Nagara pangpadetna di dunya

Dina jaman pandemi ieu urang émut seueur pisan jalma anu cicing di planét urang. Éta henteu sapertos kieu, tapi dina sababaraha abad ka pengker populasi dunya parantos tumuh pisan sareng anu nampilkeun tantangan anu hébat.

Nagara panglobana masarakat di dunya nyaéta Cina, India, Amérika Serikat, Indonesia, Pakistan, Brazil, Nigeria, Bangladesh, Rusia sareng Mexico. Tangtangan anu disanghareupan kedah dilakukeun pikeun nyayogikeun pendidikan, kaséhatan sareng padamelan pikeun sadayana. Sareng éta henteu gampang éta. Naha nagara ageung nagara ageung padumukan?

Nagara sareng populasi

Anu panginten panginten, ampir sacara alami, yén nagara ageung, langkung seueur jalma anu nyicingan éta. Éror munggaran. Ukuran géografis nagara henteu aya hubunganana sareng jumlah padumuk atanapi kapadetan penduduk. Janten, urang gaduh nagara ageung sapertos Mongolia, Namibia atanapi Australia kalayan kapadetan pendudukna rendah pisan. Salaku conto, di Mongolia ngan ukur kapadetan 2.08 jiwa per kilométer pasagi (jumlah pendudukna 3.255.000 juta).

Hal anu sami kajadian di tingkat buana. Afrika ageung tapi didumukan ku ukur 1.2 milyar jalma. Nyatana, upami anjeun daptar nagara-nagara kapadetan handap, anjeun mendakan yén sahenteuna aya sapuluh nagara Afrika anu kapadetan pendudukna handap. Naon sababna? Nya géografi. Gurun manteng ka ditu di dieu sareng ngajantenkeun distribusi penduduk teu mungkin. Sahara, upami perlu, ngajantenkeun ampir sadayana Libya atanapi Mauritania janten sepi. Nya sami sareng Gurun Namib atanapi Kalahari, belah kidul.

Namib nempatan ampir kabéh basisir Namibia sareng Kalahari ogé nempatan bagian daérah na sareng ampir sadayana Botswana. Atanapi, teraskeun sareng conto, Koréa Kalér sareng Australia gaduh jumlah penduduk anu sami: sakitar 26 juta, tapi… Australia ngagaduhan lahan lega 63 kali langkung ageung. Hal anu sami sareng Bangladés sareng Rusia anu pendudukna masing-masing 145 sareng 163 juta, tapi nyatana kanyataan yén kapadetan penduduk di Rusia jauh langkung handap.

Janten hayu urang jelaskeun éta teu aya hubungan wajib antara ukuran nagara sareng jumlah jalma anu nyicingan éta. Tapi ieu daptar tina éta 5 nagara anu paling padumuk di dunya.

Cina

Kuring masih émut yén sababaraha taun ka pengker kuring nyerat ngeunaan Cina nalika pamaréntah ngayakeun sénsus. Nalika di nagara-nagara sanés tugas ieu réngsé dina hiji dinten, enya sesah, tapi hiji dinten tungtungna, didieu lumangsung sababaraha dinten. Kiwari Cina ngagaduhan 1.439.323.776 jiwa. Dua puluh taun ka pengker éta rada leutik, kalayan sakitar 1.268.300 jiwa. Éta naék rata-rata 13.4% dina dua dasawarsa ieu, sanaos dipiharep dugi ka taun 2050 bakal turun sakedik sareng aya satengahna antara dua tokoh.

Sakumaha urang nyarios di luhur tantangan anu hébat ti pamaréntah Cina nyaéta nyayogikeun pendidikan, perumahan, kaséhatan sareng padamelan ka sadayana. Naha urang Tionghoa hirup saé disebarkeun di wilayahna? Henteu, seuseueurna cicing di beulah wétan nagara sareng ngan di Beijing, ibukota, aya 15 satengah juta jalma. Ibukota dituturkeun ku Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chongqinh sareng Wuhan, kota anu kasohor dimana Covid-19 mecenghul.

