Tarian khas daérah Karibia

Tarian khas daérah Karibia asalna ti jaman baheula. Urang sebut ieu daérah lega anu kalebet sababaraha nagara anu dimandian ku pisan laut Karibia sareng ogé pulau-pulau anu dikurilingan ku bagian ieu Samudra Atlantik. Diantara anu munggaran nyaéta Méksiko, Colombia, Nikaragua o Panama, bari ngeunaan anu terakhir, urang tiasa nyebatkeun bangsa salaku Kuba (upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan adat istiadat nagara ieu, malik di dieu), républik Dominika o Jamaica.

Maka, tarian khas daérah Karibia mangrupikeun anu dilakukeun di daérah anu lega éta. Ayeuna, aranjeunna mangrupikeun hasil tina sintésis tina tilu pangaruh: asli, Spanyol sareng Afrika, anu terakhir dibawa ka ditu ku anu ngagaduhan perbudakan salaku tujuanana. Nyatana, seueur tarian ieu dipentaskeun dina akhir dinten damel anu hésé boh budak boh padamel gratis. Tapi, tanpa ado salajengna, urang bade nyaritakeun ngeunaan wirahma ieu.

Tarian khas daérah Karibia: rupa-rupa anu ageung

Hal kahiji anu menonjol ngeunaan tarian ieu nyaéta jumlahna ageung diantarana anu aya. Salaku conto, anu disebut aranjeunna hideung, asalna ti Pulo Santa Lucia; éta puja Kolombia, éta sextet atanapi aranjeunna palenquero atanapi kendang saeutik, lahir di Panama. Tapi, ku sabab teu mungkin liren pisan dina tarian ieu, urang badé nyarioskeun tentang anu paling populér.

Salsa, kaunggulan tarian Karibia

Salsa

Salsa, tarian khas daérah Karibia tara kaunggulan

Anu matak, tarian Karibia anu paling khas janten populér di Ny ti taun genep puluhan abad ka tukang. Jaman éta musisi Puerto Rico dipimpin ku Dominika Johnny pacheco ngajantenkeun anjeunna kawéntar.

Nanging, asal usulna balik ka nagara Karibia sareng khusus pisan ka Kuba. Nyatana, wirahma sareng wirahma na dumasar kana musik tradisional ti nagara éta. Khususna, pola wirahma na asalna aranjeunna Kuba sareng mélodi dicandak tina aranjeunna Montuno.

Ogé Kuba seueur instrumen na. Salaku conto, bongo, pailas, güiro atanapi cowbell anu dilengkepan ku anu sanés sapertos piano, tarompét sareng bass dobel. Akhirna, harmoni na asalna tina musik Éropa.

Merengue, kontribusi Dominika

Merengue

Meringue Dominika

Merengue mangrupikeun jogét anu pang populerna di républik Dominika. Éta ogé sumping ka AS  abad ka tukang, tapi asal-usulna ti saprak tanggal XNUMX sareng teu jelas. Sakantenan aya sababaraha legenda perkawis éta.

Salah sahiji anu paling terkenal nyebatkeun yén pahlawan pribumi anu hébat terluka dina patempuran suku ngalawan Spanyol. Kana balik ka kampungna, tatangga na mutuskeun pikeun buang anjeunna pésta. Sareng kumargi aranjeunna ningali yén anjeunna lumpuh, aranjeunna milih niron anjeunna nalika jogét. Hasilna nyaéta aranjeunna nyeret suku sareng mindahkeun pinggul, dua ciri khas koreografi meringue.

Naha leres atanapi henteu, éta mangrupikeun carita anu saé. Tapi nyatana éta jogét ieu parantos janten salah sahiji anu pang populerna di dunya, dugi ka dinyatakeun Warisan Budaya Teu Ketara tina Kamanusaan ku UNESCO.

Sugan langkung nyata tradisi anu ngadugikeun asal usulna ka patani daérah The Cibao yén aranjeunna badé ngical produkna ka kota-kota. Aranjeunna cicing di kamar panginepan sareng salah sahiji diantarana disebat Perico Ripao. Éta tempat aranjeunna ngahibur diri ku ngalaksanakeun tarian ieu. Maka disebatna dina waktos sareng daérah tepatna Perico Ripao.

