Sandhangan khas Peru

Wanita sedhih ing Peru

Negara sing diidentifikasi kanthi mujur nengen, musik, jogedane, warna, masarakat lan, tanpa mangu, sandhangane. Sandhangan ora mung bagean saka generasi utawa jaman, iku uga bagean saka bagean negara utawa wilayah. El topi peruvian minangka conto sing jelas.

Peru minangka negara kanthi pirang-pirang wilayah, kanthi festival sing ora kaetung, iku negara sing masarakat kepenak campuran bahan lan balapan, saben kutha duwe identitas dhewe-dhewe nanging ora bakal ilang campuran warna lan rasa kasebut. Kabeh mau ora mung ditampilake ing panganan, nanging uga sandhangan kanggo saben kutha lan festivale. Ayo ngerteni luwih akeh babagan topi Peru lan sandhangan Peru.

Klambi Peru

Kostum gunung kasebut ditondoi kanthi warna rok lan ponchos, utamane ing departemen Arequipa, Cusco, Cajamarca, Ayacucho, Puno lan ing antarane kutha-kutha liyane ing pegunungan, sanajan gaya busana beda-beda ana sing nggambarake uga padha, digawe saka wol vicuña utawa sawetara auquénid sing apik sing ana ing gunung, kanggo nglindhungi pedunung ing wilayah Peru iki saka kadhemen padha nganggo chullo, yaiku kaya tutup wol sing nutupi kuping. Penari gunting nghias kostum nganggo kaca lan nyulam dewa ing sisih mburi.

Ing pesisir, ponco lan rok dheweke digawe saka katun, sanajan kanggo nari marinera, katun diganti nganggo sutra kanggo wanita. Klambi pria biasane nganggo topi sing digawe saka jerami kanggo nglindhungi srengenge.

Sandhangan wanita ing Peru

Ing alas, pria lan wanita saka sawetara klompok etnik nganggo tunik sing dijahit ing sisih lan dihiasi karo tokoh lan pewarna geometris saka wilayah kasebut, jubah kasebut diarani cushma.

Iki minangka perkenalan singkat babagan busana Peru, nanging saiki aku pengin ngrampungake babagan iki supaya sampeyan bisa ngerti babagan apa.

Wong Peru minangka pengrajin hebat

Pesta ing peru nganggo klambi khas

Wong-wong Peru minangka pengrajin sing apik banget, klambi wis krasan sanajan saiki ana ing abad kaping XNUMX lan bisa dihargai kaya sandhangan tradisional sing digunakake pirang-pirang abad kepungkur. Ing Peru, masarakatnya nggunakake ponchos, klambi, selimut, sweter, rok berlapis, tunik, topi, chullos, lan sandhangan asli liyane.. Kostum tradisional Peru warna-warni lan padhang, ayu lan asli banget sanajan sandhangane cukup kandel. Turis seneng banget karo sandhangan gawenan tangan lan dheweke mesthi nggawa klambi souvenir saka pasar Peru, lan ora nggumunake!

Sejarah cilik babagan Peru

Peru karo wedhus

Peru duwe sejarah sing dawa lan pancen narik banget. Negara iki dikuasai Kakaisaran Spanyol ing abad kaping XNUMX. Penjajah Spanyol mengaruhi budaya Peru, nanging masarakat bisa nguri-uri budaya dhewe kanthi tradhisi, adat istiadat lan kapercayan.

Salah sawijining ciri khas bangsa iki yaiku wong Peru minangka pengrajin sing apik banget. Produk tekstil kasebut diajeni ing negara liya. Saben turis seneng banget karo kaendahan sandhangan gaweyan lokal lan pengin tuku barang ing pasar warna-warni Peru.

Sandhangan Peru nduweni ciri khas sing apik banget kayata anget (amarga ing Andes adhem lan hawa sing beda banget sajrone taun) lan krasan. Bahan utama kanggo nggawe rasukan yaiku wol alpaca. Kajaba iku, klambi kasebut duwe pola geometris lan warna-warna cerah sing ndadekake unik lan ora bisa dibaleni maneh.

