Kumaha Kapuloan Canary kabentuk?

nu kapuloan Kanaria aranjeunna hiji kapuloan leuwih Samudra Atlantik. Éta kalér-kuloneun Afrika sareng total aya sakitar dalapan pulo, lima pulo sareng dalapan batu. Urang nyarita, contona, La Gomera, La Palma jeung Tenerife, El Hierro, Fuerteventura, Lanzarote jeung Gran Canaria.

Tapi kumaha kabentukna pulo Kanaria? Naon prosés éndah nu maranéhna dilahirkeun?

Kumaha Kapuloan Kanaria kabentuk

Kapuloan asalna tina vulkanik sarta aranjeunna dina piring Afrika, ku kituna integrates wewengkon katelah Macaronesia. Aranjeunna gaduh a iklim subtropis, kalawan sababaraha variability iklim nu ditarjamahkeun kana Keragaman biologis.

Kabéh pulo boga cagar biosfir, taman nasional jeung wewengkon dinyatakeun Situs Warisan Dunya. Sateuacan pandémik, kapuloan éta didatangan ku jutaan sareng jutaan jalma, contona, dina 2019 diperkirakeun yén aranjeunna ngagaduhan 13 juta sémah.

Éta ogé diitung yén asal vulkanik na, dina watesan umur Bumi, rada anyar: 30 juta taun. Aya sababaraha téori anu ngaku éta kabentukna pulo miboga période béda atawa siklus vulkanik nu aub prosés konstan mecenghulna lava jeung solidification saterusna.

Ku kituna, unggal pulo di grup bisa disebutkeun boga sajarah géologis sorangan atawa jaman baheula na meureun pulo pangkolotna nyaéta Fuerteventura na Lanzarote, kalawan Tenerife, Gran Canaria jeung La Gomera balik. Nu leuwih anyar bakal jadi La Palma jeung El Hierro, bieu 2 juta taun.

Janten kumaha proses atanapi siklus ieu sapertos? Kahiji, fase disebut Basal Complex lumangsung, dimana kerak samudra retakan sareng blok naék dimana lava tina letusan kapal selam disimpen. Teras pulo-pulo muncul tina cai dina fase anu disebut "Konstruksi Sub-Aerial".

Di dieu aya dina gilirannana dua siklus, kahiji teh runtuyan heubeul di mana wangunan vulkanik hébat dijieun, lajeng nu disebut runtuyan panganyarna nu kiwari tetep jeung nu ciri anu aktivitas vulkanik permanén. Pondokna, urang tiasa ngabayangkeun magma ti pedalaman planét naek ngaliwatan rupa-rupa retakan dina kerak, accumulating dina dasar laut lajeng munculna di permukaan laut.

Ieu éta kawas ieu keur jutaan taun, sarta sakumaha ceuk urang, terus nepi ka poé ieu kalawan uap cai, gas sulfurous sarta bitu ti jaman ka jaman. Contona, bituna Teneguía di pulo La Palma di 1971 atawa nu panganyarna, dina 2021, nalika gunung seuneuan nu teu ngaranna pikasieuneun pulo pikeun lila 90 poé.

Kapuloan Canary, ku cara sorangan, misterius, saprak aranjeunna ngabentuk salah sahiji ti saeutik kapuloan anu dibentuk ku gunung seuneuan laut anu masih aktip, ku kituna pikeun élmuwan aranjeunna super metot. anu diitung sahenteuna 18 bitu dina 500 taun janten gaduh carita vulkanik anu lumayan sengit sareng enya, urang henteu acan ningali tungtungna.

Kakhususan pulo-pulo parantos ngainspirasi sababaraha téori ngeunaan kabentukna. Pikeun hiji waktu prevailed teh Téori hot spot nurutkeun nu kapuloan dijieun dina lombang transoceanic antara Afrika jeung Amérika. Ieu kumaha kapuloan muncul dina jalan satapak, anu pangkolotna nyaéta anu pangjauhna tina asal-usulna nalika ngaléngkah sapanjang lempeng litosfer.

Téori séjén éta nyebarkeun téori fraktur, Nurutkeun nu, babarengan jeung komprési jeung siklus disténsion tina lémpéng téktonik Atlas, aya narekahan dina litosfir nu sumebar ti buana ka Atlantik, ninggalkeun magma di hudang na, nurunkeun tekanan sarta ngidinan ka muncul di ka beungeut.

