Laut Batin Dunya

Laut anu pangsaéna di dunya

Planet Bumi henteu ngan ukur ngagaduhan bentang alam anu luar biasa, sapertos leuweung Kalimantan atanapi pantai Amérika tropis, tapi ogé ngagaduhan sagara daratan dimana seueur rupa sato cicing sareng dimana, sajaba ti éta, anjeun tiasa resep ningali kota-kota anu aya di basisir na.

Dupi anjeun kersa kami tur sababaraha laut darat di dunya? Kanggo ayeuna, anjeun moal nyiapkeun koper, sanaos pastina hoyong ningali éta dina situs engké, tina parahu.

Laut Tengah

Pantai laut Mediterania

Hayu urang mimitian wisata kami ku bade ningali Laut Tengah. Laut »saeutik» ieu diseupan ku cai Atlantik, anu ngaliwatan Selat Gibraltar. Éta sakitar 2,5 juta km2 sareng 3.860km panjangna. Éta, engké, ti Karibia, laut daratan kadua pangageungna di dunya. Cai na ngamandian Éropa kidul, Asia kulon sareng Afrika kalér.

Laut Aegean

Gunung di laut aegean

Urang teraskeun perjalanan urang nuju ka Laut Aegean, anu aya diantara Yunani sareng Turki. Tempatna luasna sakitar 180.000km2, sareng panjangna 600km ti kalér ka kidul, sareng 400km ti wétan ka kulon. Di jerona anjeun bakal mendakan Pulo Turki Bozcaada sareng Gökçceada, sareng Yunani di Kreta atanapi Kárpatos. Ngaranna asalna ti raja Atégén Aegean, anu, percaya yén putrana Theseus tos maot didahar ku Minotaur, ngalungkeun dirina ka laut. Carita hanjelu pikeun laut anu saageung sapertos Aegean.

Laut Marmara

laut marmara

Tanpa jauh pisan, urang ayeuna datang ka Laut Marmara, anu perenahna antara Laut Aegean sareng Laut Hideung, khusus dimana tempat Selat Dardanelles sareng Bosphorus. Upami anjeun henteu terang, kami nyaritakeun yén laut ieu panjangna henteu kirang ti 11.350km2. Balayar ngaliwatan laut urang tiasa kenal sababaraha pulau sapertos Pulo Pangeran sareng Pulo Marmara.

Laut Hideung

gawir laut hideung

Moal sono ka Laut Hideung. Lokasina antara Éropa tenggara sareng Asia Minor, éta dihubungkeun sareng wétan sareng Laut Aegean. Jembar wilayahna 436.000km2 sareng jilidna 547.000km. Di laut ieu tempatna nagara-nagara Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turki sareng Ukraina. Rupa-rupa budaya, tradisi anu béda, seueur tempat anu luar biasa pikeun ditingali sareng dinikmati 😉.

Laut Aral

laut aral maot

El Laut Aral Éta mangrupikeun salah sahiji situ anu panggedéna di dunya, ngalangkungan lega 68.000km2. Dina waktos ayeuna, éta garing garing. Ieu musibah anu didadarkeun salaku salah sahiji anu paling parah dina sajarah anyar. Pikeun ningali éta, anjeun kedah angkat ka Asia Tengah, khususna ka nagara-nagara Kazakhstan sareng Uzbékistan.

Laut jepang

laut jepang

Waktosna kanggo ngalih ka Laut jepang, dinten ayeuna dianggap laut anu kontroversial pisan kusabab kakejamanana moro lumba-lumba tradisional di daérah basisir laut ieu sapertos Taiji. Tradisi kuno ieu, anu ayeuna ditolak ku pelindung sato, dirayakeun unggal taun tanggal 1 Séptémber, anu dina waktosna laut najis beureum ku getih lumba-lumba anu dibunuh.

Laut Grau

laut grau

Ayeuna urang angkat ka tungtung dunya, pikeun terang Laut Grau, di Peru. Grau nyaéta nami anu bagian Pasipik anu angkat ka daérah basisir nagara dipikaterang. Laut ieu dugi ti Boca de Capones dugi ka arah Concordia, janten ngamandian teu kirang ti 3.079 kilométer pantai.

laut Karibia

Laut Karibia

El laut Karibia éta mangrupikeun salah sahiji laut tropis anu urang tiasa mendakan di dunya. Tempatna di wétan Amérika Tengah sareng kalér Amérika Kidul. Kalayan luasna 2.763.800km2, cai na ngamandian seueur nagara, sapertos Kuba, Kosta Rika, Barbados atanapi Puerto Rico. Upami anjeun hoyong mikaresep pantai kristal sareng iklim anu hampang, di dieu anjeun pasti bakal gaduh waktos anu saé.

Laut Greenland

gunung es laut Greenland

Waktosna badé sakedik (atanapi seueur 🙂) tiis. Urang angkat ka Laut Greenland, anu perenahna di beulah kalér Laut Samudra Atlantik Kalér. Tempatna di antara basisir wétan Greenland, Kapuloan Svalbard, Pulo Jan Mayen sareng Islandia. Éta sakitar 1.205.000km2. Sanaos suhu handap anu tiasa dirékam di dieu (di handap -10ºC), anjeun bakal mendakan sababaraha sato anu hirup di cai na, sapertos lumba-lumba, anjing laut, paus sareng manuk lauts.

Laut Beaufort

laut beaufort wengi

Laut tiis sanésna, éta Laut Beaufort. Tempatna diantara Alaska sareng Wétan Kulon sareng Yukon, anu terakhir milik Kanada. Cai lega na 450.000km2, sareng gaduh nami ka tukang hidrographer Irlandia Sir Francis Beaufort (1774-1857). Ieu dimana teh Pulo Banks, dingaranan pikeun ngahargaan Sir Joseph Banks (1768-1771), naturalis, ahli botani sareng penjelajah anu mingpin Royal Society anu bergengsi di 1819 sareng anu pendamping James Cook dina perjalanan anu munggaran.

Sareng di dieu perjalanan urang khususna réngsé. Laut mana anu anjeun paling resep? Sareng naon anu kirang?

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1.   Nicole cenahna

    Nya aranjeunna ngan ukur masihan kuring sapertos 4 atanapi 5 conto sareng ogé sanés kanggo nyayogikeun berita sareng seueur béwara ogé kuring henteu resep halaman ieu pisan maka dalith colordo kuring milari laut sanés iklan koran ... ..nicole

bool (leres)