Adat istiadat wewengkon Amazon

Amazon

ngobrol jeung anjeun ngeunaan adat wewengkon Amazon teu gampang. Kusabab kalawan ngaran ieu dipikawanoh wewengkon badag anu ngawengku bagian tina salapan nagara. Luhureun sadaya, éta kapanggih dina Péru y Brasil, tapi ogé di Bolivia, Kolombia, Venezuela, Ékuador atanapi Guyana.

Sajaba ti éta, dina extension miboga leuwih ti opat juta kilométer pasagi aya kota modern, tapi ogé countless suku. Aya nu dipikawanoh leuwih ti tilu rébu wewengkon pribumi di mana jalma-jalma resep kana guaraniéta kituéta toucanéta curripaco atanapi anu Kichwa, tapi ogé batur anu saeutik kontak jeung peradaban modern. Dina naon waé, kami badé nunjukkeun ka anjeun sababaraha adat di daérah Amazon tina sudut pandang anu umum pikeun sadaya étnis ieu.

Basa wewengkon Amazon

Pribumi Amazon

Saurang sesepuh Yagua ti daérah Amazon

Sakumaha anjeun tiasa ngartos, di wewengkon gigantic sapertos dicicingan ku bangsa bebas, loba basa kudu diucapkeun. Kanyataanna, para ahli yakin yén karagaman linguistik na balik deui ka rébuan taun. Sanajan kitu, aranjeunna geus ngadegkeun lima kelompok basa utama.

basa tupi

Aranjeunna paling nyebar di Amazon, sanajan kanyataan yén maranéhanana éta panungtungan rék dilegakeun di wewengkon. Éta kalebet total dalapan puluh basa, tapi anu paling penting nyaéta Tupi-Guarani. Aranjeunna nutupan wilayah anu henteu ngan ukur kalebet wilayah Amazon, tapi ogé cekungan Plata.

Basa Ye atawa Ge

Ogé rada nyebar, hususna keur Amazon Brasil, aya kurang leuwih sapuluh basa, sanajan masing-masing boga ragam dialék. Sabalikna, aranjeunna kalebet dina grup linguistik anu langkung ageung katelah makro-ge.

basa karib

Asalna di kalér wewengkon Amazon, tapi engké sumebar ka zona tengah. Jumlahna aya kira-kira tilu puluh basa kalayan sakitar lima puluh rébu panyatur. Ayeuna, éta gaduh ayana di nagara sapertos Venezuela, Brasil o Colombia.

Basa Arawak

Aranjeunna sumebar kabéh Amérika Latin, sumur, sajaba ti Amazon, aranjeunna malah kapanggih di Paraguay jeung kapuloan Antillean. Tina pentingna, kanyataan yén sababaraha kecap na bakal masihan anjeun ide geus lulus ka Spanyol. Contona, "guajiro", "batata", "cacique", "caimán" atawa "hamaca".

Basa Pano-Tacano

Éta téh kapanggih di Amazon kidul-kulon jeung, sakumaha mindeng kasus kalawan jenis ieu basa, éta patali jeung batur di wewengkon. Kitu ogé, loba dialék asalna ti dinya geus kapanggih. Contona, manéhna reyesanoéta araonaéta Kaxarari atawa shipibo.

Adat istiadat wewengkon Amazon dina hal agama

suku terasing

Hiji suku terasing di Amazon

Adat kaagamaan wewengkon Amazon boga unsur jalma pituin ka nu séjén ditambahkeun urang Kristen diwariskeun ti para mubaligh anu daratang di éta wewengkon. Diantara anu terakhir nyaéta perayaan éta Feast of the Virgin Dianggap, nu lumangsung dina lima belas Agustus.

Sanajan kitu, di sababaraha tempat kawas kota Peruvian of Lamud Duanana substrat digabungkeun dina pihak keur ngahargaan ka nu Gusti Gualamita. Babarengan soré jeung novena, éta hatur nuhun luya, kalawan tarian tradisional Amazonian.

