Budaya Filipina

Festival jeung budaya Filipina

Pilipina dipikaterang salaku padumuk di seueur penjuru dunya sabab dianggap sapertos bunglon ... aranjeunna gampang adaptasi sareng lingkungan anu béda-béda anu tiasa dipendakan ku aranjeunna. Aranjeunna ngembangkeun salamet, aranjeunna terang naon kasalametan.

Républik Pilipina ditunjuk pikeun ngahargaan Raja Philip II Spanyol di 1543. Pilipina asalna ti beulah kidul Asia. Aya asal-usulna ti Cina, India, Amérika Serikat sareng Spanyol, jalma-jalma anu nikah ka urang Filipina janten seueur campuran budaya di antara masarakatna. 79 kelompok étnis pribumi mangrupikeun masarakat Filipino sareng numutkeun Wikipedia, lima abad ka pengker ngagaduhan pangaruh anu hébat dina hal campuran budaya di populasi Asia sareng Kulon.

Pamaréntahan kolonial Spanyol dina 1570-1898, ogé pamaréntahan Amérika dina 1903-1946, nyababkeun perluasan nilai-nilai Kristen sareng idéntitas anyar pikeun sadaya Pilipina salian ti éta, interaksi sareng budaya nagara sanés sapertos Cina, India, Indonesia sareng Malaysia masihan sentuhan Asia sareng spésifik kana warisan budaya Pilipina.

El idioma

Basa Pilipina

Di Filipina aya perkiraan 175 basa anu nyarios sareng ampir sadayana diklasifikasikeun salaku basa Melayu-Polinesia sareng sakitar dalapan puluh dialek.. Diantara basa-basa ieu aya 13 anu pribumi kalayan ampir 1 juta panyatur.

Pikeun langkung ti tilu abad di Filipina, Spanyol mangrupikeun basa resmi dina kakawasaan kolonial Spanyol. Éta diucapkeun ku 60% populasi. Tapi panggunaan Spanyol mimiti turun saatos Pilipina dijajah ku Amérika Serikat dina taun 1900-an, sareng éta dina 1935 yén UUD Pilipina nunjukeun Spanyol sareng Inggris salaku basa resmi. Tapi dina taun 1939 basa Tagalog janten basa nasional resmi. Bahasa anu dingaranan "Filipino" dingaranan taun 1959 jeung Ti saprak 1973 sareng dugi ka ayeuna, Filipino sareng Inggris mangrupikeun basa anu paling umum di antara padumukna.

Budaya di Pilipina

Tradisi budaya Pilipina

Pilipina mangrupikeun nagara anu bénten-bénten gumantung kana pangaruh budaya, sanaos kaseueuran pangaruh ieu mangrupikeun hasil penjajahan anu dipibanda, maka budaya Spanyol sareng Amérika Serikat mangrupikeun anu paling jelas. Tapi sanaos sadayana pangaruh ieu, budaya Asia kuno urang Filipina tetep sareng jelas katingali dina cara hirupna, dina kapercayaan sareng adat istiadatna.. Budaya urang Filipina dipikaterang sareng dipikacinta ku seueur jalma di panjuru dunya. Sababaraha kanyataan anu pikaresepeun ngeunaan budaya Filipino nyaéta kieu:

