Legenda Kanaria

nu legenda kanaria Aranjeunna nyaritakeun ka kami jaman baheula di mana pamimpin Guanche anu kuat cicing di pulau-pulau, carita cinta kalayan tungtung anu tragis bahkan mahluk-mahluk mitis sareng paningali objék ngapung anu teu dikenal.

Kapuloan Kanaria sok janten daérah anu beunghar ku carita tradisional jeung legendaris. Kami tiasa mendakan aranjeunna di salah sahiji pulau na, ti Tenerife ka Lanzarote (didieu urang tinggalkeun anjeun hiji tulisan ngeunaan naon anu kedah ditingali di dinya) sareng ti La Palma ka luhur Besi. Éta mangrupikeun carita anu parantos diturunkeun ti generasi ka generasi bari teu kaleungitan kaaslianana sareng anu ogé nyumbang kana ngajalin watak jalma na. Aya seueur legenda Kanaria anu tiasa kami carioskeun, tapi kami bakal nyobian fokus kana anu paling kasohor. Upami anjeun hoyong terang aranjeunna, kami ngajak anjeun ngalanjutkeun maca.

Legenda Kanaria, ti mitos Guanche dugi ka ayeuna

Kami bakal ngamimitian ulasan ngeunaan legenda Canaria anu aya di jaman padumukan kuno kapuloan nepi ka réngsé dina anu sanés anu ayeuna masih lengkep. Dina hal ieu, urang nyarios ngeunaan pulau San Borondón.

Tanausú, pamimpin gagah La Palma

Kaldera Taburiente

Kaldéra Taburiente

Nalukkeun La Palma pikeun mahkota Spanyol lumangsung dina 1492. Salami sasih Séptémber, anjeunna badarat di Pulo Jawa Alonso Fernandez de Lugo sareng pasukanana. Anjeunna henteu patepung seueur perlawanan dugi ka anjeunna kedah nyanghareupan padumuk Baja, kota perenahna di kaldera de Taburiente.

Pamingpinna éta Tanausu, anu, babarengan sareng rayatna, ngusir semenanjung ku batu sareng panah. Kusabab aranjeunna henteu cara pikeun ngéléhkeun anjeunna, aranjeunna nyusun bubu. Fernández de Lugo ngayakinkeun anjeunna pikeun pendak sareng anjeunna sareng nandatanganan perjanjian perdamaian.

Nanging, saatos sumping pamimpin ditéwak sareng dicandak ka Semenanjung salaku piala penaklukanna. Nanging, Tanausu nolak tuang. Ngan ceuk "Vacaguaré", anu hartosna kuring hoyong paéh. Ieu kajantenan sareng jenazahna dikubur di laut.

Nanging, legenda éta nyebatkeun yén, saatos pupus, jiwa prajurit balik ka bumi na sareng fosil di bumi na nyalira. Caldera de Taburiente, tempat anjeunna maréntah. Penduduk lokal nyarios yén siluét gunung seuneuan ieu nyiptakeun gambar Tanausú anu gagah.

Garajonay, tempat favorit pikeun legenda Kanaria

Garajonay

Taman Garajonay

El Taman nasional Garajonay nempatan bagian ageung pulau La Gomera. Éta kalebet leuweung laurel anu saé sareng vegetasi istimewa anu nyababkeun éta dinyatakeun Warisan Dunya. Sugan ku alesan ieu, éta mangrupikeun tempat anu propatip pikeun legenda Kanaria. Aya sababaraha anu nganggap éta salaku skénario, tapi kami bakal nyaritakeun anjeun anu nyarios ngeunaan sababaraha jenis Pulo Romeo sareng Juliet anu parantos masihan nami ka taman.

Ras nyaéta putri La Gomera, sedengkeun Jonay anjeunna pangeran Tenerife. Duanana murag asih nalika nganjang ka mencey (atanapi raja) ti Adeje, anu nonoman éta putra. Aranjeunna balik deui ka tanahna, tapi Jonay henteu tiasa mopohokeun bangsawan anu saé.

