Panasaran Cina

Cina Ayeuna mangrupikeun salah sahiji nagara anu paling dipikaresep di dunya. Sanés sanés sateuacanna, tapi lami-lami urang terang sakedik perkawis nagara ageung ieu anu badé dikembangkeun. Dinten, kaayaan na mah benten sareng dunya bajoang pikeun dagang sareng Cina sedengkeun wargana ngabahekeun sadaya tujuan wisata di Old Eropa sareng Amérika.

Cina mangrupikeun dunya pikeun nyalira, tapi kumaha urang terang ngeunaan nagara raksasa sareng pendudukna di Asia? Dinten ayeuna, panasaran Cina.

Cina

Pikeun seueur jalma, Cina mangrupikeun nagara anu paling dipikaresep di dunya. Éta mangrupikeun nagara panggedéna katilu di planét ieu sareng anu nganggo jumlah penduduk anu langkung ageung. Ogé, saluareun pasang surut dina sajarah politik na Mangrupikeun salah sahiji peradaban aktif anu paling lami pisan tina sagala rupa anu di dunya urang.

Ti salaku nagara anu mundur sareng agraris, dihijikeun ka perkebunan feodal, éta parantos janten salah sahiji ékonomi anu paling gancang berkembang sareng berkembang dina sababaraha dekade ayeuna. Éta henteu bébas sareng rébuan taun kaisar, mandarin sareng biarawan parantos dikubur saatos salah sahiji perang sipil anu paling sesah anu tiasa dirajaan ku hiji jalma.

Kiwari, namina nyaéta Républik Rahayat Cina sareng ngahargaan janten bagian tina grup pilihan: éta mangrupikeun salah sahiji Opat Peradaban Purba dunya babarengan jeung urang Babul, Urang Maya jeung urang Mesir. Sejarah nyarios ka urang yén daérah Tiongkok dihijikeun ku anu munggaran kaisar, Qin, anu makamna dipendakan sareng digali mangtaun-taun. Engké bakal datang dinasti séjén anu dikenal salaku Han, Tang, Yuan, Ming sareng akhirna, anu terakhir, anu Dinasti Qing.

Saatos jaman kaisar anu panjang ieu aya, dina awal abad ka-XNUMX, perang sipil hébat, dugi dina 1949 Républik Rahayat Cina didirikeun pengadilan komunis sareng ti tangan Mao Zedong. Teras, reformasi dimimitian saatos pupusna ku denx xiaoping aranjeunna neundeun pondasi pikeun satengah komunis, satengah kapitalis Cina ieu anu urang sadayana terang.

Panasaran Cina

Cina ngagaduhan 9.6 juta kilométer pasagi sareng éta ageung. A) Leres, bentang na rupa-rupa sabab aya gunung, dataran, gurun, padang rumput, sareng bukit. Cina mangrupikeun tempat anu paling luhur di planet ieu: di Gunung Everest kalayan jangkungna 8.848 méter, tapi dina waktos anu sasarengan éta ngagaduhan déprési panghandapna katilu di dunya, Turpan Depresi kalayan kirang ti 154 méter.

Ngeunaan wates Cina mangrupikeun nagara anu ngagaduhan wates internasional anu paling sa dunyaÉta ngagaduhan aranjeunna sareng 14 nagara, Mongolia, Tajikstan, Rusia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Afghanistan, Pakistan, Nepal, India, Myanmar, Bhutan, Vietnam, Thailand sareng Koréa Kalér. Jelas, unggal kontak ngagaduhan pangaruhna.

Kalayan ukuran sapertos tambahan bentang ogé ngagaduhan macem-macem iklim. Sedengkeun kalér langkung tiis tibatan kidul, kulon langkung garing tibatan wétan. Di beulah kalér suhuna tiasa -40ºC tapi di beulah kidul, dina usum panas, térmométer ogé tiasa naék kana 40ºC naraka. Sami sareng hujan, di belah kidul wétan hujan ageung, panginten dugi ka 3 méter, sedengkeun di gurun pasir ngan ukur sababaraha milimeter dina sataun saentos.

Nalika kuring alit, Cina mangrupikeun nagara anu katutup, kalayan rébuan jalma naék sapédah nganggo baju biru. Saeutik-saeutik, dina 30 taun ka pengker, kartu pos parantos robih. Kiwari éta mangrupikeun salah sahiji ékonomi anu paling gancang di dunya, numuwuhkeun sakitar 10% per taun. Éta katelah «pabrik dunya"sareng mangrupikeun produser terkemuka pakean, cocooan, pupuk, beton sareng waja tina sakabeh dunya.

Jelas, pamekaran ieu aya hubunganana sareng seueur jalma polusi lingkungan, sareng sabagian parantos dimungkinkeun ku henteuna serikat buruh. Gajih anu rendah sareng sababaraha hak tanaga gawé sigana persamaan idéal pikeun pangwangunan. Sanaos biaya anu ditampi sababaraha nagara maju ayeuna.

Pangwangunan ékonomi ieu parantos nyandak transformasi sosial hébat. Sacara prinsip, a ngembangna urbanisasi kumargi diitung éta 300 juta jalma parantos ngalih ti padesaan ka kota dina tilu dasawarsa ka tukang. Janten, aya megacities sareng nalika tren na berlanjut, pamaréntah sigana bakal nyanghareupan masalah-masalah sanés (pendidikan, kaséhatan, urbanisasi, tanaga gawé).

