Animals del desert del Sàhara

El desert del Sàhara és un dels deserts més famosos del món, amb els seus dies calorosos i les nits fresques. Semblaria que res o ningú no hi pot viure i, tanmateix, el Sàhara té molta vida.

A les seves dunes, on hom pot imaginar que no hi ha una gota d'aigua que sustenti vida, en realitat passa tot el contrari: el Sàhara desborda vida! Els seus animals són algunes de les espècies més velles del planeta i han aconseguit adaptar-se a condicions de vida que no són gens fàcils. Vegem avui els animals del Sàhara.

Antílop Addax

Es tracta d'una espècie de antílop amb potes planes, potes que els permet transitar per les sorres. Però és una pena que estigui en vies d'extinció ja que busquen la seva carn i la seva pell, a més que el seu hàbitat s'està deteriorant a causa de l'escalfament global i l'acció humana.

Avui dia aquests animals són més petits que antany ia causa de les potes també, els costa escapar dels seus depredadors naturals.

Camell dromedari

El camell i el desert van de la mà i el dromedari, el camell de dos geps, és la postal clàssica del Sahara. És aquí als seus geps on l'animal emmagatzema greix, no aigua. ¡El camell pot beure 100 litres d'aigua en només deu minuts!

És a més un animal molt domesticable, una de les grans domesticacions del desert, i ho aprofita molt ja que és molt fort i pot recórrer molts quilòmetres sense aigua ni menjar. El millor amic de l'home a terres com aquestes!

Gaselles Dorcas

És la espècie més comuna de totes les gaseles: té 65 centímetres d'alçada i pesa al voltant d'unes 50 lliures. Un altre nom que rep és «gacel·la Ariel». Són animals vegetarians que mengen fulles dels arbustos i dels arbres.

Les has vist saltar quan veuen els seus predadors? Són elles i, segons diuen els especialistes, ho fan per demostrar-los que estan en bona condició i que enganxaran la correguda de la seva vida. Tenen coratge sí, però tot i així és una espècie molt vulnerable.

Escarabat Dung

és aquest escarabat petit i negre que fa molta caca i que s'alimenta de tot allò que deixen els altres animals. Es compten tres tipus, el que fa boles de caca, el que excava caus i el que és força gandul i només viu a la caca.

Aquest costum escatològic, el de fer boles de caca, el tenen preferentment els mascles de l'espècie. Les femelles són més d'excavar caus i quedar-se dins.

Serp amb banyes

Se les coneix també com a serps de sorra i poden creixen fins a 50 centímetres de llarg. només se les veu de nit i en general durant el dia s'enterren a la sorra. Són serps verinoses que poden causar molt de mal a la pell, destruir les cèl·lules i produir molta toxicitat.

La serp amb banyes avui és una espècie en perill degut més que res a la degradació del medi ambient. Ningú sap del cert perquè tenen banyes sobre els seus ulls, encara que s'especula que és per protegir-los de la sorra o per navegar per ella o per camuflar-se…

Sargantana monitor

És un rèptil super verinós, de sang freda, així que la temperatura ambient té un gran impacte sobre les seves accions. Viuen en ruscos calents i quan regna el fred no se les veu enlloc. És per això que la sargantana no té bàsicament cap mecanisme de baralla, així que quan fa fred es posen super a la defensiva i es torna molt agressiva.

Què mengen les sargantanes monitor? Mengen animals petits com ara rates, mamífers o insectes. Tot allò que puguin trobar.

Escorpí assassí

És un insecte verinós i usen les seves armes de dues maneres: amb les seves pinces llargues malmeten els seus oponents i amb les seves pinces petites i més febles, una en particular que té la punta negra, és amb què injecten el verí.

Aquest verí té neuro toxines i produeix molt de dolor. Els nens i els adults grans són especialment susceptibles així que cal anar amb compte. El pitjor és que hi ha gent que comercialitza amb ells i els ven com a mascotes.

Estruç del desert

Una au que no vola, pobreta. Així pensen sempre d'ella, però realment la seva incapacitat d'aixecar vol la compensa molt bé sent un dels animals més ràpids del món. Un estruç pot córrer 40 milles per hora, tot i ser grans.