Janten anjeunna ngalangkungan laut nganggo pelampung anu didamel tina kulit kulit kambing anu bengkak pikeun nyungkeun tanganna. Sanaos awéwé ngora katarik anjeunna, anjeunna kedah nampik anjeunna kusabab gunung seuneuan Eceyde mimiti ngusir seuneu. Émut yén Gara mangrupikeun putri Agulo atanapi "cai" sareng pandita na netepkeun yén cinta antara cai sareng seuneu moal tiasa dipasihkeun.

Kusabab kitu, Gara sareng Jonay ngungsi ka leuweung dimana, asa pisan sateuacan anu ngudag aranjeunna, aranjeunna bunuh diri dina cara romantis. Aranjeunna nyandak iteuk cedar, diasah dina dua sisi sareng, nempatkeun dina jangkungna manah, aranjeunna nangkeup bari dipaku. Kusabab kitu, rangkulan terakhir ngahijikeun aranjeunna salamina dina naon anu ayeuna Garajonay Park.

Jerit Ferinto

Besi

Pulo El Hierro

Legenda Kanaria ieu nyandak urang ka jaman nalika semenanjung ngusahakeun ngambil alih pulau El Hierro. Pribumi, katelah bimbachesAranjeunna nempatkeun résistansi nekad.

Prajurit perkasa namina Ferinth. Anjeunna henteu lami janten pamimpin hiji kelompok anu nyababkeun seueur nyeri sirah pikeun penjajah, anu dipimpin ku John of Bethencourt. Kauntungan hébatna nyaéta aranjeunna terang jalan-jalan sareng pagunungan El Hierro sapertos panangan aranjeunna.

Tapi, sakumaha anu parantos kajantenan sababaraha kali, Ferinto dihianatan ku salah saurang baturna. Hatur nuhun kana dendam éta, pendekar dikurilingan sareng nyobian kabur dugi ka ngahontal jurang anu jero. Nyanghareupan prospek ditéwak, anjeunna langkung resep bunuh diri sareng ucul kana kekosongan ngucapkeun ceurik sapertos anu kuat anu kadéngé di panjuru pulau. Malah indungna nyalira nguping anjeunna sahingga terang yén anjeunna parantos maot.

Kutukan Laurinaga atanapi naha Fuerteventura gersang

Fuerteventura

The Fuerteventura gersang

Pulo Fuerteventura nyaéta, babarengan sareng tatangga na Lanzarote, anu garing di Kapuloan Canary. Numutkeun ka mitologi, ieu ngagaduhan panjelasan legendaris ku sababaraha tragedi Yunani.

Saatos datangna semenanjung, Tuan Pedro Fernández de Saavedra anjeunna janten tuan Fuerteventura. Anjeunna ngagaduhan hubungan sareng pituin anu namina Laurinaga anu lahir anak. Nanging, sapertos sering harita, bangsawan nikah ka awéwé anu statusna mulya kalayan, antukna, anjeunna ngagaduhan sababaraha turunan.

Nalika aranjeunna nuju moro, salah saurang diantarana namina Luis nyobian perkosa mojang awéwé. Tapi patani anu caket nyegahna. Teras, Don Pedro maéhan anjeunna pikeun ngajagaan putrana. Teras sumping hiji awéwé sepuh anu nyarios yén anjeunna indung patani. Tapi, henteu ngan ukur éta, awéwé ieu ngawartoskeun Don Pedro yén anjeunna Laurinaga sareng yén nonoman anu nembé ditelasan éta anakna sorangan, anu kagunganana duanana nalika mimiti carita ieu.
Salajengna, Laurinaga matak laknat di Pulo Jawa salaku hasil tina Fuerteventura janten gurun.

Iblis Timanfaya, legenda Kanaria ngeunaan lidah buaya

Iblis ti Timanfaya

Iblis ti Timanfaya

Kumaha carana upami sanésna, sipat vulkanik Canaries parantos nimbulkeun seueur legenda anu aya hubunganana sareng letusan sareng formasi batuan anu kuat anu parantos dihasilkeun ku tilas.