Kulawarga pisah, kolot ngumbara ka kota-kota pikeun damel sareng henteu tiasa nyandak murangkalihna, anu ditingalkeun ku nini-nini. Atanapi aranjeunna nyandak éta tapi aranjeunna henteu tiasa ngadaptar aranjeunna dina alamat énggal sareng aranjeunna kakurangan sistem médis ... hal sapertos kitu. Sadaya ieu ngakibatkeun tantangan hébat pikeun pamaréntah Cina, teu aya mamang.

Salaku tambahan, masarakat Cina, sanaos ka panon asing sigana katingalina pisan homogén, éta henteu saéna homogén. Cina ngagaduhan 56 kelompok étnis, sareng masing-masing gaduh tradisi budaya nyalira, kadang basa na kadang sistem tulisanana nyalira. Leres éta kelompok mayoritas nyaéta Han, ngan langkung ti 91% tina total penduduk, tapi Manchu, Hui atanapi Miao ogé ngagaduhan populasi ageung.

Grup étnis ieu cicing di daérah-daérah tertentu di nagara éta, janten kabijakan khusus kedah dikembangkeun pikeun ngungkulanana. Salaku conto, di Uygur aya kelompok muslim sareng dina taun-taun ayeuna éta mangrupikeun daérah anu bentrok pisan pikeun pamaréntah pusat.

Kumaha nagara anu lega sareng beragam sapertos ngahiji? Sawaréh ngalangkungan sistem pendidikan, sapertos biasa. Sanaos Cina gaduh seueur basa, nyatana mangrupikeun hiji-hijina sistem tulisan piktografi anu tersisa di dunya, basa resmi nyaéta basa Mandarin. Mandarin diajarkeun di sadaya sakola sareng sakedik sakedik-sakedik éta parantos ngagentos basa populér anu sanés, sapertos Kanton.

Kanton diucapkeun di Hong Kong, Macao, Guangxi atanapi Guandong, salaku conto, tapi di daérah Shaghai atanapi Zhejiang dialék Wu nyarios, anu bénten pisan sareng basa Mandarin ... Pokokna, Cina panginten mangrupikeun basa anu paling sering dianggo dina basa dunya jumlah penduduk tapi tanpa ragu Éta mangrupikeun salah sahiji anu paling sesah pikeun diajar langsung tina kalong.

Kalayan seueur jalma sareng seueur bahasa sareng seueur budaya, bahkan nalika urang mikir yén Cina ngaku hiji agama, éta henteu sapertos kitu. Nyatana, agama mangrupikeun poko anu handapeun komunisme parantos dianiaya. Tapi sanés harita atanapi ayeuna teu aya hiji agama sareng urang Cina ngaku tina ateisme kana agama Shintoisme tertentu, ngalangkungan Konfusianisme, Budha, Taoisme, Islam atanapi bahkan Kristen.

Kanggo sababaraha waktos ayeuna, Cina parantos nanem modal seueur artos dina ngembangkeun sistem transportasi internal na. Nagara anu hoyong janten kakuatan kedah leres-leres nyambung. Janten, nuturkeun jejak Jepang, Karéta Cina ply di penjuru nagara. Sareng angkutan ieu anu ngamungkinkeun para turis dinten ayeuna ogé terang kaajaibanana. Sareng éta anu enya, Cina ngagaduhan khasanah wisata anu hébat.

Kuring nyarios ngeunaan Tembok Ageung, Pahlawan Terracotta, Kota Larang anu éndah, Guilin, Walungan Yangtze sareng Pagunungan Konéng, panda Sichuan, pantai Sanya, gedung pencakar langit rame di Hong Kong, kaéndahan Shanghai ... Sareng gastronomi!

Tapi urang ngamimitian tulisan ieu ngeunaan panasaran Cina janten urang moal angkat tanpa ngantepkeun data ieu: langlayangan diciptakeun di Cina, langkung ti tilu rebu taun ka pengker kanyataanna, nganggo sutra sareng awi; oge aranjeunna nyiptakeun maén bal dua rebu taun ka pengker di jaman Dinasti Han pikeun ngahibur istana kaisar.

Bubuk mesiu lahir di Cina, sami sareng kembang api, Cina ngahasilkeun sakitar 85% kembang api di dunya. Sababaraha pasar di Beijing ngajual katuangan anu anéh pisan, sapertos kalajengking anu nyangkut dina tusuk gigi, hirup, sareng digoréng dina minyak, diantara serangga anu sanés.

Sajaba ti éta, lesung anu dianggo dina Tembok Ageung didamel tina béas caketUpami anjeun ngempelkeun sadaya rute karéta di Cina anjeun tiasa ngurilingan dunya dua kali, sumpit diciptakeun 5 taun ka pengker sareng henteu dianggo kanggo tuang tapi kanggo masak, sanaos nagara ageung ngan ukur gaduh hiji waktos resmi (Amérika Serikat ngagaduhan opat), satengah tina sadaya babi di dunya cicing di Cina (sareng aranjeunna tuang)

Sareng kitu urang tiasa neraskeun daptar kaéndahan sareng panasaran urang Cina tapi saur kuring langkung saé angkat sareng ningali sadayana sacara langsung.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*