Kali ing Afrika: Aliran alami saka bawana ireng

Kali Afrika sing utama yaiku Kali Nil, sing nyekel rekor kali paling dawa nomer loro ing donya. Lair ing Burundi lan duwe loro anak sungai utama, Nil Putih lan Nil Biru. Kaping pisanan nyebrang wilayah Great Lakes Afrika, saka Rwanda, liwat Tanzania, Uganda lan Sudan. Sing nomer loro mbukak liwat Ethiopia lan Sudan.
Ing sacedhake Khartoum, ibukutha Sudan, saluran kasebut gabung lan sisih lor kali diwiwiti, sing ngliwati Sudan lan Mesir. Peradaban Mesir gumantung saka pembangunan banyu kali wiwit jaman Firaun lan saiki kutha-kutha utama negara kasebut ana ing Lembah Nil, lan gumantung karo proyek irigasi kayata Bendungan Aswan. Cangkeme bentuk delta, nyelehake banyune ing Mediterania. Baskom hidrografis kalebu udakara 10% saka permukaan Afrika.

Río Kongo

Kali paling penting nomer loro ing bawana yaiku Kongo. Dawane luwih saka patang ewu kilometer. Banyu lan anak-anake menehi alas tropis paling gedhe nomer loro ing saindenging jagad sawise Amazon. Brazzaville, ibukutha Republik Kongo, lan Kinshasa, ibukutha Republik Demokratik Kongo, dununge ing pinggir kali, sing gampang dilayari utamane ing bagean ing antarane rong kutha kasebut. Metu saka muara menyang Atlantik.

Kali Zambezi

Kali Niger, ing Afrika Kulon, dawa uga udakara udakara patang ewu kilometer. Lair ing Guinea, lan liwat Mali, Niger, Benin lan Nigeria, mili menyang delta gedhe ing Atlantik. Iki bisa dilayari ing wilayah tartamtu, dadi sarana transportasi sing efisien ing antarane negara sing dilintasi. Bamako, ibukutha Mali, minangka jembatan kali liwat Niger.

Kali Zambezi dununge ana ing sisih kidul bawana. Dawane mung udakara 2500 kilometer. Lair ing Zambia, nyebrang Angola, Zimbabwe lan Mozambik, ing endi mili menyang Samodra India dadi delta gedhe. Lakune kadang-kadang diganggu dening jeram lan air terjun, mula mung bisa dilayari ing bagean cilik. Gangguan paling gedhe yaiku Victoria Falls, sing paling gedhe ing saindenging jagad lan ngumumake Situs Warisan Dunia dening UNESCO. Banyu uga digunakake kanggo ngasilake listrik.

Kali Limpopo

Ing Afrika Selatan, Kali Limpopo sing dawane udakara 1600 kilometer ngliwati negara kasebut lan Mozambik pungkasane nyelehake banyu ing Samodra India.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   Joselyne? ngandika

    Iki minangka bab sing paling jelas yen sampeyan bisa ndeleng ing Afrika ora kaya kaca web liyane lan ewu kaping sugeng, selamat