The Colossus of Rhodes

Ayeuna dunya modéren parantos milih kaajaiban nyalira, tapi sacara sajarahna Kaajaiban Dunya Kuno Aranjeunna paling dikenal sareng anu parantos ngahudangkeun imajinasi urang sadayana.

Saha anu henteu ngimpi jalan-jalan ngalangkungan Taman Gantung Babul, ningali Mercusuar Alexandria hurung atanapi lirén di handapeun kaki Colossus Rhodes, salaku conto? Dinten ieu urang bakal nyarioskeun ngeunaan kaajaiban terakhir ieu, patung kolosal anu sakali di Pulo Rhodes, di Yunani.

Rodés

Rodés Éta mangrupikeun pulau panggedéna Kapulauan Dodecanese, nyaéta lepas pantai Turki sareng ranté pagunungan ngalir ngalangkungan ti kalér ka kidul. Mangrupikeun abad-abad sajarah sabab seueur jalma anu ngaliwat ka dieu, urang Minoans, urang Dorian, urang Yunani, Romawi, Byzantium, Ottomans, Italia, contona.

Kota Rhodes abad pertengahan parantos dinyatakeun Warisan Dunya sareng ayeuna, sanaos henteu deui nangtung jangkung sapertos sakali, pulau ogé kasohor di Colossus of Rhodes.

The Colossus of Rhodes

Carita ngeunaan kolosus dimimitian ku situs Demetrios Poliorketes, panerus Alejando el Grande, sakitar taun 305 SM demetrius anjeunna éléh sareng nalika ngantunkeun Rhodes anjeunna ninggali sadaya mesin perang tina situs éta. Anu meunang, pikeun bagian aranjeunna, mutuskeun pikeun ngélingan kawani sareng kemenanganna ku ngawangun patung badag pikeun aranjeunna dewa karesep: Helios, dewa panonpoé.

Sigana tugasna tumiba ka pematung Chares de Lindos, murid Lysippos (antukna jawab patung Zeus 19 méter), sareng éta nyandak dua belas taun dina nyimpulkeun padamelan. The Colossus of Rhodes kagungan basa marmer bodas sareng dina éta sampéan kolosus dibereskeun heula. Janten, sakedik sakedik, patung kasebut bentukna luhur sareng bagian luar tembaga anu benteng ku beusi sareng batu dina rorongkongna. Nalika janten langkung jangkung, tanjakan diperyogikeun janten aya prosés konstan pikeun ngarakit sareng ngabongkar struktur scaffold.

Anu ngawangun tukang milih parunggu, campuran tina tambaga sareng beusi, pikeun miara arca. Nanging, kolosus ngagaduhan rorongkong beusi sareng pelat parunggu disimpen, anu pastina langkung kuat tibatan beusi sareng tahan kaayaan cuaca anu parah pisan, dina hal ieu angin sareng cai sarat uyah.

Colossus of Rhodes jangkungna 33 méter tapi ngan ukur ngadeg sakitar 56 taun.  Dina 266 SM, Pulo Rhodes sangsara parah lindu. Kota ngalaman seueur karuksakan sareng Colossus anu sami peupeus dina bagian anu pang lemahna, ankle anu. Dina waktos éta pulau ngagaduhan hubungan anu saé sareng penguasa Mesir, tah Ptolemy III nawiskeun kanggo ngarobih biaya restorasi.

Nanging, warga pulau konsultasi ka oracle, anu kawéntar Oracle of Delphi, sareng ieu nyarios kitu restorasi éta henteu mangrupakeun ide nu sae tah dina tungtungna pulau nolak proposal anu berehan ti daulat Mesir. Kukituna, eColossus tinggaleun reruntuhan kanggo ... tah, ampir kalanggengan ogé éta henteu pernah diwangun deui. Kaseueuran naon anu urang terang ngeunaan anjeunna datang ka kami ku kecap Pliny the Elder, anu nyarios yén "bahkan ngagolér di lantai anjeunna pikaresepeun."

Intina nyaéta yén Colossus of Rhodes éta dirusak ku ampir sarébu taun. Dina 654 Masehi urang Arab nyerang Pulo Rhodes sareng aranjeunna henteu ragu panjang bubarkeun naon deui sésa patung sareng ngical bahan éta ka urang Yahudi Siria. Carita yén aranjeunna diangkut kana 900 onta tetep dugi ka ayeuna. Naha éta tiasa kitu? Acara naon!

Kabeneran harita nyaéta kaajaiban dunya kuno sapertos kitu ngan tetep nangtung langkung ti satengah abad sareng ngagolér 90% tina ayana. Masih, éta luar biasa pisan janten bagian tina grup pilihan Keajaiban Dunia Kuno. Seueur gambar anu urang tingali, rékonstruksi, aranjeunna lokasina di palabuan Mandraki, salah sahiji seueur palabuan di pulau, tapi hese dipercaya terang ukuran anu pikaresepeun pikeun struktur.

Dina jangkungna sareng beurat éta, sigana mah ampir teu mungkin atanapi ampir teu mungkin anjeunna bakal dugi ka dinya. Malah potongan anu rusak kedahna murag kana cai saatos gempa, janten panilitian anu langkung anyar nunjukkeun yén éta pasti naék dina sababaraha tanjung caket palabuhan atanapi sakedik kalebet daratan. Naon waé, henteu kantos di lawang palabuhan.

Upami urang mikirkeun sadaya kaajaiban dina waktos éta, hiji-hijina anu kénca nyaéta Piramida Ageung Giza, di Mesir. Ngérakeun Saé éta di 2008 pamaréntah pulo ngumumkeun yén éta serius mertimbangkeun ngawangun a Colossus anyar éta, éta moal janten réplika, tapi anu langkung modéren sareng torek. Bahkan aya obrolan ngeunaan pematung na, Jérman Gert Hof, anu badé damel ti Cologne sareng sababaraha senjata cor ti sakumna dunya.

Éta di 2008, tapi dina 2015 carita séjén muncul ngeunaan a sakumpulan arsiték ti Éropa anu badé ngawangun Colossus anu sanés ngagabung ka darmaga di lawang palabuan, teu maliré kana ideu umum yén situs ieu justru sanés anu asli, atanapi anu leres, atanapi anu mungkin. Aya cariosan patung jangkung 150 méter, lima kali langkung jangkung ti aslina, diwangun kalayan sumbangan sareng éta bakal kalebet perpustakaan, mercusuar anu didukung ku panel surya sareng seueur deui.

Kanggo ayeuna, sapertos anu kedah anjeun imajinasi sanés hiji proyék atanapi anu sanésna parantos maju. Tapi éta sanés janten alesan pikeun henteu angkat ka Rhodes! Kanyataanna, Pulo mangrupikeun tujuan perjalanan anu hadé, kalayan seueur situs bersejarah sareng pantai éndah. Janten di Rhodes nyaéta nganjang ka tukang: aya istana, benteng, gereja sareng biara Bizantium, aya Acropolis kota Lindos, menara jam abad pertengahan, Acropolis of Rhodes ...

Sareng pikeun nutup, dina Istana Grand Master of Rhodes aya pameran disebut «Rhodes Kuno, 2400 taun». Wangunan ieu mangrupikeun harta karun kalayan lantai handap ti abad ka-40 sareng lantai luhur abad pertengahan disumputkeun dina konstruksi anu langkung modéren ti 12an abad ka-1993. Paméran ieu nyéépkeun 2400 kamar sareng ti saprak XNUMX, nalika kota diadegkeun XNUMX taun ka pengker. Kumpulanna luhung sareng ayeuna éta mangrupikeun bagian tina paméran permanén musium.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*