Klambi pria ing Peru

Klambi khas bocah ing Peru

Pria biasane nganggo sandhangan kanthi bentuk intan, yaiku ponco sing wernane padhang lan anget banget. Iki minangka potongan gedhe kanthi bukaan ing sisih tengah kanggo nyelehake endhas. Ana macem-macem jinis (gumantung saka wilayah kasebut) lan digunakake gumantung karo tujuane. Sanajan ana pria sing nggunakake saben dina, umume digunakake kanggo acara khusus.

Sampeyan uga kudu dipikirake manawa pria ing Peru nganggo topi nganggo band khusus sing diarani "centillo". Werna-warni lan nyenengake banget, sanajan topi sing paling populer yaiku chullo. Chullo minangka barang gawenan tangan, rajutan, nganggo tutup kuping lan jubin, digawe saka alpaca, llama, vicuña utawa wol domba.

Celana cekak lan sweter digawe saka alpaca, llama utawa wol wedhus. Sweater panas lan asring nampilake ornamen geometris lan desain cetak kewan.

Klambi wanita Peru

Wanita Peru karo wedhus

Bagéan utama sandhangan khas wanita ing negara iki yaiku: ponchos, gaun, kemul, rok, tunik lan topi. Saben klambi utawa sandhangan beda-beda beda-beda saka siji wilayah menyang wilayah liyane, amarga kanthi cara iki bisa nuduhake keanehan saben kutha utawa kutha. Contone, wong bisa ngerti manawa wong wadon saka kutha utawa kutha kanthi nyawang topi utawa saka kulawarga sing sugih utawa mlarat.

Wanita asring nganggo kain pundhak, yaiku kain tenunan tangan persegi dowo. Iki minangka bagean tradisional lan manda iki dipasang ing pundhak lan ora bisa obah kanthi dilalekake ing dahi lan simpul ing sisih ngarep dada. Wanita uga duwe barrettes gawenan tangan sing diarani "tupu" utawa tupo "lan biyen dihiasi watu mulia. Saiki dheweke asring nggunakake baut gunting. Kain bahu sing digunakake para wanita diarani: lliclla, k'eperina, awayu lan unkuna lan dibedakake karo:

  • Llicla Iki minangka kain pria sing umum digunakake ing desa-desa.
  • K'eperina Iki minangka kain gedhe sing asring digunakake kanggo nggawa bayi lan barang kanggo ngeterake saka sak papan.
  • Awayu Mirip karo lliclla nanging luwih gedhe lan rajutan lan uga digunakake kanggo nggawa bayi lan barang.
  • Unkuna Uga minangka kain sing nggawa nanging luwih cilik lan digunakake kanggo nggawa panganan.

Klompok wanita peruvia

Sweater lan jaket digunakake ing sangisore kain pundhak. Sweter biasane sintetis lan akeh warna. Jaket digawe saka kain wol lan diarani "juyuna" lan biasane nghias awake wanita kasebut.

Rok wanita Peru diarani "polder" utawa "melkkhay"Lan dheweke dipotong dadi pita warna sing diarani" puyto ". Dheweke ditenun nganggo tangan lan digawe saka kain wol. Biasane dilapis lan dipakai, dilapisi bisa katon abuh, lan mesthine warna-warni lan padhang.

Kaloro pria lan wanita nggunakake ajotas (sepatu digawe saka ban truk daur ulang) sing digawe ing omah lan regane murah.

Topi Peru

Topi PeruMinangka adat istiadat sing narik kawigatene para tamu sing ngunjungi negara kasebut, amarga duwe ciri khas sing khas sing bisa narik kawigaten para wong sing ngujo. Biasane fitur topi sing digunakake, warna utawa cara nggawe digandhengake karo kemungkinan ekonomi, kaya sing jelas, adat istiadat iki beda-beda ing wilayah, saliyane topi sing nindakake cara sing padha, amarga adaptasi gumantung saka kabutuhan masarakat ing wilayah kasebut.

Saiki kita bakal ngomong babagan topi sing paling khas sing bisa ditemokake ing Peru sing apik.

