5 segara paling gedhe ing saindenging jagad

Samudra

Kita mesthi ngerti planet iki minangka "planet biru" lan saiki volume banyu sing ana ing Bumi ora ana gandhengane karo pirang-pirang yuta taun kepungkur. Saiki samodra planet kita ngenggoni luwih saka 70% permukaan kita lan ana total lima sing kalebu telung sing paling penting, yaiku, Atlantik, India lan Pasifik. Nanging, dina iki aku pengin menehi katrangan liyane babagan dheweke supaya sampeyan bisa ngerti babagan sawetara informasi umum, sampeyan bisa ngerti apa pesenane miturut ekstensi.

Mung ana siji samodra

Segara Skagen

Foto Wanderspot

Sanajan ing artikel iki, aku arep menehi rincian umum babagan 5 segara sing ana ing planet kita, kasunyatane kabeh 5 ana ing samodra sing padha, nanging gumantung saka wilayah sing ana, dheweke nampa jeneng liyane supaya bisa nemokake kanthi tepat.

Sanajan mung ana siji segara global, banyu sing amba sing nutupi 70 persen bumi, nanging sacara geografis dipérang dadi macem-macem zona. Wates antarane wilayah kasebut wis suwe saya suwe amarga macem-macem alesan sejarah, budaya, geografis, lan ilmiah.

Miturut sejarah, ana patang samodra: Atlantik, Pasifik, India, lan Arktik. Nanging, umume negara - kalebu Amerika Serikat - saiki uga ngakoni Samodra Kidul (Antartika) minangka segara kaping lima. Nanging Samodra Pasifik, Atlantik, lan India dikenal minangka telung samudra gedhe ing planet iki amarga ekstensi gedhe.

Segara Antartika minangka segara anyar, nanging ora kabeh negara setuju karo watesan sing wis diusulake kanggo samodra iki (wiwit saka pesisir Antartika), nanging saiki dadi segara kaping 5 lan kudu dipikirake supaya bisa menehi jeneng kabeh. Sabanjure, aku bakal ngobrol karo sampeyan sawetara garis supaya sampeyan ngerti luwih akeh babagan saben 5 segara sing ana ing samodra Samodra sing gedhe.

Samudra Pasifik

Samodra Pasifik

Penyuluhan: 166.240.992,00 kilometer persegi.

Segara paling gedhe ing planet kita ngenggoni sapratelone lumahing bumi lan wiwit saka Arktik ing sisih lor nganti Antartika ing sisih kidul lan omahé luwih saka 25.000 pulau, sing padha karo luwih saka kabeh samodra liyane. Samodra Pasifik ngrebut 30% Bumi lan dununge ana ing antarane Amerika nganti sisih wétan cekungan Samodra Pasifik lan bawana Asia lan Australia ing sisih Kulon. Khatulistiwa dipérang dadi Samodra Pasifik Lor lan Samodra Pasifik Kidul.

Jeneng kasebut asale saka tembung "perdamaian", lan entuk jeneng saka panjelajah Portugis Fernando Magellan ing taun 1521 sing diarani perairan iki "Samodra Pasifik" sing tegese segara sing tentrem. Segarane wis dibajak dening pirang-pirang kapal sajrone sejarah.

Samodra Atlantik

Samodra Atlantik

Penyuluhan: 82.558.000,00 kilometer persegi.

Ekstensi kaping pindho wiwit saka Samudra Glacial Arktik Lor nganti Samodra Antartika Kidul, ngrebut 20% saka total permukaan planet iki. Kajaba iku, iki uga dikenal dadi samodra paling enom, kabeh wis kawangun udakara 200 yuta taun kepungkur nalika benua super Pangea pisah.

Khatulistiwa mbagi Samodra Atlantik dadi Samodra Atlantik Lor lan Samudra Atlantik Kidul. lan dununge dununge antarane Amerika lan bawana Eropa lan Afrika Wetan. Khatulistiwa mbagi Samodra Atlantik dadi Samodra Atlantik Lor lan Samudra Atlantik Kidul.

Ana akeh pulau ing Samodra Atlantik, ing antarane sing misuwur yaiku: Bahama, Kepulauan Canary (Spanyol), Azores (Portugal), Kepulauan Cape Verde, Greenland, sing ora mung dadi pulau paling gedhe ing Samodra Atlantik, nanging uga ing bumi.

Tembung sing asale 'Atlantik' asale saka mitologi Yunani sing artine 'Laut Atlas'. Atlas minangka titan sing kudu ana ing pojokan bumi lan nggawa langit (langit langit) ing pundhak minangka ukuman sing ditindakake dening Zeus wiwit Atlas nglawan dewa-dewa Olimpiade supaya bisa ngontrol swarga.

Samodra India

Samodra India

Penyuluhan: 75.427.000,00 kilometer persegi.

Nyakup udakara kurang saka 20% saka lumahing bumi, Samodra India tanggung jawab kanggo adus ing pantai Timur Tengah, Asia Selatan, Australia, Afrika Wétan lan Asia Tenggara.

Ana pirang-pirang pulau ing Samodra India, ing antarane sing misuwur yaiku: Mauritius, Reunion, Seychelles, Madagascar, The Comoros (Spanyol), Maladewa (Portugal), Sri Lanka, sadurunge dikenal minangka Ceylon. Jeneng kasebut asale saka lokasi ing sakubenge semenanjung India.

Samodra Antartika

Samodra Antartika

Penyuluhan: 20.327.000,00 kilometer persegi.

Samodra penultimate yaiku Samodra Antartika, sing saubengé ngubengi Antartika, ngubengi jagad iki, kaya Samodra Arktik. Samodra iki uga dikenal minangka Samodra Kidul.

Struktur samodra kalebu rak benua paling ora jembaré 260 kilometer sing tekan jembaré maksimum 2.600 kilometer ing saubengé Segara Weddell lan Ross.

Samodra Arktik

Samodra Arktik

Penyuluhan: 13.986.000,00 kilometer persegi.

Paling ora, nanging paling ora, kita duwe Samodra Arktik, sing tanggung jawab ngubengi Kutub Lor, nyedhiyakake akeh es sajrone taun. Iki dununge ana ing sisih lor bawana kita, Asia lan Amerika. Segara Arktik iku paling cilik ing samodra, nanging ana segara sing ora dingerteni amarga iklime mungsuh lan es ing saindenging taun nutupi segara.

Meh mlebu ing daratan, Samodra Arktik wewatesan karo Greenland, Kanada, Alaska, Rusia, lan Norwegia. Selat Bering nyambung menyang Samodra Pasifik lan Laut Greenland minangka link utama menyang Samodra Atlantik.

Wilayah es Samudra Arktik saya mudhun 8% saben sepuluh taun.  Kita kabeh kudu ngerti apa sing kedadeyan karo perubahan iklim lan nglindhungi planet kita.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*