Hi ha diferents espècies de estruços al desert del Sàhara, posen ous gegantins i les seves llargues potes tenen dos dits, cosa que és genial per recórrer distàncies llargues. Aquestes potes són, a més, super fortes, poden enganxar super puntades, ia això se suma que tenen una vista fabulosa i una oïda excepcional.

Les estruços del desert en general no se'n van lluny de les fonts d'aigua i si les veus atentes, compte, hi ha depredadors a prop. Què mengen? Arbustos, pastura, de vegades animals petits.

Gossos africans salvatges

Són gossos salvatges superenergètics i molt persistents quan es tracta de perseguir les seves preses a les quals, finalment quan les aconsegueixen, les destripen. Els gossos viuen a les llençols al sud i al centre del desert, a rajades solitàries.

Es calcula que el percentatge d'èxit quan inicien una cacera és de més del 80%, del 90% al Serengeti, quan l'èxit dels lleons és del 30%. Són super exitosos! I per si no n'hi hagués prou, després de matar la presa deixen que els gossos vells i els cadells s'alimentin primer.

Guepard del Sàhara

aquests animals estan en extinció, queden al voltant de 250 animals al centre i oest del Sàhara ia la sabana del Sudan. En contrast amb altres guepards aquesta subespècie és més petita, amb pocs colors al pelatge, i més baixes.

Els guepards del desert del Sàhara cacen millor de nit i això és producte de la pròpia calor del seu ambient. També poden sobreviure més temps que les seves cosines sense aigua, ja que beuen la sang de les preses.

Guineu de Fennec

Fanak significa guineu en àrab així que el nom daquesta guineu és una mica redundant. La guineu és petit, un dels canins més petits de la família composta per llops, guineus i gossos. Té un pelatge molt clar i això ajuda a reflectir la llum del sol.

Aquesta guineu té ronyons adaptats al desert, així que minimitzen la pèrdua daigua del seu cos. Té un gran sentit de l'olfacte i molt bona oïda. Per això mateix rastregen les preses sentint, bàsicament. També poden escalar arbres buscant aus petites i ous.

Jerboes

És un rosegador que s'ha adaptat molt bé a viure al dur desert. Podeu saltar i escapar a una gran velocitat, així que per això segueix sobrevivint i escapa dels seus depredadors. La seva dieta consisteix en insectes, plantes i llavors, d'on també aconsegueixen hidratar-se.

Papió d'Anubis

És una espècie molt d'Àfrica que també es veu a les regions muntanyenques del Sàhara. Té un color una mica grisenc a la distància, però a prop es veu que és multicolor.

Els mascles són més grans que les femelles i sobreviu al desert menjant una mica de tot, plantes i animals petites.

Avutarda Nubia

És una subespècie de la família d'avutardes. Es tracta d'una au que s'alimenta preferentment d'insectes, encara que si té molta gana pot menjar llavors. La pèrdua de l'hàbitat fa que cada cop siguin menys els membres d'aquesta espècie així que es pot considerar en vies d'extinció.

Eriçó del desert

És un eriçó petit que quan se senti amenaçat es paralitza i queda punxat, així que és molt difícil atrapar-lo ja que punxa per tot arreu. Què menja? Insectes, ous i plantes.

Mangosta esvelta

És la mangosta de cua negra. S'alimenta d'insectes, encara que també menja sargantanes, rosegadors, aus i serps. També pot matar i menjar serps verinoses, però només si se sent realment amenaçada.

Aquesta mangosta pot enfilar-se els arbres molt millor que una mangosta normal, per això menja moltes aus.

Hiena amb taques

És la «hiena somrient». Encara no està en vies d'extinció però és cert que el nombre ha anat baixant amb el temps i la pèrdua de l'ambient natural. Si la comparem amb altres espècies de hienes apareixen les seves taques, encara que quan la hiena envelleix els colors van canviant.

La hiena amb taques caça la seva presa.

Vols reservar una guia?

El contingut d'l'article s'adhereix als nostres principis de ètica editorial. Per notificar un error punxa aquí.

Sigues el primer a comentar

Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

*

bool (true)