Mata uang Asia: Yen sareng Shekels

yen

Koin Asia

Masih lami pisan sateuacan urang di dunya nganggo mata uang tunggal, dina gaya pilem fiksi ilmiah anu nyarioskeun dunya ngahiji dina hiji sistem politik sareng kauangan, tanpa halangan geopolitik. Naha éta bakal kajadian?

Samentawis waktos sareng sanaos sababaraha parobihan atanapi pasar umum, masih seueur mata uang. Dinten ieu urang kedah nyarios yen sareng sekilo, mata uang Jepang sareng Israél

Yen Jepang

uang kertas jepang Éta mata uang nasional Jepang sareng salah sahiji mata uang anu paling penting di dunya. Kecap, upami urang tarjamahkeun sacara harfiah, hartosna ngurilingan o buleud sareng sigana yén mata uang asli anu ngailhaman desain nyalin peso Méksiko.

Yen diwanohkeun nalika Pamulihan Meiji, jaman dina sajarah Jepang anu nandakeun tungtung feodalismeu sareng balik deui kana kahirupan politik kaisar saatos sababaraha ratus taun kalindih ku raja-raja feodal pangkuatna Jepang lami.

restorasi-meiji

 

Restorasi Meiji ogé hartosna modernisasi nagara, anu dasarna ditingali dina pilem Anu terakhir samurai dibéntangan ku Tom Cruise sareng hubunganana sareng kabentukna kaayaan gaya Éropa modéren.

Dina taun-taun ieu parobihan anu jero pikeun masarakat Jepang nyaéta nalika yen dugi ngagentos teh mon, mata uang période sateuacanna, Periode Edo.

Éta sacara hukum didirikeun salaku mata uang nasional ngalangkungan kalakuan 1871 sareng diperyogikeun nagara pikeun ngasupkeun sistem modéren anu dina waktos éta ngurilingan Pola Emas.

yen-1

Naon Standar Emas? Unggal mata uang nasional anu dikaluarkeun kagunganana ngadukung emas sareng ieu halna parantos lami, sanaos dinten ayeuna paritas henteu dipikahormat deui. Kaleresan nyaéta ti harita yen lebet ka buruan mata uang sistem terapung sareng tangtosna, sadaya parobihan dina sistem kauangan parantos mangaruhan ti saprak taun 1871 dugi ka ayeuna.

Nya koin anu 1, 5, 10, 50, 100 sareng 500 y tagihan 1, 2, 5 sareng 10 yen. Koin seueur dianggo sareng urang Jepang sok nekat rekening.

Mangrupikeun nagara dimana kas, kontanna, janten sanaos kartu kiridit na aya sareng kamajuan anu langkung seueur, toko, supermarket sareng tempat gastronomis bakal langkung sering milih artos anu sesah sareng gancang. Terus diémutan ieu upami anjeun mikir datang ka Jepang.

Sekél

shekel-lami

Éta mangrupikeun nami Akkadian atanapi Ibrani kuno tapi berakar di Sumeria kuno. Dina waktos anu jauh pisan nilaina langsung dikaitkeun sareng beurat gandumJanten diitung yén hiji sékél sami sareng sakitar 180 gram gandum, kirang langkung. Urang nyarios ngeunaan dua rébu lima ratus taun sateuacan Masehi, pikeun kéngingkeun ideu.

shekel-of-israel-1

Aya sababaraha masarakat anu nganggo nami sareng artos ieu tapi sanés aya hubunganana sareng beurat gandum aranjeunna parantos aya hubunganana sareng emas sareng pérak. Kiwari nagara anu teras-terasan nganggo sekél nyaéta Israél. Di dieu namina beurat beurat na mangrupikeun simbol pikeun bangsa.

énggal-énggal-tagihan

Israél parantos gaduh seueur koin sapanjang sajarah pondok na salaku nagara: Gerah Kurus, Akce, pon Paléstina, siklus sareng sékal sateuacan ayeuna. El shekel, shekel atanapi shekel mangrupikeun mata uang Israél ti saprak 1980 sareng ngagentos lir Israél.

koin-of-israel

Lima taun ka hareup ieu dina gilirannana diganti ku anyar Sekél, kalayan koin sareng tagihan, tangtosna, sareng tujuan pikeun ngarevitalisasi sareng ngembangkeun ékonomi Israél. Unggal sékel dibagi janten 100 agoroth (agora dina tunggal).

Aya catetan 20, 50, 100 sareng 200 shekels sareng koin 10, 5 sareng 1 shekel sareng 50, 10 sareng 5 agoroth. Kuring béjakeun yén lamun anjeun badé nganjang ka Israel anjeun tiasa lebet nagara éta kalayan mata uang asing sareng ngadamel parobihan anu saluyu di bank, bursa bumi, hotél sareng kantor pos di panjuru nagara.

shekel-koin

Tangtosna, tina halaman wéb pariwisata nagara aranjeunna nyarankeun simpen sababaraha dolar atanapi euro sabab aya tempat wisata anu nampi mata uang asing ieu langsung.

Ogé, upami anjeun kantos ngumbara anjeun terang yén anjeun henteu kedah ngarobih sadaya artos sakaligus tapi sakedik-sakedik, pikeun ngamangpaatkeun kurs sareng henteu kaleungitan artos sapeser. Di Israél ogé anjeun tiasa narik artos ti bank upami aranjeunna nampi kartu kiridit internasional anjeun.

ben-gurion-bandara

Sareng tangtosna, upami anjeun nyimpen sakilo sareng anjeun aya di Bandara Internasional Ben Gurion anjeun tiasa tukeur deui. Nilai tukeur maksimal dugi ka $ 500 atanapi anu sami dina mata uang sanésna ditampi.

Y upami mata uang anjeun euro anjeun untung sabab sanaos siklus énggal mangrupikeun mata uang anu ngamungkinkeun pertumbuhan ékonomi Israel, éta henteu dina tingkat euro janten anjeun ngagaduhan kaunggulan.

Tungtungna, Upami anjeun Spanyol, ulah tetep shekel sabab di Spanyol anjeun moal tiasa ngarobih artos Janten tong tinggalkeun Israél tanpa ngarobih sadayana.

 

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)