Budaya Filipina

Festival lan budaya Filipina

Wong-wong Filipina dikenal minangka pemukim ing pirang-pirang penjuru dunia amarga dianggep kaya bunglon… gampang adaptasi karo macem-macem lingkungan sing ditemokake. Dheweke berkembang supaya bisa urip, dheweke ngerti apa kaslametan kasebut.

Republik Filipina dijenengi kanggo ngurmati Raja Philip II ing Spanyol ing taun 1543. Wong Filipina asale saka sisih kidul Asia. Ana asal-usul saka China, India, Amerika Serikat lan Spanyol, wong sing omah-omah karo wong Filipina dadi akeh campuran budaya ing antarane masarakat. 79 klompok etnis pribumi kalebu wong Filipina lan miturut Wikipedia, limang abad kepungkur duwe pengaruh gedhe ing babagan campuran budaya ing populasi Asia lan Kulon.

Pemerintahan kolonial Spanyol ing 1570-1898, uga karo Amerika ing taun 1903-1946, nyebabake ekspansi nilai-nilai Kristen lan identitas anyar kanggo kabeh wong Filipina, interaksi karo budaya ing negara liya kayata China, India, Indonesia lan Malaysia menehi sentuhan khas Asia kanggo warisan budaya Filipina.

El idioma

Basa Filipina

Ing Filipina ana kira-kira 175 basa sing digunakake lan meh kabeh diklasifikasikake dadi basa Melayu-Polinesia lan sawetara wolung puluh dialek.. Antarane basa kasebut ana 13 wong pribumi sing meh ana 1 yuta panutur.

Luwih saka telung abad ing Filipina, Spanyol dadi basa resmi ing pamrentah kolonial Spanyol. Basa iki diucapake dening 60% populasi. Nanging panggunaan Spanyol wiwit mudhun sawise Filipina dikuwasani Amerika Serikat ing taun 1900-an, lan ing taun 1935 Konstitusi Filipina milih basa Spanyol lan Inggris dadi basa resmi. Nanging ing taun 1939 basa Tagalog dadi basa nasional resmi. Basa sing dijenengi "Filipino" dijenengi taun 1959 lan Wiwit taun 1973 lan nganti saiki, Filipino lan Inggris minangka basa sing paling umum ing antarane pedunung.

Budaya ing Filipina

Tradhisi budaya Filipina

Filipina minangka negara sing beda-beda gumantung karo pengaruh budaya, sanajan umume pengaruh kasebut minangka asil saka kolonialisasi, mula budaya Spanyol lan Amerika Serikat paling jelas. Nanging senadyan kabeh pengaruh kasebut, budaya Asia kuno saka wong Filipina tetep lan katon jelas ing cara urip, kapercayan lan adat istiadat.. Budaya wong Filipina wis misuwur lan disenengi dening akeh wong ing saindenging jagad. Sawetara kasunyatan menarik babagan budaya Filipina kaya ing ngisor iki:

  • Wong Filipina seneng banget karo musikDheweke nggunakake macem-macem bahan kanggo nggawe swara lan seneng kanggo makili tari lan grup nyanyi.
  • Natal minangka salah sawijining perayaan sing paling disenengi dening warga Filipina. Kulawarga kumpul tanggal 24 Desember kanggo ngrayakake "Malam Natal" tradisional. Taun anyar uga dirayakake kanthi nglumpukake kabeh anggota kulawarga maneh. Iki dirayakake kanthi sandhangan rajutan lan woh-wohan ing meja.
  • Filipina ahli ing olahraga, salah sawijining tradhisional ing negara kasebut diarani Arnis yaiku salah sawijining wujud seni beladiri. Sanajan dheweke uga seneng nonton basket, bal-balan utawa game tinju.
  • Kulawarga penting banget kanggo dheweke lan uga kalebu paman, simbah, sedulur tuwa lan sesambetan eksternal liyane kayata simbah baptis utawa kanca sing raket banget. Bocah-bocah duwe simbah baptis sing tresna lan yen wong tuwa ora ana, mula simbah sing ngurus bocah cilik. Umume kulawarga bisa kerja bareng ing perusahaan sing padha. Ana macem-macem kelas sosial.

Sawetara kasunyatan menarik babagan budaya Filipina

Pasar Filipina

Budaya Filipina wis dibentuk minangka asil saka campuran pengaruh asing lan unsur-unsur asli, kaya sing wis dakkandhakake ing ndhuwur.

Sanajan teater tradisional, literatur lan kundimans (lagu-lagu katresnan) ing basa lokal dadi misuwur nalika tekane gerakan Corazón Aquino's Power Daya, dina iki para pengunjung bakal nyekseni kontes kecantikan, sinetron, film aksi Filipina lan katresnan lan klompok musik lokal sing terinspirasi saka pop barat .

Mung 10% wong Filipina (sing diarani kelompok budaya minoritas utawa suku Filipina) sing njaga budaya tradhisional. Ana udakara sewidak klan etnis, kalebu Badjao, perantau segara sing manggon ing kepulauan Sulú, lan kepala desa Kalinga, ing sisih lor Bontoc.

Wanita Filipina

Filipina minangka siji-sijine negara Kristen ing Asia, kapercayan sing dianakake luwih saka 90% populasi. Klompok religius minoritas paling gedhe yaiku Muslim, sing bentuke dadi pulau Mindanao lan kepulauan Sulú. Uga ana greja Filipina independen, sawetara umat Buddha, lan sebilangan cilik animis.

Geografi lan sejarah Filipina nyumbang kanggo macem-macem basa sing ana, sing gunggunge udakara wolung puluh dialek.. Konsep basa nasional dikembangake sawise Perang Spanyol-Amerika taun 1898, lan ing taun 1936 Tagalog ditemtokake minangka basa nasional, sanajan ana calon liya kanggo gelar iki, kayata Cebuano, Hiligaynon lan Ilocano.

Kaya sing wis dakkandhani ing ndhuwur, ing taun 1973, sarujuk manawa Filipina bakal dadi basa resmi. Iki minangka basa adhedhasar Tagalog, nanging nggabungake unsur saka basa liyane ing negara kasebut. Senadyan kabeh, basa Inggris tetep digunakake ing perdagangan lan politik.

Panganan khas Filipina

Masakan Filipina nampa pengaruh Cina, Melayu lan Spanyol. Cemilan kasebut minangka cemilan tengah esuk lan tengah sore nalika pulutan (panganan pembuka) disedhiyakake karo minuman beralkohol. Kanggo nedha bengi, tusuk sate daging barbecue utawa panganan segara.

Antarane panganan sing paling umum, sing mesthi disajikake karo nasi, kalebu daging lan sayuran sing dimasak nganggo cuka lan bawang putih, kerapu panggang, daging lan macem-macem sup: beras, mi, daging sapi, pitik, ati, balung lutut, panggang utawa sayuran asem.

Piring diiringi irisan pepaya ijo, iwak fermentasi utawa pasta udang, lan potongan daging babi sing renyah. Halo-halo minangka panganan cuci mulut adhedhasar es ulig kanthi karamel lan woh, kabeh ditutupi susu bubuk.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*