Ieu kudu ngomong yén ieu geus téori sarta teu acan katampa pinuh, sanajan téori hot spot leuwih populér. Ieu bakal ngajelaskeun naha kapuloan masih aktip, iwal sababaraha nu, dina momen, teu ngadaptar aktivitas vulkanik. Sumuhun, enya, katerangan ieu masih boga liang na tapi panalungtikan ilmiah terus nyoba ngajawab sakabéh patarosan.

lajeng, Naon ciri Kapuloan Kanaria anu éndah sareng bahaya? ogé aranjeunna gaduh hiji diversity hébat batu vulkanik ngawengku sakabéh spéktrum basalts basa, aya sagala rupa kawah, pisan asimétri gumantung ti mana angin niup ti mana, nu nungtun magma ka hiji arah atawa sejen, salian ti ngabeledugna piroplastik jeung bom, sarta aya ogé rupa-rupa magma di kapuloan jeung loba struktur vulkanik antara congcot, strata, kawah, kaldera...

Di sisi séjén, pulo ngarasakeun a iklim samudra subtropis pikaresepeun, kalawan angin dagang, alatan deukeutna ti wewengkon tropis jeung arus El Golfo. Angin nyorong méga ngabentuk éta lautan méga anu éndah anu ogé masihan sensasi yén cai laut ampir bolu sareng tenang pisan.

Kapuloan Kanaria mangrupakeun paradise kalawan suhu rata-rata dina taun 25 ºC sarta éta naha di tingkat wisata éta fenomena.

Kénca inpormasi praktis ngeunaan pulo pangpentingna:

  • The Palm: Éta ngagaduhan 708.32 kilométer pasagi sareng jumlah penduduk 83.458 rébu jiwa. Gunung Teneguía parah, tapi taun ka tukang aya letusan deui anu nyababkeun bencana. Ieu pulo pangluhurna kadua di grup, kalawan puncak pangluhurna na 2426 méter, Roque de los Muchachos. Cai mibanda teleskop optik panggedéna di dunya, Gran Teleskop Canarias kalawan eunteung 10, 40 méter diaméterna.
  • Besi: Ieu pulo pangleutikna kalawan administrasi sorangan: 268.71 kilométer pasagi sarta ngan 11.147 rébu pangeusi. Éta mangrupikeun Cagar Biosfir sareng letusan jero cai anu ageung lumangsung dasawarsa ka tukang. Ieu mangrupikeun pulo munggaran di dunya anu nyayogikeun énergi anu tiasa dianyari.
  • Tenerife: Ieu pulo panggedéna, kalawan 2034.38 kilométer pasagi. Éta ogé pangeusina 928.604 rébu jiwa. Manehna katelah teh "pulo spring abadi", boga pantai geulis tur loba taman alam. Sareng enya, éta mangrupikeun anu nampi turis anu paling makmur per taun.
  • Gran Canaria: Ieu pulo kadua kalawan leuwih pangeusi dina grup. Luasna 1560 kilométer pasagi, wangunna buleud, jeung loba gunung. Geus situs arkéologis nilai jeung bentang variatif, ti pantai emas, ngaliwatan bentang gurun ka wewengkon pisan héjo.
  • Fuerteventura: Éta ngagaduhan 1659 kilométer pasagi sareng anu paling caket sareng Afrika. Éta ogé pangkolotna ti sudut pandang géologis jeung nu paling eroded. Éta mangrupikeun Cagar Biosfir saprak 2009.
  • Lanzarote: Ieu téh mangrupa pulo paling wétan jeung pangkolotna sadaya. Luasna 845.94 kilométer pasagi sareng ibu kotana nyaéta Arrecife. Éta ngagaduhan gunung seuneuan sareng janten Cagar Biosfir ti 1993.
  • Anu Anggun: Nepi ka ayeuna, éta ngan ukur katelah pulo, tapi ayeuna éta mangrupikeun pulo, pulo anu kadelapan dicicingan tina grup éta. Legana bieu 29 kilométer pasagi sarta dicicingan ku 751 jalma.
Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*