Kostum khas Vénézuéla

Unggal nagara atanapi unggal daérah dina hiji nagara ngagaduhan pakéan has, papakéan tradisional anu ngahijikeun carita rakyatna, nyaéta ekspresi budaya anu, tangtosna ogé kalebet carita sareng legenda, musik, budaya matérial, tradisi lisan.

Kostum anu khas teras dipangaruhan ku sajarah, géografi, kelompok étnis atanapi iklim. Dinten ieu kami angkat ka Amérika Kidul pikeun naroskeun ka diri urang sorangan, Naon kostum khas Vénézuéla?

Venezuela

La Républik Bolivarian Vénézuéla Éta mangrupikeun salah sahiji nagara anu ngawangun Amérika Kidul, kalayan bagian buana sareng bagian leutik tina sudut laut, di Laut Karibia sareng Samudra Atlantik. Éta wawatesan sareng Kolombia, Brasil sareng Guyana.

Wewengkon anu dijajah Vénézuéla ayeuna dijajah ku Spanyol ti 1522, kalayan tahan hébat ti masarakat Amerindian. Tapi dina 1811 éta mangrupikeun salah sahiji koloni munggaran anu ngaku kabébasan na, hal anu anjeunna pasti bakal kahontal dina 1821. Sababaraha taun saatosna anjeunna pisah salamina ti daérah anu katelah Gran Colombia sareng ti saprak éta aya sababaraha pergolakan politik sareng sosial anu nuturkeun, anu khas di daérah anu kedah diatur.

Abad ka duapuluhan parantos kaganggu ku krisis politik, taun 90an aya upaya kudéta, pamaréntahan neoliberal Carlos Andrés Pérez sareng munculna tokoh Hugo Chavez saliwat sareng anu disebut Révolusi Bolivarian. Kanyataan yén nagara éta gaduh salah sahiji cadangan minyak panggedéna di dunya anu teras-terasan nempatkeun éta di tengah-tengah berita sareng tekanan ti Amérika Serikat sareng sekutu na, ngahasilkeun krisis sosial anu sedih pisan.

Kostum khas Vénézuéla

Saperti Amérika Latin umumna, didieu sadayana warna, tapi dina kanyataanna, sanaos urang tiasa nyarios a kostum has anu unik, kaleresan aya jas éta Éta ngagaduhan variasi numutkeun daérah nagara. Vénézuéla ngagaduhan salapan daérah administrasi politik, Andés, Ibu Kota, zona Tengah, Llanos, Tengah-Kulon, Zuliana, Northeast, Guyana sareng Insular.

Unggal daérah ngagaduhan variasi kostum anu khas, kecuali upami seueur ayana pribumi teras variasi na langkung tandana. Satuluyna, kostum khas Vénézuéla nyaéta Liqui Liqui.

Pikeun manusa, Liqui Liqui diwangun ku a jaket leungeun baju panjang, kerah katutup sareng jangkung tur lempeng. Éta ngagaduhan kantong dina dada sareng handapeun, di handapeun, sareng nutup antara lima sareng genep tombol di payun.

Calana panjangna lempeng, didamel tina lawon anu sami sareng jaket luhur, janten biasana linen. Warna anu paling umum nyaéta bodas sareng hideung sabab éta baju umum anu dianggo ku lalaki di lapangan atanapi, langkung bersih, dina rapat anu langkung resmi. Dina sirah aranjeunna lalaki nganggo a topi hideung katelah "pelo e 'guama", sareng alas sapatu nyaéta sapatu hideung.

Sanaos cairan cair mangrupikeun papakéan maskulin éta kasohor pisan aya versi awéwé, henteu deui nganggo calana tapi kalayan rok anu panjangna rupa-rupa. Sareng leres, kadang awéwé ogé nganggo topi sareng upami henteu susunan kembang. Tapi upami urang nyarioskeun kostum khas Vénézuéla pikeun awéwé janten urang nyarioskeun pakéan: baju warna-warni, kembang dua lembar.

Luhureun awéwé mawa a Warna anu dicitak atanapi padet, leungeun baju pondok, blus beuheung kabuka sareng lega, sareng rok anu sami, anu tiasa dugi kana tungkak atanapi kana tuur. Éta gumantung kana daérah nagara. Dina suku aranjeunna awéwé mawa anjeun ngadugikeun, alas kaki anu biasa dianggo ku lalaki boh awéwé, atanapi espadrilles. Kadang sapatu kalayan keuneung anu lega atanapi sedeng ogé dianggo. Dina sirah, gondéwa anu nahan buuk dikumpulkeun.

Kami nyarios sateuacanna yén Vénézuéla ngagaduhan seueur daérah. A) Leres, di daérah ibukota, Caracas sareng nagara-nagara Vargas sareng Miranda, sareng penduduk ageung turunan padumuk Spanyol sareng budak hideung, kostum nganggap bentuk sanés.

Di Ibukota, awéwé nganggo kostum tradisional «Nyonya lami», nona klasik nganggo baju rok panjang sareng lega, gaya Éropa, ku lawon anu indah, renda, sutra. Ieu di handap a crinoline petticoats kaén beusi atanapi kandel anu masihan hiber sareng volume baju. Dina sirah, topi, dina panangan, sarung tangan sareng payung hipu sareng feminin.

Pikeun bagian aranjeunna, lalaki nganggo sakumpulan jaket sareng calana panjang anu biasana didamel tina linen atanapi katun warna-warni. Dina waktos anu sanés aranjeunna nganggo bowtie atanapi dasi sareng topi jarami, sakapeung tiwu.

