Adat lan tradhisi Masai

Salah sawijining bangsa Afrika sing paling misuwur yaiku Wong Maasai utawa Masai, sing dina iki disebarake ing antarane Kenya lan Tanzania. Sampeyan bisa uga wis ndeleng film dokumenter ing saluran khusus utawa ngrungokake babagan warta lan film.

Masai teka ing tlatah sing saiki dipanggoni saka sisih lor Kenya lan wiwit migrasi ing abad kaping XNUMX, ngrebut tanah. Iki minangka kutha sing, yen sampeyan lelungan menyang Afrika lan sampeyan seneng satwa, mesthine sampeyan bakal ngerti sebabe manggon cedhak banget karo sawetara taman nasional sing paling apik lan paling populer. Ayo sinau dina iki budaya lan tradhisi.

Ing Maasai

Sejarah lisan ing kutha iki mung kandha, asale saka Lembah Nil ngisor, ing sisih lor-kulon Kenya, lan wiwit migrasi ing abad kaping XNUMX nganti ngrebut wilayah saiki, sawijining kahanan sing wis ana ing abad kaping XNUMX.

Maasai ora ditinggalake saka konflik kolonial ing bawana. Kawicaksanan pamukiman, kayata, Kekaisaran Inggris, ngrebut lahan, saliyane penyakit Eropa sing uga nyebabake pedunung. Sampeyan uga bener yen ing abad kaping rong puloh uga dipindhah nalika taman nasional lan cadangan satwa digaweing Kenya lan Tanzania.

Wong Maasai yaiku peternak sapi, pastoralists, lan pentinge wong Maasai diukur karo jumlah ternak sing duweni lan jumlah bocah. Yen dheweke duwe loro, mula dheweke bakal dianggep miskin. Dheweke mesthi nolak upaya pamrentah kaloro negara kasebut supaya bisa nggunakake urip sing luwih akeh. Lan sadurunge, ing jaman kolonial, dheweke mesthi nolak perbudakan.

Pungkasan, masarakat Masai duwe subkumpulan lan saben wong duwe adat istiadat, dialek, gayane klambi, lan liya-liyane. Ing kutha kasebut, subkumpulan kasebut diarani "bangsa" lan udakara ana 22.

Budaya Masai

Masyarakat Maasai yaiku patriarkhi  lan keputusan digawe dening pria, kadang kanthi dhukungan utawa saran saka para pria tuwa. Adat-istiadat masarakat diwarisake kanthi turun-tumurun kanthi lisan lan tindak-tanduk sosial nampa ukuman fisik utawa mbayar rempah-rempah, yaiku karo sapi, yen panjaluk njaluk ngapura utawa nggawe perdamaian ora kelakon.

Babagan agama sing diakoni dening Maasai lagi tauhid, yaiku, dheweke percaya karo tuhan sing diarani Enkai utawa Engai. Iki minangka makhluk saka alam dobel mula kayadene ana Engai Na-nyokie, Dewa Abang sing males ukum, ana uga Engai Narok, Dewa Ireng, sing dadi wong sing apik ing crita kasebut. Uga ana totem: Oodo Mongi utawa Sapi Abang, lan Orok Kiteng, utawa Sapi Ireng; lan uga kewan totem yaiku singa.

Mungkin sampeyan mikir manawa singa sing penting ora bisa dipateni, kanthi gaya sapi suci ing India, nanging pancen ora. Masai pancen mateni singa, sanajan dheweke nindakake kanthi cara khusus amarga luwih saka piala, iku upacara inisiasi.

Saliyane, apa Masai duwe dukun, sawetara perantara antara jagad gaib lan jagad manungsa? Ya, iku dikenal minangka laibon lan sabenere dheweke nggawe ramalan, nambani lan nindakake ramalan, umume ana pitakon sing ana gandhengane karo iklim utawa konfrontasi ing antarane suku. Peran kasebut minangka sejarah, nanging nalika jaman saiki wis owah, laibon uga nindakake peran politik.

