship Swiss nangtung kaluar pikeun hiji hal, éta sabab arloji maranéhanana, nu geus jadi salah sahiji industri nasional nagara urang. Nanging, éta sanés adat Swiss pribumi. Manehna dibawa ka kota Gin ku Huguenots anu ngungsi di dinya salila abad ka-XNUMX.

Karajinan ieu geura-giru sumebar ka wewengkon séjén kayaning Neuchâtel, Dimana keajaiban sapertos jam tangan Taschenuhren atanapi jam tangan pendulum diciptakeun. Saprak harita, Swiss geus diposisikan diri salaku pabrik tina potongan high-end ieu, sanajan maranéhna ogé geus ngahontal milestones kayaning waterproof munggaran atawa arloji quartz munggaran. Sapertos gengsi Swiss salaku tukang jam tangan anu parantos diusulkeun ngalebetkeun karajinanna dina warisan intangible umat manusa.

Sanajan kitu, tradisi sejen nagara Swiss dilahirkeun dina waktos anu sareng jadi watchmaker nu kirang dipikawanoh. Urang ngobrol ngeunaan pembuatan automatons jeung kotak musik. Awal taun 1770 baraya Jaquet-Droz Aranjeunna dibere tilu androids nu kaget sakuliah Éropa.

Pikeun bagian anak, kotak musik téh alatan Antoine favre, anu dibere dina 1796 ka Jenéwa Society of Arts. Tapi pabrikna pas nyebarkeun ka daérah sapertos Sainte-Croix o Gin.

Gastronomi

Raclette

Hiji piring tina raclette

Tungtungna, urang bakal mungkas tur urang ngeunaan adat Swiss ku ngobrol jeung anjeun ngeunaan gastronomy. Ngeunaan anjeunna, hal anu sami sareng anu urang terangkeun ngeunaan jam tangan kajantenan. Éta kawentar sakuliah dunya cikopi nagara Swiss.

Tapi, sakumaha anjeun terang, produk ieu sumping ti Amérika dina abad ka-XNUMX. Dina sagala hal, coklat Swiss geura-giru meunang Kinérja internasional berkat resep kayaning campuran na jeung susu Alpine, alatan Daniel peter, atawa coklat leburdijieun ku Rodolphe Lindt.

Produk Swiss quintessential séjén nyaéta kéju. Variétasna seueur pisan sahingga anjeun tiasa ngarambat ka nagara nyobian aranjeunna (aya sakitar opat ratus lima puluh). Seueur anu nyalahkeun ogé kusabab susu anu megah ti gerombolan Alpine. Diantara cheeses pang populerna bangsa urang téh Gruyere, anu aromatik appenzeller atawa sbrinz, tipe tiis.

Ti produk ieu asalna salah sahiji masakan has Swiss: éta fondue, nu euweuh leuwih ti kéju dilebur nu didahar ku dipping potongan roti ditahan di dinya ku garpu husus. Ieu dilayanan dina pot keramik disebut caquelón a. Jenis varian nyaéta squeegee, nu ngandung, sajaba kéju dilebur, asak unpeeled kentang, bawang, cucumbers, cuka jeung mustard.

Pikeun bagian-Na, alplermagronen Ieu mangrupakeun piring nu ngawengku gratin kentang, macaroni, bawang, krim sarta kéju sarta dilayanan ku garnish apel sifted. Jeung rosti Éta mangrupikeun jinis omelette kentang, tapi tanpa endog, sabab ngabeungkeut sareng pati umbi sorangan.

Sedengkeun pikeun sarapan Swiss, sugan nu pang populerna disebut birchermüesli, nu diwangun ku jeruk nipis, susu condensed, oats digulung, apel grated jeung almond atawa hazelnuts.

Pikeun bagian-Na, zürcher geschnetzelte Ieu daging sapi dilayanan kalayan saos krim, suung jeung rösti. Jeung bir Ieu versi Swiss tina sosis Jerman. Ngeunaan inuman, éta Jus apel Éta kasohor pisan sareng ogé cider sareng anggur.

Kasimpulanana, kami parantos nunjukkeun sababaraha hal éta adat Swiss. Tapi aya deui anu langkung panasaran sapertos anu aya hubunganana sareng aranjeunna kostum régional; nu nelepon libur panén, kiwari diréduksi jadi libur nu sosis didahar jeung anggur diinum, atawa olahraga nasional aneh nagara: hornussen, nu diwangun, sacara lega diomongkeun, ngalungkeun disc sajauh mungkin. Nyaho sadayana tradisi ieu nagara Swiss, anjeun ngan kedah nganjang ka dinya.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)