Di sisi séjén, agama pribumi wewengkon utamana animis. Leuweung pinuh ku kahirupan spiritual. Malahan maranéhna yakin yén sakabéh mahluk nu nyicingan éta boga roh, kaasup tatangkalan jeung tutuwuhan. Kapercayaanna anu eminently teluric.

Sedengkeun pikeun ritual maranéhanana, aranjeunna pisan variatif, tapi maranéhna boga pangbagi umum tina konsumsi halusinogén. Para imam nyaéta dukun, anu ngurus nyageurkeun boh jasmani boh rohani tatanggana.

Jalan hirup

Populasi

Hiji kota di wewengkon Amazon

Hal kahiji anu urang kedah terangkeun ka anjeun ngeunaan adat-istiadat daérah Amazon dina hal cara hirup nyaéta yén kapribadian henteu aya. Urang rek ngomong kitu aranjeunna teu ngabedakeun antara subjék jeung koléktifitas komo duanana gabung alam jeung budaya.

Individu dianggo pikeun koléktif sareng maénkeun peran di jerona. Sumberdaya anu dicandak ku grup dibagi sareng sababaraha imah komunal. Nanging, ieu mangrupikeun kota-kota alit sareng sumebar anu sering ngajaga hubungan saling.

Di sisi séjén, lolobana suku ieu hunters jeung gatherers, sanajan maranéhna ogé ngalaksanakeun tatanén. Aranjeunna hirup dina harmoni pinuh ku alam, saha aranjeunna hormat sarta malah idolize.

Sedengkeun pikeun pakéan maranéhanana, aranjeunna béda nurutkeun etnis nu dimaksud. Kanyataanna, sababaraha buka praktis taranjang, sedengkeun nu sejenna ngagem baju dijieunna tina lawon sayur. Sababaraha malah ngalakukeun dina cara modern.

Sarta éta dunya ayeuna ogé geus ngahontal bagian badag tina suku ieu, utamana jalma anu cicing ngadeukeutan ka kota badag. Ku alatan éta, maranéhna geus abandoning adat maranéhanana pikeun assimilate pamadegan nu disebut peradaban. Nyatana, teu anéh yén anjeun tiasa mendakan sababaraha kota anu listrik sareng televisi.

Sanajan kitu, aya kénéh suku parawan di bojong Amazon nu ngan dipikawanoh pikeun sanggeus kungsi dititénan ti pesawat jeung helikopter.

Dahareun

Bubur

piring bubur

Salaku geus anjeun deduced, adat wewengkon Amazon dina watesan gastronomy raket patalina jeung alam exuberant wewengkon. Maksudna, jalma-jalma ngahakan naon anu disayogikeun ku tanah sareng walungan gedé.

Urang teu bisa ngabejaan Anjeun tentang masakan has, iwal di kota nu aya di margins leuweung. Tapi kami bakal nyarios sababaraha produk anu paling sering dikonsumsi. Ieu kasus pirarucu, lauk badag anu ukuranana nepi ka opat meter. Nyatana, éta panggedéna di dunya diantara anu hirup dina cai tawar. Teu boga tulang tonggong jeung rasana hampang pisan.

Éta ogé tuang pisan cupuaçu. Ieu mangrupakeun buah pisan bergizi kalawan rasa sarupa markisa. Tapi anu langkung unik nyaéta lauk runny. Dina hal ieu, lamun eta mangrupa elaboration. Éta diwangun ku bungkus daun cau sareng ngantepkeun haseup sababaraha jam atanapi dinten di handapeun pasir.

Kurang ngeunah sigana mojojoy, utamana lamun anjeun scrupulous kalawan dahareun. Sabab jentik-jentikna badag nu dieusi daging jeung digoréng atawa dipanggang, sanajan didahar ogé atah. Tétéla, aranjeunna gaduh nilai gizi anu luhur.