Sedengkeun pikeun musikna, dumasarkeun kana tilu alat: akordion, güira sareng tambora. Tungtungna, éta ogé panasaran yén jalma utama anu jawab paningkatan sareng pamekaran meringue nyaéta diktator. Rafael Leonidas Trujillo, sadayana anu mikaresep ieu anu nyiptakeun sakola sareng orkestra pikeun ngamajukeunana.

Mambo sareng asal na di Afrika

hal

Palaku Mambo

Diantara tarian khas daérah Karibia, ieu dikembangkeun di Kuba. Nanging, asal na disababkeun ku budak-budak Afrika anu sumping di Pulo Jawa. Kumaha waé ogé, versi modéren tina jogét ieu kusabab Orchestra Arcaño dina tilu puluhan abad ka tukang.

Nyandak éta Kuba danzón, ngagancangkeunana sareng ngenalkeun sinkopasi kana perkusi bari nambihan unsur-unsur jinisna Montuno. Nanging, éta bakal janten Méksiko Damaso Pérez Prado anu bakal ngapopulerkeun mambo di sakumna dunya. Anjeunna ngalakukeun ieu ku ngembangna jumlah pamaén dina orkestra sareng nambihan elemen jazz Amérika Kalér sapertos tarompét, saksofon, sareng bass dobel.

Karakteristik ogé ngajantenkeun anéh sudut pandang anu ngajantenkeun awakna ngalih kana sambelna. Parantos dina taun lima puluhan abad ke, sababaraha musisi ngalihkeun mambo ka Ny ngajantenkeun fenomena internasional anu sajati.

Cha-cha

Cha Cha Cha

Cha-cha penari

Ogé lahir di KubaAsalna pasti tiasa dipendakan dina pangaruh mambo. Aya penari anu henteu raoseun sareng wirahma frénétis tina tarian anu disiarkeun ku Pérez Prado. Janten aranjeunna milari anu langkung tenang sareng éta kumaha lahir di cha-cha kalayan tempo anu langkung tenang sareng wirahma anu pikaresepeun.

Khususna, ciptana disababkeun ku biola terkenal sareng komposer Enrique Jorrín, anu ogé ngamajukeun pentingna lirik anu dipidangkeun ku sakumna orkestra atanapi ku vokalis solo.

Numutkeun ka para ahli, musik ieu ngagabungkeun akar Kuba danzón sareng na sorangan mambo, tapi ngarobih konsepsi melodi sareng wirahma na. Salaku tambahan, éta ngenalkeun unsur tina schottische ti Madrid. Sedengkeun pikeun jogét éta nyalira, disebatkeun yén éta diciptakeun ku grup anu koreograferna di klub Silver Star di Havana. Léngkah-léngkahna aya sora kana taneuh anu siga tilu pukulan berturut-turut. Sareng nganggo onomatopoeia, aranjeunna ngabaptiskeun jinisna salaku "Cha Cha Cha".

Cumbia, warisan Afrika

Nari cumbia

Cumbia

Beda sareng anu sateuacanna, cumbia dianggap ahli waris pikeun tarian afrika anu nyandak ka Amérika jalma-jalma anu diangkut salaku budak. Nanging, éta ogé ngagaduhan unsur asli sareng Spanyol.

Sanaos dinten ayeuna ditari di sakumna dunya sareng aya cariosan Argentina, Chili, Méksiko komo cumbia Kosta Rika, asal muasal tarian ieu kedah dipendakan di daérah-daérah Kolombia sareng Panama.

Salaku hasil tina sintésis anu urang carioskeun, bedug asalna tina substrat Afrika, sedengkeun instrumen anu sanés sapertos para maracas, pitos sareng gouache Aranjeunna asli ti Amérika. Sabalikna, papakéan anu dianggona ku para penari asalna tina jinis pakean kuno Spanyol.

Tapi anu paling dipikaresep ku urang dina tulisan ieu, anu nari sapertos kitu, ngagaduhan akar Afrika anu asli. Éta nampilkeun sensualitas sareng koreografi khas tarian anu masih tiasa dipendakan ayeuna dina manah Aprika.

Anu bachata

Nari bachata

Bachata

Éta ogé jogét anu sajati Dominika tapi ngalegaan ka sakabeh dunya. Asalna dina taun genep puluhan abad ke ti saprak wirahma bolero, sanaos ogé nampilkeun pangaruh ti merengue jeung aranjeunna Kuba.