Data anu paling narik ngeunaan populasi di Cina nyaéta tingkat pertumbuhan penduduk nyaéta 0,37% (Aya 12.2 kalahiran per rébu padumuk sareng 8 maotna). Harepan hirup di dieu 75.8 taun. Hayu urang émut yén di 1975 di Hiji Sarat jeung Kaayaan Anak salaku ukuran pikeun ngendalikeun pertumbuhan penduduk (kontrasépsi sareng aborsi hukum), sareng éta parantos suksés. Kanggo sababaraha waktos ayeuna, ukuran éta parantos santai dina kaayaan anu tangtu.

India

Nagara kadua panglobana di dunya nyaéta India kalayan 1.343.330.000 jiwa. Jalma hirup disebarkeun di sakumna penjuru negeri, kecuali di pagunungan di kalér sareng di gurun kalér-kulon. India gaduh permukaan 2.973.190 kilométer pasagi sareng di New Delhi nyalira aya 22.654 jiwa. Tingkat pertumbuhan penduduk nyaéta 1.25% sareng tingkat kalahiran nyaéta 19.89 kalahiran per rébu padumuk. Harepan hirup bieu 67.8 taun.

Kota-kota panggedéna di India nyaéta Kota Sukabumi kalayan ampir 20 juta, Kalkuta kalayan 14.400, Chennai, Bangalore sareng Hyderabad.

AS

Aya bédana ageung antara total populasi nagara-nagara anu dina posisi kahiji sareng kadua sareng anu katilu. Amérika Serikat mangrupikeun nagara anu pendudukna tapi henteu seueur. Éta ngagaduhan 328.677 rébu urang sareng seuseueurna seueur konsentrasi di basisir wétan sareng kulon. 

Tingkat pertumbuhanna ngan ukur 0.77% sareng tingkat kalahiran nyaéta 13.42 per rébu urang. Kota-kota panggedéna di nagara éta nyaéta New York dimana 8 satengah juta jalma cicing, Los Angeles ampir satengahna, Chicago, Houston sareng Philadelphia. Harepan hirup 88.6 taun.

Indonesia

Naha anjeun terang yén Indonésia mangrupikeun nagara anu seueur pisan pendudukna? Aranjeunna nyicingan éta 268.074 jalma. Éta ogé ngagaduhan kota anu pang pendudukna di dunya: Java. Wewengkon Indonésia nyaéta 1.811.831 kilométer pasagi. Tingkat kalahiran nyaéta 17.04 kalahiran per rébu urang na harepan hirupna 72.17 taun.

Kota-kota anu pendudukna pangageungna, sajaba ti Jawa, nyaéta Surabaya, Bandung, Medan, Semarang sareng Palembang. Émut yén Indonésia mangrupakeun Nusantara di Asia Tenggara. Aya sakitar 17 rebu pulau, genep rebu cicing, sakitar katulistiwa. Pulo panggedéna nyaéta Sumatra, Jawa, Bali, Kalimantan, Sulawesi, Kapuloan Nusa Tenggara, Molucca. Papua Kulon sareng beulah kulon New Guinea.

Brasil

Aya nagara Amérika sanés dina 5 nagara bagian paling padumukan ieu di dunya sareng éta Brasil. Jumlah pendudukna 210.233.000 juta jalma sareng seuseueurna diantarana cicing di basisir Samudera Atlantik kusabab bagian anu hadé tina wilayahna nyaéta leuweung geledegan.

Téritori Brasil ngagaduhan 8.456.511 kilométer pasagi. Laju kalahiran nyaéta 17.48 kalahiran per rébu urang jeung harepan hirup téh 72 taun. Kota-kota panggedéna di nagara éta nyaéta São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Belo Horizonte, Recife sareng Porto Alegre. Brazil ageung sareng ngaliput bagian anu saé pikeun Amérika Kidul. Kanyataanna éta nagara panggedéna di buana.

Ieu mangrupikeun 5 nagara anu paling pendudukna sa dunya, tapi dituturkeun ku Pakistan, Nigeria, Bangladesh, Rusia sareng Mexico. Salajengna dina daptar nyaéta Jepang, Filipina, Étiopia, Mesir, Vietnam, Kongo, Jérman, Iran, Turki, Perancis, Thailand, Inggris, Italia, Afrika Kidul, Tanzania, Myanmar, Koréa Kidul, Spanyol, Kolombia, Argentina, Algeria, Ukraina…

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)