Walungan pangpanjangna di dunya

Walungan Nil anu legendaris sok dipercaya paling panjang di dunya, tapi kumaha upami henteu? Ngukur aliran ieu henteu gampang sapertos disada, bahkan pikeun kartograpis hidrografi sabab gumantung kana faktor anu béda: skala pangukuran anu dianggo, dimana hiji walungan dimimitian sareng tungtung anu sanés (kumargi seueur aliran anu cocog sareng sistem walungan), panjangna atanapi polumeu.

Seueur ahli nyarios yén walungan pangpanjangna di planét ieu nyaéta Amazon. Tapi naha aya seueur kontropérsi dina topik ieu? Naon sabenerna walungan pangpanjangna di dunya?

Walungan Nil

Ayeuna, judul catetan Guinness ieu aya sengketa antara Nil sareng Amazon. Sacara tradisional, Walungan Nil dianggap paling panjang di 6.695 kilométer, anu asalna di Afrika Wétan sareng ngalir ka Laut Tengah. Sapanjang perjalanan éta nyebrang sapuluh nagara:

  • Républik Démokratik Kongo
  • Burundi
  • Rwanda
  • Tanzania
  • Kenya
  • Uganda
  • Étiopia
  • Éritréa
  • Sudan
  • Mesir

Ieu ngandung harti yén langkung ti 300 juta jalma gumantung ka Walungan Nil pikeun pasokan cai sareng irigasi pepelakan. Salaku tambahan, énergi tina aliran cai alami ieu dimanfaatkeun ku Bendungan Tinggi Aswan, pikeun nyayogikeun kakuatan PLTA sareng ngendalikeun banjir usum panas ti saprak 1970, taun pangwangunanana. Endah! kaleresan

Walungan Amazon

Gambar | Pixel

Numutkeun ka jasa Taman Nasional Amérika Serikat, Walungan Amazon ukuranna sakitar 6.400 kilométer. Sanaos sanésna mangrupikeun walungan anu pangpanjangna, éta mangrupikeun anu pangageungna di dunya dumasar jilidna: sakitar 60 kali langkung seueur tibatan Walungan Nil, anu aliran na ngan ukur 1,5% ti Amazon.

Upami urang ningali aliran na, walungan Amérika mangrupikeun raja sadaya walungan kumargi ngalirkeun rata-rata 200.000 méter kubik unggal detik ka Samudra Atlantik. Sapertos jumlah cai anu dikaluarkeun na ngan dina 5 dinten éta tiasa ngeusi sakabéh Danau Jenéwa (jero 150 méter sareng panjangna 72 kilométer). Leres pisan heboh.

Amazon ogé ngagaduhan cekungan hidrografi panggedéna di Bumi, anu ngalir ngalangkungan nagara sapertos:

  • Péru
  • Ékuador
  • Colombia
  • Bolivia
  • Brasil

Hutan hujan Amazon ogé aya dina baskomna, anu mangrupikeun tempat seueur spésiés liar sapertos mamalia, réptil atanapi manuk.

Di sisi anu sanésna, Walungan Amazon mangrupikeun anu lega di dunya. Nalika éta henteu ngabahekeun, bagian utamina tiasa dugi ka 11 kilométer. Éta lega pisan yén nyobian nyebrang éta dina jalan bakal nyandak 3 jam. Anjeun maca leres, 3 jam!

Dimana kontropérsi harita?

Gambar | Pixel

Numutkeun ka jasa Taman Nasional Amérika Serikat, Walungan Nil mangrupikeun walungan pangpanjangna di dunya 6650 kilométer sedengkeun Amazon anu kadua di 6.400 kilométer. Masalahna timbul nalika ahli sanés nyatakeun yén Walungan Amérika saleresna 6.992 kilométer panjangna.

Institut Geografi sareng Statistik Brasil nyebarkeun sababaraha taun ka pengker panilitian anu nyatakeun yén Amazon mangrupikeun walungan anu pangpanjangna di dunya. Aranjeunna ngagaduhan kacindekan yén sumber walungan aya dina titik di beulah kidul Peru tibatan ka kalér sabab kantos didebat.

Pikeun ngalaksanakeun panilitian ieu, para élmuwan ngumbara salami dua minggu pikeun ngawangun luhurna sakitar 5.000 méter. Dugi ka waktos éta, sumber Amazon parantos disetél di jurang Carhuasanta sareng gunung anu salju salju Mismi, tapi Paguyuban Geografis Lima negeskeun ngalangkungan gambar satelit yén Walungan Amazon asalna di jurang Apacheta (Arequipa), janten anu bakal janten walungan pangpanjangna di dunya, ngaleuwihan Walungan Nil ampir 400 kilométer.

Saha anu ngagaduhan alesan?

Komunitas ilmiah umumna terus negeskeun yén Walungan Nil nyaéta anu pangpanjangna sadunya. Saha anu ngagaduhan alesan? Éta henteu terang pasti sabab masalahna masih dina perdebatan. Sanaos, lebar sareng jilidna anu saéna, panginten kedahna condong ka Amazon.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*