Salaku tambahan, pikeun bachata sababaraha alat anu khas tina wirahma na diganti. Salaku conto, maraca bolero diganti ku güira, ogé kagolong kana kulawarga perkusi, sareng dikenalkeun gitar.

Sakumaha anu parantos kajantenan kalayan seueur tarian anu sanés, bachata dianggap dina awalna salaku jogét kelas anu paling hina. Teras éta katelah "Musik pait", anu ngajantenkeun melaan dina téma na. Éta parantos aya dina taun dalapan puluhan abad ke nalika jinisna sumebar sacara internasional dugi ka diklasifikasikeun ku UNESCO salaku Warisan Kamanusaan Teu Ketara.

Di sisi anu sanésna, sapanjang sajarah na, bachata parantos dibagi kana dua subgenres. The tecnoamargue éta salah sahijina. Éta ngagabungkeun ciri-ciri jogét ieu sareng musik anu didamel tina alat éléktronik bari ngahiji sareng jinis sanés sapertos jazz atanapi rock. Palaku anu pangsaéna nyaéta Sonia Silvestre.

Subgenre kadua nyaéta anu disebut bachata pink, anu ngagaduhan langkung seueur popularitas di panjuru dunya. Cukup pikeun urang pikeun nyaritakeun yén inohong hébat na Victor Koswara sareng di luhur sadayana, Juan Luis Guerra supaya anjeun sadar éta. Dina hal ieu, éta digabungkeun sareng balad romantis.

Sedengkeun pikeun jinis ayeuna, éksponén pangageungna nyaéta penyanyi asal Amérika ti Amérika Romeo Santos, mimitina sareng kelompok anjeun, Aventura, sareng ayeuna solo.

Tarian khas anu sanés di daérah Karibia anu kirang populér

Mapalé

Panarjamah mapalé

Tarian anu parantos kami carioskeun dugi ka ayeuna mangrupikeun khas Karibia, tapi aranjeunna parantos ngalangkungan wilayahna janten terkenal di panjuru dunya. Nanging, aya tarian sanés anu tacan suksés di luar negeri, tapi populér pisan di daérah Karibia.

Nya éta kasus gabungan, anu asalna aya di daérah Colombia sateuacan kadatangan urang Spanyol. Éta ngagabungkeun pangaruh tina pipa asli sareng wirahma Afrika sareng ngagaduhan komponén anu ngagoda anu jelas. Ayeuna mangrupikeun jogét ballroom anu ngagaduhan wirahma lilting sareng perayaan. Pikeun nari éta, aranjeunna biasana nyandak kostum khas Kolombia. Ogé kagolong kana jinis jogét ieu fandango, anu teu aya hubunganana sareng nami Spanyol na. Asalna ti kota Bolivia gula, gancang sumebar ka Kolombia Urabá. Éta mangrupikeun korido anu bahagia di mana, panasaran, awéwé nyandak lilin pikeun nolak pangemutan lalaki.

Akar Afrika anu langkung jelas gaduhna mapalé. Dina jogét ieu, kendang sareng panelepon anu nyetél wirahmana. Asal usulna aya hubunganana sareng padamelan, tapi ayeuna ngagaduhan nada perayaan anu teu bisa dipungkir. Éta mangrupikeun jogét anu energik sareng semangat, pinuh ku aheng.

Tungtungna, urang bakal nyaritakeun ngeunaan bullerengue. Sapertos jogét khas daérah Karibia, éta kalebet tarian, lagu sareng interpretasi mélodi. Anu terakhir dilaksanakeun ngan ukur kendang sareng nganggo dampal panangan. Pikeun bagian na, lagu na sok dilakukeun ku awéwé sareng jogét tiasa dilakukeun ku pasangan sareng kelompok.

Kasimpulanana, kami parantos nyaritakeun ngeunaan sababaraha tarian pang populerna di Karibia. Anu mimiti anu kami sebatkeun ka anjeun parantos ngahontal kamashuran sareng popularitas internasional. Pikeun bagianna, anu terakhir sami-sami dipikaterang di daérah tempat pagelaranana, tapi kirang di dunya sanésna. Kumaha waé ogé, aya seueur anu sanés tarian khas daérah Karibia. Diantarana, urang bakal nyebatkeun dina ngalirkeun farotaséta scribble, dibawa ka Amérika ku Spanyol, atanapi Kuring bakal janten kuring terang-kuring terang.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*