Pirua

Iki topi digawe saka godhong aren sing kena sunar srengenge kanggo wektu sing suwe, saengga dheweke nggunakake warna putih, lan banjur menehi bentuk Topi Peru biasane dihiasi pita ireng.

Jeneng kasebut asale saka Pirua, sing paling asring digunakake amarga gisik sisih lor sing apik.

Ayacucho

Topi Ayacucho

Punika a Topi Peru kanggo nggunakake tradisional, sing biasane digunakake para wanita ing musim perayaan, cilik lan koma cilik. Biasane dekorasi karo kembang utawa elemen warna liyane sing nyebabake mripat. Iki digawe saka wol wedhus.

Ing Quispillata, para pemudha biasane nggunakake tanpa hiasan, utawa ing mangsa adhem.

Huancavelica

Topi Huancavelica

Ing papan iki, topi khas dipisahake antarane pria lan wanita.

Para pria, biasane bakal katon nganggo topi sing digawe saka kain wol wedhus, sing digunakake ing dina Minggu; kanggo preinan, iki dimodifikasi ing endi swiwine bathuk bakal diangkat, saliyane dihiasi kembang

Wanita ing tangan liyane sing digawa topi coklat, abu-abu utawa ireng, sing bakal digawe nganggo kain wol wedhus. Bocah-bocah wadon enom sing isih bujang biasane nghiasi topi kasebut kanthi kembang sing warna-warni lan ing sawetara kasus nggunakake kembang nyata.

Junín

Topi junia Peru

Ing kene, topi sing dominan yaiku dheweke duwe cangkir kurang, sing bakal digawe nganggo kain wol wedhus. Sing njaga warna abu-abu, ireng, oker lan ireng. Sing bakal dihiasi nganggo pita sing nyebrang kanthi vertikal.

Ancash

Topi Ancash Peru

Wanita biasane nganggo topi sing digawe saka wol lan jerami, sing dihias nganggo pita lan iki bakal dimasak mbentuk roket (pita).

Pria, ora beda karo wanita, duwe topi sing bisa digawe nganggo macem-macem bahan, salah sijine yaiku wol lan jerami, lan liyane yaiku wol domba sing dimangsa, sing bisa dicelup abu-abu. Iki bakal dihiasi nganggo tali wol warna-warni.

Mbebasake dheweke

Topi Peru La liberta

Ing wilayah iki ditondoi petani gedhe. Topi sing bakal dominasi ing kene yaiku topi sing digawe nganggo serat sayuran: Lontar, buru-buru lan selendang.

Ing kene, hirarki bisa dibedakake, amarga sing duwe kekuwatan marang para pekerja biasane bakal nunggang jaran, saliyane nganggo topi sing elegan kanthi pinggiran sing jembar banget, sing bakal digawe nganggo kurma.

Moquegua

Topi Peru Moquegua

Ing Wilayah Moquegua, sandhangan kasebut khas Amarga iku salah siji sing paling asli lan warna, ing wilayah iki topi bisa digunakake para wanita lan pria, ing endi topi sing dihiasi kembang lan manik-manik sing ditata, sing bakal digunakake ing perayaan.

Peru minangka papan sing sugih budaya, lan suwe-suwe folklor saya suda, sing nyebabake sandhangane saya suda, nanging amarga saka adat istiadat sing isih umume didhasarake ing masarakat, mula bisa dituduhake lan diprentah kanggo generasi anyar. Tanpa mangu-mangu, topi Peru minangka sing asli banget lan kaendahane.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   Berne ngandika

    Aku pengin luwih info babagan jeneng saben klambi lsp

  2.   Carmen ngandika

    Kostum khas Peru dudu kain sing sederhana, budaya sing kalebu musik, tari, kumpul kulawarga, lsp. ing saben kulawarga lan klompok sosial ing negara kasebut. Ana kabeh crita ing saben warna. LIVE!

  3.   Eleanor ngandika

    Nuwun sewu, aku kudu ngerti apa blus saka klambi pelaut Ayacuchan, utamane gulu amarga jubah ora ngidini aku ndeleng manawa nganggo gulu utawa alun-alun. Matur nuwun kanthi sanget, aku ngenteni pitulung sampeyan lan njaluk cepet-cepet njaluk.