Kepiye Kapuloan Canary dibentuk?

ing Kepulauan Canary iku sawijining kapuloan ing Samudra Atlantik. Ing sisih lor-kulon Afrika lan total ana wolung pulo, limang pulo lan wolung watu. Kita ngomong, contone, La Gomera, La Palma lan Tenerife, El Hierro, Fuerteventura, Lanzarote lan Gran Canaria.

Nanging carane pulo Canary iki kawangun? Apa proses sing apik banget nalika dheweke lair?

Carane Kapuloan Canary iki kawangun

Kapuloan asale saka vulkanik lan padha ing piring Afrika, supaya nyawiji wilayah dikenal minangka Macaronesia. Dheweke duwe a iklim subtropis, karo sawetara variasi iklim sing nerjemahake menyang Bhinéka biologis.

Kabeh pulo duwe cadangan biosfer, taman nasional lan wilayah sing diumumake minangka Situs Warisan Donya. Sadurunge pandemi, pulo kasebut dibukak jutaan lan mayuta-yuta wong, contone, ing 2019 kira-kira ana 13 yuta pengunjung.

Uga diitung manawa asal-usul vulkanik kasebut, miturut umur Bumi, cukup anyar: 30 yuta taun. Ana sawetara teori sing ngaku pambentukan pulo kasebut nduweni periode utawa siklus vulkanik sing beda kang melu proses pancet emergence lahar lan solidification sukses.

Mangkono, saben pulo ing grup kasebut bisa diarani duwe sejarah geologi utawa jaman kuna lan bisa uga pulo paling tuwa yaiku Fuerteventura lan Lanzarote, karo Tenerife, Gran Canaria lan La Gomera konco. Paling anyar yaiku La Palma lan El Hierro, umure meh 2 yuta taun.

Dadi kaya apa proses utawa siklus iki? Kaping pisanan, fase sing diarani Kompleks Basal dumadi, ing ngendi pecahan kerak samudra lan pamblokiran munggah ing ngendi lahar saka erupsi kapal selam disimpen. Banjur pulo kasebut metu saka banyu ing fase sing disebut "Konstruksi Sub-Aerial".

Ing kene ana rong siklus, pisanan seri lawas ing ngendi bangunan vulkanik gedhe digawe, lan banjur disebut seri anyar sing dina iki tetep lan kang ciri punika aktivitas vulkanik permanen. Ing cendhak, kita bisa mbayangno magma saka interior planet munggah liwat macem-macem retakan ing kerak, accumulating ing seafloor lan banjur metu ing segara.

Iki kaya mangkene iki nganti mayuta-yuta taun, lan kaya sing wis dakkandhakake, terus nganti saiki kanthi uap banyu, gas belerang lan erupsi saka wektu kanggo wektu. Contone, jeblugan Teneguía ing pulo La Palma ing taun 1971 utawa sing paling anyar, ing taun 2021, nalika gunung geni sing ora dijenengi nggegirisi pulo kasebut suwene 90 dina.

Kapuloan Canary, kanthi cara dhewe, misterius, wiwit padha dadi salah siji saka sawetara Nusantara sing kawangun dening gunung geni segara sing isih aktif, dadi kanggo ilmuwan padha super menarik. diétung paling ora 18 jeblugan ing 500 taun dadi duwe crita vulkanik sing cukup kuat lan ya, kita durung weruh pungkasane.

Kekhasan pulo kasebut wis menehi inspirasi sawetara teori babagan pembentukane. Kanggo wektu menang ing teori hot spot miturut kang pulo asalé ing trench transoceanic antarane Afrika lan Amerika. Iki minangka cara pulo kasebut katon ing dalan, sing paling tuwa yaiku sing paling adoh saka asale nalika pindhah ing sadawane piring litosfer.

Teori liyane yaiku teori fraktur propagasi, miturut kang, bebarengan karo komprèsi lan siklus distensi saka piring tektonik Atlas, ana fraktur ing litosfer sing nyebar saka bawana menyang Atlantik, ninggalake magma ing tangi, Mudhunake tekanan lan ngidini kanggo muncul ing lumahing.

