Kostum has ti Oaxaca

nu kostum tradisional aranjeunna nafsirkeun adat istiadat, tradisi, sagala hal anu aya hubunganana sareng daratan sareng masarakatna, budaya, agamana, gastronomi, musik na. Urang tiasa maju dina waktos, nambihan kamajuan, pamanggihan, yén taun-taun beuratna dina tonggong bangsa, tapi kostum anu biasa bakal aya pikeun ngingetan urang jaman baheula, asal usul, sejarah. Saha urang sareng ti mana urang asalna.

Éta sababna biasana teu aya kostum has sareng deui, dina kasus ayeuna, urang mendakan sababaraha vérsi kostum has Oaxaca.

Oaxaca

Di daérah kidul-kulon Mexico nyaéta nagara bagian tina Oaxaca, situs anu seueur penduduk pribumi. Nyatana aya 16 kelompok étnis sareng matak héran yén seueur pisan adat-istiadatna anu salamet.

Gunung, walungan, guha, guha, sadayana ieu ciri géografi na. Éta bumi mangrupikeun iklim anu beragam sareng a kaanekaragaman hayati hébat. Kusabab jumlah penduduk pribumi anu ageung sareng penjajahan Spanyol éta tanah sinkretisme agama.

Oaxaca ngarayakeun sadayana wali, tapi festival anu pangsaéna pikeun anjeun nyaéta tanggal 18 Désémber, pésta patronal tina Virgen de la Soledad. Jelas, aya parawan sanés anu ogé sohor pisan.

Kostum has ti Oaxaca

Salah sahiji kostum khas anu paling populér di Oaxaca nyaéta Tehuana, Gaya anu dilakukeun ku seniman anu dipikaterang pisan Frida khalo. Éta mangrupikeun kostum awéwé ti étnis Zapotec, hiji jalma anu nyicingan isthmus of Tehuanpetec. Ieu tempat gugatanna asalna, anu engkéna ngalegaan panggunaan na sareng ayeuna katingali dina seueur perayaan, sanaos waktos sareng waktos sareng modifikasi konstan anu parantos dilakukeun.

Aya papakéan sapopoé: diwangun ku rokona, rok panjang, nganggo sulaman sareng didamel tina lawon naon waé. Aya versi sakedik langkung elegan numana olán bodas tina lawon anu sanésna ditambihan. Kumaha a jas satengah gala gaya rambut janten penting. Upami awéwé éta parantos nikah, anjeunna nganggo renda pituduh kembang di belah katuhu sareng upami anjeunna jomblo tapi milari salaki, di sisi kénca.

La vérsi gala ditangtoskeun parantos ngagaduhan anting, petticoat sareng klasik huipil anu urang tingali di sababaraha nagara Amérika Latin. Buukna dianggé ku kepang nganggo ruku sareng koin dina sirah. Huipil ageung sareng tiasa dianggo ku dua cara: sisi anu langkung alit dianggo pikeun hajatan sareng sisi anu langkung ageung dianggo kanggo jalan-jalan atanapi pikeun jogét. Aya deui vérsi anu bahkan langkung halus anu katelah salaku Papayung pramugari dimana pinggiran cacing anu didamel ku emas nembongan sareng anu muncul dina waktos Porfirio Díaz.

Teras, di beulah kidul lebak tengah nagara, anu disebut kostum chenteña. Campuran pribumi sareng kolonial, didieu urang gaduh rok katun buatan tangan warna cerah, kalayan blus katun anu bordir beurat di payun, langkung parah ku selendang hideung.

Di kota Coyopetec, di Lebak Oaxaca, éta kostum coyotepec: lawon anu kotak-kotak sareng huipil, panyebut umum sadaya sisi, disulam dina cangkéng sareng didamel tina katun bodas. Selendangna hideung dibungkus sirahna sapertos sorban.

Pikeun bagian na, di Sierra Mazateca, huipil ngagaduhan sulaman payun sareng nyulam silang dina warna anu cerah pisan. Sulaman biasana tina kembang lokal sareng manuk. Aya ogé pita biru pink sareng pirus. Di handapeun huipil aya petticoat dihias ku sulaman beureum. Awéwé nyisiran rambut ku dua kepang sareng nalika jogét éta dilakukeun ku gourd dina panangan anu pinuh ku kelopak kembang anu aranjeunna dialungkeun.

Kostum khas anu éndah nyaéta kostum malacatera ti Jamiltepec. Disebut kitu sabab saha anu ngadamel éta nganggo winches pikeun muter katun. Éta anu diwarnaan lilac sareng beureum sareng budak awéwé ngagem chongos dina sirah tempat jarum winch dipasang.

dina basisir isthmus of Tehuanteepec Grup étnis Huave hirup. Panas pisan didieu tah huipil klasik nyaéta hampang, Rok na panjang sareng dicitak ku kembang sareng aranjeunna gaduh kusut beureum. Jauh ti laut, di gunung mixteca, aya jas triqui. Di dieu huipil panjang sareng beureum sareng seueur sulaman. Awéwé ngaitkeun rambutna kana untun tunggal anu dihias ku sisir, sareng seueur kalung warna-warni ngagantung tina beuheung na.

Sajauh ieu kami parantos namina sababaraha kostum khas Oaxaca anu aya, tapi éta sadayana pikeun awéwé. Kumaha upami kostum khas pikeun lalaki ti Oaxaca? Nya aya ogé sababaraha, tapi écésna perkawis baju langkung saderhana. Biasana diwangun ku calana pondok, kaos, sendal, kadang wol atanapi topi korma.

Kaleresan nyaéta sanaos seueur kostum dina umumna, panyebut umum dijaga: di huipil. Pondok, langkung lami, langkung bordir, kirang bordir, sareng seueur kagunaan sapertos unggal dinten atanapi kanggo acara anu langkung serius sapertos perkawinan atanapi pamakaman. nuhun, éta janten langkung warni di pésta dimana aya tarian.

Jigana salah sahiji papakéan ieu mangrupikeun warna ka warna sareng kaénan. Aranjeunna pikaresepeun sareng ningali éta di panggung, dina tarian sareng perayaan, mangrupikeun kasenangan pikeun panon. Jelas, upami anjeun mutuskeun badé angkat ka Mexico, mésér huipil mangrupikeun émutan anu hadé pikeun petualangan anjeun. Émutan anu saé sareng papakéan anu bakal nyolong sadaya panon dina jalan ka bumi.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*