Nalika urang ngalih ti ibukota tradisi-tradisi kirang resmi sareng anu katingali dina variasi kostum anu khas ogé. Di Miranda, salaku conto, awéwé nganggo rok lega kana tuur, kalayan cetakan kembang, blus ruffled sareng taktak bulistir sareng tudung warnaan. Anu lalaki sapasang jaket khaki sareng calana panjang, digulung.

Di Vargas, daérah basisir tengah, sabab biasa maénkeun kendang, kostum awéwé diluyukeun sareng kabutuhna pikeun mindahkeun panangan sareng jogét langkung saé. Teras blus kabeungkeut dina cangkéng sareng rokna kalah hiber. Pikeun bagian aranjeunna, éta lalaki nganggo kaos bodas sareng sadayana nganggo sapatu.

 

dina Daérah Los Llanos, dimana nagara bagian Guárico, Barinas sareng Apure, pakéan tina llanero kakuasaan, kasohor pisan sacara nasional. Nyaéta, Ieu mangrupikeun lahan Liqui Liqui ku kaunggulan. Gaya sareng hiasanna bénten-bénten sesuai sareng kasempatan, janten tiasa langkung saderhana atanapi langkung raos susunanana.

Nagara Mérida, Táchira sareng Trujillo ngawangun éta Daérah Andean, kalayan suhu anu langkung tiis. Janten awéwé babawaan rok panjang, pinuh ku petticoats haneut, lolobana hideung. Blusna bodas, nganggo panangan panjang, sareng di luhurna nganggo linen atanapi jaket katun. Dina sirah syal sareng dina éta topi sareng sabalikna upami aranjeunna damel di kebon.

Kostum lalaki khas daérah Andean diwangun ku linen atanapi katun, krim atanapi calana panjang bodas sareng jaket, nganggo a wol domba ruana atah ngajaga diri tina tiris. Espadrilles dina suku sareng topi jerami dina sirah, sabuk kulit lega kalayan kantong, cocog pikeun nyimpen artos sareng sarung parang sareng kantong. Sadayana praktis pisan.

Di nagara Zulia, kostum has ngagaduhan akar masarakat adat anu nempatan sareng masih nguasaan daérah Guajira, dina dua sisi paningkatan sareng Kolombia. Pakéan awéwé mangrupikeun simbut guajira, jinis jubah katun lempeng sareng lega, dina warna sareng pola anu matak. Kadang-kadang beuheung buleud, sakapeung bentukna V, tapi henteu paduli kana detil na, aranjeunna sadayana gaduh tali dina pingping.

Dina suku awéwé Zulia nganggo sendal dipapaésan bal buluna warna-warniLeres, sami sareng kantong anu panjang atanapi pita dina rambut, nutupan bagian dahi. Aranjeunna biasana nganggo kalung, pernak kulawarga anu diwariskeun di kalangan awéwé dina kulawarga. Sareng lalaki?

Gugatan jalu teu sérap tapi rada saderhana: aranjeunna nganggo a lawon pikeun nutupan aurat sareng dina pita anu nyepeng anjeun nyaring bola warna-warni. Aranjeunna henteu nganggo kaos sareng aranjeunna angkat awak taranjang sanaos kanggo sababaraha waktos ayeuna aya anu nganggo flanel bodas. Éta ogé nyandak kantong anyaman pikeun nyimpen katuangan sareng peso. Dina sirah topi dirarasakeun sareng dina sampéan, sendal kulit saderhana. Upami acarana mangrupikeun seremonial, aranjeunna tiasa nganggo rumpun.

Sareng kumaha upami pulau-pulau? Naon kostum khas Vénézuéla di daérah pulau? Awéwé nganggo a pakéan kalayan rok lega sareng ruffles, kana taneuh. Éta aya tujuh potong katun warna, sakapeung karembangan, anu dijait hiji-hiji deui nganggo renda atanapi pita satin. Blusna nyaéta 3/4 leungeun baju sareng seueur pita salaku hiasan, kancing dina warna anu sami sareng rok sareng beuheung anu luhur. Beuki dasi dina rambutna.

Pikeun bagian na lalaki boga calana bodas kana tuur, kalayan kaos anu warna na sami atanapi beureum, tanpa kerah. Kadang-kadang calana tiasa hideung atanapi khaki. Topi didamel tina jarami sareng duanana lalaki sareng awéwé nganggo espadrilles kalayan sol.

dina Guyana, daérah anu ngawangun nagara bagian Delta Amacuro, Bolívar sareng Amazonas, kostum awéwé nyaéta a rok tina seueur warna sareng kembang, pertengahan leg, sareng blus bodas, kalung sareng sabuk. Pikeun bagian aranjeunna, éta lalaki nganggo calana panjang bodas sareng kaos warna sareng kalung warna-warni teuing. Jalma-jalma ti sababaraha kabuyutan sina bulistir.

Nagara Yaracuy, Portuguesa, Falcón sareng Lara diwangun dina Daérah Kulon Tengahtapi Aranjeunna henteu ngagaduhan kostum anu khas tapi sababaraha sabab masing-masing nagara bagian ieu ngagaduhan folklore anu kuat sareng pribadi. Bisi waé, calana khaki, rok kembang, blus warna, topi (sakapeung jarami, sakapeung tiwu) diulang deui. Suit Liqui Liqui bahkan némbongan di Yaracuy.

Hal anu sami kajadian, tungtungna, dina Daérah timur laut sareng di daérah tengah. Sugan bédana ngan ukur tiasa dipikaterang ku urang Venezuelan nyalira, tapi sacara umum, sapertos anjeun bakal ningali, kostum khas Vénézuéla pinuh ku warna.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*