Laut Sargasso, laut tanpa basisir

Éta leres, éta Laut Sargasso hiji-hijina laut anu teu ngagaduhan basisirCai na henteu ngamandian basisir nagara-nagara buana. Naha anjeun terang? Pasti anjeun parantos nguping atanapi maca di luar sana, tapi naha anjeun leres-leres terang dimana o naon ciri na gaduh atanapi ngan naha disebat kitu?

Kiwari, tulisan kami ngeunaan Laut Sargasso, laut anu pinuh ku ganggang ogé éta hiji-hijina laut anu dihartikeun ku ciri fisik sareng biologis.

Laut Sargasso

Mimiti, dimana ayana? Éta mangrupikeun daérah Samudra Atlantik Kalér, lumayan ageung, tina bentuk elips. Tempatna antara meridian 70º sareng 40º sareng paralel 25º dugi ka 35ºN, di beulah kalér Atlantik Kalér.

Kulon Laut Sargasso ngalir di Teluk Teluk, belah kidul teh Khatulistiwa Kidul Ayeuna sareng ka wetan teh Kanaria ayeuna sareng diwangun jumlahna aya 5.2 juta kilométer pasagis, 3.200 kilométer panjangna sareng ngan langkung ti 1.100 kilométer lega. Sapertos dua-per tilu sagara, anu henteu sakedik, atanapi sapertilu tina permukaan Amérika Serikat.

Kami nyarios dina judul tulisan éta ngan hiji-hijina laut anu teu gaduh basisir buana ti saprak éta hiji-hijina massa darat anu ngahias rohangan anjeun nyaéta kapuloan Bermuda. Nyatana, éta didieu dimana ayana Segitiga Bermuda anu kawéntar, pikeun sababaraha séktor laut nyalira, pikeun anu sanésna sagara laut.

Kanyataan panasaran éta Éta kauninga nalika perjalanan munggaran Christopher Columbus ka Amérika dina abad ka-XNUMX, sareng kanyataanna, anjeunna nyalira ngarujuk kana ciri khusus laut ieu anu tungtungna parantos masihan nami: sababaraha anu matak "Hérbal héjo" anu seueur di cai sareng masih aya. Nyatana, sanés ramuan tapi alga, tina genus makroalga anu katelah Sagarssum, sargassum.

Suhu haneutna cai laut ieu nyiptakeun tempat anu pangsaéna pikeun ganggang pikeun baranahan sareng, kusabab arus anu ku cara ngalangkungan laut, alga tetep aya di jero, di tengahna pisan, sering dianggap bahaya nyata pikeun boaters. Éta sakapeung aya "ingon-ingon" nyata tina alga ieu.!

Ngaran éta dipasihkeun ku navigator Portugis, aranjeunna ngabaptiskeun rumput laut sareng laut. Dina waktos éta petualang ieu ngira yén alga padet anu sakapeung ngalambatkeun kapal layar, tapi dinten ayeuna dipikaterang yén panyabab leresna nyaéta Teluk Teluk.

Naon ciri fisik anu dipibanda Laut Sargasso? Mimiti henteu aya angin laut atanapi arus Sareng di tempat kadua ganggang sareng plankton seueur. Kami parantos nyarios yén ganggang ngabentuk leuweung leres anu tiasa nempatan permukaan cai anu katingali, anu nambihan kana henteuna anginÉta tiasa ngahelas pikeun anu balayar. Aya arus di gigir, kira-kira, tapi éta intersect tangentially ngabalukarkeun cai di jero mindahkeun dina bunderan concentric dina arah jarum jam.

Pusat bunderan ieu teu aya gerakan anu jelas sareng super kalem. "Chicha kalem" anu kawéntar ku kitu anu dipikahéman ku pelaut jaman baheula. Arus sakurilingna langkung atanapi kirang cai haneutna sareng ngalir ka cai anu langkung jero, padet sareng tiis.

Kaayaan ieu, cai anu bénten-bénten padetna, nyaéta anu nyababkeun plankton anu ngonsumsi nitrat sareng fosfat kakuasaan dina permukaan cai, dimana panonpoe sumping. tapi dina waktos anu sami, éta mastikeun yén cai ieu henteu pacampur sareng cai anu langkung tiis anu ngalir handapeun sareng henteu tiasa ngagentoskeun uyah anu leungit.

Ti dieu éta ampir teu aya kahirupan sato di Laut Sargasso. Aya 10 spésiés endemik ganggang, sapertos udang Latreutes, anémon sargassensis, kéong Lithiopa atanapi planes minutus yuyu. Kami moal gagal nyebatkeun yén daérah éta penting pisan pikeun sababaraha spésiés belut anu bertelur di dieu, pikeun sababaraha paus humpback atanapi penyu. Sacara singget éta mangrupikeun daérah pamijahan, hijrah sareng tuang.

Di sisi anu sanés henteu hujan ageung ogé, Janten aya langkung seueur épaporasi tibatan datangna cai. Pondokna mangrupikeun lautan anu salinitas tinggi sareng saeutik pisan nutrisi. Éta bakal sarimbag sareng gurun laut. Éta ngagaduhan wates anu variabel sareng kajadian anu sami sareng jerona, anu parantos ngadaptarkeun sakitar 150 méter di daérah-daérah anu tangtu tapi ngahontal 7 rébu anu sanés.

Tapi kumaha carana laut sapertos kitu tiasa dibentuk di tengah Samudra Atlantik? SÉta dibentuk ku prosés géologis anu lumangsung dina kulit sagara anu teu aya deui, Tethys. Émut ka supercontent Pangea? Nya, retakan di jerona, ayana di antara buana ayeuna di Afrika sareng Amérika Kalér, ngawangun rohangan cai Tethys, janten bagian tina Samudra Atlantik Kalér anu ayeuna. Ieu lumpat langkung ti 100 juta taun ka pengker.

Teras, nalika Gondwana narekahan di Middle Cretaceous, Atlantik Kidul lahir. Salila Jaman Cenozoic, sagara ngalegaan wates sareng kapuloan anu aya dimana-mana mangrupikeun kagiatan vulkanik anu sengit anu ngagaduhan kahirupan darat.

tungtungna, Naha aya anu ngancam Laut Sargasso? Lalaki na, meureun? Anjeun leres! Modél pangwangunan ékonomi urang dumasar kana produksi konstan barang-barang sareng konsumsi ngahasilkeun runtah sareng éta sampah, tepatna, anu ngancam laut. Polusi ku bahan kimia, sampah plastik komo kapal layar anu gampang pisan ngaganggu ékosistem Laut Sargasso. Komo jauh ti basisir buana.

Untungna di 2014 Déklarasi Hamilton ditandatanganan antara Karajaan Inggris, Monako, Amérika Serikat, Kapuloan Azores sareng Bermuda pikeun ngalindunganana, tapi… tetep ditingali upami éta leres-leres dilakukeun.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*