Salah sahijina aya hubunganana sareng Gunungapi Timanfayadi Lanzarote. Salah sahiji letusan paling brutal na lumangsung dina tanggal 1730 Séptémber XNUMX, ngalelepkeun saparapat pulau. Musibah hoyong kawinan diayakeun dinten éta caket gunung seuneuan.

Batu gedé dipanjara awak Vera, kabogoh. Sanaos usaha ageung pisan tina lidah, panganten lalaki, kakasihna maot. Teras, anu ieu mimiti ngaji sareng nganggo angkatan lima forca arah Timanfaya dugi ka ngaleungit ditutupan gunung seuneuan. Salaku panginget tina kajadian anu tragis éta, tutuwuhan anu nguntungkeun tumuh di taman nasional anu didamel sakitar Timanfaya, tepatna pikeun ngubaran kaduruk: lidah buaya.

Di sisi anu sanésna, tokoh anu dikenal salaku Iblis Timanfaya anu ayeuna gambar taman téh kusabab Aloe ngora. Tapi sanés kusabab kalakuanana anu goréng, tapi kusabab tamu kawinan, ningali gambarna katingali dina katoleran lava sareng ogé musibah na, dihukum "Iblis goréng!".

Pulo San Borondón, legenda Kanaria paling populér

Peta dunya Renaissance

Peta dunya Renaissance nunjukkeun pulau San Borondón

Kami parantos angkat pikeun akhir perjalanan urang ngalangkungan legenda Canarian anu protagonisna nyaéta pulau hantu San Borondón, kusabab, panginten, anu paling terkenal diantarana.

Éta ogé dipikaterang pikeun "kaleungitan" y "Anu dipikat". Kusabab éta mangrupikeun pulau anu nembongan teras ngaleungit. Kadang-kadang éta bieu ngamungkinkeun sawangan siluétna dina cakrawala. Nanging, anu kasaksian anu mimiti aya ti saprak Abad pertengahan, nalika kartografer Castilian parantos nyebatkeunana.

Salajengna, dina 1479 monarki Spanyol sareng Portugal asup ka Perjangjian Alcáçovas, ngalangkungan cai sareng lahan Sagara Atlantik disebarkeun. Dina dokumén ieu, éta parantos jelas dijelaskeun yén San Borondón kagolong di nusantara Canary.

Numutkeun ka fotografer waktos éta, pulau éta bakal aya dina segitiga anu dibentuk ku La Palma (di dieu anjeun ngagaduhan hiji tulisan ngeunaan ieu), El Hierro sareng La Gomera. Sareng anu paling panasaran nyaéta éta moal euweuh leutik. Éta panjangna ampir lima ratus kilométer sareng sakitar saratus lima puluh lima lega.

Bahkan parantos aya cariosan ngeunaan konformasina. Éta bakal cekung dina bagian tengahna, sedengkeun, di gigirna, dua gunung anu ageung bakal naék. Nyatana, mangabad-abad sababaraha ékspédisi dilakukeun pikeun mendakanana. Diantarana, éta tina Ferdinand of Viseu, parantos aya dina abad ka limabelas, éta tina Hernan Perez de Grado gelombang tina Gaspar Dominguez.

Najan kitu, teu aya anu mendakan pulau San Borondón. Kasaksian anu paling anyar tina paningalanana lumangsung dina pertengahan abad ka-1958. Dina XNUMX, anu sapopoé ABC ngumumkeun yén anjeunna mimiti dipoto.

Kasimpulanana, kami parantos nunjukkeun anjeun sababaraha anu pang populerna sareng pikaresepeun legenda kanaria. Nanging, kami masih nyésa sababaraha pipa. Salaku conto, éta tina putri tenesoya ti Gran Canaria, diculik ku urang Kastil sareng kapaksa nikah ka bangsawan semenanjung; éta tina Tukang sihir Anaga, Anu nyusun koléksi diantara tangkal naga suci, atanapi tina bijil tina puncak, anu lahir unggal musim semi di Roque de los Manyachos salaku panginget carita cinta anu tragis. Naha anjeun henteu ngémutan carita anu pinuh ku lirik sareng imajinasi?

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*