Legenda Galicia

Legenda Galicia nanggepi idiosyncrasy wilayah kanthi sejarah atusan taun. Iklim peteng lan udan, pesisir sing rapih lan lembah alas sing jero uga apik banget nalika ana crita mitos lan surem.

Mula, ora sengaja Galicia minangka papan sing kebak crita legenda. Sawetara duwe oyot ing kabut wektu lan, penasaran, ana gandhengane karo crita sing padha lair ing Eropa tengah lan lor. Nanging wong liya, sejatine minangka pribumi lan nanggapi wong sing murni mitologi leluhur. Yen sampeyan seneng karo mitos, sampeyan ngajak sampeyan terus maca, amarga bakal menehi crita babagan legenda Galicia sing paling aneh lan misuwur.

Legenda Galicia: Warisan lisan sing luar biasa

Akeh legenda Galicia sing isih urip nganti saiki isih tetep bisa nyoba amarga kedadeyan sing luar biasa tradhisi lisan saka tanah kasebut. Amarga akeh sing teka saka budaya populer sing ditularake kanthi turun-tumurun, lumantar crita ing wengi sing adhem ing geni. Nanging, tanpa mikir maneh, kita bakal menehi crita babagan legenda kasebut.

Perusahaan Suci

Santa Compaña

Perusahaan Suci

Mungkin iki, ing wektu sing padha, legenda Galicia sing paling populer lan sing paling bola ing saindenging limang bawana. Umumé, ujar manawa prosesi saka wong mati mlaku ing tlatah Galicia ing wayah wengi kanggo ngelingake pati ing mbesuk. Ing ngarepe prosesi sing medeni kaya kasebut, spektrum sing luwih gedhe diarani Stade lan sapa sing ndeleng, kudu ngetutake karo candleholder lan cauldron.

Kaya sing wis dakcritakake sadurunge, legenda iki ana gandhengane karo bagean liya ing Eropa. Contone, wis ana gandhengane karo Mburu Liar o Mesnie hellequin saka tanah Jermanik. Nanging kita ora prelu lunga adoh. Crita sing padha ditemokake ing mitologi semenanjung liyane. Contone, kita bisa nyebutake Güestia ing Asturias, ing Wedi ing Castile lan  ing Corteju ing Extremadura lan crita liyane ing macem-macem panggonan.

Saliyane, kaya legenda horor sing apik lan uyah, sing uga duwe cara kanggo ngatasi efek ndeleng Santa Compaña. Ing antarane, wenehi salib ing sawetara cara, gambar bunder ing lemah banjur mlebu nalika ngliwati utawa menek langkah kapal pesiar.

Costa da Morte, sawijining sumur legenda

Costa da Morte

Costa da Morte

Kaya sing sampeyan ngerteni, ing sisih lor mangulon saka Galicia yaiku Costa da Morte o Costa de la Muerte, sawijining wilayah sing jenenge dhewe wis menehi legenda. Sing kaping pisanan diwiwiti saka jaman Romawi, amarga dheweke nganggep yen ditandhani ing finis terrae, yaiku pungkasaning bumi.

Ing kana, segara diwiwiti lan, miturut kapercayan Roma, sapa sing mlebu segara kasebut ditelan, bisa uga ana ing banyu, utawa makhluk-makhluk hebat. Sadurunge, wong Kelt nindakake ibadah srengenge ing tlatah kasebut.

Nanging kasunyatane yaiku kehebohan pesisir kasebut lan kekuwatan Atlantik sing ngamuk nyebabake akeh kapal karam. Lan iki minangka wiji legenda liyane sing sampurna. Antarane, kutha-kutha mitos ing jaman kuno sing dikubur ing pinggir banyu, watu-watu ajaib utawa wali-wali sing ngobati meigallo (mripat ala).

Menara Hercules

Menara Hercules

Menara Hercules

Iki minangka siji-sijine mercusuar saka jaman Romawi sing isih ana. Mula, sejarah iki duwe rong ewu taun. Kaya sing sampeyan ngerteni, logis manawa akeh legenda lan crita mitologis sing dikembangake ing menara kasebut.

Sing paling populer yaiku penduduk Brigantium utawa Breogan dheweke urip kanthi medeni raksasa Geryon, sing nuntut macem-macem upeti, kalebu anake. Ngadhepi ora bisa ngalahake dheweke, dheweke njaluk tulung Hercules, sing nantang dheweke tandhing lan ngalahake dheweke sawise bentrokan getih.

Pahlawan kasebut ngubur Geryon lan, ing kubure, ngangkat menara sing dilantik karo obor. Kajaba iku, cedhak banget, dheweke nggawe kutha lan, minangka wanita pertama sing teka ing kutha kasebut diarani Cruña, Hercules menehi jeneng desa anyar kasebut sawise La Coruña.

Legenda liyane babagan menara Hercules ujar manawa ing papan kasebut Menara Breogán. Iki bakal dadi raja Galicia legendaris sing katon ing mitologi Irlandia, khusus ing Lebor Gábála Érenn o Buku Nelukake Irlandia.

Miturut legenda, Breogán mesthi ngunggahake menara iki lan, saka ndhuwur, anake bisa ndeleng tanah sing ijo. Kepingin ketemu karo dheweke, dheweke mlebu lan tekan Ireland. Nyatane, ing sikil Menara Hercules, sampeyan saiki bisa ndeleng patung sing dikhaskan kanggo raja legendaris, salah sawijining tokoh mitologi Galicia.