Jaman modern nggawe obat-obatan Kulon luwih cedhak karo masarakat Maasai, mbantu ningkatake tingkat kelairan lan kaslametan bocah sing kurang historis. Ing jagad iki tanpa antibiotik utawa ora ngerti kabersihan, para Maasai dheweke mung ngakoni bocah kasebut minangka anggota suku ing umur telung wulan. Lan kepiye pati? Apa sampeyan duwe tradhisi utawa crita rakyat babagan pati utawa urip sawise iku?

Ora, ora ana upacara utawa kapercayan khusus sing nyinaoni urip sawise mati. Ing tampilan urip sing luwih pragmatis nalika ana wong mati, dheweke mati lan layone ditinggalake kanggo pemulung, sanajan bisa uga bos gedhe dikubur. Yen ana sebab-sebab kewan kasebut ora mangan, mesthine ana prekara sing ala lan bisa nyebabake kacilakan kulawarga, mula priksa manawa para pemulung ninggalake balung sing kadang nutupi awak ing awak.

Ngomong babagan panganan, ternak minangka input dhasarDheweke ngekstrak daging, susu lan uga getih saka sapi, sing kadang diombe. Sanajan miturut sejarah, kedadeyan kasebut wis akeh, nanging nganti akeh peternakan saiki saya mudhun, mula uga gumantung karo pari, kentang, kubis lan sorgum. Dina iki, dadi pastor khusus dadi rumit lan kabeh kutha ana hubungane karo tradhisi lan persiyapan anak-anake kanggo jagad modern.

Masyarakat Maasai maju wiwit lair nganti tuwa kanthi nglangkungi tataran lan ritus wiwitan sing kedadeyan nalika awak ganti. Mula, bocah cilik isih dolanan nganti-nganti jam 12 wiwit dadi prajurit, dene bocah-bocah wadon meh ora bisa ngurus gaweyan omah.

Bocah-bocah, dadi prajurit, disunat tanpa anaesthesia. Tuwa saya lara lan iku ide. Apa sampeyan kesengsem? Ya, bayangake manawa penis bisa mari sawise telung utawa patang wulan lan sajrone nguyuh yaiku kondhisi.

Bocah-bocah kasebut, pirang-pirang taun mengko, ngliwati ritus liyane sing nggawe dheweke entuk, jarene, status prajurit senior. Mula, para sadurunge bisa nggawe keputusan politik sing ngrebut papan sing sadurunge dicekel dening sing paling tuwa, nganti umure wis padha karo umur kasebut. Prajurit enom duwe rambut dawa, sing tuwa duwe rambut cekak. Lan pripun bocah-bocah wadon? Inggih punika adat nyunat bocah wadon minangka langkah sadurunge kondisine dadi wanita sing bebrayan.

Wong Maasai nganggep sunat wanita kudu lan Wong lanang Maasai ora omah-omah karo wanita sing durung ngalami ritus iki disebut emuratare. Lan yen dheweke nampa, rega panganten wanita luwih murah. Wanita tanpa sunat dianggep durung diwasa. Sampeyan ora duwe klitoris kanggo omah-omah lan meteng, lan yen ngandut, sampeyan ora bisa nindakake hubungan seks.

Temenan, adat iki saiki dikritik banget lan ana aktivisme sing kuat nglawan dheweke nganti wis bisa ditindakake, kadhang-kadhang, nanging ora akeh, luwih akeh sing durung rampung lan upacara pengadilan kasebut minangka simbolis. Sampeyan kudu ujar manawa dina iki ing Kenya lan Tanzania mutilasi wanita dilarang.

Babagan masarakat Maasai lan ciri khas kasebut, ana sing kudu diwaca sadurunge lelungan menyang Afrika supaya luwih ngerti. Sawise iku, apa sing bakal sampeyan lakoni luwih akeh musik lan tari lan kriya. Ana akeh tarian, lagu lan kultus sejati saka modifikasi awak liwat anting-anting ing kuping, kabeh jinis lan ukuran, lan ekstraksi taring nalika bocah (amarga padha ngira diare, demam utawa mutah amarga kena getihen saka untu kasebut). .

Dheweke uga nganggo kalung, gelang, lan sandhangan warna-warni sing didol minangka souvenir kanggo turis. Pungkasan, sawetara kasunyatan: saiki pedunung kira-kira ana 900.000 jiwa lagi ngomong apa Maa, nanging uga Dheweke nganggo basa Inggris lan Swahili.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*