Perlu dikandhakake yen iki minangka teori lan durung ditampa kanthi lengkap, sanajan teori hot spot luwih populer. Iki bakal nerangake kenapa pulo kasebut isih aktif, kajaba sawetara sing, saiki, ora ndhaptar kegiatan vulkanik. Ya, ya, panjelasan iki isih ana bolongane nanging investigasi ilmiah terus nyoba njawab kabeh pitakonan.

Dadi, Apa karakteristik Kepulauan Canary sing apik lan mbebayani? uga padha duwe siji macem-macem gedhe saka rock vulkanik nutupi kabeh spektrum basal alkalin, ana kabeh jinis kawah, banget asimetris gumantung saka ngendi angin teka, sing nuntun magma menyang arah siji utawa liyane, saliyane menyang bledosan piroplastik lan bom, lan uga ana macem-macem magma ing pulo lan akeh struktur vulkanik antara kerucut, strata, kawah, kaldera...

Ing tangan liyane, pulo seneng a iklim samudra subtropis sing nyenengake, kanthi angin perdagangan, amarga cedhak karo wilayah tropis lan arus El Golfo. Angin nyurung mega-mega sing mbentuk segara mega sing apik banget sing uga menehi sensasi yen banyu segara meh bolu lan tenang banget.

Kapuloan Canary minangka swarga karo suhu rata-rata sajrone taun 25ºC lan mulane ing tingkat turis iku fenomena.

Ngiwa informasi praktis babagan pulo sing paling penting:

  • Palm: Jembaré 708.32 kilometer persegi lan sing ndunungi 83.458 ewu jiwa. Gunung geni Teneguía wis ala, nanging taun kepungkur ana jeblugan liyane sing nyebabake kacilakan. Pulo iki minangka pulo paling dhuwur nomer loro ing grup kasebut, kanthi pucuk paling dhuwur yaiku 2426 meter, Roque de los Muchachos. Wis teleskop optik paling gedhé ing donya, Gran Telescope Canarias kanthi pangilon kanthi diameter 10, 40 meter.
  • El Hierro: Iki minangka pulo paling cilik kanthi administrasi dhewe: 268.71 kilometer persegi lan mung 11.147 ewu jiwa. Iki minangka Cagar Biosfer lan jeblugan jero banyu sing gedhe dumadi sepuluh taun kepungkur. Iki minangka pulo pisanan ing donya sing nyedhiyakake energi sing bisa dianyari.
  • Tenerife: Pulo iki minangka pulo paling gedhé, kanthi jembaré 2034.38 kilometer persegi. Kutha iki uga sing paling akèh pedunungé kanthi 928.604 ewu jiwa. Dheweke dikenal minangka "pulo eternal spring", wis pesisir ayu lan akeh taman alam. Lan ya, iku sing nampa turis paling gedhe saben taun.
  • Gran Canaria: Iki minangka pulo nomer loro kanthi luwih akeh pedunung ing grup kasebut. Jembaré 1560 kilometer persegi, wujudé bunder, lan akèh gunungé. Wis situs arkeologi regane lan malang mawarni-warni, saka Golden pesisir, liwat ara-ara samun mujur nengen kanggo wilayah banget ijo.
  • Fuerteventura: Jembaré 1659 kilometer persegi lan paling cedhak karo Afrika. Iku uga paling tuwa saka titik geologi tampilan lan paling eroded. Iki minangka Cagar Biosfer wiwit taun 2009.
  • Lanzarote: Iku pulo paling wétan lan paling tuwa saka kabeh. Jembaré 845.94 kilometer persegi lan ibukuthané yaiku Arrecife. Wis gunung geni lan wis dadi Cagar Biosfer wiwit taun 1993.
  • The Graceful: nganti saiki mung dikenal minangka pulo, nanging saiki dadi pulo, pulo nomer wolu ing grup kasebut. Jembaré mung 29 kilometer persegi lan sing ndunungi 751 jiwa.
Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*