Masada, perjalanan kana sajarah

Nalika kuring alit, aya serial TV anu kawéntar disebut Masada, drama bersejarah sareng bintang-bintang saat ieu sapertos Peter O'Toole, Peter Strauss sareng Barbara Carrera. Nya harita kuring mimiti nguping nami Masada sareng carita ieu bénténg di gurun Yahudi di Israél.

Dinten ieu reruntuhan, ageung sareng masih megah, bentukna teh Taman Nasional Masada sareng aranjeunna Warisan Dunya, janten upami hiji dinten anjeun nganjang ka Israel anjeun moal tiasa ngantepkeun aranjeunna kaluar tina rute anjeun.

Masada

Uing aya istana sareng benteng anu diwangun dina bukit di gurun Judean, caket Laut Mati, di Israél ayeuna. Serial tivi anu anjeun rujukan di luhur nyaritakeun ngeunaan momen-momen terakhir dina perang antara urang Yahudi sareng Romawi, anu dipikaterang ku sajarah salaku Pemberontakan Yahudi Ageung. Jalma-jalma Yahudi ngungsi di dieu sareng urang Romawi ngepung tempat éta sareng aranjeunna kasar ngepung anjeunna dugi ka tahanan milih bunuh diri koléktif.

Maka Masada mangrupikeun hal anu sinonim pikeun nasionalisme Yahudi sareng negeskeun salaku hiji jalma. Kusabab 1966 sakabeh daérah parantos janten Taman Nasional, ti saprak 1983 éta parantos janten bagian tina Cagar Alam Gurun Judean sareng ti saprak 2001 éta mangrupikeun Situs Warisan Dunya numutkeun UNESCO.

Medan anu diadegkeun Masada mangrupikeun bagian tina masif tektonik ngora, tanpa seueur érosi, bentukna henteu teratur tapi mirip pisan sareng piramida tanpa titik. Dataran luhurna saukuran kira-kira 645 méter panjangna 315 lega, kalayan legana sakitar 9 hektar. Di beulah wétan aya gawir anu jangkungna 400 méter sareng di sisi sanésna aya kana saratus méter. Janten, aksésna ka luhur hésé.

Sanaos titinggal padumukan kuno parantos dipendakan, numutkeun sejarawan Flavio Josefo benteng ieu diwangun ku raja Hasmonean Alexander Janneo sareng mendakan sababaraha koin sareng stucco ti waktos éta nunjukkeun yén ideu na henteu lepat. Tapi sajarah anu dipikaresep ku urang Masada nyaéta engké sareng lumangsung dina waktos penaklukan Yuda ku Pompey.

Raja Herodes, kasohor, ngagaduhan anggota kulawargana di dieu nalika anjeunna ngumbara ka Roma pikeun nyungkeun bala pikeun ngontrol daérah éta. Bénténg éta teras nahan pengepungan anu parah ku Parthians, sareng ngan hujan ajaib anu nyalametkeun aranjeunna tina kedah tunduh, sabab aranjeunna parantos béak cai. Samentara éta, di Roma, Herodes meunang dukungan anu anjeunna milari sareng uih deui sakumaha Raja Yudea sareng sakedik-sakedik anjeunna nalukkeun daérah, pamustunganana nyababkeun Yérusalém murag.

Tapi aranjeunna janten waktos anu cemas: didukung ku Mark Antony Cleopatra VII ngagedéan karajaanna, janten Herodes nguatkeun Masada mikir yén hiji dinten anjeunna bakal meryogikeun tempat anu rada teu kapendak. Tujuh puluh taun saatos pupusna, éta mimiti perang Yahudi - Romawi kumargi tegangan éta dina crescendo. Sakelompok urang Yahudi radikal damel di pemberontakan éta, anu sanés gabung sareng akhirna grup Copó Masada maéhan garnisun Romawi ditempatkeun di dinya.