Éta ogé produk anu unik pisan piranha, Anu aranjeunna biasana tuang dipanggang dina grill. Sedengkeun pikeun sup, aranjeunna meakeun Bubur, nu maranéhna nyieun jeung daging sababaraha sato, cai jeung asak jeung mashed cau héjo. Tungtungna, éta pisan umum kasaba, anu mangrupa omelette dijieun kalayan adonan yucca (sababaraha fritters ngeunah ogé disiapkeun kalawan ieu). Sareng pikeun inuman, éta sering masato, populérna katelah bir leuweung.

Adat istiadat wewengkon Amazon dina hal musik jeung tari

embera india

Emberá pituin némbak panah

Sakumaha anu kami nyarioskeun ka anjeun sateuacana, di daérah anu ageung sapertos Amazon variétas nyaéta fitur utama. Sareng urang ogé tiasa nerapkeun ieu kana musik sareng tarian na. Nanging, urang mendakan substrat umum pikeun sadayana: alesan pikeun ngalaksanakeunana nyaéta upacara. Contona, pikeun hatur panén atawa ngahargaan ketuhanan. Dibikeun impossibility nétélakeun ngeunaan sakabéh éta, urang bade nawiskeun Anjeun sababaraha sampel.

Tari Ayahuasca

Diideuan ku karya dukun. Malahan, tahap-tahap kumaha maranéhna mercayakeun diri ka bumi indung jeung bapa walungan pikeun ngalakukeun pagawéan. Eta sadayana dimimitian nalika dukun sorangan nyiapkeun inuman kalayan iteuk huasca na chacruna nu anjeunna masihan ka anggota suku nginum. Saatos éta, dukun ngalaksanakeun ritualna. Pamustunganana, geus biasa pamilon méré sumbangan ka dukun.

buriti buriti

Dina hal ieu, éta mangrupikeun a tari perang. Instrumén kayaning kendang, manguare, kendang bass jeung maracas dipaké pikeun melodi. Kitu ogé, éta fungsi pikeun ngingetkeun pangeusi suku ngeunaan akar jeung adat maranéhanana, sajaba ti kanyataan yén maranéhanana kudu salawasna waspada.

Tari Toba

Asalna ti suku nu mere eta ngaranna, eta recreates nu prosés moro jalma pribumi di leuweung. Ku sabab kitu, sato sapertos jaguar, hummingbird, oray atanapi condor sacara simbolis diciptakeun deui. Ogé, juru luncat akrobatik anu niru lémparan pakarangna ka sato.

tarian anaconda

Mayar upeti ka sato ieu, salah sahiji anu dianggap suci pangeusi wewengkon Amazon. Nyatana, nalika manggung di leuweung, oray asli dianggo. Dina sagala hal, penari niru gerakan oray. Hal ieu ogé dilakukeun pikeun ménta sato ieu pikeun ngurus pepelakan.

Tari ti Amazons

Ieu salah sahiji anu pang umum di sakuliah wewengkon. Éta ogé a tari perang. Malahan mah ditari mawa pakarang saperti tumbak, panah atawa parang. Kitu ogé, gerakan maranéhanana nyieun deui ngempur jeung performers ngagem cet perang dina awak jeung beungeut maranéhanana. Sanajan ngaranna, éta tarian ku duanana lalaki jeung awéwé.

Dina kacindekan, kami geus ditémbongkeun anjeun sababaraha adat wewengkon Amazon. Sakumaha anu kami nyarioskeun ka anjeun di awal, henteu gampang pikeun nyintésis aranjeunna sabab éta rohangan anu lega anu dieusi ku suku anu béda-béda. Dina naon waé, kami ngarepkeun yén anu dijelaskeun bakal ngabantosan anjeun terang sakedik langkung saé yén permata ékologis anu saé tina planét nyaéta Amazon, dianggap salah sahiji tujuh keajaiban alam dunya. Téritori, pondokna, anu kaleungitan vegetasi ku kabisat sareng anu bahaya pisan ngaleungit, hal anu urang teu sanggup.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*