Kubah Watu

Gambar | Perjalananku

Ing Esplanade Mesjid Yerusalem ana Kubah Rock, candhi Islam suci sing asale saka watu suci sing ana ing njero. Sejarah rock iki beda-beda miturut agama Ibrani lan Muslim. Sabanjure, kita sinau luwih lengkap babagan asal usul Kubah Rock lan pentinge ing Tanah Suci.

Miturut tradhisi Yahudi, watu kuna iki minangka permukaan sing arep dikurbanke karo Abraham, Iskak, papane Yakub ndeleng undhak-undhakan menyang swarga lan dununge dununge candhi ing Yerusalem. Kanggo umat Islam iku watu sing diunggahake Nabi Muhammad menyang swarga sing diiringi karo Malaikat Jibril. Mula, iki minangka papan sing suci lan dihormati umat Islam sanajan masarakat liyane ora duwe jalur sing dilarang menyang pedalaman kaya sing ana ing watu Mekah.

Asal-Usul Kubah Rock

Ana rong versi konstruksi Dome of the Rock. Kalorone negesake manawa sing duwe tanggung jawab konstruksi yaiku Khalifah Abd al-Malik lan digawe antara taun 687 lan 691 Masehi. Nanging, alasan sing nyebabake panguwasa supaya pambangunan konstruksi beda-beda ing rong versi.

Versi kaping pisanan nyritakake manawa khalifah pengin manawa umat Islam bisa duwe papan kanggo padha tapa tanpa kudu menyang Mekah, sing nalika semana ana ing sangisoré komando Ibnu al-Zubair minangka mungsuhé al-Malik.

Versi kaping loro ujar manawa Khalifah Abd al-Malik pengin nguatake kaunggulan Islam tinimbang rong agama liyane ing Tanah Suci, mula dheweke nggawe candhi sing bakal dadi simbol spiritual lan permata arsitektur. Pungkasane Dome of the Rock, sing dadi salah sawijining pilar dhasar iman Islam.

Gambar | Almendron

Kubah Rock minangka monumen

Kanggo dekorasi kuil al Malik, dheweke nggunakake sekelompok master Siria sing paling apik ing wektu kasebut. Pengaruh kasebut bisa dideleng ing ornamen mewah lan dekorasi interior. Nyatane, Kubah Rock menehi tandha arsitektur tataran kasebut kanthi gedhe, amarga wiwit dibangun, monumen liyane adhedhasar gayane.

Dome of the Rock tetep ora diganti luwih saka telulas abad, mula dadi salah sawijining harta arsitektur sing paling terkenal ing saindenging jagad. Wangun desain segi wolu nggambarake persatuan bumi lan langit lan pilar, kolom lan lengkungan menehi katentreman lan katentreman. Kubah, sing ngadeg 30 meter ing sadhuwure watu suci kasebut, menehi kaluhuran gedhe amarga piring emas sing ana ing njaba. Kajaba iku, dihiasi nganggo ayat-ayat Al-Qur'an.

Gambar | Pixel

Akses menyang Kubah Rock

Saka alun-alun dununge Wall Wailing, sampeyan bisa ngakses Esplanade Masjid lan Kubah Rock, dibangun ing sisa candhi kuno Yerusalem. Kanggo ngetik, sampeyan bisa nemokake watesan tartamtu ing jam lan keamanan, dadi yen sampeyan pengin ngunjungi, luwih becik sampeyan kudu menehi informasi babagan sedina sadurunge babagan iki utawa uga ing dina sing padha. Ing wektu sing ditemtokake, dheweke mbukak lawang lan dalane wong alon nalika pengunjung dipriksa nganti paling cilik.

Yerusalem Esplanade dikenal kanthi jeneng Al-Haram ash-Sharif ing komunitas Muslim. Kanggo ngakses saka sektor liyane menyang ramp liyane wis dibangun. Saka kana, sampeyan duwe tampilan istimewa babagan Wailing Wall, saka sisih feminin lan pria. Bagean iki dijaga banget kanggo nyegah serangan teroris saka loro-lorone.

Ing jejere Kubah Rock kanthi cupola emas, ing pucuk sisih kidul mesjid kasebut ana Masjid Al-Aqsa kanthi kubah perak (dibangun dening Umayyah lan rampung ing 710 Masehi) lan ing jejere Kubah Rock yaiku Kubah Rantai.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*