Dina sababaraha taun ka pengker éta daérah mangrupikeun gunungapi sareng Masada diidentifikasi minangka tempat anu henteu leres. Saterusna urang Romawi nyandak tindakan dina masalah éta sareng mutuskeun pikeun maéhan pangungsi Yahudi di ditu sakurilingna sareng seueur kubu militér. Komandan ngarencanakeun sadayana kalayan jéntré, fokus kana ngalebetkeun aksés ka lamping kulon. Saatos nyobian henteu kéngingkeun tembok, anjeunna mutuskeun ngawangun tanjakan anu saatos sababaraha minggu jangkungna 100 méter.

saatos tujuh bulan ngepung Tanjakan réngsé sareng menara ngepung beusi bertulang setinggi 30 méter diwangun di luhur. Ti dieu urang Romawi némbakan sareng domba anu masihan kana témbok tiasa dianggo. Saatos sababaraha waktos urang Romawi sadar yén urang Yahudi parantos ngawangun anu langkung hese di tukang tembok, janten aranjeunna ngabolaykeun serangan sareng ngabakar struktur éta.

Urang Yahudi di jero Masada aya masalah sareng mutuskeun bunuh diri: éta lalaki maéhan kulawargana teras milih sapuluh pikeun silih paéhan. Sareng teras dugi ka ngan aya hiji lalaki deui, anu ku cicing nyalira ngabenteng bentengna. Nalika urang Romawi tungtungna lebet, aranjeunna mendakan makam.

Tapi iraha Masada dipanggihan ku para ahli purbakala? Éta di mimiti Abad ka XIX, taun 1838 sacara khusus. Saprak harita daérah janten pikaresepeun pisan sareng sadayana digali sareng dipetakeun. Penggalian arkéologis utama dilakukeun dina taun 60an.

Pariwisata Masada

Naon anu tiasa ditingali di Masada? El komplek kulon Éta tiasa diaksés ti Arad, ku jalur 3199. Di dieu anjeun bakal ningali rekonstruksi mesin Romawi ti situs ka Masada, éta tanjakan roman anu naék na kalebet antara 15 sareng 20 menit naék, nyaéta waduk kalér kuno ngali kaluar gunung sareng, pikeun harga anu misah, anjeun tiasa cicing bobo di tenda. aya ogé anu cahaya sareng acara sora peutingna di ampiteater.

Dina dataran gunung aya ruruntuhan Istana Kalér, sésana istana Herodes tilu tingkat swasta kalayan lanté mosaik sareng mural anu parantos didamel deui, reruntuhan hiji-hijina tempat ibadah anu tetep ti jaman Bait Kadua, rohangan dimana nami-nami sadaya jalma hitmen, kelompok mayoritas urang Yahudi anu dikurung di Masada nalika pemberontakan, dipendakan, garéja Bizantium diwangun ku biarawan pertapa ogé kalayan lanté mozaik, éta Istana Kulon, ageung pisan sareng ogé kawit ti jaman Herodes, éta mandi roman, kamar komandan kalayan mural sareng cistern kidul, rohangan ageung handapeun gunung.

Ngakses ti Laut Mati, jalur 90, hiji lebet ngalangkungan lawang wétan anu aya toko kado, stasiun bantuan munggaran, a réstoran jeung cafe.

Ogé di dieu nyaeta Masada Yigal Yadin Museum, dibuka taun 2007, anu nawarkeun pangalaman naratif ngeunaan kajadian-kajadian di sakitar benteng, masihan anu saé kasang tukang ka neng, teh jalan tol anu nganteurkeun anjeun kana panto Jalan Oray, anu paling hese, anu ayeuna tiasa ditutupan ku jalan, ngalibetkeun sajam dugi satengah turun.

Kunjunganna saé pisan. Mangga buku lawang ka Taman Nasional Masada online, ngalangkungan halaman wéb resmi, milih tanggal na.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*