Makutha geni, legenda abad pertengahan sing kejem

Monforte de Lemos

Kastil Monforte de Lemos

Monforte de Lemos iku salah sawijining kutha sing paling monumental ing Galicia. Salah sawijining legenda kanthi tepat ujar manawa ing antarane kastil kutha lan Biara Benediktin ing San Vicente del Pino ana dalan rahasia ing jero lemah.

Salah sawijining wektu Cacah Lemos Dheweke ora teka ing istana kanggo ngrampungake sawetara komisi saka raja, biara biara njupuk kesempatan kanggo ngunjungi putri bangsawan, sing dheweke miwiti hubungan.

Nalika bali, wong saka Lemos ngerteni lan ngajak pandhita mangan. Nanging nalika panganan cuci mulut, dheweke menehi mahkota wesi panas panas, dilebokake ing sirahe, lan seda. Isih dina iki, ing sandhinge font baptis greja biara, sampeyan bisa ndeleng makam abbot sing apes, sing jenenge Diego Garcia.

Greja Santa María de Castrelos lan legenda pandhe wesi

Santa Maria de Castrelos

Greja Santa María de Castrelos

Legenda ngandhakake yen ing kutha Vigo saka Castrelos dheweke urip pandhe wesi sing dak tresnani banget wong wadon enom. Dheweke wis tuwa lan iku pertama kaline kedadeyan kasebut. Banjur dheweke mutusake menehi permata sing apik banget, nanging bocah wadon kasebut nolak.

Kanthi keputusan sing ilang, dheweke milih nyulik dheweke lan ngunci ing smithy. Nanging, wanita enom kasebut njaluk supaya dheweke saben dina lunga menyang misa. Amarga greja ana ing ngarepe bengkel, wong lanang banjur gelem.

Nanging, meiga dheweke ngunjungi pandhe wesi kasebut kanggo ngumumake manawa dheweke bakal seda lan kekasihe bakal omah-omah karo wong lanang sing luwih enom tinimbang dheweke. Amarga buta amarga nesu, dheweke njupuk wesi panas lan tindak menyang gereja kanggo ngrusak praupane bocah wadon kasebut. Nanging, Gusti Allah dheweke duwe rencana liyane. Cepet-cepet, dheweke mblokir lawang mlebu candhi kanggo nglindhungi. Sampeyan isih bisa ndeleng facade kidul greja saiki lawang bricked munggah.

San Andrés de Teixido

San Andrés de Teixido

Greja San Andrés de Teixido

Paroki cilik iki ing kutha Coruña Cedeira Nduwe pertapaan sing tujuane ziarah. Antarane pribumi ing wilayah kasebut, paribasan kasebut populer «Menyang San Andrés de Teixido, kudu ditrapake utawa ora kasebut» lan nanggepi legenda sing penasaran.

Ngandika sing Saint Andrew Aku meri Santiago, sing wis dadi tujuan ziarah. Dheweke menehi komplain menyang Gusti Allah, sing nesu banget. Dadi, dheweke janji yen kabeh manungsa bakal mbukak prosesi menyang papan suci lan sapa wae sing ora urip, bakal nindakake sawise dheweke tilar donya, uga reinkarnasi dadi kewan.

Varian legenda iki ujar manawa San Andrés karam karo prau ing pesisir iki lan kapal kasebut diowahi dadi watu sing saiki nggawe pulau cilik ing pesisir Cedeira sing luar biasa. Kapal sing nggegirisi yaiku kapal karusakan sing dijanjekake Gusti Allah marang wong suci manawa dheweke bakal dikunjungi ing padepokan dening kabeh manungsa.

Guwa Prabu Cintolo

Tampilan guwa Raja CIntolo

Guwa Prabu Cintolo

Kita bakal ngrampungake lelungan liwat legenda Galicia kanthi acara iki sing kalebu raja-raja, putri-putri enom, tukang sihir sing jahat sing nggunakake mantra lan bocah-bocah sing tresna banget.

Gua King Cintolo paling gedhe ing Galicia, dawane luwih saka 6 meter. Wis kebak Mariña Lucense, khusus ing paroki Argum. Miturut legenda, ing jaman biyen, wilayah kasebut makmur kerajaan Bría sing dadi raja Sabuk.

Nalika semana, dheweke duwe anak wadon sing ayu jenenge Xila sing tresna banget karo bocah enom kasebut Uxío, sing cocog karo dheweke. Sanajan dheweke ora mulya, pesta ing antarane wong loro kasebut wis disepakati nalika tukang sihir sing kuat Manilan Dheweke ngancam raja nggawe mantra sing bakal mungkasi kerajaane yen ora masrahake Xila dadi garwane.

Nanging Uxío ora gelem ngidini lan mateni tukang sihir kasebut. Nanging, dheweke wis nyiyapake mantra lan, nalika kekasih sing wani bali menyang Bría, dheweke wis ilang. Ing papan sing biyen wis ditemokake, dheweke mung nemokake cangkeme guwa. Mekaten putus asa, dheweke mlebu kanggo nggoleki kekasihe lan ora metu maneh.

Minangka kesimpulan, kita wis nyritakake sawetara babagan legenda Galicia Luwih populer Nanging ana akeh liyane sing bakal kita tinggalake, kanggo artikel liyane. Antarane, yaiku madege Pontevedra, sing saka gunung paralaia, sing saka mukjizat Bouzas utawa sing saka Gunung Pindo. Kabeh sing ana ing sekitar Galicia iku ajaib lan nyenengake, mula yen sampeyan bisa, aja nganti kliwat kesempatan minggat menyang sawetara papan sing wis kasebut lan nikmati kaendahan pariwisata deso ing wilayah kasebut.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*