Krakow Yahudi Kuartal

Gambar | Wikipedia

Salah sawijining wilayah sing paling apik ing Krakow yaiku kuartal Yahudi, uga dikenal kanthi jeneng Kazimierz, didegake ing abad kaping XNUMX dening King Casimir III minangka kutha sing kapisah, nanging suwene pirang-pirang taun pungkasane dadi bagean saka pusat sejarah kutha kasebut. . Apa sing bisa dideleng ing kuartal Yahudi? Bakal dakkandhani sawise mlumpat!

Riwayat ringkes Kazimierz

Komunitas Yahudi manggon ing Kazimierz wiwit madege nganti pendhudhuk kasebut kanthi paksa dipindhah menyang ghetto Krakow nalika Perang Dunia II., ing bagean liya kutha (dikenal minangka Podgorze), nganti dheweke diusir menyang kamp konsentrasi cedhak kutha kasebut.

Ing pungkasan perang, Kazimierz ditinggalake ing negara sing ngancurake lan nganti taun 90-an kanthi syuting film Schindler's List, mula proses rehabilitasi bisa menehi tampilan modern. Saiki, kuartal Yahudi Krakow minangka salah sawijining sing paling populer lan pengin mangan utawa pesta. Iki minangka wilayah sing akeh swasana, utamane ing kalangan siswa.

Kajaba iku, Kazimierz wis nemokake intine amarga saya gampang golek ing kene bisnis sing ana gandhengane karo budaya Yahudi kaya restoran sing halal, konser klezmer utawa galeri seni, lan liya-liyane. Malah saben musim panas dianakake Festival Budaya Ibrani.

Apa sing kudu dideleng ing Kazimierz?

Gambar | Wikipedia

Situs sing paling penting kanggo dideleng ing kuartal Yahudi Krakow yaiku Museum Yahudi Galicia, papan pangibadah, Museum Etnografi, Museum Teknik Urban lan alun-alun anyar, papan pertemuan para siswa.

Sawise ngubengi Kazimierz, pilihan sing paling apik yaiku nyebrang kali kanggo ngunjungi Podgorze, bekas ghetto Yahudi. Sampeyan bisa nindakake kanthi jembatan Bernatek sing, dibangun ing taun 2010, wis dadi sing paling misuwur ing kutha kasebut.

  • Sinagog Lawas iku sing paling tuwa ing Polandia. Iki dibangun bebarengan karo omah pertama ing kuartal Yahudi nalika Abad Pertengahan. Saiki ora aktif, nanging nduwe museum sing khusus kanggo budaya Yahudi.
  • Sinauog Remuh mung siji sing isih nawakake liturgi ing Krakow. Ing jejere sampeyan bisa ndeleng kuburan Ibrani. Loro-lorone papan kasebut ana ing pusat Epicent Kazimierz: Wolnica Square.

Gambar | AB Polandia

  • Papan pangibadah ing Isaac, Tempel lan Kupah uga ora mbukak kanggo ngibadah, nanging bisa dikunjungi nalika nawakake pameran sementara.
  • Museum Etnografi mapan ing bale kutha lawas.
  • Sampeyan ora bisa kliwat Greja Santa Caterina, kanthi gaya Gothic, utawa sing ana ing San Estanislao, barok.
  • Museum Yahudi Galicia khusus kanggo budaya Yahudi Polandia lan nduwe pameran fotografi sing amba kanggo ngurmati para korban Holocaust nalika Perang Dunia II.

Podgorze

Gambar | Magiczny Kraków

Sajrone taun penjajahan Nazi, Podgorze minangka ghetto Yahudi saka Krakow. Iki dudu salah sawijining papan sing paling akeh dikunjungi ing kutha, nanging mlaku-mlaku ing dalan bisa ndeleng sisa tembok ghetto, sing bisa ditemokake ing Lwowska 25 lan Limanowskiego 62.

Papan penting liyane yaiku Alun-alun Bohaterów, papan sing dipilih wong-wong Yahudi sing arep diangkut menyang kamp konsentrasi. Ing alun-alun iki ana monumen kursi, pajeg dening Polanski Romawi kanggo wong-wong Yahudi sing dipeksa ninggalake omah karo nggawa barang-barang. Ing alun-alun sing padha yaiku Farmacia del Águila, siji-sijine farmasi ing ghetto sajrone pendhudhukan lan papan ndhelik akeh kulawarga.

Ing jejere bekas ghetto Podgorze yaiku pabrik Oskar Schindler, digawe kanggo nggunakake tenaga kerja ghetto murah lan pungkasane bisa nylametake atusan wong.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*