  • Pilipina resep pisan kana musikAranjeunna nganggo sababaraha bahan pikeun nyiptakeun sora sareng resep ngagambarkeun tarian sareng grup nyanyi.
  • Natal mangrupikeun salah sahiji perayaan anu paling dipikacinta ku urang Filipina. Kulawarga kumpul dina 24 Désémber pikeun ngarayakeun "Hawa Natal" tradisional. Taun énggal ogé dirayakeun ku ngumpulkeun sadaya anggota kulawarga deui. Éta dirayakeun nganggo baju rajutan sareng buah dina méja.
  • Pilipina ahli olahraga, tradisional salah sahiji nagara disebut Arnis anu mangrupakeun salah sahiji bentuk seni beladiri. Sanaon aranjeunna ogé resep nonton baskét, maén bal atanapi tinju.
  • Kulawarga penting pisan pikeun aranjeunna sareng ogé kalebet paman, aki-aki, dulur misan sareng hubungan luar anu sanés sapertos bapa baptis atanapi babaturan anu caket pisan. Barudak gaduh ibu baptis anu mikanyaah sareng nalika kolotna henteu aya éta nini-nini anu ngurus budak leutik. Umum pikeun kulawarga pikeun damel babarengan dina perusahaan anu sami. Aya kelas sosial anu béda.

Sababaraha kanyataan anu pikaresepeun ngeunaan budaya Filipina

Pasar Filipina

Budaya Pilipina parantos kabentuk salaku campuran tina pangaruh asing sareng unsur pituin, sakumaha anu kuring parantos sebutkan di luhur.

Sanaos téater tradisional, literatur sareng kundimans (lagu-lagu cinta) dina basa daérah kasohor deui ku ayana gerakan Corazón Aquino's Power Power, dinten ayeuna para tamu bakal nyaksian kontén kaéndahan, sinétron, pilem aksi filipina sareng cinta sareng grup musik lokal anu diideuan ku pop barat .

Ngan 10% urang Filipina (anu disebut minoritas budaya atanapi kelompok suku Filipino) ngajaga budaya tradisionalna. Aya sakitar genep puluh marga étnis, kalebet Badjao, perantau laut anu cicing di Nusantara Sulú, sareng kepala sakola Kalinga, di belah kalér Bontoc.

Awéwé Pilipina

Pilipina mangrupikeun hiji-hijina nagara Kristen di Asia, kapercayaan anu dicekel ku langkung ti 90% penduduk. Kelompok agama minoritas pangageungna nyaéta Muslim, anu bastionna nyaéta Pulo Mindanao sareng Nusantara Sulú. Aya ogé garéja Filipina anu mandiri, sababaraha Budha, sareng sajumlah leutik animis.

Géografi sareng sajarah Pilipina parantos nyumbang kana seueur basa anu aya, anu jumlahna sakitar dalapan puluh dialék.. Konsép basa nasional dikembangkeun saatos Perang Spanyol-Amérika 1898, sareng di 1936 Tagalog ditetepkeun salaku bahasa nasional, sanaos kanyataanna aya calon séjén pikeun gelar ieu, sapertos Cebuano, Hiligaynon sareng Ilocano.

Sakumaha anu parantos kuring sebatkeun di luhur, dina 1973 disatujuan yén Filipino bakal janten bahasa resmi. Mangrupikeun basa anu dumasar kana Tagalog, tapi ngahijikeun unsur tina basa sanés nagara. Sanaos sadayana, basa Inggris tetep panglobana dianggo dina perdagangan sareng politik.

Kadaharan khas Filipina

Masakan Filipina nampi pangaruh Cina, Melayu sareng Spanyol. Snack nunjukeun camilan tengah isuk sareng tengah siang bari pulutan (pembuka selera) disayogikeun sareng inuman alkohol. Pikeun tuangeun, daging bakar bakar atanapi sate seafood ditata.

Diantara tuangeun anu paling umum, anu teras-teras disajikeun sareng sangu, kalebet daging sareng sayuran anu diasakan sareng cuka sareng bawang bodas, grouper bakar, bahan daging sareng rupa-rupa sup: sangu, mi, daging sapi, hayam, ati, tulang tuur, anggang atanapi sayuran asem.

Hidangan dibarengan ku irisan pepaya héjo, lauk anu difermentasi atanapi témpél hurang, sareng potongan kulit babi anu garing. Halo-halo nyaéta tuangeun anu didasarkeun tina és anu ditumbuk kalayan karamel sareng buah, sadayana kalebetkeun ku susu bubuk.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)